• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.8°C / 25.5°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.0°C / 23.8°C
  0 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.1°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 22.2°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.0°C / 22.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 19.5°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 24.3°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.3°C / 23.3°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.7°C / 22.0°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  84%

«Το υπουργείο δεν έκανε ποτέ έλεγχο»

 • A-
 • A+

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας πάνω στην ιδιωτική τράπεζα βλαστοκυττάρων Stem-Health, που κατέρρευσε πριν από λίγο καιρό, αφήνοντας περισσότερους από 30.000 γονείς στον «αέρα», η «Εφ.Συν.» συνεχίζει την έρευνα και σήμερα παρουσιάζει τη μαρτυρία ενός πρώην εργαζόμενου, ο οποίος βρέθηκε στην εταιρεία από την πρώτη στιγμή και απολύθηκε απ’ αυτήν λίγο πριν από το τέλος της.

Ο συνομιλητής μας επιθύμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και τα στοιχεία του παραμένουν στη διάθεση της εφημερίδας.

Η μαρτυρία του είναι σημαντική καθώς απαντά σε μια σειρά από βασικά ερωτήματα που αφορούν την πορεία της Stem, την άνοδο και την πτώση της, τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν σε αυτήν, ενώ παράλληλα δίνει ουσιαστικές απαντήσεις για την κατάσταση των μοσχευμάτων.

«Τον Μάρτιο του 2008 άρχισαν οι προσλήψεις και η εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς», αρχίζει την αφήγησή του.

«Τα πρώτα δύο χρόνια η εταιρεία πήγαινε πολύ καλά, καθώς λάμβανε περίπου 300 δείγματα τον μήνα.

Το 2010 γίνεται η πρόταση στον όμιλο “Υγεία” για δωρεάν φύλαξη των βλαστοκυττάρων και χρέωση μόνο για εκείνα του λώρου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία εκείνη την περίοδο να λαμβάνει κάθε μήνα περί τα 500-600 δείγματα. Εκείνη την περίοδο εργαζόμασταν κάπου 30 άτομα στην εταιρεία και όλα λειτουργούσαν καλά.

Το 2012 αρχίζει η κάμψη στην αγορά βλαστοκυττάρων και το 2013 ο όμιλος Υγεία αποχωρεί από τη Stem και τα χρέη αρχίζουν να μαζεύονται.

Το 2016 σταματά κάθε επικοινωνία της εταιρείας με τον όμιλο. Εως εκείνη τη στιγμή υπήρχε πληροφόρηση απ’ τις μαίες προς τους γονείς, τις περισσότερες φορές την τελευταία στιγμή, για το αν επιθυμούν να προχωρήσουν σε φύλαξη βλαστοκυττάρων.

Εκείνη την περίοδο η εταιρεία λάμβανε περί τα 80 δείγματα τον μήνα. Με το που σταμάτησαν την ενημέρωση οι μαίες, τα δείγματα έπεσαν στα 30-40.

Εκεί μάλλον ήταν η αρχή του πραγματικού τέλους της εταιρείας, καθώς τα χρέη είχαν ήδη γίνει πολλά, προς προμηθευτές, ΙΚΑ, εφορία.

Αρχές του 2017 πάγωσαν οι λογαριασμοί της εταιρείας και τα εξώδικα έρχονταν βροχή.

Τελευταίο εξώδικο που έχω σε γνώση είναι της εταιρείας που προμήθευε άζωτο τη Stem και ξέρω ότι αναγκάστηκαν να πάρουν άζωτο από άλλη εταιρεία που το πλήρωσαν τοις μετρητοίς.

Για όσους εργαζόμενους είχαμε απομείνει -8 τον αριθμό- αρκεί να σας πω ότι τα ένσημά μας στο ΙΚΑ έχουν να πληρωθούν απ’ το 2015».

Μοιραία, η επόμενη ερώτησή μας αφορά τη συντήρηση του γενετικού υλικού.

Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζουμε την ανακοίνωση του ομίλου Υγεία πριν από λίγες μέρες, που ανέφερε πως δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στον χώρο όπου φυλάσσονται τα δείγματα.

Στη συνέχεια σημείωνε: «Ο όμιλος “Υγεία”, καίτοι ουδεμία νομική ή άλλη υποχρέωση υπέχει, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευαισθησίας του και με γνώμονα την προστασία του δημόσιου αγαθού της υγείας ανέλαβε το κόστος και μερίμνησε για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης ποσότητας του αζώτου για την ασφαλή συντήρηση των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος και ιστού του λώρου στις δεξαμενές φύλαξης, έως την εξεύρεση λύσεως».

«Δεν μπορεί να γίνει σωστή συντήρηση αν δεν υπάρχει ειδικός στον χώρο», μας αναφέρει ο πρώην εργαζόμενος και εξηγεί αναλυτικά:

«Εξω απ’ τον χώρο βρίσκεται η κεντρική δεξαμενή του αζώτου, όπου με σωληνώσεις μεταφέρεται το άζωτο στις δεξαμενές στο εσωτερικό, εκεί όπου φυλάσσονται τα μοσχεύματα.

Κάποιες απ’ αυτές λειτουργούν με ηλεκτροβαλβίδες και για τον χειρισμό τους απαιτείται γνώση από ειδικό. Δεν γίνεται αυτόματα.

Τα κλειδιά του χώρου υπήρχαν πάντα στο “Υγεία”. Ολοι ξέρουν πού βρίσκονται.

Θεωρώ απίθανο να μην έχει μπει κανείς στον χώρο».

Το βασικό μέλημα των γονέων είναι το τι θα γίνει με τα μοσχεύματα.

Ηδη πολλές εταιρείες του χώρου τούς έχουν προσεγγίσει και ανακοινώνουν πως μπορούν να τα πάρουν και να τα μεταφέρουν με ασφάλεια σε δικούς τους χώρους αποθήκευσης.

Ρωτάμε να μάθουμε τι ισχύει.

«Δεν μπορεί κανείς απλά να πάει και να πάρει μοσχεύματα απ’ τον σωρό. Είναι σαν να σας φέρω ένα καζάνι γεμάτο συνδετήρες και να ψάξουμε να βρούμε τον ένα και μοναδικό δικό σας», λέει. 

«Η ιχνηλασία μοσχευμάτων -έτσι ονομάζεται αυτή η διαδικασία- είναι κάτι σύνθετο και γίνεται μόνο από ειδικό. Μάλιστα υπάρχει σχετικό πρωτόκολλο γι’ αυτήν.

Φανταστείτε πως τα μοσχεύματα είναι μέσα σε μεταλλικές κασέτες που με τη σειρά τους βρίσκονται μέσα σε μεταλλικές κατασκευές, οι οποίες βυθίζονται στο άζωτο.

Κάθε δεξαμενή έχει από 1.800 έως 3.000 μοσχεύματα. Κάθε μόσχευμα έχει τον δικό του φάκελο.

Οι φάκελοι βρίσκονται σε χώρο ασφαλούς αποθήκευσης εκτός “Υγεία”, μιλάω για περισσότερους από 20.000 φακέλους.

Με απλά λόγια, δεν μπορεί να έρθει κάποιος, ν’ ανοίξει τον χώρο και να βρει αυτό που ψάχνει.

Είχα απλώς ακούσει πως υπάρχει συνεργασία με την Cryobanks. Δεν είδα ποτέ κανένα επίσημο έγγραφο που να την πιστοποιεί.

Οσον αφορά τον FACT Netcord (διεθνής φορέας αξιολόγησης τραπεζών), έδωσε πιστοποίηση στην εταιρεία και το 2010 και το 2014.

Ο λόγος που εδώ και καιρό η Stem δεν εμφανίζεται στον ιστότοπο του FACT είναι επειδή ουδέποτε πλήρωσε, ως όφειλε, τα τελευταία εξέταστρα, που δεν είναι λίγα.

Οσο υπήρχε ο όμιλος “Υγεία” από πίσω, δανειοδοτούσε τη Stem και τα πράγματα πήγαιναν καλά.

Πριν λίγους μήνες εμφανίστηκε μια νέα εταιρεία που ενδιαφέρθηκε να πάρει το υλικό της Stem αλλά όχι και τα χρέη της.

Υπήρχαν συζητήσεις με τον πρόεδρο της Stem-Health Νικολαΐδη. Συνδετικός κρίκος ήταν πρώην στέλεχος της Stem που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη νέα εταιρεία.

Δεν ξέρω όμως τι απέγινε με αυτήν γιατί στο μεταξύ έφυγα.

Δεν νομίζω ότι η εταιρεία έχει άδεια απ’ το υπουργείο Υγείας.

Επίσης στα όσα χρόνια εργάστηκα εγώ εκεί, δεν μας έγινε ποτέ έλεγχος από κάποια υπηρεσία του υπουργείου».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Το αμαρτωλό ΚΕΣΥ και ο... ακλόνητος κ. Μάρκου
Με την απόφαση του ΚΕΣΥ, η οποία έγινε θέμα ερώτησης στη Βουλή, η Βόρεια Ελλάδα μένει χωρίς δημόσιο νοσοκομείο για επεμβάσεις TAVI, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κόστος και ταλαιπωρία για τους ασθενείς.
Το αμαρτωλό ΚΕΣΥ και ο... ακλόνητος κ. Μάρκου
ΥΓΕΙΑ
Μετεκπαίδευση στο «ξέφραγο αμπέλι» του Ιπποκράτειου
Σοβαρά ερωτήματα για την Διεύθυνσης Υγειονομικού του Στρατού αλλά και του Ιπποκράτειου εγείρονται από τα έγγραφα, που φέρνει στο φως σήμερα η «Εφ.Συν.», σχετικά με τις μετεκπαιδεύσεις των στρ. γιατρών.
Μετεκπαίδευση στο «ξέφραγο αμπέλι» του Ιπποκράτειου
ΥΓΕΙΑ
Πιάστηκε με τη… μετεκπαίδευση στην πλάτη
Πλήρως επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» η διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αν. Μπαλουσοπούλου, αναφορικά με τα όσα είχαμε αποκαλύψει στις 7 Μαΐου για την παράνομη μετεκπαίδευση του στρατιωτικού...
Πιάστηκε με τη… μετεκπαίδευση στην πλάτη
ΥΓΕΙΑ
Επαναφέρουν τις TAVI στο 401
Επειτα από ένα διάλειμμα κάποιων μηνών και παρά το σχετικό πόρισμα-καταπέλτη του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, η διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ αποφάσισε να εντάξει και πάλι τις επεμβάσεις αντικατάστασης...
Επαναφέρουν τις TAVI στο 401
ΥΓΕΙΑ
Συγχωροχάρτι Πολάκη για τις TAVI
Τροπολογία του υπ. Υγείας αγνοεί τις παρατηρήσεις των επιθεωρητών που έκαναν έρευνες στο ΚΕΣΥ, «ξεπλένει» τις ευθύνες των διοικήσεών του και νομιμοποιεί την εκτέλεση επεμβάσεων σε κέντρα που θα έπρεπε να έχουν...
Συγχωροχάρτι Πολάκη για τις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Ο γιατρός-«πράκτορας» και οι TAVI στο «Αττικό»
Σάλος έχει προκληθεί στο νοσοκομείο ύστερα από δημοσιεύματα που αναφέρονται σε γιατρό-καθηγητή καρδιολογίας δίγαμο και πράκτορα της ΕΥΠ ● Ο συγκεκριμένος γιατρός ελέγχεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, από...
Ο γιατρός-«πράκτορας» και οι TAVI στο «Αττικό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας