• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.2°C / 29.3°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.6°C / 27.7°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  1 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 23.6°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 26.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 22.4°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  0 BF
  27%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.1°C
  2 BF
  33%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.2°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 28.8°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.3°C / 25.5°C
  0 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.7°C
  1 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  65%

Κατεπείγουσα έρευνα για τη Stem Health

 • A-
 • A+

«Οι ιδιωτικές τράπεζες φύλαξης βλαστοκυττάρων λειτουργούν παράτυπα εδώ και μια δεκαετία, χωρίς κανέναν επιστημονικό έλεγχο από το κράτος». 

Τη σοκαριστική αυτή δήλωση κάνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης, στον απόηχο της υπόθεσης της Stem Health, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να παρέχει πλέον τις υπηρεσίες της στους πελάτες της, αφήνοντας έτσι ξεκρέμαστους περισσότερους από 30.000 γονείς που την είχαν εμπιστευτεί.

Την ίδια ώρα, ο γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, Σταύρος Ευαγγελάτος, προαναγγέλλει μέσω της «Εφ.Συν.» κατεπείγουσαέρευνα για το θέμα.

«Μόλις τον τελευταίο ένα-ενάμιση χρόνο έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις από το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εσωτερικών ώστε ν' αρχίσουν οι διαδικασίες εναρμόνισης με τις ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες στο θέμα του ελέγχου των ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης βλαστοκυττάρων», μας λέει ο κ. Καραμπίνης.

Και συνεχίζει: «Εως τότε και για τουλάχιστον δέκα χρόνια πίσω, δεν υπήρχε καμία υπουργική απόφαση που να ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους, συνεπώς δεν υπήρχε και έλεγχος. Ολες αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν και λειτουργούν με άδεια από το υπουργείο Εμπορίου».

Επικοινωνήσαμε για το θέμα της Stem Health και με τον γενικό επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ, Σταύρο Ευαγγελάτο, ο οποίος ήταν κάθετος:

«Σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, το ΣΕΥΥΠ σε φαινόμενα καταχρηστικών υπηρεσιών προς τους πολίτες επιδεικνύει μηδενική ανοχή. Στόχος μας είναι η άμεση πάταξη σε τυχόν φαινόμενα αθέμιτου πλουτισμού μέσω τέτοιων πρακτικών. Θα δοθεί εντολή για επείγουσα έρευνα πάνω στο θέμα».

Παράλληλα, ανέφερε πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και κάποιο καιρό άλλη έρευνατου ΣΕΥΥΠ με αντικείμενο τις ιδιωτικές τράπεζες βλαστοκυττάρων και τον τρόπο λειτουργίας τους.

Η αλήθεια είναι πως το ΣΕΥΥΠ έχει πολλά να ψάξει στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Για παράδειγμα, τον όρο που αναφερόταν στις συμβάσεις της Stem Health (πριν αποχωρήσει από το μετοχικό της κεφάλαιο ο όμιλος Υγεία), πως σε περίπτωση που αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είχε προχωρήσει σε συνεργασία με την τράπεζα βλαστικών κυττάρων του ομίλου ΙΑΣΩ, Cryobanks, στα πλαίσια της Ενωσης Διαπιστευμένων Τραπεζών (EΔΤ) ώστε να αναλάβει αυτή τη φύλαξη.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της ανέφερε:

«Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείο, το οποίο είναι ανοιχτό σε όλες τις ελληνικές τράπεζες βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος που δέχονται να λειτουργούν σύμφωνα με το καταστατικό του. Η Ε.Δ.Τ. ήδη αριθμεί ένα ακόμα μέλος, την Procell, την πρώτη τράπεζα φύλαξης βλαστικών κυττάρων με εργαστήριο στην Ελλάδα που λειτουργεί από το 2004».

Το θέμα είναι πως γονείς που έχουν έλθει σε επαφή τόσο με τον όμιλο ΙΑΣΩ όσο και με την εταιρεία Procell παίρνουν την απάντηση πως ουδέποτε υπήρξε τέτοια συμφωνία και πως η όλη ιστορία έμεινε σε επίπεδο συζητήσεων και μόνο.

Ευρωπαϊκή οδηγία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει θεσπίσει από το 2004 σχετική οδηγία για την εφαρμογή προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τη δωρεά, την προμήθεια, τον έλεγχο, την επεξεργασία, τη συντήρηση, την αποθήκευση και τη διανομή ανθρώπινων ιστών και κυττάρων.

Μεταξύ άλλων στην οδηγία αναφέρονται τα εξής:

1. Τα κράτη-μέλη μεριμνούν ώστε η (οι) αρμόδια(-ες) αρχή(-ές) να διοργανώνουν επιθεωρήσεις και τα ιδρύματα ιστών να εφαρμόζουν τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

2. Επίσης, τα κράτη-μέλη μεριμνούν ώστε να λαμβάνονται τα ενδεδειγμένα μέτρα ελέγχου όσον αφορά την προμήθεια ανθρώπινων ιστών και κυττάρων.

3. Οι επιθεωρήσεις διοργανώνονται και τα μέτρα ελέγχου εκτελούνται από την (τις) αρμόδια(-ες) αρχή(-ές) σε τακτική βάση. Το διάστημα μεταξύ δύο επιθεωρήσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο έτη.

4. Οι επιθεωρήσεις και τα μέτρα ελέγχου εκτελούνται από υπαλλήλους που εκπροσωπούν την αρμόδια αρχή και οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι:

α) να επιθεωρούν τα ιδρύματα ιστών καθώς και τις εγκαταστάσεις τρίτων όπως αυτά ορίζονται,

β) να αξιολογούν και να ελέγχουν τις διαδικασίες και τις δραστηριότητες των ιδρυμάτων ιστών και των εγκαταστάσεων των τρίτων που υπόκεινται στις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας,

γ) να εξετάζουν οποιαδήποτε έγγραφα ή άλλα στοιχεία που συνδέονται με τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας.

Και επίσης:

1. Τα κράτη-μέλη εξασφαλίζουν ότι όλα τα ιδρύματα ιστών όπου διενεργούνται δραστηριότητες ελέγχου, επεξεργασίας, συντήρησης, αποθήκευσης ή διανομής ανθρώπινων ιστών και κυττάρων που προορίζονται για εφαρμογές στον άνθρωπο έχουν διαπιστευθεί, οριστεί, εγκριθεί ή αδειοδοτηθεί για τους σκοπούς αυτών των δραστηριοτήτων από αρμόδια αρχή.

2. Η(οι) αρμόδια(-ες) αρχή(-ές), αφού εξακριβώσουν ότι το ίδρυμα ιστών συμμορφώνεται προς τις απαιτήσεις (που οριοθετεί η οδηγία), α) διαπιστεύουν, ορίζουν, εγκρίνουν ή αδειοδοτούν το ίδρυμα ιστών και υποδεικνύουν τις δραστηριότητες τις οποίες μπορεί να αναλαμβάνει και υπό ποιους όρους, β) Η(οι) αρμόδια(-ες) αρχή(-ές) εγκρίνουν τις μεθόδους παρασκευής ιστών και κυττάρων τις οποίες μπορεί να εφαρμόζει το ίδρυμα ιστών σύμφωνα με τις απαιτήσεις (που οριοθετεί η οδηγία).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Εφημερεύων... κτηνίατρος
Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν για άλλη μια φορά πάνω στο μαιευτήριο «Ελενα», με αφορμή τη δημοσιοποίηση στοιχείων έτερης έρευνας του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, εκτός εκείνης για τον...
Εφημερεύων... κτηνίατρος
ΥΓΕΙΑ
Επαναφέρουν τις TAVI στο 401
Επειτα από ένα διάλειμμα κάποιων μηνών και παρά το σχετικό πόρισμα-καταπέλτη του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, η διοίκηση του 401 ΓΣΝΑ αποφάσισε να εντάξει και πάλι τις επεμβάσεις αντικατάστασης...
Επαναφέρουν τις TAVI στο 401
ΥΓΕΙΑ
Συγχωροχάρτι Πολάκη για τις TAVI
Τροπολογία του υπ. Υγείας αγνοεί τις παρατηρήσεις των επιθεωρητών που έκαναν έρευνες στο ΚΕΣΥ, «ξεπλένει» τις ευθύνες των διοικήσεών του και νομιμοποιεί την εκτέλεση επεμβάσεων σε κέντρα που θα έπρεπε να έχουν...
Συγχωροχάρτι Πολάκη για τις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Ερευνα για το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI
Επείγουσα έρευνα για τις ειδικού τύπου καρδιολογικές επεμβάσεις TAVI και την παντελή έλλειψη ελέγχου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας στα πιστοποιημένα νοσοκομεία, με αφορμή σχετική καταγγελία και έπειτα από τα...
Ερευνα για το σκάνδαλο των επεμβάσεων TAVI
ΥΓΕΙΑ
Το μεγάλο «ξέπλυμα» του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
Tην αυστηροποίηση του νόμου αναφορικά με τις πανάκριβες επεμβάσεις αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας φαίνεται πως προτείνει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, μετά και τις αποκαλύψεις έρευνας της «Εφ.Συν». Το...
Το μεγάλο «ξέπλυμα» του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Γιατί δεν έχει χάσει την άδεια με μόνο επτά επεμβάσεις;
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, δεν ανανεώνεται η άδεια διεξαγωγής επεμβάσεων Διαδερμικής Τοποθέτησης Αορτικής Βαλβίδας ή, αλλιώς, TAVI σε όσες πιστοποιημένες κλινικές δεν φτάσουν τις 20 επεμβάσεις στη διάρκεια...
Γιατί δεν έχει χάσει την άδεια με μόνο επτά επεμβάσεις;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας