Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 11.1°C
  4 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 5.6°C / 8.0°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.9°C / 12.8°C
  3 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  69%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 5.6°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.7°C / 5.0°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.8°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  1 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.8°C
  5 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  1 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.2°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 9.4°C
  3 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.0°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  3 BF
  55%
Πονοκέφαλος για τα ΜΗΣΥΦΑ

«Μοναδική κερδισμένη θα είναι η φαρμακοβιομηχανία» τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυρ. Θεοδοσιάδης

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Πονοκέφαλος για τα ΜΗΣΥΦΑ

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το υπουργείο Υγείας αποσυνδέει το μηχάνημα που... κρατούσε στη ζωή τους φαρμακοποιούς. Κάπως έτσι περιγράφει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης την απόφαση του υπουργείου για τον τρόπο και τη διαδικασία καθορισμού λιανικής τιμής και διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Η απόφαση αυτή, όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, προβλέπει την υποχρεωτική αναγραφή της ενδεικτικής λιανικής τιμής στις συσκευασίες των ΜΗΣΥΦΑ, αλλά δεν θέτει κανέναν περιορισμό στη χονδρική τιμή πώλησής τους.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, υποστηρίζει ότι αυτό έχει αποτέλεσμα όχι μόνο να συμπιέζεται το ήδη περιορισμένο ποσοστό κέρδους των φαρμακείων, τα οποία οδηγούνται σε οικονομική ασφυξία, αλλά και οι ασθενείς να πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακά τους εξαιτίας της απελευθέρωσης των τιμών, που θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξησή τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μοναδική κερδισμένη θα είναι η φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα καθορίζει ελεύθερα τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ προς τα πάνω, επιβαρύνοντας τους πολίτες και βάζοντας χέρι και στο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

«Πρόκειται για άλλη μια κυβερνητική απόφαση που πλήττει τα φαρμακεία. Η μείωση του ποσοστού κέρδους κατά την πώληση των ΜΗΣΥΦΑ έρχεται να προστεθεί στη σειρά μέτρων που συμπιέζουν όλο και περισσότερο την οικονομική βιωσιμότητα του φαρμακείου.

»Η υπουργική απόφαση από τη μια πλευρά αφήνει ελεύθερα τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ από την άλλη συμπιέζει το ήδη μικρό κέρδος του φαρμακείου και μάλιστα σε προϊόντα που εξασφαλίζουν στοιχειώδη ρευστότητα», ξεκαθαρίζει ο Κ. Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι «προφανώς οι αποφάσεις λαμβάνονται προς την κατεύθυνση της αναγκαστικής μείωσης του αριθμού των φαρμακείων με τη μέθοδο της οικονομικής ασφυξίας».

Βάσει της υπουργικής απόφασης, στη συσκευασία των ΜΗΣΥΦΑ θα αναγράφεται ενδεικτική λιανική τιμή, η οποία όμως δεν θα είναι δεσμευτική, αλλά μπαίνει για να διαμορφώσει ένα οικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί λένε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τη χονδρική τιμή αυτών των φαρμάκων, ενώ αντιθέτως υπάρχει δέσμευση για το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου, που μειώνεται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Αύξηση των τιμών

Επιπλέον, υποστηρίζουν πως η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ χωρίς περιορισμούς τιμών σημαίνει ότι οι τιμές τους θα αυξηθούν ραγδαία, κάτι στο οποίο δεν μπορεί να βάλει φρένο ούτε η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών του ΕΟΦ. Κι αυτό διότι ο ρόλος του θα περιορίζεται στο να παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ και το πολύ πολύ να κάνει καμιά σύσταση σε κάποια πολυεθνική εταιρεία.

«Η απελευθέρωση της χονδρικής τιμής πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ και η αύξηση της λιανικής τιμής τους, κάτι που ήταν προαιώνιος πόθος της φαρμακοβιομηχανίας, θα εκτοξεύσει τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ και οι ασθενείς θα πληρώνουν περισσότερα απ’ ό,τι πλήρωναν μέχρι σήμερα. Μάλιστα, τα φάρμακα αυτά θα τεθούν εκτός του δελτίου τιμών φαρμάκων που εκδίδεται κάθε έξι μήνες και συνεπώς οι τιμές τους θα είναι ελεύθερες και θα εκτιναχθούν προς τα πάνω», τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.

Σε κάθε περίπτωση, οι φαρμακοποιοί πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είναι καταστροφική για τον κλάδο και τη δημόσια Υγεία και ζητούν εκ νέου συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

  

ΥΓΕΙΑ
Απλήρωτοι οι φαρμακοποιοί από τον ΕΟΠΥΥ
Τηλεφωνική (!) ενημέρωση, χωρίς καμιά εξήγηση, για το «κούρεμα» των χρημάτων για (ήδη εκτελεσμένες και πληρωμένες) συνταγές του περασμένου Γενάρη έλαβαν οι φαρμακοποιοί από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ καταγγέλλουν και...
Απλήρωτοι οι φαρμακοποιοί από τον ΕΟΠΥΥ
ΥΓΕΙΑ
Η νόσος του... ΕΟΠΥΥ σκοτώνει τα φαρμακεία!
Μόνο το 2016 έκλεισαν 42 φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη, ενώ άλλα τόσα είναι στο «κόκκινο», σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο φαρμακευτικός σύλλογος της συμπρωτεύουσας. Αιτίες της κατάστασης που...
Η νόσος του... ΕΟΠΥΥ σκοτώνει τα φαρμακεία!
ΥΓΕΙΑ
«Στέρεψαν» τα φαρμακεία
Bαριά άρρωστη η αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα, που για το κέρδος ορισμένων έχει οδηγήσει σε ελλείψεις δεκάδες σκευάσματα και σε απόγνωση χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
«Στέρεψαν» τα φαρμακεία
ΥΓΕΙΑ
Ο χιονιάς «πάγωσε» τις προμήθειες φαρμάκων
«Πάγωσαν» λόγω κακοκαιρίας οι προμήθειες φαρμάκων στη Θεσσαλονίκη. Οι ημέρες αργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και η κακοκαιρία που συνεχίζεται έχουν δημιουργήσει τεράστια...
Ο χιονιάς «πάγωσε» τις προμήθειες φαρμάκων
ΥΓΕΙΑ
Φάρμακα με το σταγονόμετρο
​Στο μαρτύριο της σταγόνας υποβάλλουν τους ασθενείς οι φαρμακευτικές εταιρείες έχοντας γνώμονα μόνο το κέρδος! Με την αγωνία ζουν καρδιοπαθείς και διαβητικοί στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης λόγω των σοβαρών...
Φάρμακα με το σταγονόμετρο
ΥΓΕΙΑ
Πολιτικές υγείας στην εποχή της κρίσης και της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης
Αν η ρήση πως «η ιστορία των φαρμακευτικών ρυθμίσεων είναι φτιαγμένη από ταφόπλακες» σαρκάζει τις κατά καιρούς «αστοχίες» λανθασμένων κλινικών αντιλήψεων, στην περίπτωση των πολιτικών υγείας που ακολουθούνται...
Πολιτικές υγείας στην εποχή της κρίσης και της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας