Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση

Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις για την κυβέρνηση

  • A-
  • A+

Tο βάρος να δοθεί στην ταλαιπωρημένη και με πολλά προβλήματα δημόσια υγεία. Αυτό ήταν, ουσιαστικά, το μήνυμα που πέρασε χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στο πλευρό του τον αρμόδιο υπουργό Ανδρέα Ξανθό, εξαγγέλλοντας τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα για ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Η αλήθεια είναι πως το υπουργείο βρίσκεται απέναντι σε τρεις μεγάλες προκλήσεις, η επιτυχία ή αποτυχία των οποίων μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.

Η ΠΦΥ είναι η σημαντικότερη εξ αυτών, με το νομοσχέδιο για τις προμήθειες να έπεται και τη φαρμακευτική δαπάνη να κλείνει τον κύκλο που έχει ως στόχο να αναδιοργανώσει και να αναβαθμίσει τη δημόσια υγεία στη χώρα.

Κατά πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα σ’ ένα ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο είναι ένα -βασικό- ερώτημα, την ώρα που οι αντιρρήσεις που ακούγονται από διάφορους υγειονομικούς φορείς για τον σχεδιασμό του υπουργείου δίνουν και παίρνουν. Ολα αυτά συμβαίνουν βέβαια την ώρα που στη Βουλή άρχισε δειλά δειλά το έργο της η εξεταστική επιτροπή για θέματα της Υγείας.

Ας δούμε τις τρεις προκλήσεις αναλυτικά

❶ Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Χθες ο πρωθυπουργός επανέλαβε όσα είχε τονίσει πριν από το Πάσχα ο υπουργός Υγείας, όταν παρουσίαζε στα ΜΜΕ το σχέδιο νόμου για την ΠΦΥ: Θεσμοθέτηση οικογενειακού γιατρού, ίδρυση τοπικών μονάδων υγείας (60 έως τα τέλη Ιουνίου, 239 έως το τέλος του 2017), ενίσχυση των κέντρων υγείας, προσλήψεις 1.300 γιατρών και 1.700 υγειονομικών για να τις στελεχώσουν, οδοντιατρική κάλυψη, εργαστηριακές εξετάσεις, είναι ορισμένα απ’ τα στοιχεία που περιλαμβάνει η μεταρρύθμιση.

Στόχος του υπουργείου είναι να αλλάξει όλη η φιλοσοφία του συστήματος υγείας. Οπως έχει τονίσει επανειλημμένα και ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός, «θέλουμε να μεταβούμε σε ένα σύστημα σχεδιασμένης και ολιστικής φροντίδας στον χώρο της ΠΦΥ, με πυρήνα του τον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας και τις νέες αποκεντρωμένες δομές (ΤΟΜΥ), δίνοντας έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στην τομεοποιημένη κοινοτική φροντίδα και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της δημόσιας περίθαλψης και για την καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού».

Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ορίζοντα τετραετίας ενώ το κόστος υλοποίησης σε πρώτη φάση αναμένεται να φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ και σε πλήρη ανάπτυξη τα 300 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο φιλοδοξεί ότι με την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος μέσα στην επόμενη τριετία θα μειωθούν κατά 5,5 εκατ. οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Η χρηματοδότηση της αρχικής φάσης είναι εξασφαλισμένη μέσω του Τομεακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα» και στη συνέχεια μέσω της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και τα ΠΕΠ των Περιφερειών, με σταδιακά αυξανόμενη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος και θα αναλάβει στη συνέχεια πλήρως την ευθύνη της ανάπτυξης και εύρυθμης λειτουργίας των ΤΟΜΥ.

Υπενθυμίζεται ότι ως κίνητρο στους γιατρούς που θα προσληφθούν δίνεται μισθός επιμελητή Α’ του ΕΣΥ (περίπου 1.500-1.600 ευρώ καθαρά) και κατά κύριο λόγο οι προσλήψεις θα αφορούν τις ειδικότητες των παθολόγων, των γενικών γιατρών και των παιδιάτρων. Με το πέρας της 4ετίας υπάρχει η προοπτική ένταξής τους στο ΕΣΥ.

❷ Νομοσχέδιο για τις προμήθειες

Αυτή τη στιγμή τόσο η εξεταστική επιτροπή της Βουλής όσο και δικαστήρια της χώρας ασχολούνται με υποθέσεις υπερκοστολογήσεων υλικών σε νοσοκομεία στα οποία εμπλέκονται διάφοροι, τόσο από εταιρείες όσο και από τον ιατρικό κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας αντικαθίσταται πλέον από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και στόχος της είναι ο κεντρικοποιημένος στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός του οικονομικού και εφοδιαστικού κύκλου προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών του συστήματος υγείας, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των αναλώσεών τους στον τομέα της δημόσιας υγείας. Τα βασικά σημεία του σχεδίου είναι τα εξής:

  • Τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου παρακολούθησης του συνόλου των υπό εκτέλεση συμβάσεων στον χώρο της υγείας, μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων ΚΗΔΜΗΣ-Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρακολούθησης Συμβάσεων και ΕΣΗΔΗΣ-Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, όπου οι φορείς (Υγειονομικές Περιφέρειες, νοσοκομεία κ.λπ.) θα εισάγουν πληροφορίες αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης των συμβάσεων.
  • Εγκαθίδρυση μηχανισμού εσωτερικής διακίνησης προϊόντων μέσω των φορέων (ΥΠΕ, νοσοκομεία κ.λπ.). Με λίγα λόγια, ένα νοσοκομείο θα μπορεί να προμηθεύει με υλικά κάποιο άλλο σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

❸ Φαρμακευτική δαπάνη

Στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα έρθει προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνονται και οι μεταρρυθμίσεις για τη φαρμακευτική δαπάνη όπου το βασικό σημείο είναι η κοστολόγηση των καινοτόμων φαρμάκων στα οποία θα υπάρχει επιπλέον έκπτωση 25% πέραν της διαπραγμάτευσης της τιμής εισόδου τους στο σύστημα αποζημίωσης.

Η διαπραγμάτευση θα γίνεται με γνώμονα το γεγονός ότι τα φάρμακα αυτά κυκλοφορούν τουλάχιστον σε εννέα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και παράλληλα αποζημιώνονται σε έξι από αυτά, εκ των οποίων τα τρία διαθέτουν σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA).

Παράλληλα, δημιουργείται αντίστοιχος ΗΤΑ στην Ελλάδα, ενώ θωρακίζεται θεσμικά η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Τέλος, δίνεται έμφαση στη διαφάνεια των σχέσεων φαρμακευτικών εταιρειών-ιατρικής κοινότητας, στον απόηχο των σκανδάλων στα φάρμακα.

ΥΓΕΙΑ
Να αποσυρθεί ζητούν οι γιατροί, βελτιώσεις προτείνουν οι πολίτες
Εδώ και οκτώ μέρες βρίσκεται αναρτημένο στη Διαύγεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι πρώτες αντιδράσεις από φορείς είναι ήδη γεγονός και είναι...
Να αποσυρθεί ζητούν οι γιατροί, βελτιώσεις προτείνουν οι πολίτες
ΥΓΕΙΑ
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
​Ενα φιλόδοξο σχέδιο που έχει στόχο να σταματήσει την υπερκοστολόγηση υλικών που αγοράζονται από τα νοσοκομεία και να μπει τάξη στο σύστημα προμηθειών κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση -έως τις 25 Απριλίου- το...
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Από σήμερα τα σπουδαία για την Πρωτοβάθμια Υγεία
Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας για την Παιδεία, σειρά στην ημερήσια διάταξη της Βουλής έχει η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας που προσδοκά στην αποσυμφόρηση των επειγόντων στα νοσοκομεία και στην...
Από σήμερα τα σπουδαία για την Πρωτοβάθμια Υγεία
ΥΓΕΙΑ
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί απ’ τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που...
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
ΥΓΕΙΑ
Ετοιμάζουν... ΤοΜΥ στην Πρωτοβάθμια Υγεία
Ως τα τέλη Ιουνίου θα είναι, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό, έτοιμες να λειτουργήσουν οι πρώτες 50-60 μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε χθες προβλέπει τη δημιουργία Τοπικών Μονάδων...
Ετοιμάζουν... ΤοΜΥ στην Πρωτοβάθμια Υγεία
ΥΓΕΙΑ
Τα ιδιωτικά μαιευτήρια επιμένουν στην καισαρική
Το πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις καισαρικές στην Ελλάδα αναδεικνύει ένα σχεδόν ανύπαρκτο δημόσιο πλαίσιο φροντίδας, με τις εγκυμονούσες να καταφεύγουν στη λύση των ιδιωτικών κλινικών και...
Τα ιδιωτικά μαιευτήρια επιμένουν στην καισαρική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας