• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.8°C
  2 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.3°C / 11.0°C
  1 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.3°C / 14.0°C
  3 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.7°C / 10.4°C
  1 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 13.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.2°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 14.6°C
  5 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 12.6°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 12.5°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 12.5°C
  0 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.8°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.0°C
  4 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.2°C / 8.8°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.4°C / 11.2°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  50%
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Φάρμακα για τους ασθενείς, όχι για το κέρδος των εταιρειών

 • A-
 • A+

Μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου κατά της πολιτικής υπερκέρδους των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών ήταν η συνάντηση των υπουργών Υγείας του ευρωπαϊκού Νότου στη Μάλτα το προηγούμενο διήμερο.

Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός για καλύτερη συνεργασία αλλά και για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών σε αναγκαία φάρμακα και σε προσιτές τιμές για τα δημόσια συστήματα υγείας.

Κάπως έτσι προέκυψε η κοινή διακήρυξη των 6 (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος) στην οποία σημειώνεται ότι οι υπουργοί Υγείας συμφώνησαν να συνεργαστούν «με αλληλεγγύη και διαφάνεια για καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα».

Παράλληλα, στη διακήρυξη της Μάλτας σημειώνονται τα εξής:

«Εκφράσαμε μια σαφή πολιτική βούληση για τη σύσταση μιας τεχνικής επιτροπής προς διερεύνηση πιθανών τρόπων εθελοντικής συνεργασίας, στους οποίους περιλαμβάνονται συνοπτικά τα εξής: διάχυση πληροφοριών, αναγνώριση καλών πρακτικών, ανίχνευση οριζόντων για καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες, διερεύνηση πιθανών μηχανισμών για διαπραγματεύσεις τιμών και κοινές προμήθειες».

Στη διακήρυξη σημειώνεται πως η εν λόγω συνεργασία είναι ανοιχτή στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με την Ολλανδία και την Ιρλανδία να έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον.

Στο πλευρό των 6 τάσσεται και η EPHA (European Public Health Aliance), που αντιπροσωπεύει ένα δίκτυο κυβερνητικών και μη οργανώσεων που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη.

Περί «πατέντας»

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έθιξε το καίριο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων των φαρμάκων (on patent), τονίζοντας πως η πρόσβαση των ανθρώπων σε αυτά -ακόμη και σε αναπτυγμένες χώρες- δεν είναι αυτονόητη ούτε δεδομένη.

Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα τις διαπραγματεύσεις για τα καινοτόμα -πανάκριβα- φάρμακα για την ηπατίτιδα C, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Το σημερινό νομικό καθεστώς προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, οι προσπάθειες παράτασης της περιόδου προστασίας της πατέντας, η τάση “ορφανοποίησης” αρκετών φαρμάκων είναι σε ανισορροπία με την προσβασιμότητα και την προσιτή τιμή των φαρμάκων.

»Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα νέα αποτελεσματικά φάρμακα για τη χρόνια ηπατίτιδα C, τα οποία αντί να δημιουργούν “ευφορία” στην επιστημονική κοινότητα και στις κυβερνήσεις προκαλούν “πονοκέφαλο” επειδή έχουν απαγορευτική τιμή για να καλυφθούν όλοι οι ασθενείς που έχουν θεραπευτική ένδειξη».

Στον ίδιο τόνο, ο υπουργός έστειλε μήνυμα στις φαρμακοβιομηχανίες λέγοντας πως «η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος του περιορισμού των κερδών της και της διαπραγμάτευσης κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο είναι δρόμος χωρίς επιστροφή».

Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο διαπραγμάτευσης, καθώς είναι πλέον αναγκαία η μεγαλύτερη διαφάνεια στη φαρμακευτική έρευνα και τα κόστη της, η αύξηση της προσβασιμότητας στα ερευνητικά δεδομένα, ο θεσμικός διάλογος ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τη φαρμακοβιομηχανία, τις ενώσεις ασθενών κ.λπ. και κυρίως η υποχώρηση των εμπορικών δικαιωμάτων -συμπεριλαμβανομένης της πατέντας- προς όφελος του δικαιώματος πρόσβασης των ασθενών στις νέες θεραπείες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Συστήνονται γραφεία δικαιωμάτων ασθενών
Σε διαπιστώσεις και εξαγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών με τίτλο «Τα προβλήματα και...
Συστήνονται γραφεία δικαιωμάτων ασθενών
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
​Ενα φιλόδοξο σχέδιο που έχει στόχο να σταματήσει την υπερκοστολόγηση υλικών που αγοράζονται από τα νοσοκομεία και να μπει τάξη στο σύστημα προμηθειών κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση -έως τις 25 Απριλίου- το...
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
Στην άμεση ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης ενός μακρόπνοου ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης και δράσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας συμφώνησαν εκπρόσωποι...
Το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
ΥΓΕΙΑ
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο
​Μία νέα ισορροπία, η οποία θα έχει πρωταρχικό στόχο να είναι εγγυημένες και καλυμμένες οι φαρμακευτικές ανάγκες των ανθρώπων της χώρας, και από εκεί και μετά ένα νέο μείγμα πολιτικής στο φάρμακο, μακριά από...
Αναζητούνται νέα «μείγματα» στην πολιτική για το φάρμακο
ΥΓΕΙΑ
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI
Αναπάντητο έχει μείνει το αίτημα των επιθεωρητών Υγείας για τις υψηλού κόστους καρδιο­χειρουργικές επεμβάσεις τύπου TAVI. Αν η νομοθεσία είχε εφαρμοστεί, περισσότερα από τα μισά πιστοποιημένα κέντρα θα έπρεπε...
«Κρύβεται» η διοίκηση του 401 για τις TAVI

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας