• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.3°C / 11.9°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.9°C
  4 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 6.2°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.4°C / 1.8°C
  4 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.6°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.0°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 11.9°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.5°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 5.9°C
  4 BF
  56%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 7.8°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 11.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.2°C / 12.1°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  87%

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Να αποσυρθεί ζητούν οι γιατροί, βελτιώσεις προτείνουν οι πολίτες

 • A-
 • A+

Εδώ και οκτώ μέρες βρίσκεται αναρτημένο στη Διαύγεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Οι πρώτες αντιδράσεις από φορείς είναι ήδη γεγονός και είναι κατά βάση αρνητικές, σε αντίθεση με τα σχόλια που μπορεί να διαβάσει κάποιος στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, που προτείνουν πράγματα προς όφελος τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των ασθενών. Το σχέδιο νόμου θα είναι ανοιχτό σε σχόλια έως τη Δευτέρα 24 Απριλίου.

Η πρώτη ουσιαστική αντίδραση στο σχέδιο ήρθε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος θεωρεί πως είναι αντίθετο με τις «διαχρονικές πάγιες θέσεις του Συλλόγου».

Προτείνει, μάλιστα, την απόσυρση του σχεδίου από τη διαβούλευση ώστε «να τύχει επεξεργασίας και ευρείας διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς (ΠΙΣ, ΚΕΣΥ κ.λπ.) και με τους φορείς που θα κληθούν να το υλοποιήσουν, προκειμένου να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των Δημοσίων Νοσοκομείων και στην αξιοποίηση των εξαιρετικών επιστημόνων που διαθέτει η χώρα μας».

Αυτό που προκαλεί εντύπωση, βέβαια, είναι πως πολλά απ’ όσα αναφέρονται στο σχέδιο κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Οι βασικές διαφορές από πλευράς Συλλόγου εστιάζονται στα εξής:

►Συλλογικές συμβάσεις με τον ΠΙΣ και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους.

►Κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή του συμβεβλημένου ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ με ικανοποιητικά και όχι με εξευτελιστικά ποσά, με συμβάσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες της χώρας και για τις οποίες απαιτούνται πέραν των σημερινών 5.000 συμβεβλημένων ιατρών άλλοι 10.000.

►Πρέπει άμεσα επίσης να απαλειφθεί κάθε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα ιατρικής εξέτασης από μη ιατρικό προσωπικό. Είναι απαράδεκτο να γίνεται συνταγογράφηση από τις μαίες, οι οποίες είναι συνεργάτες των ιατρών, και όχι αυτενεργούσες, καθώς επίσης είναι απαράδεκτο ιατρικές προληπτικές εξετάσεις να συστήνονται από φαρμακοποιούς.

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης πέρασαν σε ιδεολογικές αναλύσεις με τις οποίες αποδοκιμάζουν το σχέδιο νόμου που «καλύτερα θα ήταν να έμενε στα συρτάρια του υπουργείου», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

«Με αναγκαστικές ρυθμίσεις, περιορισμούς και χωρίς επιλογή, προωθεί την προλεταριοποίηση των ιατρών, την κομματικοποίηση του συστήματος και τη μείωση των παροχών προς τους ασθενείς», αναφέρει ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης, ενώ ο σύλλογος της Αθήνας σχολιάζει πως πρόκειται «για ένα σύστημα το οποίο θα παρέχει χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες, σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες για τον ασθενή. Καθώς μάλιστα δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του, όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια θα καταρρεύσει».

«Για ένα κρατικοδίαιτο και συγκεντρωτικό σύστημα που αποκλείει το εξειδικευμένο ιατρικό δυναμικό της χώρας» κάνει λόγο από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων.

Οι ιδιώτες

Με δεδομένο πως οι ανωτέρω αντιδράσεις προέρχονται από ιδιώτες, είναι να απορεί κανείς γι’ αυτές. Οπως ξεκάθαρα είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξάνθος, στην παρουσίαση του νομοσχεδίου, αυτή τη στιγμή η ΠΦΥ κατά βάση θα στηριχτεί στις υπηρεσίες των ιδιωτών σε ποσοστό 70-30, έως ότου υπάρξει συνολική πληθυσμιακή κάλυψη από τις δημόσιες μονάδες υγείας, σε βάθος τετραετίας. Ακόμα και στη φάση της ολοκλήρωσης, όμως, η αρωγή των ιδιωτών δεν θα πάψει να είναι απαραίτητη.

Στο πλαίσιο αυτό, τα σχόλια των πολιτών και επαγγελματιών της υγείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι περισσότερο ουσιαστικά και επιχειρούν όντως να αναδείξουν τα καλά και τα κακά του σχεδίου και σίγουρα δεν καταλήγουν να είναι αφοριστικές ανακοινώσεις με περίεργους χαρακτηρισμούς.

Ορισμένα απ’ αυτά είναι τα κάτωθι:

►Μαία από την Ηλεία που ζητά περισσότερες πιστώσεις για τα Δίκτυα Μαιών, προκειμένου να έχουν αποδοτικότερη λειτουργία.

►«Οι συμβεβλημένοι ιατροί αλλά και οι ιατροί της ΠΦΥ γενικότερα να υποχρεούνται στην έκδοση τριμήνων και εξαμήνων συνταγών φαρμάκων ώστε να πάψουν να χρησιμοποιούν τη μηνιαία συνταγογράφηση ως μέσο αδικαιολόγητου πλουτισμού μέσω των επισκέψεων».

►«Τι θα γίνει με τους ιδιώτες ιατρούς οι οποίοι δεν έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ; Με το καινούργιο νομοσχέδιο είναι σίγουρο το λουκέτο στα ιατρεία τους…»

►«Ο οικογενειακός ιατρός αφενός αποτελεί θεμέλιο λίθο των συστημάτων υγείας στον ανεπτυγμένο κόσμο, αφετέρου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας (δέσμευση περί προέγκρισης ιατρικών επισκέψεων). Παρ’ όλα αυτά η προτεινόμενη αναλογία πληθυσμού ευθύνης δεν προϊδεάζει για ποιοτική ΠΦΥ, ωστόσο είναι μια αρχή».

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί απ’ τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που...
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
ΥΓΕΙΑ
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
​Ενα φιλόδοξο σχέδιο που έχει στόχο να σταματήσει την υπερκοστολόγηση υλικών που αγοράζονται από τα νοσοκομεία και να μπει τάξη στο σύστημα προμηθειών κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση -έως τις 25 Απριλίου- το...
Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας
ΥΓΕΙΑ
«Επιδημίες» καταχρήσεων στο χώρο της Υγείας
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει «περίεργες» υποθέσεις από τον χώρο της Υγείας που απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια τα μέσα ενημέρωσης και διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή ακόμα και τη Δικαιοσύνη. Κάποιες εξ αυτών...
«Επιδημίες» καταχρήσεων στο χώρο της Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Απάντηση Ξανθού για τα περί Grexit στα καινοτόμα φάρμακα
Σήκωσε το γάντι χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και απάντησε στις απειλές του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας για Grexit στα καινοτόμα φάρμακα. Μιλώντας στη διαρκή επιτροπή κοινωνικών...
Απάντηση Ξανθού για τα περί Grexit στα καινοτόμα φάρμακα
ΥΓΕΙΑ
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας καταργήθηκε η εγκύκλιος του τέως υπουργού Ανδρέα Ξανθού που μετέφερε από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα έγκρισης και ελέγχου χορηγιών στα ιατρικά συνέδρια.
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας