• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.6°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.6°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  69%
EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε διαβούλευση το σχέδιο για τις προμήθειες στον χώρο της Υγείας

 • A-
 • A+

Ενα φιλόδοξο σχέδιο που έχει στόχο να σταματήσει την υπερκοστολόγηση υλικών που αγοράζονται από τα νοσοκομεία και να μπει τάξη στο σύστημα προμηθειών κατέθεσε σε δημόσια διαβούλευση -έως τις 25 Απριλίου- το υπουργείο Υγείας.

Είναι το πρώτο από τα δύο νομοσχέδια που καταθέτει το υπουργείο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, με το δεύτερο να αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι λεπτομέρειες του οποίου θα γίνουν γνωστές σήμερα από τον υπουργό Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη.

Η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας αντικαθίσταται πλέον από την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και στόχος της είναι ο κεντρικοποιημένος στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός του οικονομικού και εφοδιαστικού κύκλου προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών του συστήματος υγείας, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των αναλώσεών τους στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Ο καλύτερος έλεγχος των προμηθειών των νοσοκομείων αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας, καθώς υπάρχει πλήθος καταγγελιών για διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο παρελθόν μέσω διαγωνισμών και της εξέλιξής τους, με μεγάλο χαμένο το κράτος.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου που έχει ήδη αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/yyka/?p=1981 είναι τα εξής:

♦Τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου παρακολούθησης του συνόλου των υπό εκτέλεση συμβάσεων στον χώρο της υγείας, μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων ΚΗΔΜΗΣ-Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Παρακολούθησης Συμβάσεων και ΕΣΗΔΗΣ-Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων, όπου οι φορείς (Υγειονομικές Περιφέρειες, νοσοκομεία κ.λπ.) θα εισάγουν πληροφορίες αναφορικά με την πορεία εκτέλεσης των συμβάσεων.

♦Εγκαθίδρυση μηχανισμού εσωτερικής διακίνησης προϊόντων μέσω των φορέων (ΥΠΕ, νοσοκομεία κ.λπ.). Με λίγα λόγια, ένα νοσοκομείο θα μπορεί να προμηθεύει με υλικά κάποιο άλλο σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

♦Στο πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου εντάσσονται εκτός από τις μονάδες του ΕΣΥ και τα νοσοκομεία στα οποία υπάρχει εποπτεία από το υπουργείο Παιδείας (Αιγινήτειο, Αρεταίειο, Ευγενίδειο Θεραπευτήριο) αλλά και από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΝΙΜΤΣ).

Τριετής θητεία

Η ΕΚΑΠΥ θα υπάγεται στο υπουργείο Υγείας. Θα διοικείται από 9μελές διοικητικό συμβούλιο με τριετή θητεία και δυνατότητα μόνο μίας ανανέωσης. Σε αυτή θα λειτουργεί η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού Κεντρικοποιημένων Προμηθειών (ΕΣΣΚΠ), που θα έχει αρμοδιότητα να υποδεικνύει στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΑΠΥ το σχέδιο για τις κεντρικές προμήθειες και εκείνη με τη σειρά της να το εισηγείται στον υπουργό Υγείας.

Η ΕΣΣΚΠ είναι τριμελής και αποτελείται από τους δύο γενικούς διευθυντές της διεύθυνσης Οικονομικών και Μητρώου Προμηθειών κι ένα μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΑΠΥ. Για την κατάρτιση του σχεδιασμού η ΕΚΑΠΥ θα λαμβάνει υπ’ όψιν της τα κάτωθι στοιχεία:

♦Ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των τελευταίων ετών (3-5 χρόνια).

♦Τις καταγραφείσες τάσεις ζήτησης.

♦Τον απαιτούμενο χρόνο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάθεσης.

♦Τα αποθέματα και τους ρυθμούς απορρόφησής τους εκ μέρους των νοσοκομείων, καθώς και το ύψος της προεκτιμώμενης δαπάνης.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη ομαδοποίησης των προς προμήθεια προϊόντων καθώς εκτιμάται ότι η συγκεντρωτική αγορά τους θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους απόκτησής τους.

Ο σχεδιασμός θα γίνεται με τη συμμετοχή των φορέων υγείας οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι εντός 30 ημερών να καταθέτουν τις ανάγκες τους στη βάση μιας 12μηνης χρήσης.

Οι ίδιοι φορείς θα έχουν την υποχρέωση κατά το ίδιο διάστημα να καταθέτουν ηλεκτρονικά την απογραφή όλων των προϊόντων που βρίσκονται στις αποθήκες τους, όπως επίσης και τα αδρανή αποθέματά τους.

Τα συνολικά αδρανή αποθέματα συγκεντρώνονται σε έναν μοναδικό κωδικό, το «Αρχείο Αδρανών Αποθεμάτων», που θα χρησιμοποιηθεί για τις «ανταλλαγές» σε προϊόντα μεταξύ των μονάδων υγείας.

Τέλος, καταργείται το Παρατηρητήριο Τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς δημιουργείται Μητρώο Παρατηρητηρίου Ανώτατων Αποδεκτών Τιμών, στο οποίο θα αναρτώνται οι χαμηλότερες τιμές που επιτυγχάνονται με οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία και οι οποίες δεσμεύουν όλα τα είδη διαγωνιστικής διαδικασίας καθώς και τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων από τους φορείς.

Εξαιρέσεις και ποινές

Από το κεντρικοποιημένο σύστημα προμηθειών δύναται να εξαιρεθούν προμήθειες προϊόντων και υπηρεσιών που εντάσσονται στα συγχρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

Εξαιρούνται επίσης προμήθειες προϊόντων ή υπηρεσιών η προϋπολογισθείσα δαπάνη των οποίων δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 60.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, αν διαπιστωθεί ότι οι ανάγκες που προβάλλονται από φορέα παροχών υγείας ως απρόβλεπτες και επείγουσες είναι πλασματικές και αν διαπιστωθεί υπαίτια καθυστέρηση ανταπόκρισης στις προβλεπόμενες προθεσμίες, τότε ο νόμιμος εκπρόσωπος του φορέα ή ο διοικητής της ΥΠΕ τιμωρείται σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Συστήνονται γραφεία δικαιωμάτων ασθενών
Σε διαπιστώσεις και εξαγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια υγεία προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών με τίτλο «Τα προβλήματα και...
Συστήνονται γραφεία δικαιωμάτων ασθενών
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Συγχωροχάρτι Πολάκη για τις TAVI
Τροπολογία του υπ. Υγείας αγνοεί τις παρατηρήσεις των επιθεωρητών που έκαναν έρευνες στο ΚΕΣΥ, «ξεπλένει» τις ευθύνες των διοικήσεών του και νομιμοποιεί την εκτέλεση επεμβάσεων σε κέντρα που θα έπρεπε να έχουν...
Συγχωροχάρτι Πολάκη για τις TAVI
ΥΓΕΙΑ
Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δημόσιο και... δωρεά
Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, την ανέγερση και τον εξοπλισμό Νοσοκομείου Παίδων Θεσσαλονίκης, την...
Εθνικό Σύστημα Υγείας, Δημόσιο και... δωρεά
ΥΓΕΙΑ
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί απ’ τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που...
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
ΥΓΕΙΑ
«Από ευρωπαϊκές πηγές για τέσσερα χρόνια η χρηματοδότησή τους»
Μέσα από την ανάπτυξη του νέου μοντέλου του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, «διευρύνεται ο δημόσιος χώρος», τόνισε το Σάββατο από το Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. Ο υπουργός ουσιαστικά έθεσε ζήτημα...
«Από ευρωπαϊκές πηγές για τέσσερα χρόνια η χρηματοδότησή τους»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας