• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 22.9°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.7°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.4°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.0°C / 19.4°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 16.5°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.9°C / 20.9°C
  0 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.4°C / 22.2°C
  0 BF
  57%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 22.7°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.7°C / 20.0°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  77%

«Επιδημίες» καταχρήσεων στο χώρο της Υγείας

 • A-
 • A+

Την προηγούμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για σκάνδαλα στην Υγεία, εστιάζοντας στις υποθέσεις του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», του ΚΕΕΛΠΝΟ και της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis.

Σήμερα, η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει διάφορες «περίεργες» υποθέσεις από τον χώρο της Υγείας που απασχόλησαν τα τελευταία χρόνια τα μέσα ενημέρωσης και διάφορους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΣΔΟΕ, Σώμα Επιθεωρητών Υγείας), όπως επίσης και τη Δικαιοσύνη.

Κάποιες εξ αυτών βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ άλλες κάπου... σκάλωσαν στην πορεία και κανείς δεν έμαθε τίποτε επιπλέον γι’ αυτές, αν δηλαδή υπήρξαν διώξεις, αν επιβλήθηκαν ποινές, αν γενικότερα υπήρξε κάποια εξέλιξη και δεν αποτέλεσαν απλώς καπνό χωρίς φωτιά.

Σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ (Ιανουάριος 2017) αναφέρεται χαρακτηριστικά πως οι Ελληνες, σε ποσοστό 73% -το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού-, θεωρούν πως ο χώρος της Υγείας είναι διεφθαρμένος, πολύ διεφθαρμένος.

Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο συλλέγονται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) 100-140 τόνοι ληγμένων ή εν μέρει χρησιμοποιημένων φαρμάκων, τα οποία κοστίζουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Είχαν γεμίσει οι αποθήκες από παραγγελίες εκατομμυρίων αντιγριπικών εμβολίων

Η πρώτη δεκαετία του 2000 σημαδεύτηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από τρεις περιπτώσεις «επιδημιών».

Τα εισαγωγικά μπαίνουν για να τονιστεί το γεγονός ότι οι «επιδημίες» ήταν περισσότερο δημιούργημα των αφερέγγυων -όπως τελικά αποδείχθηκε- προβλέψεων των ειδικών και πως «διαφημίστηκαν» δεόντως από τα ΜΜΕ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε επίσημα συγγνώμη για το γεγονός ότι οι αντιεπιστημονικές προβλέψεις του τρομοκράτησαν τον κόσμο.

Η αρχή έγινε το 2005 με τη γρίπη των πουλερικών (ιός H5N1) και συνεχίστηκε το 2009 με τη γρίπη των χοίρων (ιός Η1Ν1).

Στις αρχές του 2002 είχε προκύψει και ένα SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) από την Απω Ανατολή, ωστόσο δεν είναι τυχαίο πως η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα την τετραετία 2005-2009.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, προμηθεύτηκε εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικών εμβολίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πανδημίες.

Εκτός αυτών, προμηθεύτηκε ή παρασκεύασε εκατοντάδες χιλιάδες κουτιά αντιιικών φαρμάκων, ώστε να καλύψει επαρκώς τον πληθυσμό.

Πλέον, ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσει την έκθεση του ΟΟΣΑ και να καταστρέψει πολλά από αυτά τα σκευάσματα που πληρώθηκαν αδρά αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

Αυτό που απομένει είναι τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα της εποχής εκείνης που προειδοποιούσαν για εκατόμβες νεκρών, που προέτρεπαν σε αγορές περισσότερων φαρμάκων, ενώ είναι χαρακτηριστική της γραφικότητας της εποχής η περίπτωση της εφημερίδας «Πρώτου Θέματος» που έδινε δωρεάν προστατευτικές μάσκες για χρήση από τους αναγνώστες της.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από τον ΙΦΕΤ, το κόστος των αντιιικών φαρμάκων που αγοράστηκαν και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ (Tamiflu της Roche και Relenza της GlaxoSmithKline) φτάνει τα 12 εκατ. ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η χώρα μας εκείνη την περίοδο αγόρασε γενναία ποσότητα της ουσίας οσελταμιβίρη (που αποτελεί βασική δραστική ουσία του Tamiflu) ώστε στα εργαστήρια του ΙΦΕΤ να παραχθούν τα σχετικά χάπια και να διοχετευτούν στην αγορά.

Το εντυπωσιακό είναι ότι πριν καν τελειώσει το σχετικό απόθεμα, κάποιοι λειτούργησαν... προνοητικά και προχώρησαν σε νέα παραγγελία τόνων δραστικής ουσίας, με αποτέλεσμα οι αποθήκες να γεμίσουν από το εν λόγω σκεύασμα.

Την υπόθεση ελέγχει εδώ και καιρό το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και φτάνει έως την εποχή που παραγγέλνονταν κατά εκατομμύρια τα αντιγριπικά εμβόλια.

Τα εμβόλια που αγόρασε κατά κύριο λόγο η Ελλάδα ήταν σκευάσματα της GlaxoSmithKline και της Novartis και ανήλθαν συνολικά στα 16 εκατομμύρια δόσεις, από τις οποίες τελικά έφτασαν στη χώρα κάπου 3,5 εκατ. αφού προηγήθηκε δικαστικός διακανονισμός.

Αν ανατρέξει κανείς στα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης (2010-2011), θα δει αναφορές στα περίπου 80 εκατ. ευρώ που ήταν το κόστος των εμβολίων και στις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας (επί ηγεσίας της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου) να ακυρωθούν παρτίδες εκατομμυρίων δόσεων - παραγγελία της προηγούμενης ηγεσίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Τον Μάιο του 2014, έγγραφο από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς που φέρνει στο φως η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» προς το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητά τα εξής:

◼ Αντίγραφο της από 16.9.2009 απόφασης του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την έγκριση σκοπιμότητας της προμήθειας επιπλέον 8.000.000 δόσεων εμβολίων, αλλά και να γνωστοποιηθούν οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε αναγκαία η έκδοση και δεύτερης για το ίδιο ζήτημα απόφασης τη 1.10.2009, και πάλι του υπουργού Υγείας.

◼ Αντίγραφο της απόφασης ή άλλου εγγράφου με το οποίο εξουσιοδοτήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ να προβεί στη διαπραγμάτευση και υπογραφή των συμβάσεων για την προμήθεια των δόσεων πανδημικών εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων (έτος 2009).

◼ Αντίγραφα των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου, από όπου να προκύπτει αναμφίβολα ότι οι απαιτούμενες δόσεις εμβολίων για τη δημιουργία αντισωματικής επάρκειας ήταν δύο, καθώς και αντίγραφα των συστάσεων ή εγγράφων από τα οποία να προκύπτει αναμφίβολα η αλλαγή των παραπάνω δεδομένων, από δύο σε μία δόση.

◼ Στοιχεία για τον αριθμό αντίστοιχων εμβολίων που παρήγγειλαν και προμηθεύτηκαν την ίδια χρονική περίοδο (β’ εξάμηνο 2009) οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., την τιμή μονάδας που προσφέρθηκε και συμφωνήθηκε από κάθε εταιρεία, αλλά και τις συμφωνίες που τελικά έγιναν μεταξύ των συμβαλλομένων για κάθε δόση πανδημικού εμβολίου.

◼ Τα πλήρη στοιχεία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την επίμαχη χρονική περίοδο (Ιούνιος έως Οκτώβριος 2009), Ι. Πιερρουτσάκου.

Η εξέλιξη της έρευνας αγνοείται.

Λογιστικά... λάθη με τα ραδιοφάρμακα

Από το 2009 και για έξι συναπτά έτη έως το 2015, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο προμηθευόταν ακριβό φάρμακο για τις χημειοθεραπείες την ώρα που υπήρχε άλλο σκεύασμα 10 φορές πιο φτηνό.

Οταν η υπόθεση ήρθε στο φως πριν από λίγους μήνες, η προμηθεύτρια εταιρεία έκανε λόγο για λογιστικό λάθος και επέστρεψε τη διαφορά (κάπου 200.000 ευρώ).

Ωστόσο, η υπόθεση είναι λίγο πιο περίπλοκη. Οπως φαίνεται, η εταιρεία διέθετε δύο τύπους του συγκεκριμένου φαρμάκου, έναν στην τιμή των 280 ευρώ και έναν στην τιμή των 2.800 ευρώ.

Για έναν... περίεργο λόγο, οι παραγγελίες από το νοσοκομείο αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο την ακριβή εκδοχή, την ώρα που η συγκεκριμένη χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεραπείας.

Η υπόθεση ελέγχεται ήδη από το ΣΕΥΥΠ και βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρόμοια ιστορία αφορά και νοσοκομείο των Αθηνών σχετικά με τη διαδικασία προμήθειας και τις τιμές ραδιοφαρμάκων.

Αποκαλύφθηκε πως ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει το 2011 δεν είχε ολοκληρωθεί έως και πριν από λίγους μήνες λόγω «λανθασμένων» διακηρύξεων, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να αναγκάζεται να προμηθεύεται τα φάρμακα εκτός συμβάσεων σε υψηλές τιμές για πολύ καιρό.

Εντοπίστηκε επίσης εταιρεία που πωλούσε ραδιοφάρμακο στα δημόσια νοσοκομεία έναντι 1.000 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το ίδιο σκεύασμα το πωλούσε στα ιδιωτικά κέντρα στη μισή τιμή.

Το κύκλωμα της Bayer

Για την υπόθεση της Bayer Hellas η «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε εκτενώς την 1η Φεβρουαρίου του 2017.

Πρόκειται για μια υπόθεση της οποίας η διερεύνηση άρχισε το 2012 με ένα πόρισμα του ΣΔΟΕ για αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας και δωροδοκία σε 800 γιατρούς στην Ελλάδα και κατέληξε σε διώξεις 4 στελεχών κι ενός υπαλλήλου της Bayer από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Οι διώξεις έγιναν τον Ιούνιο του 2015, αλλά έκτοτε η υπόθεση βάλτωσε και οι Αρχές φαίνεται ότι περιμένουν ακόμα τη συνδρομή της Κολονίας.

Εκατοντάδες έρευνες σε εξέλιξη

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΣΕΥΥΠ το προηγούμενο καλοκαίρι, το 2015 εξέδωσε συνολικά και για τους τέσσερις τομείς που διαχειρίζεται (υγειονομικό-φαρμακευτικό, διοικητικό-οικονομικό, δημόσια και ψυχική υγεία και φορείς πρόνοιας) 499 εντολές ελέγχου, από τις οποίες προέκυψαν 234 πορίσματα.

Το 2016 (συγκεκριμένα μέχρι 15/07) είχαν εκδοθεί 228 εντολές ελέγχου και είχαν ολοκληρωθεί 125 πορίσματα.

Κατά την ίδια περίοδο, σε συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, με τον οικονομικό εισαγγελέα, τον ενημέρωσε για 25 υποθέσεις όπου, μεταξύ άλλων, ξεχώριζαν: οι υπερτιμολογήσεις υλικών σε νοσοκομεία, ο ΟΚΑΝΑ, το Ιδρυμα Κωφών, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα έργα στο «Τζάνειο», οι απευθείας αναθέσεις καθαριότητας στο «Ελπίς» κ.ά. και αποτελούσαν μέρος από τουλάχιστον 350 υποθέσεις που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του υπουργείου.

Το θέμα είναι, όμως, και αυτό απασχολεί κυρίως την κοινή γνώμη, να υπάρξουν αποτελέσματα και να μην οδηγηθούμε σε αποφάσεις τύπου Βατοπέδι στα διαχρονικά σκάνδαλα της Υγείας.

40 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της ωχράς κηλίδος

Το 2012 μια καταγγελία που φτάνει στο ΣΔΟΕ της Πάτρας ξετυλίγει σιγά σιγά το νήμα μιας υπόθεσης η εξέλιξη της οποίας επίσης αγνοείται.

Είναι το λεγόμενο «σκάνδαλο της ωχράς κηλίδος».

Εκατοντάδες φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακαποθηκών και γιατροί φαίνεται να εμπλέκονται σε ένα τεράστιο κύκλωμα εξαγωγής φαρμάκων μεγάλης αξίας (με κύριο τμήμα της απάτης το σκεύασμα για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου οφθαλμολογικού προβλήματος που αποτελούσε πρωτότυπο φάρμακο της Novartis), τα οποία επισήμως φαίνεται να πληρώνονται από το ελληνικό Δημόσιο και να έχουν χορηγηθεί σε Ελληνες ασθενείς.

Την υπόθεση αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Βήμα» και φαίνεται ότι σε αυτήν εμπλέκονταν φαρμακαποθήκες, φαρμακεία ανά την επικράτεια, ένας οφθαλμίατρος-καθηγητής πανεπιστημίου κι ένα μεγάλο νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εκεί λοιπόν ανακαλύφθηκε ότι η παραγωγός φαρμακευτική εταιρεία είχε παραδώσει στο συγκεκριμένο φαρμακείο μόλις ένα σκεύασμα για τη θεραπεία της ωχράς κηλίδος.

Το ίδιο φαρμακείο όμως φαίνεται να είχε αποστείλει προς εξαγωγή άλλα περίπου 100 τέτοιου είδους φάρμακα. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ αναζήτησαν τους κωδικούς των φαρμάκων που προορίζονταν για εξαγωγή από το φαρμακείο. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι τα σκευάσματα με τους συγκεκριμένους κωδικούς είχαν παραδοθεί από τη φαρμακευτική εταιρεία σε ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας προκειμένου να χορηγηθούν σε πάσχοντες από τη συγκεκριμένη νόσο.

Ακολούθησε έρευνα στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε η εμπλοκή καθηγητή Πανεπιστημίου, υπευθύνου κλινικής, που φέρεται ότι συγκέντρωνε παρανόμως αυτά τα φάρμακα στο ιδιωτικό ιατρείο του.

Διαπιστώθηκε όμως ότι τελικώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα που είχαν συνταγογραφηθεί για να δοθούν σε ασθενείς του νοσοκομείου μέσω του γιατρού κατέληγαν στο φαρμακείο της Αθήνας και ακολούθως εξάγονταν στη Γερμανία».

Σύμφωνα με την εφημερίδα -η οποία επικαλούνταν δηλώσεις στελεχών του ΣΔΟΕ- η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο από αυτή την ιστορία έφτανε τα 40 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Να αποσυρθεί ζητούν οι γιατροί, βελτιώσεις προτείνουν οι πολίτες
Εδώ και οκτώ μέρες βρίσκεται αναρτημένο στη Διαύγεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι πρώτες αντιδράσεις από φορείς είναι ήδη γεγονός και είναι...
Να αποσυρθεί ζητούν οι γιατροί, βελτιώσεις προτείνουν οι πολίτες
ΥΓΕΙΑ
Ενάμιση μήνα στον Ερυθρό Σταυρό
Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, τραπεζοκόμοι, καθαριστές, όλοι δηλαδή οι άνθρωποι που υποστηρίζουν την Υγεία, αγωνίζονται με τα λιγότερα μέσα, χωρίς αναλώσιμα, χωρίς φάρμακα και με άθλιες απολαβές. Μια...
Ενάμιση μήνα στον Ερυθρό Σταυρό
ΥΓΕΙΑ
Διπλή παρέμβαση Σαλμά
Ο πρώην υφυπουργός Υγείας της Ν.Δ. Μάριος Σαλμάς μίλησε για την υπόθεση Novartis τόσο στην ΕΡΤ όσο και στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο». «Μόνο εγώ και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας διατάξαμε σύνταξη...
Διπλή παρέμβαση Σαλμά
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Θα μιλήσουν οι λογαριασμοί
Τις τραπεζικές καταθέσεις υψηλόβαθμων στελεχών της Novartis θα ξεψαχνίσει σε βάθος 10ετίας η Δικαιοσύνη, με νέα έρευνα που διατάχθηκε χθες, την ώρα που, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο...
Θα μιλήσουν οι λογαριασμοί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο κάδρο ένα πρώην στέλεχος της Novartis
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το 44χρονο στέλεχος της εταιρείας που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, τα Χριστούγεννα βρισκόταν στη Ρώμη παρέα με πρώην κορυφαίο στέλεχος της Novartis που είχε...
Στο κάδρο ένα πρώην στέλεχος της Novartis
ΥΓΕΙΑ
Πτώση στις ιδιωτικές υπηρεσίες
Πτώση εσόδων για τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα κατά το 2015 σε σχέση με το 2014 διαπιστώνει κλαδική μελέτη που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group. Η τριετία 2013-2015...
Πτώση στις ιδιωτικές υπηρεσίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας