Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα Ζαρουχλέικα της εξυγ(ε)ίανσης

Οι ακατάλληλες εγκαταστάσεις του παλιού σουπερμάρκετ, όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα η μονάδα και δεξιά

Τα Ζαρουχλέικα της εξυγ(ε)ίανσης

  • A-
  • A+

Zαρουχλέικα, μια περιοχή στα νότια της Πάτρας. Ενας τόπος με υψηλά ποσοστά ανεργίας, φτώχειας και άγνοιας του κόσμου για βασικά ζητήματα πρωτοβάθμιας υγείας. Μια περιοχή με καταυλισμό Ρομά οι οποίοι επίσης αγνοούν βασικούς κανόνες υγιεινής.

Εκεί επιλέχθηκε να δημιουργηθεί πριν από έναν χρόνο μια πρότυπη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας στα ερείπια ενός διαλυμένου συστήματος δημόσιας φροντίδας, μια μονάδα-προάγγελος εκείνων που επιθυμεί να στήσει η κυβέρνηση ανά την επικράτεια ώστε να αναστήσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Το 2015, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται η μονάδα, ήταν εγκατεστημένα τα ιατρεία του ΙΚΑ. Πέντε γιατροί για πληθυσμό 100.000 κατοίκων. Ο ορισμός της εγκατάλειψης της δημόσιας περίθαλψης.

Τον Φεβρουάριο του 2016 μια μικρή ομάδα γιατρών και υγειονομικών αναλαμβάνει το ακατόρθωτο. Να δημιουργήσει στην περιοχή μια μονάδα υγείας που θα εξυπηρετεί σε πρωτοβάθμιο επίπεδο τον κόσμο, προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις, και θα είναι πολυεπίπεδα ενεργή προς όφελος του τοπικού πληθυσμού.

Η μονάδα θα υπαγόταν διοικητικά στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια και θα λειτουργούσε ανεξάρτητα από την έτερη μονάδα πρωτοβάθμιας υγείας που βρίσκεται στα βόρεια της πόλης.

Η ομάδα εισέρχεται σ' έναν χώρο -πρώην σουπερμάρκετ- όπου δεν υπάρχει τηλέφωνο και γκισέ πληροφοριών, είναι αφύλακτος και με ένα υπόγειο πλημμυρισμένο και γεμάτο -εκτός από νερά- με διάφορα υλικά υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία σάπιζαν στην υγρασία.

Επιασαν αμέσως δουλειά και πολύ σύντομα δημιουργήθηκε χώρος υποδοχής ασθενών, μπήκε τηλέφωνο για ραντεβού, ενώ κάποιοι έφεραν υπολογιστές από το σπίτι τους προκειμένου να μπορούν να δουλέψουν σωστά.

Εφτιαξαν την πόρτα και γενικότερα προχώρησαν σε διάφορες μικροεπισκευές -πολλές φορές με προσωπικό κόστος και χρόνο- προκειμένου να κάνουν τον χώρο και πάλι λειτουργικό.

Εναν χώρο που μόνο για ιατρεία δεν κάνει - και αυτό το πιστοποιεί σχετική τεχνική μελέτη που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία της 6ης ΥΠΕ.

Με κάγκελα στα παράθυρα και με μια πόρτα που σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εγκατάλειψης του χώρου δεν ενδείκνυται για έξοδο / είσοδο ιατρείων, σύμφωνα με όσα ορίζουν τα στάνταρ ασφαλείας.

Δεν υπάρχει φυσικός φωτισμός, εξαερισμός, ακόμη και στα WC των ασθενών και του προσωπικού. Τα σιφώνια της πολυκατοικίας περνούν από την ψευδοροφή της μονάδας.

Προ τριών μηνών πλημμύρισε ένα από αυτά στην ψευδοροφή του χώρου που χρησιμοποιείται ως ιατρείο έκτακτων περιστατικών και Α' βοηθειών, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει κομμάτι της πάνω σε ιατρικά μηχανήματα.

Παράλληλα με τη δουλειά στον χώρο, οι εργαζόμενοι ξεκινούν να κάνουν και αυτό για το οποίο έδωσαν όρκο: την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Το σύστημα των ραντεβού και των εξετάσεων αρχίζει σιγά σιγά να ομαλοποιείται, την ώρα που η ομάδα αποφασίζει να βγει και εκτός ιατρείων, προχωρώντας σε δράσεις στην τοπική κοινωνία που περιλαμβάνουν εμβολιασμό ανηλίκων και ενηλίκων, εξέταση γυναικών για HPV (κονδυλώματα), αλλά και τεστ Παπανικολάου τα οποία γίνονται δωρεάν και σε συνεργασία με το Αττικό Νοσοκομείο.

Με δικά της έξοδα η ομάδα τυπώνει δελτία εμβολιασμού τα οποία διανέμει στους ενήλικες ώστε να καταγράφονται τα εμβόλια που έχουν πραγματοποιήσει, ενώ προχωρά και σε ενημέρωση σχολείων για διάφορα θέματα υγείας.

Περίεργη πυρκαγιά

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, όπου αποφασίζεται η μεταφορά των ιατρείων από τον ακατάλληλο χώρο σε ένα παλιό, εγκαταλελειμμένο ΙΕΚ, σε απόσταση 2 χλμ.

Ενα κτίριο στο οποίο η δυναμική της εν λόγω Μονάδας Υγείας Νοτίου Διαμερίσματος Πάτρας -όπως ονομάστηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών- θα μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω με τη δημιουργία ακτινολογικού εργαστηρίου που θα είχε τη δυνατότητα να παρέχει ανάλογες υπηρεσίες.

Κάπου εκεί άρχισαν οι αντιδράσεις από δύο πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, οι οποίοι χθες επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα ιατρεία, καθώς θεωρούν ότι εγκαταλείπονται ξανά τα Ζαρουχλέικα.

Την ίδια ώρα, μια περίεργη πυρκαγιά που ξέσπασε πριν από μία εβδομάδα στο υπόγειο του ΙΕΚ -οι πρώτες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικής έκαναν λόγο για εμπρησμό- έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το προσωπικό της δομής που πλέον αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι για συγκεκριμένους λόγους δεν θέλουν τα μετακινηθούν -και να αναπτυχθούν- τα ιατρεία στην περιοχή.

Ισως η 6η ΥΠΕ αλλά και το υπουργείο Υγείας να πρέπει να φροντίσουν να στηρίξουν περαιτέρω το εν λόγω εγχείρημα, αν πραγματικά θέλουν να αναστήσουν τη δημόσια περίθαλψη και κυρίως την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Οπως φαίνεται, όταν υπάρχει θέληση μπορούν να γίνουν θαύματα και μια υποβαθμισμένη περιοχή να αναπτυχθεί μέσα από μια σύγχρονη μονάδα υγείας.

■ Σήμερα στη δομή εργάζονται 16 άτομα (10 γιατροί, 4 νοσηλεύτριες, 1 μαία και 1 επισκέπτρια υγείας). Από τον Φεβρουάριο του 2016 έως σήμερα η δομή έχει εξυπηρετήσει 35.000 περιστατικά.

Παράλληλα, οι γιατροί της ομάδας στελεχώνουν μία φορά την εβδομάδα τα δημοτικά ιατρεία που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με την ΠΦΥ, προσφέροντας επιπλέον έργο ουσίας.

  

ΥΓΕΙΑ
Η δημόσια υγεία... ενοχλεί
Νέα επιστολή έλαβε ο προϊστάμενος της πιλοτικής μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον νότιο τομέα της Πάτρας από τη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, με εκτενή αναφορά στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για...
Η δημόσια υγεία... ενοχλεί
ΥΓΕΙΑ
Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
Από το υπουργείο Υγείας λάβαμε την κάτωθι απάντηση αναφορικά με το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο για την πρωτοβάθμια μονάδα υγείας στην Πάτρα: «Η υγειονομική παρουσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περιοχή των...
Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
ΥΓΕΙΑ
Πρωτοφανής... ευθανασία
Λίγες μέρες πριν ψηφιστεί ο νέος νόμος για την πρωτοβάθμια υγεία και την ώρα που η κυβέρνηση διατυμπανίζει την αναγκαιότητα του νέου συστήματος που έχει στόχο την πρόληψη και την αποσυμφόρηση των μεγάλων...
Πρωτοφανής... ευθανασία
ΥΓΕΙΑ
Να αποσυρθεί ζητούν οι γιατροί, βελτιώσεις προτείνουν οι πολίτες
Εδώ και οκτώ μέρες βρίσκεται αναρτημένο στη Διαύγεια το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οι πρώτες αντιδράσεις από φορείς είναι ήδη γεγονός και είναι...
Να αποσυρθεί ζητούν οι γιατροί, βελτιώσεις προτείνουν οι πολίτες
ΥΓΕΙΑ
«Πνίγουν» τα νοσοκομεία τα νοσήλια των ανασφάλιστων
Σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο χρηματοδότησης καλούνται να λειτουργήσουν οι δημόσιες μονάδες υγείας οι οποίες εξυπηρετούν ανασφάλιστους πολίτες-θύματα της οικονομικής κρίσης χωρίς περαιτέρω βοήθεια απ’ το κράτος....
«Πνίγουν» τα νοσοκομεία τα νοσήλια των ανασφάλιστων
ΥΓΕΙΑ
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς
Βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον χώρο της Υγείας γίνονται οι ασθενείς, καθώς από σήμερα δεν θα μπορούν να κάνουν τις προγραμματισμένες εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.
Ερμαια των ιδιωτικών συμφερόντων οι ασθενείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας