• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.3°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  0 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  70%
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Παράνομες πληρωμές σε ιδιωτικά θεραπευτήρια

 • A-
 • A+

Μια από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις είναι το γεγονός ότι στο πρώην ΤΣΑΥ τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής μέχρι τον Αύγουστο του 2013 είχαν στο σχετικό έντυπο σημείωση πως ελέγχθηκε αν ο δικαιούχος έχει οφειλή στο Ταμείο, σε ΙΚΑ και ΔΟΥ. Εν τούτοις, τον Σεπτέμβριο του 2013 (προφανώς με κάποια άνωθεν εντολή) αυτή η σημείωση αφαιρέθηκε.

Ενα σκάνδαλο που αφορά την παράνομη καταβολή χρηματικών ποσών προς ιδιωτικές κλινικές, θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα από το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), και συγκεκριμένα από το πρώην Ταµείο Σύνταξης και Αυτασφάλισης Υγειονοµικών (ΤΣΑΥ), βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές.

Οι καταβολές των χρηματικών ποσών από το Ταμείο προς τις ιδιωτικές εταιρείες γίνονταν δίχως αυτές να δίνουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, όπως απαιτείται, και δίχως το Ταμείο να συμψηφίζει (αφαιρεί) τις οφειλές των κλινικών προς αυτό.

Επιπλέον, οι κλινικές είχαν εξασφαλίσει παράνομα την είσοδό τους σε ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για τις οφειλές τους προς το Ταμείο, χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα αυτό να έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, με την εισφοροδιαφυγή να ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Στη Δικαιοσύνη η υπόθεση

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», έχει επιληφθεί η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης και έχει εκδοθεί πολυσέλιδη σχετική έκθεση ελέγχου.

Στο σκάνδαλο εμπλέκονται υπάλληλοι των Τομέων Υγειονομικών του ΕΤΑΑ (πρώην ΤΣΑΥ) και δεν αποκλείεται να αποδοθούν ευθύνες στη διοίκηση του Ταμείου κατά την περίοδο του ελέγχου.

Το θέμα αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα που διενήργησε η Διεύθυνση Επιθεώρησης του ΕΤΑΑ και αφορούσε έλεγχο των Τμημάτων των Τομέων Υγειονομικών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ελέγχθηκαν συνολικά 567 περιπτώσεις μεταφοράς χρημάτων για το χρονικό διάστημα 2013-2014.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι από το σύνολο των ελεγμένων εταιρειών/παρόχων υγείας που είχαν συναλλαγεί με τους Τομείς Υγειονομικών κατά τα έτη 2013 και 2014, επί συνόλου 243 περιπτώσεων μεταφοράς ποσών σε λογαριασμούς των παρόχων, οι 66 (27,16%) πραγματοποιήθηκαν παρά την έλλειψη των ρητά προβλεπόμενων φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων.

Εξ αυτών, οι 60 το 2013 (52,63%) και οι 6 το 2014 (4,65%). Επιπλέον, σε κάποιες από αυτές τις εταιρείες/παρόχους είχαν καταβληθεί ποσά, την ώρα που αυτές είχαν υποβάλει αίτηση ευνοϊκής ρύθμισης των οφειλόμενων εισφορών τους (βάσει του νόμου 4152/2013) προς το Ταμείο, παρά το γεγονός ότι είτε δεν είχαν υπαχθεί ακόμη στις ρυθμίσεις του νόμου είτε κατά την ημερομηνία της καταβολής του ποσού εκκρεμούσε οφειλή από πλευράς τους στους Τομείς Υγειονομικών.

Η κλινική «Νέο Αθήναιον»

Περαιτέρω ενδελεχή έλεγχο για το ζήτημα, που ξεκίνησε με αφορμή την υπόθεση της κλινικής «Νέο Αθήναιον» που εντοπίστηκε να διαπράττει παρανομίες όπως οι προαναφερόμενες, άρχισε τον Φεβρουάριο του 2015 από μικτό κλιμάκιο ελεγκτών (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και υπουργείο Εργασίας).

Ο έλεγχος δεν περιορίστηκε στην υπόθεση του «Νέο Αθήναιον», αλλά επεκτάθηκε συνολικότερα με αντικείμενο την εξόφληση παρόχων υγείας από όλους τους τομείς του ΕΤΑΑ.

Μια από τις σημαντικότερες αποκαλύψεις αυτού του ελέγχου είναι το γεγονός ότι στο πρώην ΤΣΑΥ τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής μέχρι τον Αύγουστο του 2013 είχαν στο σχετικό έντυπο σημείωση πως ελέγχθηκε αν ο δικαιούχος έχει οφειλή στο Ταμείο, σε ΙΚΑ και ΔΟΥ. Εν τούτοις, τον Σεπτέμβριο του 2013 (προφανώς με κάποια άνωθεν εντολή) αυτή η σημείωση αφαιρέθηκε.

Λόγος για τον οποίο η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης έχει ζητήσει από το Ταμείο στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί με εντολή ποιου αφαιρέθηκε αυτή η σημείωση. Εν ολίγοις, προκύπτει ότι η πληρωμή παρόχων υγείας χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα έγινε κατόπιν σχεδίου.

Η κλινική και τα δύο μαιευτήρια που είχαν «διακριτική» μεταχείριση από το Ταμείο

Οι έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί αποκάλυψαν σωρεία παρανομιών που έχουν τελεστεί από τρεις μονάδες μεγάλου ιδιωτικού ομίλου στον χώρο της υγείας, για τις οποίες διαπιστώνεται ότι υπήρχε διακριτική και ευνοϊκή μεταχείριση από υπαλλήλους του Ταμείου:

►1. Ισως η σοβαρότερη εκ των τριών υποθέσεων αφορά ιδιωτική κλινική την οποία έλεγξε κλιμάκιο επιθεωρητών του ΤΣΑΥ τα έτη 2005-2006, όπου διαπιστώθηκαν σοβαρές παρανομίες και υψηλή εισφοροδιαφυγή ως προς την καταβολή εισφορών των γιατρών κατά την περίοδο 1992-2005.

Η υπόθεση από την αρχή μπήκε στο συρτάρι, δηλαδή η αρμόδια υπηρεσία του Ταμείου δεν προέβη στην έκδοση καταλογιστικής πράξης.

Με απόφαση του Δ.Σ. του ΤΣΑΥ το 2008 δόθηκε εντολή στον τότε γενικό διευθυντή να γίνει καταλογισμός της οφειλής, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι και σήμερα.

Το αποτέλεσμα είναι μεγάλο μέρος των εισφορών που αφορά τέσσερα έτη του ελέγχου (1993 έως 1996) να έχει παραγραφεί (πάροδος 20ετίας). Ετσι όλη αυτή η επιθεώρηση και η έκθεση ελέγχου έμειναν αναξιοποίητες, με το ασφαλιστικό ταμείο να χάνει τεράστια ποσά.

►2. Μία ακόμη σοβαρή υπόθεση αφορά ιδιωτικό μαιευτήριο το οποίο, παρ’ όλο που όφειλε στο ΤΣΑΥ ποσό άνω των 2.600.000 ευρώ, υπήχθη παράνομα στην ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση για την εξόφλησή τους (χωρίς έκδοση σχετικής απόφασης) και παρ’ ότι δεν είχε καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις (εγγυοδοσία κ.λπ.).

Σαν να μην έφτανε αυτό, το Ταμείο, παρά την οφειλή, κατέβαλε στο μαιευτήριο μεταξύ των ετών 2011-2014 ποσό τουλάχιστον 165.000 ευρώ, αν και έπρεπε να το συμψηφίσει με τις οφειλές του.

Η ζημιά που υπέστη το Ταμείο είναι η απαλλαγή του μαιευτηρίου από το ποσοστό των πρόσθετων τελών (περίπου 120.000 ευρώ, αφού όποιος μπαίνει σε ρύθμιση έχει έκπτωση 25% επί των προσθέτων τελών) καθώς και το ποσό που παρανόμως πληρώθηκε.

Επιπλέον, επειδή η αρμόδια υπηρεσία του ΤΣΑΥ με την ανοχή της διοίκησης επέμενε να μην καταλογίζει τις οφειλές του μαιευτηρίου, η υπόθεση διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα από τη νομική υπηρεσία του ΕΤΑΑ και διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση.

Μετά την αποστολή της υπόθεσης στον εισαγγελέα διατάχθηκε και η διεξαγωγή ΕΔΕ, η οποία καταλογίζει ευθύνες σε τρεις υπαλλήλους.

►3. Σε ένα ακόμη ιδιωτικό μαιευτήριο διαπιστώθηκε ότι με απόφαση του πρώην προέδρου και του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ -σε μια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσα στον μήνα Αύγουστο με τα μισά του μέλη απόντα- επιχειρήθηκε η παράνομη επιστροφή παραγραμμένων εισφορών περίπου 35.000 ευρώ σε τρεις γιατρούς που δραστηριοποιούνταν σε μονάδα του μαιευτηρίου.

Η υπόθεση έχει σταλεί στον εισαγγελέα και εκκρεμεί έπειτα από τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τέως πρόεδρος του ΕΤΑΑ είχε διατελέσει επί σειρά ετών τεχνικός σύμβουλος του συγκεκριμένου μαιευτηρίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Γενικό Λογιστήριο προειδοποιούσε, κράτος και διοίκηση αδιαφορούσαν
​Οι χρόνιες παθογένειες στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και στο πρώην ΤΣΑΥ ήταν αυτές που επέτρεψαν τις κομπίνες, οι οποίες εξασφάλιζαν τη δυνατότητα σε μεγάλες ιδιωτικές κλινικές να...
Το Γενικό Λογιστήριο προειδοποιούσε, κράτος και διοίκηση αδιαφορούσαν
ΥΓΕΙΑ
Υγεία: σκάνδαλα εκατομμυρίων μένουν στο «συρτάρι»
Σε μια περίοδο που οι πολίτες σε αυτόν τον τόπο βίωναν την άγρια λιτότητα των μνημονίων, «μεγαλοκαρχαρίες» στον χώρο της ιδιωτικής υγείας ξετίναζαν τα ασφαλιστικά ταμεία αποσπώντας παράνομα χρηματικά ποσά...
Υγεία: σκάνδαλα εκατομμυρίων μένουν στο «συρτάρι»
ΥΓΕΙΑ
Σκοτεινά παιχνίδια με την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»
Χοντραίνει το τελευταίο διάστημα το παιχνίδι γύρω από τον διαγωνισμό για τη μεταβίβαση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», καθώς φαίνεται πως ορισμένες δυνάμεις εντός του νοσοκομείου, μαζί με ανώτερα στελέχη της...
Σκοτεινά παιχνίδια με την πώληση του «Ερρίκος Ντυνάν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κακουργηματικές διώξεις για διαφθορά στα ασφαλιστικά ταμεία
Υποθέσεις διευρυμένης εισφοροδιαφυγής στις οποίες εμπλέκονται στελέχη ασφαλιστικών φορέων και μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και προκάλεσαν απώλεια εκατ. ευρώ για τα Ταμεία παίρνουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης με...
Κακουργηματικές διώξεις για διαφθορά στα ασφαλιστικά ταμεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!
Με απόφαση του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ προσλήφθηκε ως «ειδικός σύμβουλος-συνεργάτης» δικηγόρος ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οφείλει στο τέως Ταμείο Νομικών ποσό που υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ....
Εβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!
ΥΓΕΙΑ
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης
Με τις εξαιρέσεις των Μάκη Βορίδη και Αδώνιδος Γεωργιάδη, σιγή επικράτησε χθες από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όπως και από την πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης, σχετικά με τις επώνυμες καταγγελίες που διατύπωσε στη...
«Πάγωσε» γλώσσες ο Μαρτίνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας