Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενας θάνατος σε προκλητικά «άρρωστο» σύστημα

Η μεταφορά του νεκρού εμβρύου στην πανεπιστημιακή κλινική στου Γουδή για περαιτέρω εξετάσεις έγινε με δέκα μέρες καθυστέρηση

ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενας θάνατος σε προκλητικά «άρρωστο» σύστημα

  • A-
  • A+

Αντιμέτωποι με ένα σύστημα που νοσεί, όπως φαίνεται, βαριά ήρθαν αντιμέτωποι ο ηθοποιός Χάρης Τζωρτζάκης και η σύντροφός του.

Μια εγκυμοσύνη που είχε δυσάρεστη κατάληξη τους οδήγησε σ’ έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο και τους ανάγκασε να γνωρίσουν καλά την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της δημόσιας Υγείας και διοίκησης.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Στον τρίτο μήνα εγκυμοσύνης, η σύντροφος του Χάρη Τζωρτζάκη υποβλήθηκε στην καθιερωμένη εξέταση της αυχενικής διαφάνειας.

Μια ένδειξη στα αποτελέσματα τους οδήγησε σε περαιτέρω εξετάσεις και ειδικότερα σε λήψη τροφοβλάστη όπου θα εξεταζόταν το DNA του εμβρύου, αλλά και σε μαγνητική εξέταση του εμβρύου, όπως επίσης και σε καρδιολογικές εξετάσεις.

Δυστυχώς, στον έβδομο μήνα εγκυμοσύνης επήλθε ο ξαφνικός θάνατος του εμβρύου. Οπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις επιστημονικά, πρέπει να γίνει κανονική γέννα που προκαλείται μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Το ίδιο έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ενώ παράλληλα το ζευγάρι συμφώνησε με το νοσοκομείο για τη μεταφορά του εμβρύου στην πανεπιστημιακή κλινική στου Γουδή.

Εκεί θα γίνονταν ειδικές εξετάσεις, με στόχο να ενημερωθεί το ζευγάρι αν υπήρχε κάποιο γενετικό πρόβλημα, ώστε να λάβουν τα μέτρα τους σε μια επόμενη εγκυμοσύνη.

Η μεταφορά του εμβρύου, αν και υπήρχε η αρχική διαβεβαίωση ότι θα γινόταν άμεσα, έγινε τελικά μετά από 10 μέρες και αφού είχαν προηγηθεί τηλεφωνήματα του κ. Τζωρτζάκη προς το νοσοκομείο στα οποία λάμβανε την τυπική απάντηση «θα σας ειδοποιήσουμε».

Η μεταφορά, όταν τελικά προγραμματίστηκε, έγινε υπό το εξής γκροτέσκο καθεστώς: Δύο έμβρυα, ένα του ζεύγους Τζωρτζάκη που κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών βρισκόταν στην κατάψυξη του νοσοκομείου, κι άλλο ένα που είχε γεννηθεί εκείνη τη μέρα, τοποθετημένα σε πράσινη πλαστική σακούλα την οποία κρατούσε στα χέρια του ένας νοσοκόμος, μεταφέρθηκαν στου Γουδή με το αυτοκίνητο της οικογένειας Τζωρτζάκη - μαζί και ο πατέρας του άλλου εμβρύου.

Η υποδοχή εκεί δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, γιατί όπως είπε ο γιατρός που παρέλαβε τα δύο έμβρυα και τα τοποθέτησε σε ειδικό κουτί -κάτι που προφανώς έπρεπε να γίνει εξ αρχής- η κατάψυξη του εμβρύου ήταν απαγορευτική, καθώς προκαλεί συγκεκριμένες αλλοιώσεις που θα είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Αυτό επιβεβαιώθηκε δύο μέρες αργότερα και από την επιστημονική υπεύθυνη του εργαστηρίου.

Το επόμενο βήμα ήταν η ταφή του εμβρύου που θα γινόταν λίγες μέρες μετά. Εδώ λοιπόν, το δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα επιφύλασσε μια απίστευτη ταλαιπωρία στο ζευγάρι.

Κανονικά, το γραφείο τελετών παραλαμβάνει το έμβρυο από την πανεπιστημιακή κλινική και με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου που είχε εκδοθεί από το ληξιαρχείο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» θα μπορούσε να προχωρήσει στην ταφή.

Εδώ όμως, μπλέχτηκαν το ληξιαρχείο Αθηνών, το ληξιαρχείο παραθαλάσσιας περιοχής της Αττικής -μέρος όπου θα ελάμβανε χώρα η ταφή- και ο εισαγγελέας, προκειμένου να γίνει μεταβολή εγγράφου για να εκδοθεί η πολυαναμενόμενη άδεια ταφής του εμβρύου, ένα απίστευτο όσο και καφκικό πάρε-δώσε, την ώρα που οι δύο γονείς που είχαν ξεπεράσει πλέον τα όρια των αντοχών τους.

Δύο γονείς που έγιναν μπαλάκι, τόσο μεταξύ των ληξιαρχείων όσο και μεταξύ των υπηρεσιών του ΙΚΑ στο ενδιάμεσο για την άδεια λοχείας.

Το απίστευτο μπέρδεμα με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου ήταν αυτό που επικαλούνταν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ για να μη δώσουν την άδεια στη μητέρα, παρά το γεγονός ότι είχε περάσει διάστημα άνω των 20 ημερών από τότε που είχε γεννήσει.

«Πάλι στο “Αλεξάνδρα” θα πάμε αν χρειαστεί στο μέλλον», μας λέει ο Χάρης Τζωρτζάκης, επιδεικνύοντας μια πρωτόγνωρη εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα Υγείας. «Το πρόβλημά μας δεν έχει να κάνει με το προσωπικό, από το οποίο δεν έχουμε κανένα παράπονο. Εχει να κάνει με το σύστημα όπως είναι δομημένο», συμπληρώνει.

Το προσωπικό

«Υπήρχαν ελλείψεις σε απλά υλικά, όπως σεντόνια και πάνες. Παρακαλούσαμε για πάνα και μας έδιναν με το σταγονόμετρο, όχι γιατί δεν ήθελαν, αλλά γιατί δεν είχαν να δώσουν. Κουβέρτα φέραμε απ’ το σπίτι. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι το προσωπικό ήταν ευγενικό και έκανε ό,τι μπορούσε.

»Ξέραμε επίσης ότι η ιατρική φροντίδα ήταν δεδομένη εκεί. Ομως, πού ήταν οι ψυχολόγοι να στηρίξουν αυτές τις γυναίκες σαν τη δική μου που είχαν περάσει από τέτοια δοκιμασία; Εμαθα πως το νοσοκομείο διαθέτει 4 ψυχοθεραπευτές και όμως δεν είδα ούτε έναν να περνάει απ’ τον θάλαμο».

Του ζητάμε να κάνει έναν απολογισμό της εμπειρίας του: «Σε όλο αυτό το διάστημα βρήκαμε ανθρωπιά από μεμονωμένους πολίτες-εργαζόμενους αλλά όχι απ’ το σύστημα, που, αντίθετα, λειτουργεί ως ανάχωμα στην προσπάθεια αυτών των ανθρώπων. Γεννάς ένα παιδί και θάβεις τους γονείς σου. Αυτές είναι οι δύο κορυφαίες στιγμές στη ζωή κάθε ανθρώπου που το κράτος οφείλει να είναι δίπλα του. Και δεν είναι».

 

Οι εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ

Από τις 15 Δεκεμβρίου του 2016 ο ΕΟΠΥΥ δικαιολογεί κάποιες εξετάσεις στα ζευγάρια που ετοιμάζονται να τεκνοποιήσουν (αυχενικής διαφάνειας, κυστικής ίνωσης κ.ά.).

Ωστόσο, ένα ζευγάρι που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση -όπου οι εξετάσεις είναι πολλές και ειδικές- θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το βασικό ερώτημα είναι τι θα κάνουν όσοι δεν έχουν να πληρώσουν.

ΥΓΕΙΑ
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να ψηφιστεί απ’ τη Βουλή το νομοσχέδιο «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις» που...
Η Πρωτοβάθμια Υγεία αναγεννιέται
ΥΓΕΙΑ
Τα ιδιωτικά μαιευτήρια επιμένουν στην καισαρική
Το πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις καισαρικές στην Ελλάδα αναδεικνύει ένα σχεδόν ανύπαρκτο δημόσιο πλαίσιο φροντίδας, με τις εγκυμονούσες να καταφεύγουν στη λύση των ιδιωτικών κλινικών και...
Τα ιδιωτικά μαιευτήρια επιμένουν στην καισαρική
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Αβοήθητα τα «παιδιά-πεταλούδες»
Πραγματικό Γολγοθά βιώνουν τα επονομαζόμενα «παιδιά-πεταλούδες», οι μικροί ασθενείς που πάσχουν από πομφολυγώδη επιδερμόλυση - μια σπάνια και ανίατη κληρονομική πάθηση του δέρματος που οδηγεί σε σοβαρή...
Αβοήθητα τα «παιδιά-πεταλούδες»
ΥΓΕΙΑ
Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
Από το υπουργείο Υγείας λάβαμε την κάτωθι απάντηση αναφορικά με το χθεσινό μας πρωτοσέλιδο για την πρωτοβάθμια μονάδα υγείας στην Πάτρα: «Η υγειονομική παρουσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην περιοχή των...
Η αντίδραση του υπουργείου Υγείας στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»
ΥΓΕΙΑ
«Το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία είναι αντεργατικό»
Σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και θα συναντηθούν με τον...
«Το κυβερνητικό σχέδιο για την Υγεία είναι αντεργατικό»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας