• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.4°C / 19.5°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.3°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.0°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.2°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.7°C / 17.6°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.0°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 19.6°C
  0 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 15.9°C / 18.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 19.6°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.6°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.5°C
  2 BF
  77%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 17.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 22.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.8°C
  0 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.0°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.4°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  1 BF
  74%

Από τις υπερτιμολογημένες προμήθειες σε υλικά οστεοσύνθεσης δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου υπηρέτησαν οι κατηγορούμενοι, φέρονται να ζημιώθηκαν με το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ

Εκατομμύρια χαμένα για μίζες σε χειρουργούς

 • A-
 • A+

Μίζες Jonshon & Jonshon έβαλαν μέσα το ελληνικό Δημόσιο πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η πολύκροτη υπόθεση προμηθειών από την εταιρεία ιατροτεχνολογικού υλικού De Puy ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με τρεις καθηγητές Ιατρικής του ΑΠΘ να κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι για «ξέπλυμα» και δωροδοκία.

Η υπόθεση, που έχει διεθνείς διαστάσεις, ερευνήθηκε και στη Θεσσαλονίκη μετά τις αποκαλύψεις στελέχους της εταιρείας ιατροτεχνολογικού υλικού De Puy, θυγατρικής της πολυεθνικής Johnson & Johnson.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι πήρε αρκετό να καιρό για να φθάσει στο ακροατήριο, αφού το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2014 και τώρα είναι Φεβρουάριος του 2017...

Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, οι πωλήσεις υλικών στην Ελλάδα ήταν υπερτιμολογημένες σε ποσοστό που έφτανε το 35%, ενώ 20% απ’ αυτό κατέληγε στις τσέπες γιατρών που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, είτε με απευθείας παράδοση μετρητών είτε με διάφορες προσφορές, όπως ταξίδια.

Ο αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας, που πρότεινε την παραπομπή των τριών γιατρών στο Κακουργιοδικείο, υπολόγισε ότι από τις υπερτιμολογημένες προμήθειες σε υλικά οστεοσύνθεσης, τα δύο νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Γ. Παπανικολάου», όπου υπηρέτησαν οι κατηγορούμενοι, ζημιώθηκαν στο διάστημα 2001-2006 με το ποσό των 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Το οικονομικό όφελος των κατηγορουμένων από τις μίζες εκτιμάται συνολικά σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Και τα «δωράκια»...

Αξιοσημείωτο είναι πως στην εισαγγελική πρόταση, για πρώτη φορά, εκτός των ποσών που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μίζες θεωρούνται και τα διάφορα ακριβά «δωράκια» που έκαναν οι εταιρείες, όπως ταξίδια και περιηγήσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, με αντάλλαγμα την αύξηση των πωλήσεων σε υλικά.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά για αποστολή-ταξίδι γιατρών στην Αφρική, που περιλάμβανε έως και περιήγηση με ελικόπτερο!

Ιδιαίτερο ρόλο στην υπόθεση φαίνεται ότι παίζουν τα ευρήματα του ΣΔΟΕ από τα αρχεία της εταιρείας στην Αθήνα.

Εκεί βρέθηκαν μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για παραγγελίες που αφορούσαν τους κατηγορούμενους και τα υλικά που οι συγκεκριμένοι φέρονται ότι θα χρησιμοποιούσαν στις ορθοπεδικές επεμβάσεις τους.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, υπάλληλος του ΣΔΟΕ που ασχολήθηκε με την υπόθεση επιβεβαίωσε ότι από την αλληλογραφία στελεχών των εταιρειών που εμπλέκονται στις προμήθειες προέκυψαν οι μίζες της τάξης του 20% στους γιατρούς.

Σημείωσε, πάντως, πως οι γιατροί εισηγούνταν τις προμήθειες, αλλά οι ίδιοι δεν ήταν σε θέση να τις αποφασίσουν...

Από την άλλη, οι κατηγορούμενοι γιατροί αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με παράνομες συναλλαγές. Βασικός ισχυρισμός τους ήταν ότι οποιεσδήποτε δοσοληψίες αφορούσαν τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Η έρευνα για τις μίζες σε Ελληνες γιατρούς ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η αμερικανική Δικαιοσύνη διαπίστωσε παράνομες πληρωμές και υπερκοστολόγηση φαρμάκων στην Ελλάδα από την εταιρεία Johnson & Johnson, που είναι η μητρική της De Puy.

Παρ’ ότι η εταιρεία το αρνείται, στέλεχος της De Puy στο Λονδίνο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών και παραδέχτηκε στο δικαστήριο τη σειρά των δωροδοκιών σε Ελληνες γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων, με στόχο, όπως είπε, να αυξήσει τις παραγγελίες των υλικών για την εταιρεία. Η δίκη συνεχίζεται.

Υπόλογοι και στην Αθήνα

Στο μεταξύ, και στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας εκκρεμεί η δίκη για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα δωροδοκίας στον χώρο της Υγείας, στην οποία εμπλέκονται διευθυντικά στελέχη της βρετανικής εταιρείας De Puy μαζί με Ελληνες μεγαλογιατρούς και στελέχη δημόσιων νοσοκομείων.

Κατηγορούμενα στην υπόθεση είναι 24 πρόσωπα, τα οποία κατά το παραπεμπτικό βούλευμα φέρονται να συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη σκανδαλώδη προμήθεια ορθοπεδικού υλικού σε 114 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, από την οποία το ελληνικό Δημόσιο φέρεται να ζημιώθηκε πάνω από 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το βαρύ κατηγορητήριο, η βρετανική εταιρεία πουλούσε σε ελληνικά νοσοκομεία υπερκοστολογημένο εξοπλισμό, δίνοντας παράλληλα μίζες σε γιατρούς και στελέχη νοσοκομείων την εξαετία 2000-2006.

Ειδικότερα οι 24 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τα αδικήματα της απάτης, της δωροδοκίας (ενεργητικής και παθητικής) και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Ράμματα για τη γούνα τους!
Πρώην μεγαλοστελέχη των Νοσοκομείων «Γ. Γεννηματάς» και «Αγ. Δημήτριος» κατοχύρωσαν διαγωνισμό υπέρ της πολυεθνικής Johnson&Johnson για την προμήθεια ιατρικών ραμμάτων παρότι το εργοστάσιο της εταιρείας είχε...
Ράμματα για τη γούνα τους!
ΥΓΕΙΑ
Το «Θεαγένειο» νοσεί σοβαρά
Χωρίς γάλα, πλήρη γεύματα, ογκολογικά φάρμακα, αλλά και δυνατότητα χρήσης του μηχανήματος πρόβλεψης μεταστάσεων βρίσκεται το αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, μία κατάσταση που, όπως τονίζει το...
Το «Θεαγένειο» νοσεί σοβαρά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κέντρα Αποκατάστασης Ασθενών... συνειδήσεων
«Πάρτι» με λεφτά του Δημοσίου σε Κέντρα Αποκατάστασης Ασθενών της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής ερευνά ο εισαγγελέας εφετών-αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, Αργύρης Δημόπουλος, κατόπιν αναφοράς...
Κέντρα Αποκατάστασης Ασθενών... συνειδήσεων
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
ΥΓΕΙΑ
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
Μια απλή κίνηση κάνει το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων για να σηκώσει «τείχος» στις ιώσεις της εποχής και τη μετάδοσή τους μέσα στους χώρους του νοσοκομείου. Με απόφαση της διοίκησης, «λόγω έξαρσης των...
Τέλος τα επισκεπτήρια για τον φόβο των ιώσεων
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική
Η γρίπη εξαπλώνεται ταχύτατα στη χώρα και φέτος δεν αστειεύεται. Η ασθένεια και οι επιπλοκές της προκάλεσαν τον θάνατο 42 ανθρώπων στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018 και τη νοσηλεία 107 ασθενών σε...
Η γρίπη φέτος δεν αστειεύεται και μας ήρθε απειλητική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας