• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 28.5°C
  1 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 25.9°C
  1 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 27.6°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 25.3°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 20.9°C
  1 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 21.4°C
  0 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  1 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 23.5°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  2 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.5°C
  1 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  5 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.8°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 19.3°C / 21.6°C
  1 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 23.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  54%

Αλκυόνη στο ρέμα της Πικροδάφνης, το οποίο η Περιφέρεια Αττικής βάλθηκε να μετατρέψει σε ανοιχτό οχετό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και λυμάτων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜICHALISK

Η υποκρισία ρέει στο ρέμα Πικροδάφνης

 • A-
 • A+

Από τη μια η Περιφέρεια Αττικής προχωρεί στην υλοποίηση σχεδίων για τη μετατροπή του ρέματος Πικροδάφνης σε ανοιχτό οχετό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και λυμάτων, αντικαθιστώντας τις όχθες του ρέματος με τοίχους από συρματοκιβώτια ή σκυρόδεμα και καταστρέφοντας όλη τη βλάστηση και την πανίδα του οικοσυστήματος.

Κι από την άλλη, ντύνει με… φωτοστέφανο τις καταστροφικές της επιλογές, αναλαμβάνοντας ως φορέας υλοποίησης ευρωπαϊκό πρόγραμμα με θέμα «Αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανασύσταση και την αποκατάσταση των υγροτόπων της Αττικής», ύψους 400.000 ευρώ.

Διοργανώνοντας, μάλιστα, σήμερα περιπατητική ημερίδα πάνω στον τόπο του εγκλήματος, το ίδιο το ρέμα της Πικροδάφνης.

Υπενθυμίζεται ότι τα δρομολογούμενα από την Περιφέρεια Αττικής έργα στο ρέμα Πικροδάφνης εκτείνονται σε μήκος 6.245,8 μέτρων από τα 6.581,4 μέτρα πρανών εντός των ορίων του Δήμου Αγ. Δημητρίου.

Αν αφαιρεθούν τα 251,97 μέτρα τοιχίων και διαβάσεων που υπάρχουν, θα απομείνουν μόλις 44,09 μέτρα ως φυσικά πρανή, κάτι που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις αρχές αντιμετώπισης των υδατορεμάτων ως φυσικών πόρων.

Εξάλλου, στην περιοχή του ρέματος, εντός των ορίων των έργων διευθέτησής του, μήκους 5 χιλιομέτρων, θα κοπούν 776 δέντρα, από τα 1.000 που υπάρχουν.

Κι αυτό θα συμβεί καθώς η Περιφέρεια Αττικής χρησιμοποίησε για την Πικροδάφνη τον μνημονιακό νόμο 4258/2014 του κ. Σαμαρά, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει στη Βουλή, και προχώρησε πρώτα στη διευθέτηση του ρέματος.

Παραβλέποντας την πάγια νομολογία του ΣτΕ που, προκειμένου να γίνει διευθέτηση ενός ρέματος, απαιτεί να γίνει πρώτα οριοθέτησή του στη φυσική του κοίτη και αν αυτή δεν επαρκεί για αντιπλημμυρικούς λόγους, τότε επιτρέπει τα έργα διευθέτησης. Λόγος για τον οποίο πολίτες έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.

Συν τοις άλλοις, από τις σχεδιαζόμενες για το ρέμα παρεμβάσεις της Περιφέρειας μένουν ανέγγιχτες επιχώσεις που έχουν δημιουργηθεί και αποτεθεί όλα αυτά τα χρόνια στο ρέμα για τη διαμόρφωση ή επέκταση ιδιοκτησιών, κτίσματα αμφισβητούμενης νομιμότητας και λάθος χωροθετημένα τεχνικά έργα.

Ρυθμοί χελώνας

Εν τω μεταξύ, με ρυθμούς χελώνας κινείται η κατά τα λοιπά επείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε στις 28/1/2016 από την αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Πετρούλα Μακρή, που εκτελεί χρέη εισαγγελέα Περιβάλλοντος, έπειτα από δύο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στις 26/10/2015 («Δύο παρεμβάσεις απειλούν το ρέμα της Πικροδάφνης») και στις 19/11/2015 («Ανοιχτή επιστολή για το Ρέμα Πικροδάφνης»).

Σε αυτά δημοσιεύτηκαν καταγγελίες για τα έργα κατασκευής αγωγών ομβρίων υδάτων που έχουν ξεκινήσει από τον δήμο στην Ηλιούπολη, με τα οποία μεταφέρονται στο ρέμα της Πικροδάφνης νερά που δεν καταλήγουν σήμερα σε αυτό και των οποίων φυσικός αποδέκτης είναι το ρέμα Τραχώνων.

Γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες πλημμυρικών φαινομένων στα τελευταία χίλια μέτρα της κοίτης του ρέματος στο Παλαιό Φάληρο, στον Αγιο Δημήτριο και στον Αλιμο.

Εναν και πλέον χρόνο μετά (!), συγκεκριμένα την επόμενη Πέμπτη (9/2), καλούνται να καταθέσουν στο Πταισματοδικείο Αθηνών οι προτεινόμενοι για την υπόθεση μάρτυρες για αυτεπάγγελτη μήνυση που έχει ασκηθεί, έπειτα από τα δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σβήνουν από τον χάρτη το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Με πρωτοφανείς και αδιαφανείς διαδικασίες και απουσία τουλάχιστον του 1/3 των συμβούλων λόγω ημερών (μεταξύ αυτών και της κ. Δούρου) το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συνεδρίασε τη Μεγάλη Τρίτη εγκρίνοντας τη...
Σβήνουν από τον χάρτη το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κρίνεται η τύχη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά τον εγκιβωτισμό 15 χιλιομέτρων του μεγαλύτερου φυσικού και λειτουργικού ρέματος της Αττικής θα εξετάσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής • Οι ενστάσεις...
Κρίνεται η τύχη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο Κηφισός αντέχει τη ρύπανση
Επιστρέφει η ζωή στον Κηφισό, κόντρα στις καταστροφικές ανθρώπινες παρεμβάσεις! Είδη μεταναστευτικών πουλιών, ψάρια και άλλους υδρόβιους οργανισμούς εντόπισαν σε σημεία του ποταμού (κυρίως στα όρια των Δήμων...
Ο Κηφισός αντέχει τη ρύπανση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μετά το μπάζωμα, κόβουν και τα δέντρα
Σφοδρή επίθεση κατά της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και κατά του αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Χρήστου Καπάταη, εξαπέλυσε το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης. Αφορμή στάθηκαν οι...
Μετά το μπάζωμα, κόβουν και τα δέντρα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ρέμα... κατεβάζει εισαγγελείς
Εισαγγελική παρέμβαση για τον κίνδυνο πλημμυρών από έργα στο ρέμα της Πικροδάφνης προκάλεσαν δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.». Οι καταγγελίες εστιάζονται στα έργα κατασκευής αγωγών ομβρίων υδάτων του δήμου...
Το ρέμα... κατεβάζει εισαγγελείς
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γκλαμουριά και... βοθρολύματα
Χθες ο Μαραθώνας πρωταγωνιστούσε στην επικαιρότητα για τον κλασικό αγώνα δρόμου. Ωστόσο, τους δημότες απασχολούν πιο σοβαρά προβλήματα: αφενός τα τρία βεβαιωμένα κρούσματα ελονοσίας και αφετέρου η... φτηνή...
Γκλαμουριά και... βοθρολύματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας