• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 30.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 28.0°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.9°C / 21.1°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.2°C / 22.9°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.1°C
  3 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.4°C
  1 BF
  63%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 23.5°C / 28.4°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 28.8°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.9°C
  1 BF
  36%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  0 BF
  72%

Τα έργα της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές, όπως ήταν τον Νοέμβριο του 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: HELLAS GOLD

Ολα ανοιχτά για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές

 • A-
 • A+

Είναι μια απόφαση - σταθμός για τους κατοίκους που εδώ και χρόνια αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού η επικείμενη προσφυγή του υπουργείου Περιβάλλοντος στη διαιτησία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο θα αμφισβητήσει τον πυρήνα της σύμβασης της «Ελληνικός Χρυσός» με το ελληνικό Δημόσιο, αφού θα εκκινήσει τη διαδικασία με κυριότερο ερώτημα αν παραβιάζεται ο βασικότερος όρος της: η δυνατότητα της εταιρείας να παράγει χρυσό με τη μέθοδο flash smelting.

Αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, η εταιρεία δεν μπορεί να παράξει χρυσό στην Ελλάδα, δεν θα φορολογείται εδώ κι επομένως δεν θα υπηρετείται το δημόσιο συμφέρον. Μέχρι ώρας -και αντίθετα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις- η εταιρεία δεν έχει αποδείξει τους ισχυρισμούς της.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε επί της ουσίας αρχίσει τον Ιούλιο, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος επέστρεψε στην «Ελληνικός Χρυσός» την τεχνική μελέτη για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο, αφού είχε εντοπίσει ανακριβή και ανακόλουθα στοιχεία.

Η εταιρεία όφειλε να απαντήσει εμπεριστατωμένα στη διοίκηση, να προβεί στις αναγκαίες συμπληρώσεις και διορθώσεις του φακέλου μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

Αντ’ αυτού προχώρησε σε αίτηση θεραπείας (ζητούσε δηλαδή από το υπουργείο να ακυρώσει την απόφασή του). Η αίτηση απορρίφθηκε κι η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ.

Από την πλευρά του το υπουργείο ξεκινά τη διαδικασία της διαιτησίας, όπως προβλέπεται στη σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλείων και τον κώδικα πολιτικής δικονομίας.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ανάλογα με την απόφαση και το σκεπτικό της διαιτησίας, ανοίγονται διάφορες δυνατότητες: από την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης μέχρι την ακύρωσή της χωρίς την υποχρέωση να πληρωθούν ρήτρες.

«Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, με μια καθοριστική απόφαση προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, την υγεία των πολιτών και το φυσικό περιβάλλον», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση.

«Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής είναι δίκαιος και δεν αργεί η στιγμή που θα δικαιωθεί πλήρως, αφού θα αποδειχθεί νικηφόρος».

Στο στόχαστρο ακόμη και οι ευρωβουλευτές

Στις 27/1 η εταιρεία απέστειλε επιστολή προς τους ευρωβουλευτές που πέτυχαν να μείνουν ανοικτές οι αναφορές Ευρωπαίων πολιτών κατά της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική και να συνεχιστεί η διερεύνηση σε βάθος της υπόθεσης.

Η Ελληνικός Χρυσός επισείει τα... νόμιμα δικαιώματά της αφού ισχυρίζεται ότι «παντελώς αναιτιολόγητα κι άδικα προκαλούν σοβαρή ζημία στη φήμη της εταιρείας μας».

Στην επιστολή της «Ελληνικός Χρυσός» που ανέδειξε η efsyn.gr (31/1) απάντησε πρώτη η Κωνσταντίνα Κούνεβα, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«τι υπονοεί η εταιρεία, λέγοντας ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της; Την ποινικοποίηση ή τον εκβιασμό του κοινοβουλευτικού ελέγχου που είναι η δουλειά της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου;».

Σε έντονο τόνο απάντησε και η Σοφία Σακοράφα υπογραμμίζοντας:

«Ο τρόπος που η ‘’Ελληνικός Χρυσός’’ αντιμετωπίζει ένα βουλευτή που έχει άποψη διαφορετική των συμφερόντων της είναι άκρως ενδεικτικός των εκφοβιστικών και απειλητικών μεθοδεύσεών της έναντι αυτού του κινήματος και των πολιτών που αντιστέκονται στη Χαλκιδική».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»
Οξύνεται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την «Ελληνικός Χρυσός» λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της διαιτησίας – στα τέλη Αυγούστου. Για απάτη και ξέπλυμα χρήματος κατηγόρησε την εταιρεία ο...
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το τρυπάνι πήρε μπρος, η «Ελληνικός Χρυσός» μηνύει όποιον διαφωνεί
Δριμείες κατηγορίες κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος εξαπέλυσε ο Δήμος Αριστοτέλη ύστερα από την έναρξη γεωτρήσεων στην Τσικάρα της Χαλκιδικής, δίπλα σε υδρευτικές γεωτρήσεις από τις οποίες πίνουν νερό 3.000...
Το τρυπάνι πήρε μπρος, η «Ελληνικός Χρυσός» μηνύει όποιον διαφωνεί
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ενας αγώνας-λάβαρο δικαιώνεται»
Ορθάνοιχτος μοιάζει πλέον ο δρόμος για την καταγγελία της σύμβασης της «Ελληνικός Χρυσός» και παράλληλα τη δικαίωση των κατοίκων που αγωνίζονται επί σειρά ετών ενάντια στην καταστροφική επένδυση, ύστερα από...
«Ενας αγώνας-λάβαρο δικαιώνεται»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ο αγώνας συνεχίζεται
Ακούραστες οι γυναίκες της Χαλκιδικής, κατέβηκαν για άλλη μια φορά χτες στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για την καταστροφή που συνεχίζεται στον τόπο τους, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έδωσε πράσινο φως στην...
Ο αγώνας συνεχίζεται
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκθεση-σοκ για την τοξική «επένδυση»
Σε απολογία καλούν την «Ελληνικός Χρυσός» οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Στην έκθεσή τους, που φέρνει στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.», διαπιστώνουν πλήθος παραβάσεων από την «Ελληνικός Χρυσός», ενώ επιβεβαιώνονται...
Εκθεση-σοκ για την τοξική «επένδυση»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η περιβαλλοντική βόμβα της «Ελληνικός Χρυσός»
Το ότι η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει την καλύτερη σχέση με την περιβαλλοντική νομοθεσία το τεκμηριώνουν δεκάδες επιστήμονες, το βεβαιώνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, το πιστοποιούν και τα πρόστιμα.
Η περιβαλλοντική βόμβα της «Ελληνικός Χρυσός»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας