Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόστιμα εκατομμυρίων στα... σκουπίδια

Πολύ ακριβά εξακολουθεί να πληρώνει η χώρα τις σοβαρές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόστιμα εκατομμυρίων στα... σκουπίδια

  • A-
  • A+

«Βροχή» πέφτουν τα πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σοβαρές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα της Ε.Ε. που χρησιμοποιεί χωματερές και θάβει σκουπίδια, δεν διαθέτει ολοκληρωμένο δίκτυο για συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων σε μεγάλες περιοχές, όπως τα Μεσόγεια, ενώ μόλις πρόσφατα θεσμοθέτησε εθνικό σχέδιο διαχείρισης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων.

Μέχρι την εφαρμογή του, όμως, θα συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την υγεία και το περιβάλλον. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο: να γίνει το 2017 το έτος που θα μειωθούν ή θα μηδενιστούν τα πρόστιμα!

Το ύψος των κονδυλίων που αναγκάζεται να καταβάλλει η χώρα μας δεν είναι σταθερό, καθώς υπολογίζεται ανά εξάμηνο και διαμορφώνεται ανάλογα με τα βήματα προόδου που πιστοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στις Βρυξέλλες. Μόνον την τελευταία τριετία, οι φορολογούμενοι έχουν ήδη πληρώσει πάνω από 68 εκατ. ευρώ!

Από αυτά, τα 17 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν για την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου και εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού σε πέντε δήμους της Ανατολικής Αττικής.

Τα έργα «δρομολογούνται» από το 2003 (!) και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει, που σημαίνει ότι το πρόστιμο θα πληρώνεται τουλάχιστον έως το 2020! Αλλα 10 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί για καθυστέρηση στην εφαρμογή της οδηγίας για τα επικίνδυνα απόβλητα.

20 χρόνια «καμπάνες»

Η πιο «πονεμένη» ιστορία είναι τα σκουπίδια, αφού πριν από μια εικοσαετία η Ελλάδα με την περίπτωση του Κουρουπητού ήταν η πρώτη χώρα που τιμωρήθηκε με περιβαλλοντικό πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το τσουχτερό πρόστιμο όμως δεν έγινε μάθημα, αφού τον Δεκέμβριο του 2014 ήρθε νέα «καμπάνα» που περιλάμβανε κατ’ αποκοπήν πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και ένα σεβαστό τίμημα που καταβάλλεται ανά εξάμηνο για το σύνολο των ενεργών χωματερών, οι οποίες τότε έφταναν τις 293!

Ενα εξάμηνο μετά (Ιούνιος 2015) και έχοντας μειώσει τις παραβάσεις σε 103, η Ελλάδα κατέβαλε 10,4 εκατ. ευρώ και στο τέλος του ίδιου χρόνου άλλα 9,8 εκατ. ευρώ, έχοντας περιορίσει τις παραβάσεις κατά 20.

Τον Ιούνιο του 2016 το πρόστιμο έγινε 7 εκατ. ευρώ, καθώς οι παραβάσεις είχαν νέα μείωση κατά 72 και στο τέλος της περσινής χρονιάς περιορίστηκε στα 4 εκατ. ευρώ.

Με τα τελευταία στοιχεία των συναρμόδιων υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, ο αριθμός των ενεργών χωματερών στη χώρα μας έχει πλέον μειωθεί στις 20, ενώ οι κλειστές χωματερές που δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί ανέρχονται σε 46.

Οι περισσότερες λειτουργούν σε νησιά, όπως Αντικύθηρα, Ικαρία (2), Κάλυμνος, Κέα, Κύθηρα, Λέρος, Μήλος, Σαντορίνη, Σίκινος, Σίφνος, Πάτμος και Υδρα, ενώ μία έχει απομείνει και στη Νότια Εύβοια.

Οι υπόλοιπες έξι ενεργές χωματερές βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Οι δύο στην Ηλεία (που διοικητικά ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), τρεις στη Μεσσηνία (Μεσσήνη, Τριφυλία, Οιχαλία) και μία στην Αρκαδία (Τρίπολη).

Το σχέδιο

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η χώρα μας πληρώνει μεγάλα πρόστιμα για υποδομές που δεν έγιναν, για έργα που έγιναν αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί σωστά έως τώρα, για την παράνομη απόθεση τοξικών ουσιών που δεν είχαμε ούτε σχεδιασμό, γιατί δεν έχουμε προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον, τα λιμναία οικοσυστήματα και τις περιοχές NATURA», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και προσθέτει:

«Είναι ατελεύτητος ο κατάλογος και δεκάδες τα εκατομμύρια ευρώ που, αν τα είχαμε επενδύσει πριν από χρόνια, τώρα θα είχαμε και τα έργα και την ανάπτυξη που φέρνουν και θέσεις εργασίας.

»Νομίζω ότι αυτή η κατάσταση αποδεικνύει τη μονομέρεια των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν επένδυσαν στο μέλλον αλλά μόνον στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων».

Τεκμηριώνοντας τον φιλόδοξο στόχο του υπουργείου, αναφέρει:

«Ετοιμάζουμε παρέμβαση που θα είναι ωφέλιμη και στα δημοσιονομικά της χώρας. Θέλουμε να επιστρέψουν αυτοί οι πόροι στο περιβάλλον από μια άλλη σκοπιά, να δημιουργήσουμε υποδομές, θέσεις εργασίας και ταυτότητα περιβάλλοντος.

»Σε ορισμένους τομείς έχει ήδη γίνει σπουδαίο έργο. Η δημοσίευση του σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα φέρνει τον μηδενισμό του προστίμου. Εχει υπογραφεί η σχετική απόφαση και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για τα υπόλοιπα.

»Στα τέλη Δεκεμβρίου επισκέφθηκα τον επίτροπο Βέλα και συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα για τις χωματερές. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης για τα στοιχεία που στέλνουμε στις Βρυξέλλες».

  

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
«Δεν υπάρχει deadline στη λειτουργία των εγκαταστάσεων στη Φυλή», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την ανακύκλωση.
«Παράθυρο» για τρίτο κύτταρο στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
Επτά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο Εθνικός Σχεδιασμός και οι...
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Νέο βαρύ πρόστιμο για τοξικά απόβλητα
Νέα «καμπάνα» ήρθε χθες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αυτή τη φορά για τα τοξικά απόβλητα. Λόγω πολυετούς καθυστέρησης στη λήψη μέτρων, η χώρα μας τιμωρήθηκε με κατ’ αποκοπή πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ, καθώς και...
Νέο βαρύ πρόστιμο για τοξικά απόβλητα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υποχρεωτικοί οι καφέ κάδοι από το 2020 στην Ευρώπη
Με την εξασφάλιση 10 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνεται σε όλους τους δήμους της Αττικής και τους καλεί να προχωρήσουν στην εφαρμογή προγραμμάτων για τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, η...
Υποχρεωτικοί οι καφέ κάδοι από το 2020 στην Ευρώπη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
10 εκατ. ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος
Οι παρεμβάσεις για τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας αποδίδουν καρπούς με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να βεβαιώνει το ποσό των 10.788.055 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 που θα χρησιμοποιηθεί...
10 εκατ. ευρώ από το περιβαλλοντικό τέλος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διπλασιάζονται τα κονδύλια για το Πράσινο Ταμείο
​Την άρση των μνημονιακών δεσμεύσεων για το Πράσινο Ταμείο προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ο Γιώργος Σταθάκης, με βάση και τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ενημέρωσε ότι...
Διπλασιάζονται τα κονδύλια για το Πράσινο Ταμείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας