Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Με αντιδράσεις, λάθη και μειωμένα τέλη

Επειτα από σχεδόν σαράντα χρόνια από τη θεσμοθέτηση των δασικών χαρτών ξεκινάει η ανάρτησή τους σε 33 περιοχές της χώρας συνολικής επιφάνειας 46,8 εκατ. στρεμμάτων.

Με αντιδράσεις, λάθη και μειωμένα τέλη

  • A-
  • A+

Διευκρινίσεις, αλλά και υποσχέσεις για μικρές βελτιώσεις για ιδιοκτήτες που θίγονται από τους δασικούς χάρτες έδωσε από την Πάτρα ο υπουργός Περιβάλλοντος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη μεγάλης κλίμακας ανάρτηση σε 33 περιοχές της χώρας με συνολική επιφάνεια 46,8 εκατ. στρέμματα.

Η θεσμοθέτησή τους είχε γίνει το 1978, αλλά χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν σαράντα χρόνια και να ψηφιστούν άλλοι τρεις νόμοι (1998, 2010 και 2013) για να υλοποιηθεί ένα μέτρο που φέρνει διαφάνεια στις σχέσεις πολίτη-κράτους, διαφυλάσσει το περιβάλλον και τη δημόσια περιουσία, αλλά έχει τεράστιο πολιτικό κόστος, καθώς είναι το πρώτο βήμα για την αποκάλυψη καταπατημένων εκτάσεων και την αποκατάσταση δασών που έχουν καεί.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες αναρτήσεις στη Μεσσηνία και την Ηλεία ξεκίνησαν οι αντιδράσεις, που είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο δεκαήμερο, καθώς έρχεται η σειρά ενός μεγάλου μέρους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Δεν λείπουν οι περιπτώσεις που υπάρχουν λάθη, καθώς η εκπόνηση των χαρτών έγινε με ευθύνη των δασικών υπηρεσιών της αποκεντρωμένης διοίκησης και βασίστηκε στις αεροφωτογραφίες του 1948.

Με υπολογισμούς του Κτηματολογίου, με βάση τη νεότερη φωτογράφηση του 1978, μόνον κατά τη συγκεκριμένη περίοδο έχουν «εξαφανιστεί» πάνω από 11 εκατ. στρέμματα δασικών εκτάσεων!

Να σημειωθεί πάντως ότι με τον αντιδασικό νόμο 4280/2014, που εξακολουθεί να ισχύει, προβλέπεται ότι όσοι χρησιμοποιούν εκχερσωμένες εκτάσεις έχουν δικαίωμα να τις αγοράσουν από το Δημόσιο καταβάλλοντας μόνο το ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας.

Ο Γιώργος Σταθάκης έσπευσε να διαβεβαιώσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τις βασικές κατηγορίες που θίγονται, ότι οι δασικοί χάρτες αποτυπώνουν τον χαρακτηρισμό μιας έκτασης και δεν θίγουν το ιδιοκτησιακό της καθεστώς.

Προσθέτει όμως ότι «είναι συνταγματικά δίκαιο να αποκαλυφθούν παράνομες εκχερσώσεις και να αποδοθεί στους πολίτες η γη που είχε καταληφθεί χωρίς άδεια».

Εμμέσως αποδέχεται κάποια λάθη και επισημαίνει ότι δεν θα θεωρηθούν δασικές περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου, εντάσσονται στις «οικιστικές πυκνώσεις» με διαμορφωμένες γειτονιές αυθαιρέτων ή περιλαμβάνονται σε προγράμματα αποκατάστασης.

Να σημειωθεί ότι από χρόνια αρκετές πολεοδομίες έχουν καθυστερήσει να προσκομίσουν τα όρια των σχεδίων πόλης, που θα μείωναν λάθη.

Επίσης οι περισσότεροι δήμαρχοι δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για να προσδιορίσουν τους διαμορφωμένους οικισμούς αυθαιρέτων ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική κατάσταση και να θεσμοθετηθούν μέτρα για τη νομιμοποίησή τους σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι μειώσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι το προβλεπόμενο τέλος για την υποβολή ενστάσεων είναι μειωμένο κατά 10% σε σχέση με αυτό που θέσπισαν οι προηγούμενοι νόμοι.

Ανακοίνωσε ωστόσο ότι εξετάζεται νέα μείωση για τέλη από 135-450 ευρώ, που αντιστοιχούν σε αμφισβητούμενες εκτάσεις κάτω των 2.000 στρεμμάτων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστραφεί ολόκληρο το ποσό σε περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφυγή του ιδιοκτήτη.

Διευκρίνισε ότι δεν θα δοθεί παράταση στην προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων και ότι δεν χρειάζονται μεσάζοντες για την υποβολή τους, αφού σε όλες τις αποκεντρωμένες αυτοδιοικήσεις έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί για την υποβοήθηση των ενδιαφερομένων.

Δασικός του Δημοσίου στον οποίο απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.» μετέφερε την εικόνα από τις αναρτήσεις δασικών χαρτών σε περιοχές της Μεσσηνίας και της Ηλείας.

Το 47% είναι αγροτικές εκτάσεις, το 38% δασικές, το 12% δασωμένοι αγροί και μόλις το 3% εκτάσεις που ήταν δασικές και σήμερα άλλαξαν χρήση.

Οι τελευταίες αντιστοιχούν σε 93.000 στρέμματα και δεν είναι όλες παράνομες εκχερσώσεις, αφού υπάρχει ζώνη η οποία είχε παραχωρηθεί το 1945 για καλλιέργεια με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Στους Γαργαλιάνους μια ολόκληρη συνοικία εμφανίζεται ως δασική, γιατί η πολεοδομία δεν έχει καταθέσει τα όρια του σχεδίου πόλης.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα εμφανίζεται σε έκταση 400.000 στρεμμάτων που είχε πληγεί από την πυρκαγιά του 2007 και τότε, από προχειρότητα των υπηρεσιών, είχε κηρυχθεί ολόκληρη αναδασωτέα, ενώ περιελάμβανε καλλιέργειες και άλλες αγροτικές χρήσεις που δεν προέρχονταν από παράνομες εκχερσώσεις δασών.

Αυτό σημαίνει ότι νόμιμοι αγρότες και κτηνοτρόφοι εμφανίζονται ως καταπατητές! Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δασικοί χάρτες έχουν κοινοποιηθεί και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ενδιαφερόμενοι ανησυχούν μήπως αυτό έχει επιπτώσεις στις στρεμματικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις που λαμβάνουν.

Χρήσιμες πληροφορίες

♦Το «δασόσημο» για την υποβολή ενστάσεων καθορίζεται στον νόμο 4389/2016 και διαμορφώνεται ανάλογα με την αμφισβητούμενη έκταση. Ξεκινά από 20 ευρώ και φτάνει τα 3.600 για πάνω από 300 στρέμματα.

♦Η προθεσμία υποβολής ενστάσεων διαρκεί 45 ημέρες από την ανάρτηση του χάρτη και 65 για κατοίκους εξωτερικού.

♦Εχουν αναρτηθεί οι χάρτες στις Δημοτικές Ενότητες Αγίου Ανδρέα, Ελευθερούπολης, Ελευθερών, Νέας Ηρακλείτσας και Νέας Περάμου στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Στην Πιερία, τη Μεσσηνία και την Ηλεία αναρτήθηκαν όλοι οι δασικοί χάρτες εκτός των περιοχών που έχουν ήδη κυρωθεί.

Ακολούθησαν διάφορες περιοχές σε Εβρο, Εύβοια, Ηράκλειο, Κοζάνη, Πέλλα και Φθιώτιδα, καθώς και όσες ανήκουν στις Διευθύνσεις Δασών Αθηνών, Αργολίδας, Αχαΐας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Πρέβεζας, Ροδόπης και Φλώρινας.

♦Στις 3 Φεβρουαρίου ακολουθούν οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Δωδεκανήσων, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λέσβου, Σάμου και Χίου.

♦Στις 10 Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν χάρτες σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Ιωάννινα, Κέρκυρα, Μαγνησία, Ξάνθη και Χαλκιδική.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με μειωμένο τίμημα η αγροτική εκμετάλλευση σε δασικές εκτάσεις
Προθεσμία ώς τις 12 Ιουνίου έχουν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για να νομιμοποιήσουν δασικές, δημόσιες ή ιδιωτικές, εκτάσεις που έχουν εκχερσώσει μέχρι το 2007 και χρησιμοποιούν για αγροτικό ή κτηνοτροφικό σκοπό....
Με μειωμένο τίμημα η αγροτική εκμετάλλευση σε δασικές εκτάσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παρατείνεται η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες. Είναι η σημαντικότερη από τις αλλαγές που περιλαμβάνονται σε τροπολογία η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για...
Παρατείνεται η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων
Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα του υπ. Περιβάλλοντος θέλει να αλλάξει τις όψεις των αστικών κέντρων. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν παλιές ενεργοβόρες πολυκατοικίες, αλλά τη διαφορά στο περιβάλλον θα την κάνει αν...
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διπλασιάζονται τα κονδύλια για το Πράσινο Ταμείο
​Την άρση των μνημονιακών δεσμεύσεων για το Πράσινο Ταμείο προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ο Γιώργος Σταθάκης, με βάση και τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ενημέρωσε ότι...
Διπλασιάζονται τα κονδύλια για το Πράσινο Ταμείο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κατεδάφιση με τον νέο νόμο
Ενα αυθαίρετο πάνω στο κύμα και δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο κατεδαφίστηκε από τους επιχειρηματίες του ακινήτου και τη διαφορά έκαναν οι διατάξεις του τελευταίου νόμου 4495/2017 του υπουργείου Περιβάλλοντος, που...
Κατεδάφιση με τον νέο νόμο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
Στο «και πέντε», το υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχει να θωρακίσει τον Υμηττό, μετά την αναμενόμενη και δίκαιη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε το διάταγμα προστασίας του 2011 που αφορά τον...
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας