• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 15.0°C
  1 BF
  93%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  2 BF
  96%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 15.6°C / 20.6°C
  4 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  5 BF
  46%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  5 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  5 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  6 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 16.5°C
  3 BF
  82%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 16.5°C / 16.5°C
  2 BF
  94%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.8°C / 19.8°C
  2 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 18.0°C
  4 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.7°C / 15.7°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  92%

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μπορεί να είναι η «λυπητερή» για τους τέσσερις δήμους της Β. Ελλάδας που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των παράνομων κτηματογραφήσεων

«Συμμορφωθείτε, αλλιώς έρχεται ευρωπρόστιμο!»

 • A-
 • A+

Νέα εξέλιξη στο θέμα της συμμόρφωσης τεσσάρων δήμων της Βόρειας Ελλάδας στο σκάνδαλο των παράνομων κτηματογραφήσεων που έχει ήδη κοστίσει μία καταδίκη για τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και η Ελλάδα κινδυνεύει πλέον άμεσα με ευρωπαϊκό πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως η καταγγελλόμενη «φάμπρικα» με τις παράνομες κτηματογραφήσεις είχε στηθεί την περίοδο 1999-2007 με όφελος ιδιωτικής μελετητικής εταιρείας, υπόθεση για την οποία ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, έχει ήδη ασκήσει ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία κατά συναυτουργία, της απόπειρας απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα απάτης, σε πρώην δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και πρώην υπαλλήλους της Πολεοδομίας.

Η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει τον Ιούλιο του 2016 την επικριτική επιστολή της Ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, επισημαίνοντας πως ο Δήμος Θέρμης δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία συμμόρφωσης με την παλαιότερη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του στην «Εφ.Συν.» είχε αντιδράσει έντονα, λέγοντας «παίρνω την υπόθεση πάνω μου, έχω ρωτήσει πέντε δικαστές των ανωτάτων δικαστηρίων, είμαι απολύτως σίγουρος πως ακόμα και αν παραπεμφθεί η χώρα, θα κερδίσουμε το Δικαστήριο».

Ζήτησαν γνωμοδότηση

Και ενώ η διχογνωμία παραμένει και ο υπουργός έχει αλλάξει, ο Δήμος Βόλβης, που επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση, ζήτησε από τον Βασίλειo Σκoυρή, διακεκριμένο καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και επί 12 χρόνια (2003-2015) πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο, να γνωμοδοτήσει σχετικά με το ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος συμμόρφωσης του συγκεκριμένου δήμου (και επί της ουσίας τα ίδια ισχύουν και για τους υπόλοιπους τρεις).

Στη συνέχεια υπήρξε έντονη αντίδραση στην πρωτοβουλία του δήμου από την πλευρά του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος, ασκώντας έλεγχο νομιμότητας ακύρωσε τις σχετικές αποφάσεις των οργάνων του Δήμου Βόλβης, επικαλούμενος μάλιστα ως προς το πρόσωπο του έμπειρου ανώτατου δικαστή λόγους δεοντολογίας.

Οπως εξηγεί ο κ. Σκουρής στην επιστολή του προς τον Δήμο Βόλβης, «αντίδραση υπήρξε επίσης από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών [Κουρουμπλή], ο οποίος, γνωρίζοντας ότι είχατε απευθυνθεί σε εμένα, αξίωσε να ακολουθήσετε τη γραμμή συμμόρφωσης που είχε χαράξει άλλος δήμος της περιοχής».

Ο δήμος δεν ήταν άλλος από τον Δήμο Θέρμης, για τη συμμόρφωση του οποίου η Ευρωπαία επίτροπος έχει ήδη προειδοποιήσει εγγράφως τη χώρα μας.

«Το γνωρίζω καλύτερα»

Υστερα από τις αντιδράσεις Κουρουμπλή και Περιφέρειας, ο κ. Σκουρής στην επιστολή του απαντά ως εξής: «Αντιπαρέρχομαι τους ισχυρισμούς του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ως προς τη δυνατότητα συμμετοχής μου στην εν λόγω διαδικασία, δηλώνοντας μόνο ότι ο κώδικας Δεοντολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης συντάχθηκε εξ ολοκλήρου επί της προεδρίας μου και με την αποφασιστική συμβολή μου ως προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οπότε είμαι σε θέση να γνωρίζω καλύτερα παντός άλλου τι ακριβώς προβλέπει ο κώδικας αυτός.

Αλλωστε η δική μου ανεξάρτητη γνώμη θα ήταν προς όφελος πρώτον του Δήμου σας, κατόπιν της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία θα γνώριζε με ποιον τρόπο θα μπορούσε να αποφύγει δεύτερη καταδίκη και επιβολή προστίμων και χρηματικών ποινών από το Δικαστήριο της Ε.Ε. αλλά και γενικότερα του ευρωπαϊκού ενωσιακού δικαίου, προκειμένου να αποφευχθεί δεύτερη παραβίασή του από την Ελλάδα.

Αυτονόητο είναι ότι ακόμα και η απλή έκφραση των (παντελώς αβάσιμων) αντιρρήσεων για τη σύνταξη της γνωμοδότησης που μου ζητήσατε αρκεί για να δηλώσω ότι για αυστηρά προσωπικούς λόγους λυπούμαι αλλά δεν θα μπορέσω να σας παραδώσω τη γνωμοδότηση που μου ζητήσατε.

Τούτο είναι ιδιαιτέρως λυπηρό, διότι από τη μελέτη του φακέλου που είχα πραγματοποιήσει στο μεσοδιάστημα, σχημάτισα την εντύπωση ότι ήταν ορθός ο δρόμος που σας είχαν υποδείξει οι νομικοί σας σύμβουλοι».

Ο τρόπος που είχαν υποδείξει οι δύο νομικοί σύμβουλοι του Δήμου Βόλβης ήταν ίδιος με αυτόν του πορίσματος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και της Ευρωπαίας επιτρόπου και αντίθετος με τις απόψεις του πρώην υπουργού και του Δήμου Θέρμης.

«Σε εσάς (σ.σ. δήμαρχος Βόλβης) εναπόκειται να κρίνετε αν και με ποιον τρόπο επιθυμείτε να εξηγήσετε την άρνηση συμμετοχής μου στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες, όπως με πληροφορήσατε, ανέμεναν τη γνωμοδότησή μου πριν λάβουν την τελική τους απόφαση» υπογραμμίζει στην επιστολή ο πρώην πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πλέον ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και είναι θέμα του υπουργού Εσωτερικών να αναζητήσει λύση έστω και την ύστατη ώρα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Να συμμορφωθούμε, αλλά πώς;
Εντονη ήταν η αντίδραση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή ύστερα από την σχετική αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» της αυστηρής επιστολής της επιτρόπου Εσωτερικής...
Να συμμορφωθούμε, αλλά πώς;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Συμμορφωθείτε αλλιώς πληρώστε»
Σοβαρό πολιτικό ζήτημα με δημοσιονομικό κίνδυνο για τη χώρα, η οποία απειλείται άμεσα με πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκύπτει σύμφωνα με κατεπείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών και...
«Συμμορφωθείτε αλλιώς πληρώστε»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
Επτά χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), με στόχο την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την επίτευξη των στόχων που θέτουν ο Εθνικός Σχεδιασμός και οι...
Κύρια προτεραιότητα η ανακύκλωση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια Κέρκυρα γεμάτη σκουπίδια
​Μια ενδιάμεση λύση με την υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών του νησιού, που θα ανοίγει προοπτικές και για μονιμότερες λύσεις, προωθείται από τις...
Μια Κέρκυρα γεμάτη σκουπίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
700.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για το Πάρκο Τρίτση
Σε περίοδο... ανθοφορίας μεταβαίνει το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «Αντώνης Τρίτσης» με τον υπουργό Π. Κουρουμπλή, να ανακοινώνει χθες την οικονομική ενίσχυσή του με 700.000 ευρώ, μετά την ολοκλήρωση...
700.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για το Πάρκο Τρίτση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας