• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 19.7°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.6°C / 15.5°C
  0 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 19.0°C
  3 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  4 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.1°C / 15.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.9°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.0°C / 18.6°C
  4 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.8°C
  6 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  4 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.2°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.6°C
  1 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  5 BF
  72%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.5°C
  0 BF
  67%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 19.4°C
  3 BF
  50%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 14.5°C
  3 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  80%

Τα σχέδια του Δήμου Θερμαϊκού βρίσκουν αντίθετους τους κατοίκους στο διαμέρισμα Μεσημερίου, καθώς υποστηρίζουν πως δεν είναι απαραίτητος αφού ήδη λειτουργεί παρόμοια μονάδα στο γειτονικό Αγγελοχώρι

PHASMA/Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Αντιδράσεις για τον βιολογικό καθαρισμό

 • A-
 • A+

Βιολογικός καθαρισμός που θα κάνει… αβίωτη την καθημερινότητά τους καταγγέλλουν ότι πάει να στηθεί οι κάτοικοι στο διαμέρισμα Μεσημερίου του Δήμου Θερμαϊκού.

Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι κάτοικοι πληροφορήθηκαν τις προθέσεις του δήμου, και θα κορυφωθούν αυτήν την εβδομάδα, καθώς το θέμα εισάγεται στη Μητροπολιτική Επιτροπή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αποχετευτικό χρειαζόμαστε, αλλά ο βιολογικός των 5,5 εκατομμυρίων σε εγγύτητα με τα σπίτια μας είναι παντελώς αχρείαστος, διότι επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν στον βιολογικό καθαρισμό του Αγγελοχωρίου, τον οποίο λειτουργεί με επιτυχία η ΕΥΑΘ εδώ και δέκα χρόνια», υποστηρίζουν οι κάτοικοι.

Κι ακόμη, όπως λένε, καμιά διαβούλευση δεν έγινε, η τοπική κοινωνία δεν έχει εκφραστεί, πάει να υλοποιηθεί σε περιοχή έντονης οικιστικής ανάπτυξης, 500 μέτρα από τον οικισμό, δεν υπήρχε πρόβλεψη για επιλογή τριών εναλλακτικών λύσεων, η υφιστάμενη περιοχή είναι επίσης έντονης αγροτικής καλλιέργειας.

Αν οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για αιφνιδιασμό, οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι έγιναν δύο λαϊκές συνελεύσεις και το θέμα ήταν αναρτημένο στην ιστοσελίδα του δήμου.

«Στις συνελεύσεις πήραν μέρος πέντε άτομα φιλικά στη διοίκηση, η μοναδική αληθινή συνέλευση έγινε την περασμένη Κυριακή και οι κάτοικοι έμειναν έκπληκτοι με αυτά που άκουσαν ότι θα γίνουν», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Τσακμάκας, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Συμπολιτεία Θερμαϊκού», που είναι ταυτοχρόνως κατασκευαστής–συντηρητής βιολογικών σταθμών.

«Το πρόβλημα είναι ότι εκτός από βιολογικός σταθμός θα λειτουργεί και για επεξεργασία λυματολάσπης, που είναι και η περισσότερο ρυπαρή μέθοδος», σημειώνει ο κ. Τσακμάκας τονίζοντας ότι «η μελέτη είναι προβληματική, έχει επισημανθεί και με σχεδόν είκοσι παρατηρήσεις από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας· όλο το θέμα μοιάζει να προχωρά μόνο και μόνο για να μοιραστούν τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Η αξία της γης

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, δηλώνει σε τοπικά μέσα ότι «αν το έργο δεν γίνει τώρα, που υπάρχει ο τρόπος και τα χρήματα μέσω ΕΣΠΑ, δεν θα γίνει ποτέ», ότι «είναι ασφαλές έργο» και πως «οι κάτοικοι φοβούνται τη μείωση της αξίας της γης που κατέχουν και κυρίως ότι δεν θα λειτουργεί στην ελληνική πραγματικότητα όπως πρέπει ο βιολογικός». Αλλά αυτά «δεν είναι επιχειρήματα που μπορούν να σταθούν», προσθέτει.

Οι κάτοικοι, πάντως, που έχουν μαζέψει υπογραφές κατά της δημιουργίας του βιολογικού, εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για το πώς εισήχθη το θέμα στη Μητροπολιτική, καθώς μοιάζει δύσκολο να έχουν απαντηθεί όλες οι παρατηρήσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Υπάρχουν πολλά προβλήματα» λέει στην «Εφ.Συν.» η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της ΛΑ.Ε. Λίτσα Αμανατίδου, η οποία είναι κάτοικος του χωριού, και προσθέτει ότι «τη διαβούλευση κανένας στο χωριό δεν την αντιλήφθηκε, η διαδικασία έγινε με περίεργο τρόπο, δεν μας λένε τίποτα για τη λυματολάσπη, το κεντρικό αντλιοστάσιο θα είναι μέσα στο χωριό, κανένας υπάλληλος δεν θα είναι χρεωμένος για τη λειτουργία του, οπότε μπορεί να γίνει χαβούζα. Τελευταίο, γιατί άραγε δεν γίνεται σύνδεση με τον βιολογικό του Αγγελοχωρίου, ο οποίος λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια;»

  

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μαύρη μέρα στη Μαυροράχη
Χαροπαλεύει ένας 44χρονος πατέρας δύο παιδιών, συμβασιούχος οδηγός στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας ατυχήματος το βράδυ της Κυριακής στον χώρο του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, για το οποίο υπάρχουν...
Μαύρη μέρα στη Μαυροράχη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το τέλος(;) της εικοσαετούς εγκατάλειψης
«Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει βρεθεί η φόρμουλα απόδοσης του πρώην στρατοπέδου “Κόδρα”, αφού βούληση όλων των υπουργείων είναι να αποδώσουν ό,τι τους...
Το τέλος(;) της εικοσαετούς εγκατάλειψης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμη ένα φιάσκο της δημοτικής αρχής
Στραπάτσο άνευ προηγουμένου για τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την υπογειοποίηση των 16.000 κάδων σκουπιδιών αρνήθηκε να υπογράψει τη σύμβαση, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις,...
Ακόμη ένα φιάσκο της δημοτικής αρχής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπουτάρης Vs Τζιτζικώστας για τα έργα του ΕΣΠΑ
Μαίνεται η κόντρα ανάμεσα στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, οι σχέσεις των οποίων έχουν συνοδευτεί το τελευταίο διάστημα με δημόσιες...
Μπουτάρης Vs Τζιτζικώστας για τα έργα του ΕΣΠΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τσιμέντο να γίνει και η λυματολάσπη
Ανάστατοι για ακόμη μια φορά είναι οι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης με το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση αστικής λυματολάσπης ως υλικού καύσης στην τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν». Εχουν μάλιστα στο...
Τσιμέντο να γίνει και η λυματολάσπη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επικίνδυνη ρύπανση στον Λαγκαδά
Μόλυνση του χειμάρρου Μπογδάνα, στον Λαγκαδά, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής και μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης», ενώ ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζητά «να χυθεί...
Επικίνδυνη ρύπανση στον Λαγκαδά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας