• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.3°C / 26.2°C
  2 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 19.6°C / 24.7°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 25.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.8°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.1°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  3 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.7°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 25.6°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 25.3°C
  0 BF
  70%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.3°C / 21.6°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.7°C / 22.8°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  74%

Με βάση τις μελέτες που βραβεύτηκαν προχωρά η αξιοποίηση των 46 στρεμμάτων του πρώην νεκροταφείου Νεάπολης

Οαση πρασίνου στη Νίκαια

 • A-
 • A+

Μια όαση πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας πρόκειται να δημιουργηθεί στη Νίκαια μέσα από την αξιοποίηση 46 στρεμμάτων του πρώην δημοτικού νεκροταφείου της Νεάπολης, το οποίο έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και χρόνια και πλέον είναι ένας εγκαταλειμμένος χώρος.

Με γνώμονα την ανάπλαση του χώρου και την αναβάθμιση όλης της περιοχής, η δημοτική αρχή έπειτα από συζήτηση με την Περιφέρεια Αττικής και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη προχώρησε σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ανάδειξης ιδεών για την ανάπλαση του χώρου του πρώην νεκροταφείου από αρχιτεκτονική, πολεοδομική, λειτουργική, αισθητική, τεχνική και περιβαλλοντική άποψη.

Ο διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής με το ποσόν των 50.000 ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Νίκαιας-Ρέντη η κριτική επιτροπή παρουσίασε τις 19 έγκυρες μελέτες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και τα βραβεία που δόθηκαν σε τρεις από αυτές.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται στο ποσό των 7.200.000 ευρώ και μπορεί να υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις μαζί με τις εργασίες πρασίνου.

Η πρώτη περιλαμβάνει το νότιο τμήμα της έκτασης, γύρω και πίσω από το σχολείο, με τη δημιουργία των χώρων αθλητισμού, της παιδικής χαράς, των επιπέδων υπαίθριας γυμναστικής και παιχνιδιών καθώς και τον εξωραϊσμό του ανατολικού πευκώνα και τη δημιουργία χώρων πικ νικ. Ο χώρος αποδίδεται άμεσα στην πόλη.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει το κυρίως μέρος του πάρκου, με την εκτέλεση των κατάλληλων εκσκαφών για την υποδοχή του εστιατορίου-αναψυκτηρίου, του αμφιθεάτρου και τις διαμορφώσεις γύρω από την εκκλησία, καθώς και όλη τη δαπεδόστρωση και τον εξοπλισμό του κεντρικού τμήματος.

Τέλος, η τρίτη φάση περιλαμβάνει το ΒΔ και ΒΑ τμήμα με τις υπαίθριες αγορές, τον χώρο κατοικίδιων ζώων και το Πράσινο Σημείο, ενώ ολοκληρώνεται με το τμήμα του mountain bike, όπου βρίσκεται η κύρια είσοδος του εργοταξίου.

Ποιότητα ζωής

Ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης σχολιάζοντας το έργο τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της πολιτικής στον δήμο ήταν και είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης μέσα από συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η ανάπλαση του χώρου των 46 στρεμμάτων στο πρώην νεκροταφείο της Νεάπολης.

«Ο οραματισμός μιας όασης πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας και η υλοποίηση αυτού του οράματος πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της γόνιμης συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής με τον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη» πρόσθεσε και εξήγησε πως στόχος είναι ο συγκεκριμένος χώρος να μετατραπεί σε έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας και να αποτελέσει σημείο συνάντησης, αναψυχής, ξεκούρασης και παιχνιδιού όχι μόνο της Νεάπολης αλλά ολόκληρης της Νίκαιας και του γειτονικού Δήμου Κορυδαλλού.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης επισήμανε ότι βασική τους προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, οι οποίοι εδώ και δεκαετίες δίνουν μικρές και μεγάλες μάχες για περισσότερους δημόσιους, ελεύθερους, κοινόχρηστους χώρους και πράσινο, για καλύτερη ποιότητα ζωής, για μια διαφορετική λειτουργία της πόλης σε όλα τα επίπεδα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ζωντανεύει και πάλι το Πάρκο Σχιστού
Mια όαση πρασίνου και μοναδικής φυσικής ομορφιάς, σε μια περιοχή της Αττικής ιδιαίτερα υποβαθμισμένη, στο Σχιστό, που εκτείνεται σε 500 στρέμματα και που από χωματερή διαμορφώθηκε σε πρότυπο Περιβαλλοντικό...
Ζωντανεύει και πάλι το Πάρκο Σχιστού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σύσκεψη στον Πειραιά για τις πλημμύρες ενόψει χειμώνα
Από τα 700 ρέματα που υπήρχαν στην Αττική το 1945, σήμερα παραμένουν ανοιχτά μόνο τα 70, ενώ η βλάστηση από 40% που ήταν τη δεκαετία του 1970 σήμερα έχει περιοριστεί στο 4%. Τα στοιχεία αυτά ανέφερε χθες ο...
Σύσκεψη στον Πειραιά για τις πλημμύρες ενόψει χειμώνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γερασμένος κτιριακά και ο Πειραιάς
Υπερήλικα κτίρια, κατασκευασμένα με τους παλαιούς οικοδομικούς κανονισμούς και με πολλούς ιδιοκτήτες το καθένα, είναι τα περισσότερα κτίρια του Πειραιά, ενώ ένας στους τρεις επαγγελματικούς χώρους είτε είναι...
Γερασμένος κτιριακά και ο Πειραιάς
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ΣΕΦ αλλάζει όψη
Ο περιβάλλων χώρος του Σταδίου, έκταση περίπου 250 στρεμμάτων, επιστρέφει από το ΤΑΙΠΕΔ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στο ΣΕΦ. Η Περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτήσει έργα ύψους 250.000 ευρώ, που θα...
Το ΣΕΦ αλλάζει όψη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Καθαρίζουμε τις ακτές, προστατεύουμε το περιβάλλον»
Το μήνυμα για την ανάγκη εδραίωσης περιβαλλοντικής συνείδησης έστειλε ο δήμαρχος Πειραιά, συμμετέχοντας στον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας της Φρεαττύδας, που διοργάνωσε το Δίκτυο Μεσόγειος SOS σε...
«Καθαρίζουμε τις ακτές, προστατεύουμε το περιβάλλον»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σκληρή απάντηση Γαβρίλη σε Βορίδη για την Ψυττάλεια
Την έντονη αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη προκάλεσε η ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τη μεταφορά λυμάτων από την Ανατολική Αττική στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια ο...
Σκληρή απάντηση Γαβρίλη σε Βορίδη για την Ψυττάλεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας