• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 24.6°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.7°C / 22.7°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 21.6°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.1°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 18.0°C / 20.7°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.9°C
  1 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  0 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  1 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 19.0°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.1°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 24.4°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 22.3°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  86%

Η ΔΕΗ παραδέχεται πως οι λιγνιτικές μονάδες δεν είναι καθόλου κερδοφόρες, ωστόσο επιμένει στην κατασκευή νέων

EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κοστοβόρος λιγνίτης

 • A-
 • A+

Αυτό που γνωρίζει η ΔΕΗ εδώ και χρόνια και επιβεβαιώνεται και από δική της έρευνα, σύμφωνα με την οποία το πλήρες κόστος παραγωγής λιγνίτη στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο κόστος στη Βουλγαρία και περίπου 50% υψηλότερο από τη Σερβία, παραδέχτηκε δημόσια και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, πριν από λίγες ημέρες σε συνέδριο του «Economist».

Οπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης, «με επιχειρηματικούς όρους, η κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων για τη ΔΕΗ δεν είναι καθόλου κερδοφόρα», αναγνωρίζοντας έτσι αυτό που όλες οι σύγχρονες επιχειρήσεις ηλεκτροπαραγωγής γνωρίζουν ότι η εποχή του άνθρακα έχει τελειώσει οριστικά.

Αυτή η τεράστια διαφορά στο κόστος παραγωγής οφείλεται κυρίως στην εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα των ελληνικών κοιτασμάτων που κατέχουν τη θλιβερή πρωτιά του πιο βρόμικου λιγνίτη στην Ευρώπη.

Οταν παγκοσμίως κάθε λιγνιτική κιλοβατώρα που παράγεται εκπέμπει περίπου 1.000 g διοξειδίου του άνθρακα, στην Ελλάδα η ΔΕΗ εκπέμπει σχεδόν 1.500 g.

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, ότι η συμμετοχή του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή της χώρας έχει περιοριστεί σε επίπεδα κάτω από το 30%, όταν το 2009 ξεπερνούσε το 50%.

«Γίνεται, όμως, μία επιχείρηση να εμμένει στην κατασκευή δύο νέων λιγνιτικών μονάδων, όταν τα οικονομοτεχνικά στοιχεία που διαθέτει αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονία; Γίνεται, όταν ο δημόσιος ή ιδιωτικός χαρακτήρας σου ως επιχείρηση ανακύπτει κατά το δοκούν και τα κέρδη διανέμονται στους μετόχους, ενώ οι ζημιές στους πολίτες.

»Η (πιθανή) κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5 ή αργότερα της Μελίτης 2 δεν θα είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα», διαπιστώνει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace.

«Στην προσπάθεια να γίνουν όλα αυτά, η ΔΕΗ έχει ήδη υπονομεύσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την καταπολέμηση της αέριας ρύπανσης από τις λιγνιτικές μονάδες. Ακόμα και σήμερα η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί για λογαριασμό της ΔΕΗ εξαιρέσεις από την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας.

»Η πλήρης εφαρμογή της θα έσωζε πολλές εκατοντάδες ζωές, θα σήμαινε όμως περισσότερες αντιρρυπαντικές επενδύσεις που αυξάνουν το κόστος για τη ΔΕΗ», επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Σύμφωνα με την Greenpeace, «δυστυχώς αυτή δεν είναι η μόνη εξαίρεση που εποφθαλμιά η ΔΕΗ». Στις 8 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου θα αποφασίσει σε ψηφοφορία για αίτημα εξαίρεσης της Ελλάδας, με το οποίο θα αποζημιώνεται η ΔΕΗ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για την κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων. Κατά πάσα πιθανότητα, τα χρήματα αυτά θα αφαιρεθούν από την τσέπη των καταναλωτών, μέσα από αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στο μέλλον.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Φρένο» Βρυξελλών στα λιγνιτικά σχέδια της ΔΕΗ
Υπέρ της ενίσχυσης του μηχανισμού «εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών», που επιβάλλει πρόστιμα βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε όσες βιομηχανίες εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, ψήφισε προχθές το Ευρωπαϊκό...
«Φρένο» Βρυξελλών στα λιγνιτικά σχέδια της ΔΕΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Αθήνα στον χορό των δράσεων για το κλίμα
Μία μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Παρίσι (COP21), οι ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις φωνές τους με τις εκατοντάδες οργανώσεις και...
Η Αθήνα στον χορό των δράσεων για το κλίμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πράσινο» δεκαετές πλάνο
Eνα φιλόδοξο αναλυτικό σχέδιο δράσης για ένα δεκαετές μαζικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας σε 1 εκατ. κτίρια, μεταξύ των οποίων με δωρεάν ηλιακό ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά, παρουσίασε σε έκθεσή της η...
«Πράσινο» δεκαετές πλάνο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διορθώνοντας το λάθος με νέα λάθη
Μπορεί να είναι πια κοινός τόπος ότι για την προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη η μείωση της χρήσης του πλαστικού, όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις εναλλακτικές λύσεις που συχνά είναι εξίσου...
Διορθώνοντας το λάθος με νέα λάθη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στον αέρα η κατασκευή των νέων λιγνιτικών μονάδων
Σε μια απόφαση-σταθμό για τα ενεργειακά δρώμενα της Ελλάδας, το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης. Έτσι τινάζει στον αέρα τα σχέδια για την κατασκευή και λειτουργία των...
Στον αέρα η κατασκευή των νέων λιγνιτικών μονάδων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανθρωποθυσίες στον βωμό του λιγνίτη
Την καθυστέρηση στην εφαρμογή των νέων αντιρρυπαντικών προδιαγραφών σε μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας -όπως είναι οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ- και την επανεξέτασή τους με σκοπό να αποφύγουν...
Ανθρωποθυσίες στον βωμό του λιγνίτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας