• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 31.2°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.4°C / 29.1°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 31.5°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.5°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.2°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 28.8°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.6°C / 24.4°C
  0 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  32%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 29.4°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.1°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 23.5°C / 29.5°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 25.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.0°C / 31.4°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.0°C
  2 BF
  83%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  61%
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ενα αμφιλεγόμενο σχέδιο για τα απορρίμματα προ των πυλών

 • A-
 • A+

Σε ένα σκηνικό έντονων αντιπαραθέσεων αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα (15.30) η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, το οποίο γνωμοδοτεί για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Η ψήφισή της θα αποτελέσει το πρώτο καθοριστικό βήμα για την εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ, σχέδιο που δέχεται έντονη κριτική από συλλογικότητες, κινήματα, παρατάξεις και εργαζόμενους της Αυτοδιοίκησης: αφενός ότι παραμένει ατελές και αόριστο, αφετέρου ότι διατηρεί μια συγκεντρωτική λογική, έχοντας αποδεχθεί την ανυπαρξία δημοτικών-διαδημοτικών υποδομών ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, με τη Φυλή και τη Δυτική Αττική να εξακολουθούν να αποτελούν το επίκεντρο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) Λιοσίων επεκτείνει τη δυναμικότητά του από τους 250.000 στους 350.000 τόνους/έτος, σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ.

Αλλοι δύο χώροι «φωτογραφίζονται» στη μελέτη: το Γραμματικό (μονάδα 60.000 τόνων/έτος) και το Σχιστό (μονάδα 180.000 τόνων/έτος).

Η τελευταία χωροθέτηση έχει προκαλέσει τη διαμαρτυρία του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γ. Γαβρίλη. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, έχει προειδοποιήσει ότι στο δεδομένο περιβάλλον «είναι ορατός ο κίνδυνος να διολισθήσουμε σε άλλες παλαιότερες “λύσεις” (βλ. περιπτώσεις Περιφερειών Πελοποννήσου, Ηπείρου κ.α.), ανοίγοντας εκ νέου το παράθυρο της ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων κυρίως μέσω ΣΔΙΤ».

Ολα τα παραπάνω αντικρούονται από τον αρμόδιο φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος υπερασπίζεται το ΠΕΣΔΑ για μια σειρά λόγους, όπως ότι:

■ Βρίσκεται στον αντίποδα της προηγούμενης πολιτικής (σ.σ.: Γ. Σγουρού), που είχε ως «ναυαρχίδα» φαραωνικές εγκαταστάσεις τεράστιων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων στη Φυλή με ΣΔΙΤ, σχεδιασμούς που ακύρωσε η σημερινή Διοίκηση.

■ Εχει στον πυρήνα του την πρόληψη, τη μείωση, τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την αποκεντρωμένη διαχείριση με δημόσιο χαρακτήρα.

■ Ακολουθεί τις οδηγίες της Ε.Ε. σχετικά με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.

■ Μπαίνει οριστικό τέλος στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και δημιουργείται νέο δίκτυο εγκαταστάσεων, με τις μονάδες επεξεργασίας να διαχωρίζονται για πρώτη φορά από τους χώρους ταφής υπολειμμάτων.

Τα κινήματα θεωρούν ότι όσα υποστηρίζει ο ΕΔΣΝΑ αποτελούν «ευχολόγιο» και απαιτούν, μεταξύ άλλων, ριζική τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ, άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, καθώς και καμία επέκταση στο ΕΜΑΚ Λιοσίων.

Σε συγκέντρωση καλούν για σήμερα στις 15.00, έξω από το περιφερειακό συμβούλιο, οι: «Δυτικό Μέτωπο», ΠΡΩΣΥΝΑΤ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί Δημοσίου) Αττικής, αυτοδιοικητικές παρατάξεις και από το ΚΚΕ η Π.Ο. Δυτικής Αθήνας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
Ενα μνημείο περιβαλλοντικής ασυδοσίας με κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας διαμόρφωσε η δημοτική αρχή Αμαρουσίου στην «καρδιά» μιας πόλης που διοικεί ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ. Αυτό...
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ψήφισαν χωρίς ψηφοφορία!
Ξεπέρασαν κάθε φαντασία οι μεθοδεύσεις της περιφερειακής αρχής Αττικής στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, όπου το νέο (και ακόμη αόριστο) Περιφερειακό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της...
Ψήφισαν χωρίς ψηφοφορία!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σχεδιασμένος να αποτύχει ο ΠΕΣΔΑ
Για αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική μέχρι το 2018 προειδοποιούν κινήματα και εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, καθώς ο περιφερειακός σχεδιασμός φαίνεται να αναπαράγει το αποτυχημένο μοντέλο των...
Σχεδιασμένος να αποτύχει ο ΠΕΣΔΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δούρου: επιστολή σε 66 δημάρχους για τον ΠΕΣΔΑ
Να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να υποβάλουν προτάσεις για την επίτευξη των στόχων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) με τα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και εκτροπής...
Δούρου: επιστολή σε 66 δημάρχους για τον ΠΕΣΔΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εσβησε ο Ασπρόπυργος
Την έκτη ημέρα, μετά το ξέσπασμά της, κατασβέστηκε πλήρως, σύμφωνα με χθεσινοβραδινή κοινή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η πυρκαγιά στο...
Εσβησε ο Ασπρόπυργος
Ρένα Δούρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δούρου: Θέμα ημερών η χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ
Νέες χωροθετήσεις για τους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων πρόκειται να ανακοινωθούν «το αμέσως επόμενο διάστημα», όπως ενημέρωσε η περιφερειάρχης Αττικής.
Δούρου: Θέμα ημερών η χωροθέτηση νέων ΧΥΤΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας