• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 24.6°C
  5 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.0°C
  3 BF
  29%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.6°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  31%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  1 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.4°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  4 BF
  44%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 25.9°C
  2 BF
  21%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.8°C / 25.5°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 24.0°C
  5 BF
  21%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.3°C / 23.3°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 25.8°C
  1 BF
  29%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.5°C / 21.5°C
  2 BF
  34%

Ορθάνοιχτος μοιάζει πλέον ο δρόμος για την καταγγελία της σύμβασης της «Ελληνικός Χρυσός» και παράλληλα τη δικαίωση των κατοίκων που αγωνίζονται επί σειρά ετών ενάντια στην καταστροφική επένδυση

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

«Ενας αγώνας-λάβαρο δικαιώνεται»

 • A-
 • A+

Εξαιρετικά βαρύνουσας σημασίας για το μέλλον της «επένδυσης» της «Ελληνικός Χρυσός» ήταν η χτεσινή απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη, που απέρριψε την αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει η εταιρεία.

Η απόφαση, όπως προανήγγειλε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, οδηγεί στο επόμενο βήμα που θα είναι η προσφυγή του υπουργείου στη διαιτησία όπου θα ζητήσει ακύρωση της σύμβασης της «Ελληνικός Χρυσός».

«Η μεταλλουργία είναι η καρδιά του όλου εγχειρήματος. Αν δεν μπορεί να παραχθεί καθαρό μέταλλο στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος», είπε η κ. Ιγγλέζη στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» και συνέχισε:

«Το επόμενο βήμα εκ μέρους του υπουργείου θα είναι η προσφυγή στη διαιτησία για τη σύμβαση. Εκεί ορίζεται ότι αν ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη παραβιάζει τη σύμβαση, τότε πάμε σε διαιτησία».

Η κ. Ιγγλέζη ήταν κατηγορηματική στο ότι «η εταιρεία δεν έχει μελέτη μεταλλουργίας, άρα έχει παραβιάσει τη σύμβαση», ενώ δεν απέκλεισε προσφυγή της «Ελληνικός Χρυσός» στο ΣτΕ.

Οπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «λέγαμε από την αρχή ότι αυτή η επένδυση δεν είναι εφαρμόσιμη, δεν θα προσφέρει τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο, θα προκαλέσει μόνο την καταστροφή του τόπου.

»Η απόφαση του υπουργείου αποτελεί δικαίωση των κατοίκων και του αγώνα τους, ενός αγώνα-λάβαρου, για πολλά χρόνια, όλων των κοινωνικών και περιβαλλοντικών κινημάτων που γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο του κράτους».

Στις αρχές Ιουλίου ο Πάνος Σκουρλέτης είχε επιστρέψει για άλλη μία φορά στην «Ελληνικός Χρυσός» την τεχνική μελέτη για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο.

Η μεταλλουργία αποτελεί το βασικό επιχείρημα του ισχυρισμού της εταιρείας ότι θα παράγει χρυσό κι επομένως θα φορολογείται στην Ελλάδα και έτσι θα εκπληρώνει τον βασικό όρο για τον οποίο της είχε δοθεί η άδεια, δηλαδή θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον μέσω της φορολόγησης.

Το υπουργείο είχε εντοπίσει ανακριβή στοιχεία ως προς τις παραμέτρους βάσης σχεδιασμού και ασυμφωνία των παραμέτρων που παρατίθενται στην τεχνική μελέτη της εταιρείας με τα αποτελέσματα των πραγματοποιηθεισών δοκιμών και την επικαιροποιημένη προμελέτη.

Το ιστορικό

Η απόφαση του υπουργείου κοινοποιήθηκε στην «Ελληνικός Χρυσός» στις 9 Ιουλίου και η προθεσμία που τέθηκε στην εταιρεία για να αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, η εταιρεία αντί να απαντήσει εμπεριστατωμένα στη διοίκηση, να προβεί στις αναγκαίες συμπληρώσεις και διορθώσεις του φακέλου, προχώρησε σε αίτηση θεραπείας: ζητούσε δηλαδή από το υπουργείο να ακυρώσει την απόφασή του, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη απόφαση προσκρούει στο δεδικασμένο του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 3191/2015).

Ωστόσο, όπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η απόφαση Σκουρλέτη του Ιουλίου εκδόθηκε σε συμμόρφωση προς την απόφαση του ΣτΕ: το ΥΠΕΝ είχε ελέγξει εξονυχιστικά όλα τα στοιχεία και χρειάστηκαν 29 ολόκληρες σελίδες ώστε να παραθέσει τα ανακριβή στοιχεία.

Ετσι απέρριψε την αίτηση θεραπείας: η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει καταφέρει να αποδείξει την αρτιότητα αλλά και την εφαρμοσιμότητα της μεθόδου μεταλλουργίας που ισχυρίζεται ότι θα χρησιμοποιήσει.

«Πηγές της εταιρείας» άφηναν να διαρρεύσει χτες σε ΜΜΕ ότι «έχουμε δικαιωθεί 16 φορές από το ΣτΕ», προαναγγέλλοντας προσφυγή της εταιρείας στο δικαστήριο, κι έκαναν λόγο για «τελευταία πράξη του Σκουρλέτη», «τρικλοποδιά στην επένδυση» και «φωτιά στην κυβέρνηση».

Κι ενώ επισήμως η ίδια η εταιρεία δεν είχε εκδηλώσει καμία αντίδραση μέχρι χτες το βράδυ, τα τέσσερα σωματεία των εργαζομένων έστειλαν επιστολή στον Πάνο Σκουρλέτη με την οποία τον καλούν να επισκεφθεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας:

«Περιμένουμε από τον Πάνο Σκουρλέτη να μας αντιμετωπίσει επιτέλους ως Ελληνες εργαζομένους και ΒΑΣΕΙ αυτού να συνεχίσει να παίρνει αποφάσεις για μας (...) να δει τους μεταλλωρύχους και τους ΕΡΓΑΤΕΣ που ΕΙΝΑΙ αυτό το έργο. Και όλους τους Ελληνες επιστήμονες που στηρίζουν με τη ΔΟΥΛΕΙΑ τους την ανάπτυξη της χώρας. Με σεβασμό στην κρίση και την ακεραιότητα του υπουργού που και μας ξέρει και έχει ακούσει τις απόψεις μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Είναι η συζήτηση που έχει πάρει τη μεγαλύτερη έκταση στον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά και στην πολιτική αρένα. Υπερσκελίζει το πολιτικό ερώτημα τι είδους επενδύσεις θέλουμε και τι συνιστά επένδυση....
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Τρύπες» στον φάκελο της «Ελληνικός Χρυσός»
​Ο Πάνος Σκουρλέτης επιστρέφει για άλλη μια φορά στην «Ελληνικός Χρυσός» την τεχνική μελέτη για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο. Το ΥΠΕΝ μέσα σε 29 σελίδες εντοπίζει ανακριβή...
«Τρύπες» στον φάκελο της «Ελληνικός Χρυσός»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
Μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προχωρήσει στην έκδοση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Αντίθετα, οι άδειες για το εργοστάσιο μεταλλουργίας...
Η «Ελληνικός Χρυσός» κατεβαίνει από τα... κεραμίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τόσο θα πληρώσει την «επένδυση» η Χαλκιδική
«Θυμηθείτε το όνομα αυτού του χωριού, την ιστορία αυτών των ανθρώπων. Επέλεξαν μια στάση περήφανη και αποφασισμένη. Θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που φιλοδοξούν...
Τόσο θα πληρώσει την «επένδυση» η Χαλκιδική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»
Οξύνεται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την «Ελληνικός Χρυσός» λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της διαιτησίας – στα τέλη Αυγούστου. Για απάτη και ξέπλυμα χρήματος κατηγόρησε την εταιρεία ο...
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ολα ανοιχτά για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές
Είναι μια απόφαση - σταθμός για τους κατοίκους η επικείμενη προσφυγή του υπουργείου Περιβάλλοντος στη διαιτησία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο θα αμφισβητήσει τον πυρήνα της σύμβασης της...
Ολα ανοιχτά για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας