• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.4°C / 28.8°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 28.6°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.1°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.1°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.9°C / 22.9°C
  2 BF
  68%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 22.1°C / 25.7°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.0°C / 25.8°C
  0 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 26.4°C
  4 BF
  41%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 23.4°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 29.0°C
  1 BF
  44%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.3°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 28.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  81%

Εκτός από το ΣΜΑ Ευκαρπίας (φωτ.), το αναθεωρημένο σχέδιο περιφερειακού σχεδιασμού προβλέπει μεταξύ άλλων τρεις νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, από μία στον δυτικό και τον ανατολικό τομέα Θεσσαλονίκης και μία στον νομό Σερρών

Εργοστάσια παραγωγής... καυσίμων από σκουπίδια περικυκλώνουν τη Θεσσαλονίκη

 • A-
 • A+

Μετά τον «φαραωνικό» ΣΜΑ Ευκαρπίας έρχονται τα εργοστάσια παραγωγής δευτερογενών καυσίμων από σκουπίδια, προκαλώντας ανησυχία και εύλογα ερωτήματα, κατά πόσο μπορούν να θεωρηθούν περιβαλλοντικά.

Την ώρα που η Ευρώπη εγκαταλείπει τέτοιου είδους πρακτικές, ενισχύοντας την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η κατασκευή τριών τέτοιων εργοστασίων -δύο στη Θεσσαλονίκη κι ενός στις Σέρρες- τα οποία, μάλιστα, δεν είναι συμβατά ούτε με τον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων ούτε με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

Το αναθεωρημένο σχέδιο περιφερειακού σχεδιασμού προβλέπει μεταξύ άλλων τρία νέα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, από ένα στον δυτικό και τον ανατολικό τομέα Θεσσαλονίκης και ένα στον Νομό Σερρών, και τη χωριστή συλλογή και επεξεργασία τεσσάρων ανακυκλούμενων υλικών.

Το πράσινο φως αναμένεται να δώσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, παρά τις επιμέρους αντιδράσεις, εγκρίνοντας τη μελέτη που ανέθεσε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ).

Ας σημειωθεί εδώ ότι ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμτζίδης, που είναι μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, κατήγγειλε στην «Εφ.Συν.» ότι ο πρόεδρος του φορέα ουδέποτε έφερε αυτή τη μελέτη προς συζήτηση.

«O κ. Γεράνης ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο του ΦΟΔΣΑ ως συλλογικού οργάνου. Δεν έχει φέρει, όπως είχε υποχρέωση, για συζήτηση ούτε το σχέδιο νόμου για τις μορφές των ΦΟΔΣΑ, όπως είχα ζητήσει από τον Ιούλιο, ούτε έθεσε μέχρι σήμερα υπόψη των μελών του Δ.Σ. τη μελέτη, την οποία καλείται το περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει», αναφέρει.

Στο μεταξύ, ερήμην του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, όπως καταγγέλλεται, επόμενο βήμα είναι να αποσταλεί η μελέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να εκδοθεί ΦΕΚ και να αποτελέσει νόμο του κράτους.

Στόχος είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες, ώστε ο φορέας να εντάξει τα έργα στο νέο ΕΣΠΑ, διεκδικώντας μέρος των 400 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την κατασκευή τους.

Μέσω των νέων υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων και φυσικά των τριών εργοστασίων, τόσο ο ΦΟΔΣΑ όσο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιδιώκουν μέχρι και το 2020 (το αργότερο έως το 2023) να πετύχουν «θεαματικά αποτελέσματα» στον τομέα της ανακύκλωσης, ώστε να συμπιεστεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.

Γι’ αυτόν τον λόγο εξάλλου το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), όπου θα καταλήγουν σύμμεικτα σκουπίδια, αφού προηγηθεί η διαλογή τους μέσα από τα τέσσερα ρεύματα, αλλά και μονάδες εκτροπής βιοαποικοδομήσιμων και ανακύκλωσης -βιοαπόβλητα- (ΜΕΒΑ), όπου θα καταλήγουν τα απόβλητα από τη διαλογή και θα προορίζονται για κομποστοποίηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικό μηχανολόγο για περιβαλλοντικά ζητήματα, Γιάννη Γρηγοριάδη, που είναι σύμβουλος της Δικτύωσης Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στην πραγματικότητα «από τα σύμμεικτα σκουπίδια παράγεται δευτερογενές πολύ κακής ποιότητας καύσιμο, που παράγει σκληρούς τοξικούς ρύπους όταν εκλύεται στην ατμόσφαιρα, διοξίνες και φουράνια».

Η επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε στην «Εφ.Συν.»:

«Καταρχήν δεν είναι διασφαλισμένη η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, που σημαίνει ότι όλα είναι στον αέρα και κάποιοι ανοίγουν έτσι την πόρτα στη σύμπραξη με ιδιώτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

»Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για εργοστάσια καύσης, που είναι περιβαλλοντικά επιζήμια και μάλιστα σε περιοχές ήδη επιβαρυμένες περιβαλλοντικά όπως η δυτική Θεσσαλονίκη.

»Τέλος, όλα τα στοιχεία στα οποία στηρίχθηκε η μελέτη είναι του 2009, δηλαδή επτά χρόνων πριν. Σήμερα έχουμε 2016 και οι συνθήκες στην κοινωνία, στην παραγωγή απορριμμάτων, στην ατμόσφαιρα και στην ανακύκλωση είναι σημαντικά διαφοροποιημένες από τότε».

Τα τρία εργοστάσια

Το εργοστάσιο του τομέα Θεσσαλονίκης προβλέπεται να είναι δυναμικότητας 129.300 τόνων ετησίως και θα επεξεργάζεται το 36% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων του νομού: τα σκουπίδια των Δήμων Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης και το 40% του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επίσης θα διαχειρίζεται τα σύμμεικτα απορρίμματα του νομού Χαλκιδικής, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Χαλκιδικής και ανατολικής Θεσσαλονίκης κατά 10%, τα υπολείμματα των ΜΕΒΑ του νομού Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης σε ποσοστό 10%.

Το εργοστάσιο δυτικού τομέα προβλέπεται να είναι δυναμικότητας 261.600 τόνων ετησίως και θα επεξεργάζεται το 64% των παραγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων του νομού Θεσσαλονίκης: τα σκουπίδια των Δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βόλβης, Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου, Λαγκαδά, Νεάπολης-Συκεών, Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας και το 60% του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επίσης θα επεξεργάζεται τα σύμμεικτα απορρίμματα των Δήμων Παιονίας, Αλεξάνδρειας και Νάουσας, των νομών Πιερίας και Πέλλας, τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και δυτικής Θεσσαλονίκης κατά 15% και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας βιοαποβλήτων των νομών Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας και της δυτικής Θεσσαλονίκης κατά 10%.

Επιπλέον προβλέπεται να δέχεται και τα υπολείμματα των σύμμεικτων του Δήμου Βέροιας (11.229 τόνοι), που εναλλακτικά δύνανται, εφόσον αποδειχθεί με τεχνικοοικονομικούς όρους, να οδηγούνται στη ΜΕΑ Κοζάνης, με αντίστοιχη πρόβλεψη διάθεσης του υπολείμματος στον ΧΥΤΑ Κοζάνης.

Το εργοστάσιο των Σερρών προβλέπεται να είναι δυναμικότητας 46.400 τόνων ετησίως και θα επεξεργάζεται τα σύμμεικτα απορρίμματα του νομού Σερρών και του Δήμου Κιλκίς, τα υπολείμματα του ΚΔΑΥ και των ΜΕΒΑ Σερρών, όπως και το 10% των ΜΕΒΑ Κιλκίς.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, οι μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων θα λειτουργήσουν από τον Ιούλιο του 2020 με εξαίρεση τη μονάδα των Σερρών, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει από το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Στο μεταξύ, στις 31 Δεκεμβρίου αναμένεται να παραδοθεί ο «φαραωνικός» Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας, με βάση και τη συμβατική υποχρέωση του εργολάβου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου
Οι φωτιές... γυροφέρνουν Σέιχ Σου και Χαλκιδική. Με την Πολιτική Προστασία να προειδοποιεί για «κίνδυνο πυρκαγιάς κατηγορίας 3», μικροπυρκαγιές να κινητοποιούν την Πυροσβεστική το Σαββατοκύριακο και μία...
Ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο Σέιχ Σου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τσιμέντο να γίνει και η λυματολάσπη
Ανάστατοι για ακόμη μια φορά είναι οι κάτοικοι του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης με το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση αστικής λυματολάσπης ως υλικού καύσης στην τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν». Εχουν μάλιστα στο...
Τσιμέντο να γίνει και η λυματολάσπη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επικίνδυνη ρύπανση στον Λαγκαδά
Μόλυνση του χειμάρρου Μπογδάνα, στον Λαγκαδά, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής και μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης», ενώ ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζητά «να χυθεί...
Επικίνδυνη ρύπανση στον Λαγκαδά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καλαμαριά: Μετέτρεψαν το άλσος σε χωματερή
Δεκατέσσερις εικόνες ντροπής αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Καλαμαριάς σε αλσύλλιο που βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό και, αντί να αποτελεί πνεύμονα ζωής για τους κατοίκους,...
Καλαμαριά: Μετέτρεψαν το άλσος σε χωματερή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πετρελαιοκηλίδα στον Θερμαϊκό
Bρήκαν πετρελαιοκηλίδα στον Θερμαϊκό, αλλά όχι και τον δράστη! Νέο περιστατικό ρύπανσης του κόλπου της Θεσσαλονίκης με άγνωστο προς το παρόν υπαίτιο απασχολεί τις λιμενικές αρχές και την Εισαγγελία. Παρά τις...
Πετρελαιοκηλίδα στον Θερμαϊκό
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Μήνυση κατά των ΕΛ.ΠΕ. κατέθεσε ο δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου
Μήνυση για ρύπανση περιβάλλοντος σε βάρος των ΕΛ.ΠΕ. κατέθεσε χθες ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, μετά την εμφάνιση πυκνού μαύρου καπνού που έβγαινε από τον πυρσό των διυλιστηρίων στον ουρανό της...
Μήνυση κατά των ΕΛ.ΠΕ. κατέθεσε ο δήμαρχος Κορδελιού- Ευόσμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας