• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 12.3°C
  2 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.3°C / 9.4°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 12.7°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.7°C / 8.7°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 4.1°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.6°C
  0 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.2°C / 12.5°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 13.5°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 10.1°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 7.1°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.5°C / 8.4°C
  2 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 3.8°C / 9.9°C
  0 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 12.5°C
  1 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.3°C / 7.7°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.9°C / 9.4°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  84%

Εντονες αντιδράσεις από το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης στις δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα, Χρ. Καπάταη, που θέλει να κοπούν 776 δέντρα από τα 1.000 που υπάρχουν εντός των ορίων των έργων διευθέτησης του ρέματος,

Μετά το μπάζωμα, κόβουν και τα δέντρα

 • A-
 • A+

Σφοδρή επίθεση κατά της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και κατά του αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα Χρήστου Καπάταη, εξαπέλυσε το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης, ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε και το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αφορμή για την έντονη αντίδραση του Δικτύου στάθηκαν οι δηλώσεις του κ. Καπάταη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στις 30 Αυγούστου για το έργο «Ανάπλαση Ρέματος Πικροδάφνης-από Λεωφόρο Βουλιαγμένης έως εκβολή», την υλοποίηση του οποίου επιδιώκει η Περιφέρεια.

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις

«Σε δεινή θέση έχει βρεθεί η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, εξαιτίας της επιμονής της να προωθήσει το ρεματοκτόνο έργο. Οσο πυκνώνουν οι αντιδράσεις τόσο μεγαλώνει ο εκνευρισμός στα υψηλά κλιμάκια της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να εκτρέπονται και να οδηγούνται σε παρεμβάσεις που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

»Τελευταίο κρούσμα η παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Νότιου Τομέα κ. Καπάταη, μέσα από τον, πάντα φιλόξενο για τις απόψεις της Περιφέρειας, “δίαυλο” του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος προσπάθησε να ανασκευάσει ένα στοιχείο της ΜΠΕ, που δημοσιοποίησε το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Το επίμαχο στοιχείο της ΜΠΕ που δημοσιοποίησε το Δίκτυο αφορούσε το γεγονός ότι στην περιοχή του ρέματος, εντός των ορίων των έργων διευθέτησής του, μήκους 5 χιλιομέτρων, υπάρχουν περίπου 1.000 δένδρα και ότι το σύνολο των υφιστάμενων δέντρων διατηρούνται στη θέση τους, εκτός από ορισμένα που απομακρύνονται λόγω της διευθέτησης του ρέματος, 776 (!) στον αριθμό, τα οποία θα κοπούν.

Στις δηλώσεις του ο κ. Καπάταης απέδωσε τις αντιδράσεις στο έργο της Περιφέρειας σε καταπατητές και κύκλους που εκπροσωπούν συμφέροντα, για την εμμονή στην υλοποίηση του έργου επικαλέστηκε τους κινδύνους από την πτώση πρανών και από τη μόλυνση του ρέματος και ισχυρίστηκε ότι είναι ψευδής η αναφορά για τα 1.000 δέντρα και ότι ο πραγματικός αριθμός είναι 3.250.

Τέλος, αν και αναγνώρισε ότι τα δέντρα που θα κοπούν είναι 776, ισχυρίστηκε ότι θα αντικατασταθούν από άλλα που θα φυτευτούν (900 δέντρα, 3.150 θάμνοι και άλλα 1.000 δέντρα στη φάση της ανάπλασης).

«Καταπατητές και κύκλοι συμφερόντων» οι αντιστεκόμενοι στο ρεματοκτόνο έργο, σύμφωνα με τον κύριο αντιπεριφερειάρχη. Δηλαδή ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι έγκριτοι επιστήμονες που αντιδρούν στα σχέδια της Περιφέρειας είναι καταπατητές!

«Ξέρει πολύ καλά ο κ. Καπάταης ότι οι αντιδράσεις στα σχέδια της Περιφέρειας προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και από τους φορείς που την εκπροσωπούν. Ανάμεσά τους ο Δήμος του Αγίου Δημητρίου, περιβαλλοντικές οργανώσεις και έγκριτοι επιστήμονες.

»Ο τόσο κατηγορηματικός στους ισχυρισμούς του κ. Καπάταης δεν έχει παρά να μας επιδείξει, έστω μία, αντίδραση που να υποδηλώνει συμφέρον καταπατητών ή φορέων ύποπτων συμφερόντων. Αλλιώς, είναι ένας κοινός συκοφάντης. Και κάτι ακόμη.

»Τι είναι αυτό που ωφελεί τους καταπατητές; Η “οριοθέτηση του ρέματος στη φυσική του κοίτη, σε συνδυασμό με μέτρα πραγματικής αποκατάστασής του, σαν φυσικού οικοσυστήματος”, που είναι η επιδίωξη των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους, ή η συντήρηση της υφιστάμενης κατάστασης που έχει επιλέξει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας;» αναφέρει το Δίκτυο.

«Τα σημεία στα οποία παρατηρείται πτώση πρανών και ρύπανση του ρέματος (άλλο ρύπανση, άλλο μόλυνση, κ. Καπάταη) ή άλλες δυσλειτουργίες -που αγνοεί ο κ. Καπάταης- είναι συγκεκριμένα και μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών. Οφείλονται, κατά κανόνα, στην αλλοίωση της φυσικής κοίτης του ρέματος και αντιμετωπίζονται με σημειακές παρεμβάσεις.

»Δεν αντιμετωπίζονται με κοπές εκατοντάδων δέντρων και με τη μετατροπή του ρέματος σε εγκιβωτισμένο ανοιχτό οχετό, ούτε αντικαθιστώντας τη φυσική κοίτη του ρέματος με τα γνωστά σαρζανέτια-συρματοκιβώτια σε μήκος πολλών χιλιομέτρων», επισημαίνει.

«Ο κ. Καπάταης χρησιμοποιεί τον συνολικό αριθμό των δέντρων του ρέματος (3.250) για να μειώσει το μέγεθος της καταστροφής. Ομως, η καταγγελία αφορούσε την περιοχή της επέμβασης και σε αυτήν την περιοχή η ΜΠΕ είναι σαφέστατη ότι ο αριθμός των δέντρων είναι 1.000, κάτι που το αποκρύπτει. Η οικολογική συνείδηση του κ. Καπάταη και της Περιφέρειας θεωρεί ασήμαντο μέγεθος την κοπή 776 δέντρων, σε σύνολο 3.250», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, για τις δηλώσεις του κ. Καπάταη το Δίκτυο επισημαίνει: «Για γέλια είναι και ο ισχυρισμός για αντικατάσταση των κομμένων δέντρων με άλλα που θα φυτευτούν. Οχι μόνο γιατί θα χρειαστεί να περάσουν δεκαετίες μέχρι τα νέα δέντρα να φτάσουν να υποκαταστήσουν πραγματικά τα κομμένα, αλλά και γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα φυτευτούν τόσα δέντρα και θάμνοι πάνω στα συρματοκιβώτια».

«Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε την άποψη της Διεύθυνσης Δασών για την κοπή των 776 δέντρων. Αραγε, φαίνονται και σε αυτήν λίγα τα δέντρα;», αναρωτιέται το Δίκτυο Πολιτών για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης και κλείνει τη σχετική του ανακοίνωση με το ακόλουθο σχόλιο:

«Από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) θα περιμέναμε λιγότερη μεροληψία στην ειδησεογραφική κάλυψη της υπόθεσης. Είπαμε, να προβάλλονται οι θέσεις της Περιφέρειας, αλλά κάπου κάπου να ακούγεται και ο αντίλογος».

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον τελικό λόγο για την έγκριση ή την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου τον έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ αναμένεται και η εκδίκαση στις 5/10/2016 προσφυγής πολιτών κατά της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων αντίστοιχου έργου, που αφορά το τμήμα του ρέματος στην Ηλιούπολη (μέχρι τη Λ. Βουλιαγμένης).

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σβήνουν από τον χάρτη το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Με πρωτοφανείς και αδιαφανείς διαδικασίες και απουσία τουλάχιστον του 1/3 των συμβούλων λόγω ημερών (μεταξύ αυτών και της κ. Δούρου) το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συνεδρίασε τη Μεγάλη Τρίτη εγκρίνοντας τη...
Σβήνουν από τον χάρτη το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κρίνεται η τύχη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά τον εγκιβωτισμό 15 χιλιομέτρων του μεγαλύτερου φυσικού και λειτουργικού ρέματος της Αττικής θα εξετάσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής • Οι ενστάσεις...
Κρίνεται η τύχη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η υποκρισία ρέει στο ρέμα Πικροδάφνης
Από τη μια η Περιφέρεια Αττικής προχωρεί στην υλοποίηση σχεδίων για τη μετατροπή του ρέματος Πικροδάφνης σε ανοιχτό οχετό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και λυμάτων και από την άλλη, ντύνει με… φωτοστέφανο τις...
Η υποκρισία ρέει στο ρέμα Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σύσκεψη στον Πειραιά για τις πλημμύρες ενόψει χειμώνα
Από τα 700 ρέματα που υπήρχαν στην Αττική το 1945, σήμερα παραμένουν ανοιχτά μόνο τα 70, ενώ η βλάστηση από 40% που ήταν τη δεκαετία του 1970 σήμερα έχει περιοριστεί στο 4%. Τα στοιχεία αυτά ανέφερε χθες ο...
Σύσκεψη στον Πειραιά για τις πλημμύρες ενόψει χειμώνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
Οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία του ρέματος επισημαίνουν ότι θα τον γκρεμίσουν μόνοι τους την Κυριακή, σε περίπτωση που δεν κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς.
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παραπλανητική μελέτη-«ταφόπλακα» για το ρέμα της Πικροδάφνης
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Περιφέρειας Αττικής επικαλείται ψευδεπίγραφα τον όρο «ανάπλαση», ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει την περαιτέρω τσιμεντοποίηση ενός από τους τελευταίους πνεύμονες...
Παραπλανητική μελέτη-«ταφόπλακα» για το ρέμα της Πικροδάφνης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας