• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 20.9°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.1°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 20.0°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.8°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.6°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 18.8°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.4°C
  2 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 14.5°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 17.8°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 20.0°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.7°C / 17.2°C
  2 BF
  94%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  90%
EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Γιατί δεν θέλουν άλλες ανεμογεννήτριες

 • A-
 • A+

Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια τους ζητούν οι κάτοικοι των Δερβενοχωρίων Βοιωτίας, οι οποίοι παράλληλα τονίζουν και την ανάγκη προστασίας των εκτάσεων που κάηκαν στην καταστροφική πυρκαγιά του Ιουνίου.

Κάτοικοι των πέντε χωριών της περιοχής βρέθηκαν στο σημείο όπου τις τελευταίες ημέρες εκτελούνται εργασίες για την εγκατάσταση μιας ακόμη ανεμογεννήτριας, όπου μάλιστα δεν έλειψαν οι εντάσεις.

Οπως δήλωσαν σε περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι, ζητούν να σταματήσει η εγκατάσταση ανεμογεννητριών κοντά στα χωριά τους και τόνισαν ότι ήδη βρίσκονται κυκλωμένοι από περισσότερες από 50 ανεμογεννήτριες. Μάλιστα εξήγησαν ότι δεν είναι συνολικά αντίθετοι απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ζήτησαν τη μετακίνηση των αιολικών πάρκων σε μεγαλύτερη απόσταση από τα χωριά τους.

Αφήνοντας αιχμές σχετικά με τη λήψη των αποφάσεων και την αδειοδότηση των συγκεκριμένων αιολικών πάρκων, οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί ανεμούρια εντός της περιοχής που κάηκε από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουνίου. Τέλος, εκτός από το ζήτημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών «πάνω από τα κεφάλια τους», θέτουν επίσης το θέμα της διέλευσης του καλωδίου υψηλής τάσης.

Τη στήριξή του στο αίτημα των κατοίκων των Δερβενοχωρίων εξέφρασε και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, σε δήλωσή του στο περιθώριο της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο και οι ανεμογεννήτριες που προκάλεσαν την αντίδραση των κατοίκων βρίσκονται όντως σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση από τα χωριά και τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης μέσα από τον διάλογο.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αλλά και η Επιτροπή Περιβάλλοντος είχαν εκφραστεί θετικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς να λάβουν υπόψη το γεγονός ότι το γήπεδο εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι ιδιαίτερα κοντά στα χωριά.

Θετική γνώμη επίσης για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης είχαν εκφράσει οι τοπικές δασικές υπηρεσίες και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, ενώ, αντίθετα, αρνητικά απέναντι στην επένδυση είχε εκφραστεί το δημοτικό συμβούλιο Θηβαίων.

Το ζήτημα των αιολικών πάρκων στη Στερεά Ελλάδα, όπου ήδη έχει εγκατασταθεί ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών κυρίως σε Βοιωτία και Κάρυστο, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, με τους κατοίκους αρκετών περιοχών να ζητούν να δοθεί ένα τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι εκτός από τον υψηλό αριθμό αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα έντονο το φαινόμενο των τροποποιήσεων των ΜΠΕ, σε βαθμό που να επέρχονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό και χωρίς να απαιτείται η απαραίτητη διαβούλευση και δημοσιοποίηση.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιβλητικά Βαρδούσια, γνωρίζουμε το πιο αλπικό βουνό της Στερεάς Ελλάδας
Με αφετηρία πανέμορφα ορεινά χωριά πραγματοποιούμε επιλεγμένες διαδρομές κατάλληλες για όλους και ανακαλύπτουμε τον θαυμαστό  βουνίσιο κόσμο τους.
Επιβλητικά Βαρδούσια, γνωρίζουμε το πιο αλπικό βουνό της Στερεάς Ελλάδας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Κόκκινο» σε νέα αιολικά από την Περιφέρεια Στερεάς
Το αίτημα για τη μη αδειοδότηση και εγκατάσταση νέων βιομηχανικών αιολικών σε επτά περιοχές υιοθετήθηκε σε ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, έπειτα από σχετικά αιτήματα.
«Κόκκινο» σε νέα αιολικά από την Περιφέρεια Στερεάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημερίδα για τα ορεινά μονοπάτια της Ρούμελης
Η ανάδειξη και προβολή ορεινών διαδρομών–μονοπατιών της Ρούμελης είναι ο στόχος της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Νοεμβρίου και με ώρα έναρξης 10.00 π.μ. στο κέντρο ορεινών εναλλακτικών...
Ημερίδα για τα ορεινά μονοπάτια της Ρούμελης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αγραφα: λειψές μελέτες για μεγάλα αιολικά πάρκα
Νέα τροπή παίρνει το ζήτημα της εγκατάστασης δύο αιολικών πάρκων στις απάτητες βουνοκορφές των Αγράφων, καθώς στην περιοχή που δεσμεύει η εταιρεία για την εγκατάσταση του ενός από αυτά βρίσκονται πηγές που...
Αγραφα: λειψές μελέτες για μεγάλα αιολικά πάρκα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο
​Η Ηπειρος γίνεται η δεύτερη Περιφέρεια που προχωρά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών με οικολογικό πρόσημο. Σε 18 μήνες προβλέπεται να λειτουργήσουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα επεξεργάζονται...
Διαχείριση απορριμμάτων με οικολογικό πρόσημο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχέδια για τον Ασωπό
Την ιδιαίτερα ταλαιπωρημένη περιοχή του Ασωπού επέλεξε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για να γιορτάσει πριν από λίγο καιρό την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με εκδήλωση και υψηλούς καλεσμένους στο Σχηματάρι. Η...
Τα σχέδια για τον Ασωπό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας