• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.3°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.4°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 18.0°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.4°C / 13.9°C
  6 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  66%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  1 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.4°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 21.5°C
  4 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  6 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 15.4°C
  3 BF
  64%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  2 BF
  83%

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας, προχωρούν οι κάτοικοι αύριο στη 1.30 το μεσημέρι, την ώρα που ο πρόεδρος του ΟΛΕ έχει συγκαλέσει το Δ.Σ. ώστε να λάβει έγκριση για το ζήτημα. Δεξιά, η Εταιρεία Λιπασμάτων BFS ΑΕΒΕ Χημικών

Για να μη γίνει η Ελευσίνα νεκροταφείο αποβλήτων

 • A-
 • A+

Tην οργή των κατοίκων της Ελευσίνας έχει προκαλέσει η πρόθεση του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ), Σταύρου Δρακονταειδή, να παραχωρήσει στην Εταιρεία Λιπασμάτων BFS ΑΕΒΕ Χημικών (πρώην ΣΙΝΤΡΑ) τη χρήση χερσαίου χώρου με σκοπό τον ελλιμενισμό δεξαμενόπλοιων για την εκφόρτωση χύδην (μέσω παράνομου αντλιοστασίου και σωληναγωγών) χημικών ουσιών 8.354 κυβικών μέτρων στην εγκατάσταση.

Ο συγκεκριμένος χερσαίος χώρος είναι κοντά στο Παλαιό Ελαιουργείο, όπου διεξάγονται τα Αισχύλεια, και δίπλα στον Λόφο των Αρχαιοτήτων.

Πέραν αυτού, εάν η εισήγηση του κ. Δρακονταειδή εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΕ, θα πρόκειται για μια εντελώς παράνομη και χαριστική πράξη προς τους ιδιοκτήτες του ανενεργού, εδώ και εννέα χρόνια, εργοστασίου της πρώην ΣΙΝΤΡΑ.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών, δεν υφίσταται νόμιμη λιμενική εγκατάσταση, η εταιρεία δεν έχει εξασφαλίσει περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη χύδην εκφόρτωση χημικών ουσιών από πλοία, αλλά ούτε και ο ΟΛΕ, ενώ η άδεια λειτουργίας της δεν καλύπτει τη χύδην εκφόρτωση χημικών από πλοία και το αντλιοστάσιο και οι σωληναγωγοί της εγκατάστασης είναι αυθαίρετοι.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2007 έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις στην παραλία της Ελευσίνας, καθώς η τοπική κοινωνία αντέδρασε σύσσωμη και απέτρεψε τον ελλιμενισμό δεξαμενόπλοιων.

Με αφορμή την απόπειρα νεκρανάστασης της ΣΙΝΤΡΑ, πολίτες της Ελευσίνας καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας αύριο στη 1.30 το μεσημέρι, οπότε ο πρόεδρος του ΟΛΕ έχει συγκαλέσει το Δ.Σ. ώστε να λάβει έγκριση για το ζήτημα.

Με στόχο να αποτρέψουν την παράνομη αδειοδότηση και να μην εγκριθεί η εισήγηση του προέδρου του ΟΛΕ, στη συγκέντρωση καλούνται ο δήμαρχος και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο και οι φορείς της πόλης.

4 μήνες ξύνει πληγές

Οι πολίτες που καλούν στη συγκέντρωση θεωρούν ότι η Ελευσίνα δεν είναι τελειωμένη και ότι είναι παραλιακή πόλη που πρέπει να αναβαθμίσει το θαλάσσιο μέτωπό της.

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι «από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Ελευσίνα ο Σταύρος Δρακονταειδής προκαλεί το δημόσιο αίσθημα ξεπερνώντας κάθε όριο και ξύνοντας τις πληγές της Ελευσίνας, καθώς οι πράξεις του δείχνουν ασέβεια προς την πόλη και τις κατακτήσεις της».

Η αγανάκτηση των κατοίκων συνδέεται και με το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του, ο κ. Δρακονταειδής έχει συνδέσει το όνομά του μόνο με αρνητικά για τους κατοίκους γεγονότα.

Εδωσε άδεια για τον παροπλισμό πλωτής εξέδρας εξόρυξης πετρελαίου, κάτι που αποτράπηκε, και έφερε στον Κόλπο της Ελευσίνας το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο, αυξάνοντας τον αριθμό των παροπλισμένων πλοίων σε 40.

Επιπλέον, επί των ημερών του προσόρμισαν στην περιοχή Βλύχα δύο επικίνδυνα και επιβλαβή σαπιοκάραβα από το Ρέθυμνο και την Καλαμάτα και ένα επικίνδυνο κατασχεμένο από τη Μυτιλήνη με δική του έγκριση.

Ακόμη έχει εκφράσει την πρόθεσή του για τον παροπλισμό 600 πλοίων στον Κόλπο της Ελευσίνας, ενώ οραματίζεται την ένωση της Ελευσίνας με τη Σαλαμίνα.

Οι πολίτες της Ελευσίνας καταγγέλλουν ότι ο πρόεδρος του ΟΛΕ δημιουργεί τεράστια περιβαλλοντικά κόστη για τα οποία αναλαμβάνει ελάχιστες ευθύνες.

«Η Ελευσίνα δεν είναι η πίσω αυλή του Λεκανοπεδίου, ο κόλπος της είναι πηγή ζωής και όχι νεκροταφείο παροπλισμένων και επικίνδυνων, επιβλαβών και κατασχεμένων σαπιοκάραβων. Να σταματήσει πλέον η Πολιτεία να θεωρεί εθνικό συμφέρον την υποβάθμιση της περιοχής μας. Ο,τι κάνει ο πρόεδρος του ΟΛΕ βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση που τον διόρισε και τον διατηρεί στη θέση του», καταγγέλλουν ενόψει της αυριανής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες
Δεσμεύοντας τις λιγοστές πιθαμές ελεύθερης ακτής στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας, σε πλήρη δυσαρμονία με το δημόσιο αίσθημα και παρά την αντίθεση με τις χρήσεις γης, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας επιχειρεί...
Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι «κωφοί» και το κουφάρι που απειλεί τη θάλασσα της Ελευσίνας
Το παραμορφωμένο κουφάρι του εγκαταλειμμένου δεξαμενόπλοιου «SLOPS» που βρίσκεται παρατημένο στην τύχη του στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα αποτελεί μια επικίνδυνη τοξική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα...
Οι «κωφοί» και το κουφάρι που απειλεί τη θάλασσα της Ελευσίνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελευσίνια μυστήρια...
Προσωρινό φρένο μπαίνει στην απόπειρα επανεγκατάστασης ναυπηγείου και διαλυτηρίου πλοίων στην Ελευσίνα, σε θέση που βρίσκεται σε επαφή με τον οικισμό στο Καλυμπάκι. Ωστόσο, το θέμα παραμένει ανοιχτό και οι...
Ελευσίνια μυστήρια...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Παγώνει» η εκφόρτωση χημικών στην Ελευσίνα
Παρέμβαση Δρίτσα που απαιτούσε από τον Στ. Δρακονταειδή να αποσύρει το θέμα από την ημερήσια διάταξη, όπερ και εγένετο. Η νομιμοποίηση της παράνομης εκφόρτωσης χημικών απετράπη προσωρινά, οι κάτοικοι δηλώνουν...
«Παγώνει» η εκφόρτωση χημικών στην Ελευσίνα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ένα ναυάγιο που πέρασε στα «ψιλά»
Την επιτακτική ανάγκη συγκρότησης ενός μηχανισμού πρόληψης και αντιμετώπισης θαλάσσιων ατυχημάτων στη χώρα υπενθυμίζει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με αφορμή την προσάραξη του φορτηγού...
Ένα ναυάγιο που πέρασε στα «ψιλά»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σε πολιορκία το θαλάσσιο μέτωπο της Ελευσίνας
Για ακόμα μία φορά ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας και ο πρόεδρός του επιχειρεί να καταστήσει ισόβια τη δέσμευση του θαλάσσιου μετώπου της Ελευσίνας, «νομιμοποιώντας» την υπάρχουσα κατάσταση και αγνοώντας τις...
Σε πολιορκία το θαλάσσιο μέτωπο της Ελευσίνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας