Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάρτι μελετών στις περιοχές Natura

Το πρώτο πεντάμηνο του 2016 οι Φορείς Διαχείρισης λειτουργούσαν χωρίς να έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο για τις λειτουργικές τους ανάγκες, πλην αυτών της μισθοδοσίας

EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ-ΨΑΡΑΛΙΚΕΣ)

Πάρτι μελετών στις περιοχές Natura

  • A-
  • A+

Θολό εξακολουθεί να παραμένει το μέλλον των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ.), καθώς και εκείνο του προσωπικού που εργάζεται σε αυτούς, τη στιγμή που σπαταλώνται εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες και ενώ η κυβέρνηση τηρεί διττή στάση σε ό,τι αφορά την πολιτική που θα καθορίσει τη λειτουργία τους.

Δεδομένου ότι απομένουν μόνο 5 μήνες μέχρι το τέλος της χρονιάς, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθεί το περσινό σκηνικό, όπου η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στους Φ.Δ. πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα του έτους.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως το πρώτο πεντάμηνο του 2016 οι Φορείς Διαχείρισης λειτουργούσαν χωρίς να έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο για τις λειτουργικές τους ανάγκες, πλην αυτών της μισθοδοσίας.

Δεσμεύσεις...

Τι κι αν οι δημόσιες δεσμεύσεις για την υιοθέτηση του ομόφωνου πορίσματος του εθνικού διαλόγου, τόσο μέσω των επίσημων θέσεων του αρμόδιου υπουργείου (βλ. «Διασφάλιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αθήνα», 27/8/2015) όσο και από τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. «Το σχέδιο του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ», 15/9/2015), έδιναν την ελπίδα ότι μπορεί να δοθεί κάποια λύση;

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2014 ο Εθνικός Διάλογος για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών που διενήργησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, κατέληξε σε ομόφωνο πόρισμα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορούσε τους Φ.Δ., στο οποίο τονιζόταν η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσής τους, καθώς και στην παραμονή του υφιστάμενου προσωπικού τους ως τακτικό.

Ωστόσο, σήμερα το ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται με μια διττή πολιτική σχετικά με το μέλλον των Φ.Δ. και του προσωπικού τους. Από τη μια η πολιτική ηγεσία εκφράζει τη στήριξή της στο έργο των Φ.Δ. και υπόσχεται τη θεσμική ενδυνάμωσή τους με παράλληλη επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων τους και του προσωπικού τους (βλ. επίσκεψη υπουργού Σκουρλέτη στον Φ.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας, 10/6/2016) και από την άλλη η αρμόδια Διεύθυνση Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του ίδιου υπουργείου δρομολογούν την υλοποίηση μιας άλλης… δικής τους πολιτικής για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη δύο προσκλήσεις από την προαναφερόμενη διεύθυνση του υπουργείου για τη «Σύνταξη Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Ειδικών Εκθέσεων και Σχεδίων Διαχείρισης για περιοχές του Δικτύου Natura 2000», συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 13,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στην πράξη, αυτό που πάει να συμβεί είναι ότι η ανωτέρω διεύθυνση του υπουργείου τοποθετείται σε ρόλο μοναδικού «συντονιστή» των μελετητικών γραφείων που θα καταθέσουν προσφορές για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και τα Σχέδια Διαχείρισης όλων των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας, ενώ παράλληλα αγνοούνται επιδεικτικά οι Φ.Δ. που μετατρέπονται σε κομπάρσους της διαχείρισης των περιοχών τους, περιοριζόμενοι στο να χορηγούν απλώς έτοιμα στοιχεία στα μεγάλα μελετητικά γραφεία, αντίθετα δηλαδή με τον σκοπό και το πνεύμα της δημιουργίας τους, όπως άλλωστε ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Ολα αυτά συμβαίνουν στο όνομα της περικοπής των κρατικών δαπανών προκειμένου τελικά να οδηγηθούμε σε ομαδοποίηση όλων των περιοχών Natura 2000 με τη συγχώνευση των Φ.Δ., από 28 που αριθμούν σήμερα σε 23.

Ο,τι έκανε δηλαδή και ο υφιστάμενος νόμος συγχωνεύσεων και καταργήσεων των Φ.Δ. τον οποίο, μεταξύ άλλων, είχαν καταγγείλει τόσο οι Οικολόγοι Πράσινοι του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ με πολλές δημόσιες αναφορές.

Κι ας πρόκειται για μια συγχώνευση για γέλια και για κλάματα, αφού δεν συμπίπτει με την οικολογική ενότητα των προστατευόμενων περιοχών με αποτέλεσμα να ομαδοποιηθούν διαχειριστικά και διοικητικά ορεινά οικοσυστήματα μαζί με λίμνες και παραθαλάσσια οικοσυστήματα.

Γι’ αυτό το «σχέδιο», για το οποίο δεν υπάρχει η συναίνεση κανενός εμπλεκόμενου θεσμικού ή μη φορέα, θα δαπανηθούν περίπου 13,5 εκατομμύρια ευρώ την ίδια στιγμή που η μισθοδοσία του προσωπικού των Φ.Δ. και τα λειτουργικά τους έξοδα ανέρχονται σε περίπου 7,5 εκατ. ευρώ

Αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών θέτει το ένα μετά το άλλο τα ερωτήματα:

«Τι ισχύει τελικά; Ποια είναι η πολιτική του υπουργείου και ποιος την καθορίζει; Τι κρύβεται πίσω από τα υπέρογκα ποσά των προσκλήσεων για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες; Ποια είναι τελικά η θέση του αρμόδιου υπουργού κ. Τσιρώνη; Γιατί αγνοείται επιδεικτικά το πόρισμα ενός εθνικού διαλόγου την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο για το κυνήγι υιοθετείται;» αναρωτιέται, ζητώντας τη δημόσια τοποθέτηση των αρμοδίων.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ηχηρό «όχι» στο περιβαλλοντικό έγκλημα του Αιγαίου
Ισχυρό ράπισμα στην εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών αποτελεί η αρνητική γνωμοδότηση για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τριών Αιολικών Σταθμών σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Νότιου Αιγαίου.
Ηχηρό «όχι» στο περιβαλλοντικό έγκλημα του Αιγαίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Οι κυνηγοί ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. υπουργό»
Την πλήρη ικανοποίηση των κυνηγών ανά την επικράτεια, αλλά και την ολική απογοήτευση των οικολόγων προκάλεσε η φετινή ρυθμιστική απόφαση για την άσκηση του κυνηγιού που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και εκδόθηκε...
«Οι κυνηγοί ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. υπουργό»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ποτέ ξανά «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ»
Τελεσίδικα αρνητική είναι η απάντηση της αρμόδιας διεύθυνσης της Ε.Ε. στο αίτημα που είχε καταθέσει το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Μάιο του 2015 για επαναλειτουργία της κατεστραμμένης...
Ποτέ ξανά «Πτολεμαΐδα ΙΙΙ»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προσεχώς... απροστάτευτες οι περιοχές NATURA
Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας, αφού η χρηματοδότηση της λειτουργίας τους λήγει στο τέλος του έτους, με τη λήξη του ΕΣΠΑ 2007-2013. Ετσι, με την έλευση του 2016 οι...
Προσεχώς... απροστάτευτες οι περιοχές NATURA
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Τουφέκισε» τα πιστεύω του
Πολιτικά εκτεθειμένος απέναντι στο κόμμα του και στις οικολογικές και φιλοζωικές οργανώσεις βρέθηκε ο αν. υπουργός ΠΑΠΕΝ, Γ. Τσιρώνης, με αφορμή τη νέα ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι που υπέγραψε που ορίζει...
«Τουφέκισε» τα πιστεύω του
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
18 προτάσεις για ανακύκλωση χωρίς εργολάβους
Κρίσιμες και σημαντικές αλλαγές, ώστε η ανακύκλωση να μη μετατραπεί σε μια ακριβή διαδικασία προς όφελος μεγάλων εργολάβων, αλλά να είναι προς όφελος όλων χρειάζεται το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το...
18 προτάσεις για ανακύκλωση χωρίς εργολάβους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας