• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 15.2°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  1 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.8°C
  2 BF
  89%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.1°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 10.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.4°C / 12.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  91%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 13.8°C
  0 BF
  83%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.9°C
  0 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  88%

Το ακυρωτικό δικαστήριο επιμένει στη διατήρηση της γεωργικής γης και την οριοθέτηση των οικιστικών ζωνών, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της αγροτικής οικονομίας

EUROKINISSI

«Οχι» στις αλλαγές όρων χρήσης της γης

 • A-
 • A+

Διάταξη με την οποία περιορίζεται η δόμηση σε περιοχές υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους υδρογονάνθρακες, που βρίσκεται σε επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η προωθούμενη αλλαγή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων, που ζητούν την κατάργησή της με το επιχείρημα ότι στην ουσία καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση και αχρηστεύονται τα οικόπεδα με εμβαδό μικρότερο από στρέμματα.

Στην ουσία διαφωνούν με σειρά παλαιότερων αποφάσεων του ΣτΕ αλλά και με τις κατευθυντήριες πολιτικές του εθνικού χωροταξικού του 2009 που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των παρεκκλίσεων.

Το ακυρωτικό δικαστήριο επιμένει στη διατήρηση της γεωργικής γης και την οριοθέτηση των οικιστικών ζωνών, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της αγροτικής οικονομίας, ενώ έχει ζητήσει την έκδοση των αποφάσεων για τον καθορισμό των περιοχών υψηλής παραγωγικότητας.

Η κοινή υπουργική απόφαση έχει εκδοθεί από το 2010, αλλά οι περισσότερες υπηρεσίες στις περιφέρειες δεν έχουν ολοκληρώσει την ταξινόμηση της γεωργικής γης σε τρεις βασικές κατηγορίες (υψηλής, μέσης και χαμηλής παραγωγικότητας).

Βασική αιτία των καθυστερήσεων είναι οι πιέσεις από ιδιοκτήτες που θέλουν να ενταχθούν σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας για να επωφεληθούν από κοινοτικές επιδοτήσεις στα προϊόντα τους, αλλάζουν όμως στάση όταν θέλουν να χτίσουν ή να πουλήσουν ένα αγροτεμάχιο.

Εξαιρέσεις

Το 2013, με τον νόμο 4243 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, προβλέφθηκε ειδική διάταξη που επιτρέπει την έκδοση οικοδομικής άδειας σε ακίνητα που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας αλλά έχουν πρόσοψη σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς.

Η ίδια εξαίρεση προβλέπεται και για ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν εθνικών και περιφερειακών οδών, ενώ για δημοτικές οδούς η απόσταση μειώνεται στα 150 μέτρα.

Διευκρινίζεται πάντως ότι το δικαίωμα αυτό δεν ισχύει για περιπτώσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για ακύρωση αδειών δόμησης.

Με τη νέα ρύθμιση ορίζεται ότι το δικαίωμα δόμησης διατηρείται μόνο για περιπτώσεις που έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες ή έχουν υποβληθεί οι σχετικοί φάκελοι στις υπηρεσίες δόμησης ώς την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός σε υπάρχοντα κτίρια, ενώ για αλλαγή χρήσης του οικοδομήματος απαιτείται η γνωμοδότηση της περιφερειακής επιτροπής χωροταξίας. Δεν επιτρέπεται η ανανέωση αδειών που έχουν χορηγηθεί αλλά έχει λήξει η ισχύς τους χωρίς να υλοποιηθούν.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη νέα διάταξη διαπιστώνεται καταστρατήγηση αποφάσεων του ΣτΕ με την εφαρμογή της πρόβλεψης του νόμου του 2013, που χαρακτηρίζεται αποσπασματική, ενώ γίνεται λόγος για «απαξίωση της γεωργικής δραστηριότητας που συνδέεται με την αναμονή κάρπωσης υπεραξιών από τη δυνητική αλλαγή της χρήσης γης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
Στο «και πέντε», το υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχει να θωρακίσει τον Υμηττό, μετά την αναμενόμενη και δίκαιη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε το διάταγμα προστασίας του 2011 που αφορά τον...
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αυξομειώνονται οι συντελεστές δόμησης
Επίσπευση των διαδικασιών και αυστηρότερους πολεοδομικούς κανόνες για την προώθηση επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων, αλλά με γνώμονα την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, θεσπίζει το...
Αυξομειώνονται οι συντελεστές δόμησης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν...
Την απόσυρση της διάταξης που θέτει περιορισμούς στη δόμηση σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας και κοντά σε εθνικές, περιφερειακές και δημοτικές οδούς ανακοίνωσε χθες στη...
Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
Την ένταξη ολόκληρης της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου στο καθεστώς προστασίας της Ακρόπολης και την αναθεώρηση των όρων δόμησης ζητά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με έγγραφό της...
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων
Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα του υπ. Περιβάλλοντος θέλει να αλλάξει τις όψεις των αστικών κέντρων. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν παλιές ενεργοβόρες πολυκατοικίες, αλλά τη διαφορά στο περιβάλλον θα την κάνει αν...
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενστάσεις χωρίς χρέωση σκέφτεται το υπουργείο
​Νέες διευκολύνσεις εξετάζει το υπ. Περιβάλλοντος για να προσελκύσει τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στην επικύρωση των δασικών χαρτών. Μια ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.»,...
Ενστάσεις χωρίς χρέωση σκέφτεται το υπουργείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας