• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.9°C / 23.6°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 21.6°C
  4 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 23.7°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  13°C 13.3°C / 13.9°C
  4 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 21.0°C
  4 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  5 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  4 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 22.2°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  4 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.5°C / 22.2°C
  3 BF
  34%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 23.8°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 17.3°C
  3 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  4 BF
  52%

Από τα συνολικά 80 απορριμματοφόρα του δήμου μπορούν να κυκλοφορούν 15-20 καθημερινά και από τα οχήματα που συλλέγουν απορρίμματα από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης μόνο 8 από τα 18

EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Λιγότερα απορριμματοφόρα, περισσότερη δυσωδία

 • A-
 • A+

«Καμπανάκι» για την καθαριότητα στην πρωτεύουσα έκρουσαν στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων εργαζόμενοι και αντιπολίτευση.

Η πλειονότητα των απορριμματοφόρων έχει βρεθεί εκτός κίνησης, λόγω βλαβών και έλλειψης ανταλλακτικών, με φαινόμενα δυσωδίας από γεμάτους απορρίμματα κάδους να εμφανίζονται σε γειτονιές όπως τα Πατήσια και η Κυψέλη, σύμφωνα με τις περιγραφές δημοτικών συμβούλων.

Από τα συνολικά 80 απορριμματοφόρα του δήμου μπορούν να κυκλοφορούν 15-20 καθημερινά και από τα οχήματα που συλλέγουν απορρίμματα από τους μπλε κάδους ανακύκλωσης μόνο 8 από τα 18, σύμφωνα με όσα περιέγραψαν στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενοι της υπηρεσίας καθαριότητας, το προσωπικό της οποίας έχει μειωθεί κατά 1/3 από το 2011.

Ευθύνες στις γραφειοκρατικές διαδικασίες που διέπουν τους διαγωνισμούς προμηθειών επέρριψε η δημοτική αρχή, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Α. Βαρελά, να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «όταν ολοκληρώνονται σε 12-13 μήνες, είμαστε και χαρούμενοι», θυμίζοντας ότι η ολοκλήρωσή τους προϋποθέτει πολλαπλούς ελέγχους και άλλες χρονοβόρες διαδικασίες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ενημέρωσε ότι εντός του καλοκαιριού θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο Κινητός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (κινητή πλατφόρμα συμπίεσης απορριμμάτων), με αποτέλεσμα να πυκνώσει το πρόγραμμα αποκομιδής σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Βαρελά, ώς τα τέλη Οκτωβρίου θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την προμήθεια συνολικά 32 απορριμματοφόρων. Προανήγγειλε νέους διαγωνισμούς για την προμήθεια κάδων το 2016 (3.000 κάδοι) και το 2017.

«Θεωρώ ότι κάποια στιγμή η δημοτική αρχή πρέπει να κάνει και την αυτοκριτική της», σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Ρ. Αξελός, ενώ από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Ν. Σοφιανός, παρατηρώντας ότι «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και δεν χωρούν φλυαρίες», ρώτησε δηκτικά τη δημοτική αρχή «πότε θα γίνουν οι γειτονιές προτεραιότητά της;».

«Το πιο αισιόδοξο σχέδιο του κ. Βαρελά είναι ότι σε μια διετία οι δημοτικές κοινότητες θα δουν αποτέλεσμα», είπε ο Π. Κωνσταντίνου, σύμβουλος με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας».

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους απαιτούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (προοπτική που βρίσκει σύμφωνη τη δημοτική αρχή), λένε «όχι» στην εμπλοκή ιδιωτών και στη μίσθωση εξοπλισμού μέσω λίζινγκ.

Επανασύσταση της Επιτροπής για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών αποφάσισε, τέλος, το δημοτικό συμβούλιο.

Θέλοντας να επιταχύνει τις διαδικασίες, η Νέλλη Παπαχελά, που έχει τον γενικό συντονισμό του θέματος, εξέφρασε την πρόθεσή της να ανατεθεί σε εταιρεία η εκπόνηση μελέτης για το αν υπάρχει κατάλληλος χώρος εντός των ορίων του δήμου, πριν αναζητηθεί άλλος χώρος στην Αττική.

Η λειτουργία Αποτεφρωτηρίου αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον κ. Καμίνη, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με δημάρχους γειτονικών δήμων. «Με θλίψη, όμως, διαπίστωσα ότι ο φόβος του τοπικού μητροπολίτη ισχύει», είπε ο κ. Καμίνης, εννοώντας τον δισταγμό των δημάρχων της Αττικής απέναντι σε ενδεχόμενες αντιδράσεις της Εκκλησίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
Οι δημοτικοί άρχοντες της χώρας παίρνουν μηδέν στην ανακύκλωση και δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην ταφή των απορριμμάτων, μοντέλο κοστοβόρο για τους πολίτες και επιβλαβές για το περιβάλλον. Ταυτόχρονα μόνο...
Επιμένουν να στέλνουν τα απόβλητα στη Φυλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δυσωδία στα Πατήσια
Μήπως μπορείτε να φέρετε στο μυαλό σας πώς μυρίζει ένα κουφάρι πεθαμένου ζώου; Τέτοια μυρωδιά υπήρχε σε κάθε γωνία στη γειτονιά, γιατί τα σκουπίδια παρέμειναν σαπισμένα στους κάδους τέσσερις ημέρες»,...
Δυσωδία στα Πατήσια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μονάδα επεξεργασίας βιο-απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο
Την ίδρυση και λειτουργία μιας νέας διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (κλαδέματα, υπολείμματα τροφών κ.λπ.) στο Μαρκόπουλο συναποφάσισαν ο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων Αττικής και οι όμοροι...
Μονάδα επεξεργασίας βιο-απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
Ενα μνημείο περιβαλλοντικής ασυδοσίας με κινδύνους σε βάρος της δημόσιας υγείας διαμόρφωσε η δημοτική αρχή Αμαρουσίου στην «καρδιά» μιας πόλης που διοικεί ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ. Αυτό...
Υγειονομική βόμβα στην καρδιά του Αμαρουσίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον
Δύο πρόστιμα από δύο διαφορετικές περιφερειακές αρχές και μία εισαγγελική κλήση φαίνεται ότι δεν... συνέτισαν τον Δήμο Αμαρουσίου από το να χρησιμοποιεί παρανόμως ως χωματερή οικόπεδο στην καρδιά του δήμου,...
Απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Σώστε το ρέμα του Ποδονίφτη!»
«Για εμάς, τους κατοίκους, ο Ποδονίφτης είναι το ρέμα μας. Δεν είναι ένας οχετός ομβρίων υδάτων. Παρακαλώ, προστατέψτε το». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Μ. Γκέτλιχ, κάτοικο των Πατησίων και εισακούστηκαν καθώς...
«Σώστε το ρέμα του Ποδονίφτη!»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας