• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 15.8°C
  2 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.8°C / 11.0°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 7.0°C / 15.0°C
  5 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.1°C / 9.8°C
  2 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 4.5°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.5°C
  1 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 17.9°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 14.6°C
  5 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.5°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 14.8°C / 18.2°C
  1 BF
  85%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  65%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.3°C / 10.5°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 11.1°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  0 BF
  79%

Κάτοικοι έχουν αποκλείσει τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου ζητώντας να κλείσει, ενώ συσσωρεύονται εκατοντάδες τόνοι αποβλήτων σε όλο το νησί

ICONPRESS

Μια Κέρκυρα γεμάτη σκουπίδια

 • A-
 • A+

Μια ενδιάμεση λύση με την υιοθέτηση ενός «οδικού χάρτη» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των σκουπιδιών του νησιού, που θα ανοίγει προοπτικές και για μονιμότερες λύσεις, προωθείται από τις αρμόδιες τοπικές αρχές στην Κέρκυρα, μετά τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στην περιοχή της Μέσης Κέρκυρας από τους κατοίκους τις τελευταίες 18 ημέρες.

Οι κάτοικοι θεωρούν κορεσμένο τον ΧΥΤΑ και ζητούν να κλείσει, έχοντας προχωρήσει για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια σε κινητοποιήσεις. Από την άλλη, τα σκουπίδια συσσωρεύονται στο νησί, δημιουργώντας αδιέξοδη κατάσταση.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Κέρκυρας έχουν πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα σειρά συσκέψεων και συναντήσεων με τους φορείς του νησιού με στόχο αφενός να ανοίξει ο ΧΥΤΑ, που είναι και ο μοναδικός του νησιού σε λειτουργία, αφετέρου να προχωρήσει ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών αποβλήτων που θα φέρει και μόνιμες λύσεις. Από αυτές τις συσκέψεις έχει προκύψει ο «οδικός χάρτης» με βασικά σημεία τα εξής:

● Αναζήτηση νέας χωροθέτησης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση, η οποία θα ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το ΕΜΠ θα διερευνήσει εναλλακτικές προτάσεις για τη χωροθέτηση με το δεδομένο της πολυετούς επιβάρυνσης του Τεμπλονίου, που είναι πλέον κορεσμένη περιοχή.

Η θέση αυτή παρέχει στους κατοίκους μια δέσμευση ότι το μέλλον τους δεν θα συνδυάζεται με την ταφή των σκουπιδιών, κάτι που βιώνουν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80.

● Ανοχή των κατοίκων του Τεμπλονίου για τη χρήση της εγκατάστασης για χρονικό διάστημα 2 μηνών, έως ότου τοποθετηθεί και λειτουργήσει ο δεματοποιητής.

Με αυτόν τον τρόπο και με τη λειτουργία μιας προσωρινής μηχανικής διαλογής, σε ένα μεσοδιάστημα θα γίνει δυνατή η μείωση του όγκου των σκουπιδιών, μέχρι να προχωρήσει και η ολοκληρωμένη διαχείριση.

● Εναρξη εργασιών αποκατάστασης του ΧΥΤΑ, που περιλαμβάνουν τη λειτουργία του βιολογικού, το βιοαέριο, τις χωματοκαλύψεις κ.ά., έτσι ώστε να βελτιωθεί και η κατάσταση.

● Αποκατάσταση των πρόσφατων ζημιών στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης και πραγματοποίηση κοινωνικού διαλόγου με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ νότιας Κέρκυρας.

Οι κάτοικοι της νότιας περιοχής του νησιού διαμαρτύρονται για τη χωροθέτηση που έγινε στον τόπο τους και αντιδρούν στη λειτουργία του.

Τα μέτρα αυτά παρουσιάστηκαν στις 19 Ιουνίου χωρίς να αλλάξει κάτι, ενώ άκαρπη ήταν και η επιτόπου επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή την περασμένη Κυριακή. Χτες το βράδυ αναμενόταν να γίνει και νέα συνέλευση των κατοίκων.

Εν μέσω τουριστικής σεζόν

Οι εκατοντάδες τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στο νησί, ενώ κορυφώνεται παράλληλα η τουριστική σεζόν, επιβάλλουν άμεσες λύσεις και ήδη γίνονται σκέψεις για τη μεταφορά τους στην Ηπειρο, ώστε να ανακουφιστεί η Κέρκυρα, με την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο ΧΥΤΑ και θα προχωρήσει ο σχεδιασμός που ανακοινώθηκε.

Η κυβέρνηση, από τη μεριά της, παράλληλα με τις ανακοινώσεις για την έγκριση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης σε Κρήτη και Ηπειρο, ανακοίνωσε την Τετάρτη και τη δέσμευση ποσού 4,2 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση στα Ιόνια Νησιά, με το οποίο θα μπορούσαν να υλοποιηθούν τα έργα της ενδιάμεσης λύσης.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση από την Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Εργων Υποδομής που συνεδρίασε στο μέγαρο Μαξίμου:

«Ειδικά στην Κέρκυρα όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα σκουπίδια τονίστηκε ότι πρέπει να παρθεί κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να λειτουργήσει προσωρινά ξανά ο ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου. Το γεγονός ότι υπάρχει στη διάθεση της Περιφέρειας Ιονίων νήσων κονδύλι 4.200.000 ευρώ για σχετικά έργα μπορεί να βοηθήσει να αποσυμφορηθεί άμεσα η κατάσταση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κινήσεις απεμπλοκής με ΜΑΤ και ένταση
Μέσα σε κλίμα έντασης, γίνεται προσπάθεια στην Κέρκυρα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων σκουπιδιών το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται μπροστά σε ένα...
Κινήσεις απεμπλοκής με ΜΑΤ και ένταση
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα σκουπίδια της Κέρκυρας… πάνε Κοζάνη
Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογεί τη μεταφορά τους από το νησί, για τρία χρόνια, ωσότου λειτουργήσει στην Κέρκυρα ολοκληρωμένο δίκτυο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Τα σκουπίδια της Κέρκυρας… πάνε Κοζάνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σαλαμίνα, ένας απέραντος σκουπιδότοπος
Σε έναν τεράστιο κάδο απορριμμάτων έχει μετατραπεί το νησί της Σαλαμίνας τους τελευταίους μήνες, με τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στην άκρη του δρόμου, τα πεζοδρόμια και τα ελεύθερα οικόπεδα και τους κατοίκους...
Σαλαμίνα, ένας απέραντος σκουπιδότοπος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νομοσχέδιο-σκούπα καθαρίζει παθογένειες των ΟΤΑ
Περί τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τα 138 άρθρα, που κλείνει χαίνουσες πληγές στο ζήτημα της ασφάλειας στην καθαριότητα, ενώ επιταχύνει την έλευση της...
Νομοσχέδιο-σκούπα καθαρίζει παθογένειες των ΟΤΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σκουπίδια: «Οι φτωχοί θα φάνε τη ρύπανση»
«Καμπανάκι» για το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική χτυπά ο συντονισμός συλλογικοτήτων Δυτικής Αθήνας και Αττικής «Δυτικό Μέτωπο», με τη σύνοψη των όσων είπαν τα μέλη του σε χθεσινή...
Σκουπίδια: «Οι φτωχοί θα φάνε τη ρύπανση»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ψήφισαν χωρίς ψηφοφορία!
Ξεπέρασαν κάθε φαντασία οι μεθοδεύσεις της περιφερειακής αρχής Αττικής στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο, όπου το νέο (και ακόμη αόριστο) Περιφερειακό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της...
Ψήφισαν χωρίς ψηφοφορία!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας