Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η υποχρηματοδότηση απειλεί τα δάση

Σοβαρές ανησυχίες για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού δασοπροστασίας εκφράζει η WWF Ελλάς.

Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Η υποχρηματοδότηση απειλεί τα δάση

  • A-
  • A+

Υποχρηματοδότηση, έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού, πολιτικές αποφάσεις που παρέχουν κίνητρο για δασικές πυρκαγιές και έλλειψη οργάνωσης σε βασικούς τομείς αποτελούν τα «προσανάμματα» που απειλούν και φέτος τα δάση μας.

Ετσι, σχεδόν 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου η επίκληση για ήπιες καιρικές συνθήκες φαντάζει απαραίτητη.

Τις σοβαρές ανησυχίες της για τον βαθμό ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού δασοπροστασίας εκφράζει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, ενώ καλεί τους πολίτες να αποτελέσουν την πρώτη γραμμή άμυνας για τα δάση.

Παράλληλα, σκιαγραφεί τη σημερινή κατάσταση σε επίπεδο πρόληψης και καταστολής, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας αποτελούν η υποχρηματοδότηση και το νομικό αλαλούμ.

Με καθυστέρηση

Το 13% των χρημάτων (περίπου 1,9 εκατ. ευρώ) που είναι απαραίτητα για έργα πρόληψης λαμβάνουν οι ήδη υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες, ενώ, παράλληλα, η λιγοστή χρηματοδότηση για εργασίες πρόληψης διατίθεται με μεγάλη καθυστέρηση.

Οι δήμοι θα εισπράξουν φέτος 1,5 εκατ. ευρώ λιγότερα για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

Η διάθεση μάλιστα των 16,9 εκατ. ευρώ συνολικά θα γίνει για ακόμη μια χρονιά χωρίς καμία ουσιαστική αξιολόγηση, καθώς οι χρηματοδοτήσεις δεν συνδυάζονται με τις πιθανές προβλέψεις των σχεδίων πυροπροστασίας που οφείλουν να έχουν οι δήμοι, ούτε βάσει αιτημάτων για συγκεκριμένες, μετρήσιμες και ελεγχόμενες παρεμβάσεις.

Οπως επισημαίνει το WWF, την ώρα που δεν έχουν ανακληθεί ακόμα οι νομικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στους ψηφισμένους δασοκτόνους νόμους (ν. 4280/2014 και ν. 4315/2014), οι οποίοι αυξάνουν την ένταση και τον αριθμό των χρήσεων που επιτρέπονται στα ελληνικά δάση, η κυβέρνηση επιχειρεί να τακτοποιήσει αυθαίρετα μέσα σε δασική γη.

Ακόμα και σε ευνοϊκούς για την ενίσχυση της δασοπροστασίας νόμους, όπως ο νόμος 4249/2014, υπάρχουν εκκρεμότητες, δύο χρόνια μετά την ψήφισή του.

Η θεσμοθέτηση της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας με το Πυροσβεστικό Σώμα για τον καλύτερο μεταξύ τους συντονισμό εκκρεμεί, ενώ πολλές από τις προβλέψεις για την οργάνωση και πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων παραμένουν ακόμα στα χαρτιά.

Είναι επιτακτικό να υπάρξουν σύντομα πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των προβλέψεων του άρθρου 118 (του ν. 4249/2014), π.χ. αποφάσεις και ΚΥΑ για μια σειρά ζητημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως η Εθνική Σχολή Πολιτικής Προστασίας.

Σε επίπεδο καταστολής στον ήδη γερασμένο στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος έρχονται να προστεθούν τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό (π.χ. λάστιχα πυροσβεστικών οχημάτων, ανταλλακτικά) και ατομικά μέσα προστασίας.

Η αμέλεια των πολιτών

Τουλάχιστον το 40% των πυρκαγιών κάθε χρόνο προκαλούνται από αμέλεια των πολιτών, ενώ υπολογίζεται ότι αυτό το ποσοστό ξεπερνά το 70%, αφού γνωρίζουμε τα αίτια μόνο για τις μισές από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται ετησίως.

Αυτή η πραγματικότητα όμως αναδεικνύει και το περιθώριο που έχει ο καθένας από εμάς για να κάνει τη διαφορά στην προστασία των δασών, τονίζει το WWF.

«Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και σωστής προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού είναι ένα θλιβερό σίριαλ που βλέπουμε επί χρόνια σε επανάληψη.  Εμείς οι πολίτες πρέπει να υψώσουμε ασπίδα προστασίας για τον φυσικό μας πλούτο.

Οι επαγγελματίες και εθελοντές δασοπυροσβέστες σε όλη τη χώρα ριψοκινδυνεύουν κάθε χρόνο τη ζωή τους για να προστατέψουν την πολύτιμη πηγή ζωής όλων μας. Ολοι εμείς οφείλουμε φέτος να είμαστε σε εγρήγορση, να μην έχουμε –ει δυνατόν- καμία πυρκαγιά από αμέλεια και να συνεργαστούμε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενημερώνοντας σε κάθε υποψία πυρκαγιάς.

Ως WWF θα συνεχίσουμε χωρίς δισταγμό να εναντιωνόμαστε σε κάθε νομοσχέδιο που απογυμνώνει τα δάση μας, ενώ ταυτόχρονα θα είμαστε στο πλευρό κάθε θετικής πρωτοβουλίας, καταθέτοντας προτάσεις», επισημαίνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αγραφα: λειψές μελέτες για μεγάλα αιολικά πάρκα
Νέα τροπή παίρνει το ζήτημα της εγκατάστασης δύο αιολικών πάρκων στις απάτητες βουνοκορφές των Αγράφων, καθώς στην περιοχή που δεσμεύει η εταιρεία για την εγκατάσταση του ενός από αυτά βρίσκονται πηγές που...
Αγραφα: λειψές μελέτες για μεγάλα αιολικά πάρκα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πάνω από 300.000 στρέμματα «έφαγε» φέτος η φωτιά
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, οι ευθύνες της ΔΕΗ για την καταστροφική πυρκαγιά στα Μαστιχοχώρια Χίου και οι χρόνιες αιτίες του κακού, σύμφωνα με το WWF Ελλάς • Το μεγαλύτερο τίμημα φέτος πλήρωσαν...
Πάνω από 300.000 στρέμματα «έφαγε» φέτος η φωτιά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εφιαλτική νύχτα στο δάσος της Στροφυλιάς
Σοβαρή καταστροφή στο σπάνιο οικοσύστημα του προστατευόμενου δάσους της Στροφυλιάς (στην πλευρά του Ν. Ηλείας) προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα της Τρίτης σε δύσβατο σημείο για να τεθεί υπό...
Εφιαλτική νύχτα στο δάσος της Στροφυλιάς
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
Οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία του ρέματος επισημαίνουν ότι θα τον γκρεμίσουν μόνοι τους την Κυριακή, σε περίπτωση που δεν κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς.
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ελλείμματα στον «πόλεμο» κατά της πλαστικής σακούλας
Ένα χρόνο μετά την επιβολή του ανταποδοτικού περιβαλλοντικού τέλους των 0,04 ευρώ ανά τεμάχιο στη λεπτή πλαστική σακούλα σε όλη την Ελλάδα έχει μειωθεί σε τεμάχια κατά 54% και σε ποσότητα πλαστικού κατά...
Ελλείμματα στον «πόλεμο» κατά της πλαστικής σακούλας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Σώστε τα Αγραφα»
Φορείς και πολίτες που κινητοποιούνται για την προστασία των βουνών κατέθεσαν μήνυση. Υποστηρίζουν ότι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -βάσει των οποίων αδειοδοτήθηκαν τα πάρκα- είναι ελλιπείς, ατελείς,...
«Σώστε τα Αγραφα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας