• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.4°C
  2 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 10.9°C / 13.3°C
  1 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 15.9°C
  2 BF
  90%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.7°C / 12.7°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  0 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 18.8°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 15.1°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  3 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 15.7°C
  0 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 14.0°C
  1 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.5°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  2 BF
  85%

Το ρέμα... κατεβάζει εισαγγελείς

 • A-
 • A+

Εισαγγελική παρέμβαση για τον κίνδυνο πλημμυρών από τα έργα που πραγματοποιούνται και έχουν δρομολογηθεί στο ρέμα της Πικροδάφνης προκάλεσαν δύο δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.».

Πιο συγκεκριμένα, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για πιθανές παραβάσεις που αφορούν τον νόμο 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» και τα άρθρα για τις πλημμύρες διέταξε η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, Πετρούλα Μακρή, που εκτελεί χρέη εισαγγελέα Περιβάλλοντος.

Η εισαγγελική παρέμβαση προκλήθηκε έπειτα από δύο δημοσιεύματα στην «Εφ.Συν.» στις 26/10/2015 («Δύο παρεμβάσεις απειλούν το ρέμα της Πικροδάφνης») και στις 19/11/2025 («Ανοιχτή επιστολή για το Ρέμα Πικροδάφνης») που αφορούσαν τεκμηριωμένες καταγγελίες του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης και της Διαδημοτικής Πρωτοβουλίας Κατοίκων για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης, αντίστοιχα.

Οι καταγγελίες εστιάζονται στα έργα κατασκευής αγωγών ομβρίων υδάτων που έχουν ξεκινήσει από τον δήμο στην Ηλιούπολη, με τα οποία μεταφέρονται στο ρέμα της Πικροδάφνης νερά που δεν καταλήγουν σήμερα σε αυτό και των οποίων φυσικός αποδέκτης είναι το ρέμα Τραχώνων.

Ο όγκος αυτών των νερών σχεδόν θα τριπλασιάσει την ποσότητα εκείνων που ήδη εκρέουν στο ρέμα της Πικροδάφνης, στο σημείο που συμβάλλουν σε αυτό, στη γέφυρα της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

Αυτή η σημαντική προσαύξηση της παροχής του ρέματος της Πικροδάφνης θα πολλαπλασιάσει τους κινδύνους κατάπτωσης των πρανών του, ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου και θα αυξήσει τις πιθανότητες πλημμυρικών φαινομένων στις εκβολές του, στα τελευταία χίλια μέτρα της κοίτης του στο Παλαιό Φάληρο, στον Αγιο Δημήτριο και στον Αλιμο.

Τσιμεντοποίηση

Επιπλέον, τα συγκεκριμένα έργα παραβιάζουν απόφαση του ΣτΕ (1242/2008) που επιβάλλει στη διοίκηση (ΥΠΕΚΑ και κατ’ επέκταση Περιφέρεια Αττικής) να εκδώσει διάταγμα οριοθέτησης στο σύνολο του ρέματος πριν από την υλοποίηση των έργων, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Το δεύτερο πλήγμα για το ρέμα της Πικροδάφνης ετοιμάζεται να επιφέρει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ανάπλαση ρέματος Πικροδάφνης (από λεωφόρο Βουλιαγμένης έως εκβολή)», της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με την τσιμεντοποίηση του ρέματος.

Με τα έργα που προτείνει η μελέτη, καταστρέφεται το τελευταίο ρέμα της Αττικής που έχει παραμείνει στη φυσική του μορφή στο μεγαλύτερο μέρος του και επέρχεται μη αναστρέψιμη ζημιά στην πλούσια πανίδα του, ενώ στην πράξη δικαιώνονται όλοι εκείνοι που έχουν λεηλατήσει χώρους οι οποίοι είναι απαραίτητοι στην αντιπλημμυρική του λειτουργία.

Σε ό,τι αφορά την εισαγγελική παρέμβαση για τα έργα, την ευθύνη για τα οποία έχει η Περιφέρεια Αττικής, δεν μπορεί παρά να αναγνωριστούν, κατ’ αρχήν, τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η επείγουσα προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε στις 28/1/2016, δύο μήνες μετά τα επίμαχα δημοσιεύματα και ότι ο συντάκτης τους κλήθηκε ως ο πρώτος μάρτυρας για κατάθεση στις 22/3, αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι το εάν οι ρυθμοί με τους οποίους κινείται η Δικαιοσύνη μπορεί να καταστούν αποτελεσματικοί. Δεδομένου ότι τα έργα στην Ηλιούπολη βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι δρομολογείται ο εγκιβωτισμός των τελευταίων μέτρων του.

Δείτε τη ΔΙΑSOSH μια ταινία μικρού μήκους/ ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από τους μαθητές του Στ1 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου Αττικής που αφορά το Ρέμα της Πικροδάφνης που απέσπασε το Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης στο 2ο Διεθνές Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους (2016).

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η υποκρισία ρέει στο ρέμα Πικροδάφνης
Από τη μια η Περιφέρεια Αττικής προχωρεί στην υλοποίηση σχεδίων για τη μετατροπή του ρέματος Πικροδάφνης σε ανοιχτό οχετό αποχέτευσης ομβρίων υδάτων και λυμάτων και από την άλλη, ντύνει με… φωτοστέφανο τις...
Η υποκρισία ρέει στο ρέμα Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
Οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία του ρέματος επισημαίνουν ότι θα τον γκρεμίσουν μόνοι τους την Κυριακή, σε περίπτωση που δεν κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς.
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Παραπλανητική μελέτη-«ταφόπλακα» για το ρέμα της Πικροδάφνης
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Περιφέρειας Αττικής επικαλείται ψευδεπίγραφα τον όρο «ανάπλαση», ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκει την περαιτέρω τσιμεντοποίηση ενός από τους τελευταίους πνεύμονες...
Παραπλανητική μελέτη-«ταφόπλακα» για το ρέμα της Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τσιμέντο να γίνει και το ρέμα της Πικροδάφνης
Ακάθεκτη η Περιφέρεια Αττικής προχωρά στην τμηματική τσιμεντοποίηση των τελευταίων ρεμάτων της Αττικής με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να τηρεί τις ασφαλιστικές δικλίδες της σχετικής νομοθεσίας. Για άλλη...
Τσιμέντο να γίνει και το ρέμα της Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σβήνουν από τον χάρτη το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Με πρωτοφανείς και αδιαφανείς διαδικασίες και απουσία τουλάχιστον του 1/3 των συμβούλων λόγω ημερών (μεταξύ αυτών και της κ. Δούρου) το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συνεδρίασε τη Μεγάλη Τρίτη εγκρίνοντας τη...
Σβήνουν από τον χάρτη το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κρίνεται η τύχη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά τον εγκιβωτισμό 15 χιλιομέτρων του μεγαλύτερου φυσικού και λειτουργικού ρέματος της Αττικής θα εξετάσει σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής • Οι ενστάσεις...
Κρίνεται η τύχη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας