• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.3°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 14.3°C
  0 BF
  61%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.0°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.2°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 8.7°C / 13.6°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 10.0°C
  0 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.6°C
  2 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 19.1°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 19.1°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  55%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 14.5°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.7°C / 15.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  1 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.5°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 12.7°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.4°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  66%

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε επί δεκαετίες» είπε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς

EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Νομιμοποιούνται οι καταπατημένες δασικές εκτάσεις

 • A-
 • A+

Στο όνομα του... ρεαλισμού χαρίζονται στην ουσία σε ιδιώτες -με συμβολικά πρόστιμα- καταπατημένες και εκχερσωμένες δημόσιες εκτάσεις, «ξεχειλώνουν» τα όρια των εντός σχεδίου περιοχών και αρχίζει το ξήλωμα διατάξεων που προστατεύουν την ιδιαίτερη οικιστική φυσιογνωμία της Πλάκας και των Εξαρχείων.

Οι εξόφθαλμα αντισυνταγματικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς και αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή για να ψηφιστεί ώς το τέλος του μηνός. Με ορισμένες από αυτές τροποποιείται προς το... χειρότερο ο δασικός νόμος 4280/2014 που ισχύει από τον Αύγουστο!

Προεκλογικές... διατάξεις

«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε επί δεκαετίες» είπε κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου, από το οποίο δεν λείπουν οι... συνήθεις προεκλογικής υφής διατάξεις.

Ενα μεγάλο μέρος των νέων μέτρων αφορούν καταπατημένες δασικές εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί και καλλιεργούνται. Προβλέπεται να εκχωρηθούν κατά χρήση στους ιδιώτες που τα κατέχουν παράνομα, αρκεί η καταπάτηση να έχει γίνει ώς το 2007, χρονολογία που έγινε η αεροφωτογράφηση όλης της χώρας για τις ανάγκες του Κτηματολογίου.

Η παραχώρηση της πλήρους κυριότητας καταπατημένων δασικών εκτάσεων έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν, αλλά αφορά μόνο πράξεις που έχουν γίνει πριν από το 1975, οπότε ψηφίστηκε το Σύνταγμα και ειδικά το άρθρο 24.

Με τη μεταχρονολογημένη αποδοχή των καταπατήσεων γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθεί η νομολογία με βάση την οποία χαρακτηρίζονται δασικές όλες οι εκτάσεις που αποτυπώνονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 και βοηθητικά του 1960, ανεξάρτητα από τη σημερινή τους κατάσταση. Το πρώτο βήμα γίνεται με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αλλά είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και οι καταπατήσεις δασών για οικιστικούς λόγους.

Διευκρινίζεται ότι επιτρέπεται μόνο η καλλιέργεια των καταπατημένων εκτάσεων και σε περίπτωση αλλαγής της χρήσης, π.χ. οικοδόμηση, θα επιστρέφεται και θα επιβάλλεται πρόστιμο αλλά από μηχανισμούς που δεν προσδιορίζονται. «Είναι εκτάσεις που καλλιεργούνται από δεκαετίες και έχουν δοθεί επιδοτήσεις από κοινοτικά προγράμματα» αποκάλυψε ο Ν. Ταγαράς, που δήλωσε «ρεαλιστής» και απέδωσε διαχρονικές ευθύνες για την καταπάτηση της δημόσιας περιουσίας σε όλες τις μορφές της διοίκησης.

Εκανε λόγο για υπέρογκα πρόστιμα που έχουν επιβάλει τα δασαρχεία, αποκάλυψε ότι φτάνουν τα 27.000 ευρώ το στρέμμα για δασικές εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες και υποστήριξε ότι δεν μπορούσαν να εισπραχθούν. Προανήγγειλε δραστικές μειώσεις, που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση και θα διαμορφωθούν μόλις στα 1.000 ευρώ το στρέμμα! Με την ίδια ρύθμιση παρακάμπτονται και οι τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για αποβολή των καταπατητών.

Με άλλη διάταξη (άρθρο 12) αποχαρακτηρίζονται δάση και δασικές εκτάσεις που «έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα» πριν από τον Ιούνιο του 1975. Ως τεκμήριο αναγνωρίζεται μια οποιαδήποτε διοικητική πράξη! Είναι διάταξη που «φωτογραφίζει» περιπτώσεις όπως αυτή του Αγίου Στεφάνου.

Τα «παραθυράκια»

Επιτρέπεται επίσης η δόμηση σε συγκεκριμένα εκτός σχεδίου ακίνητα με τους όρους που ισχύουν στις εντός σχεδίου περιοχές! Στην ουσία τα «ανοιχτά τετράγωνα» που είχαν κλείσει με τον νόμο 4067/2012 μετά από αποφάσεις του ΣτΕ, τώρα... μισανοίγουν. Επιτρέπεται να δομηθούν σαν να είναι στο σχέδιο, αρκεί να έχουν πρόσοψη στην οικοδομική γραμμή που περικλείει τα όρια οικισμών.

Με άλλες διατάξεις προβλέπονται αλλαγές στους όρους δόμησης για ακίνητα που παρέχουν σε δημόσια χρήση ολόκληρο τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, ενώ επέρχονται αλλαγές στα ύψη των κτιρίων σε σχέση με αυτά που έχουν θεσπιστεί με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ).

Ειδικό κεφάλαιο υπάρχει για τις αλλαγές στα διατάγματα της Πλάκας και των Εξαρχείων. Μονιμοποιούνται οι μεταβατικές διατάξεις και επιτρέπεται η μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Με το ισχύον καθεστώς προβλέπεται ότι μια επιχείρηση αυτής της κατηγορίας μπορεί να λειτουργεί μόνο όσο βρίσκεται στα χέρια του αρχικού ιδιοκτήτη, ο οποίος δεν μπορεί να τη μεταβιβάσει σε τρίτους.

Επιπλέον καταργείται η διάταξη που ορίζει ότι εμπορικές χρήσεις αναπτύσσονται μόνο σε ισόγειους χώρους. Προβλέπεται η επέκταση στον πρώτο όροφο, με τη διευκρίνιση ότι θα λειτουργούν μόνο βοηθητικοί χώροι (κουζίνες, τουαλέτες κ.λπ.). Να σημειωθεί ότι δεν έχει ερωτηθεί ο Δήμος Αθηναίων για τις συγκεκριμένες αλλαγές, που ανοίγουν τον δρόμο για τη σταδιακή κατάργηση των νόμων προστασίας των δύο αυτών περιοχών.

Σχετικά με τη μείωση της εισφοράς σε γη (αναλυτικό ρεπορτάζ στη χθεσινή «Εφ.Συν.»), ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι προέκυψε από την 30χρονη εμπειρία εφαρμογής του 1337/1983, αλλά δεν έδωσε στοιχεία από πολεοδομικές μελέτες. Είπε αόριστα ότι αν οι εκτάσεις που θα εξασφαλιστούν από τις εισφορές των ιδιοκτητών δεν επαρκούν για την κάλυψη των κοινόχρηστων χώρων, θα ακολουθήσει πρόσθετη συμμετοχή!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
Ενας πρότυπος οικισμός, έκτασης περίπου 7.900 στρεμμάτων, με σύγχρονες υποδομές και ελεύθερους χώρους, θα ζωντανέψει μέσα από τις στάχτες που αφάνισαν το περασμένο καλοκαίρι το Μάτι.
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν την απελευθέρωση της παράκτιας ζώνης, εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της, προβλέπονται κάθετοι πεζόδρομοι και βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
Την ένταξη ολόκληρης της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου στο καθεστώς προστασίας της Ακρόπολης και την αναθεώρηση των όρων δόμησης ζητά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με έγγραφό της...
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αντισυνταγματική κρίθηκε η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων
«Λίφτινγκ», μικρών ή και μεγαλύτερων διαστάσεων, θα κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις, μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που...
Αντισυνταγματική κρίθηκε η εξαίρεση οικιστικών πυκνώσεων
Το οικόπεδο στην οδό Μισαραλιώτου όπου πρόκεται να ανεγερθεί το εννιαώροφο ξενοδοχείο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επανεξέταση των φακέλων μετά τις αντιδράσεις κατοίκων
Μετά τις έντονες αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών της περιοχής Μακρυγιάννη για τη δεκαώροφη οικοδομή που «εξαφανίζει» την Ακρόπολη και τη νέα που...
Επανεξέταση των φακέλων μετά τις αντιδράσεις κατοίκων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι κατευθύνσεις για το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων
Με πολεοδομικά «εργαλεία» που ισχύουν για τους παραδοσιακούς οικισμούς θα αντιμετωπιστούν οι οικισμοί αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος ● Τι δείχνουν οι δασικοί χάρτες...
Οι κατευθύνσεις για το νομοσχέδιο των οικιστικών πυκνώσεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας