• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 21.2°C
  2 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.6°C
  0 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.0°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.2°C / 17.4°C
  1 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.1°C / 22.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 22.5°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 21.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.5°C / 21.4°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 18.3°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  50%

Οι αρχικοί σχεδιασμοί για την εκτροπή του Αχελώου προέβλεπαν τη μεταφορά 1,1 δισ. κυβικών νερού τον χρόνο.

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ελεύθερος ο Αχελώος

 • A-
 • A+

Tο κεφάλαιο εκτροπή του Αχελώου έχει κλείσει οριστικά», διαμήνυσε ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με αυτοδιοικητικούς φορείς της Θεσσαλίας. Τριάντα χρόνια μετά το πρώτο «θα» για τη φαραωνική εκτροπή του Αχελώου, το υπουργείο Περιβάλλοντος λέει κατηγορηματικό «όχι» στο αντιπεριβαλλοντικό έργο και συντάσσεται με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι θα προχωρήσει μόνον το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας, αλλά με σημαντικές βελτιώσεις.

Ο Πάνος Σκουρλέτης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει χίμαιρα την εκτροπή, σημειώνοντας ότι «λειτούργησε επί χρόνια ανασταλτικά για τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας» και στέρησε τον κάμπο από μικρότερα έργα που θα αξιοποιούσαν τους υφιστάμενους υδατικούς πόρους.

Προανήγγειλε τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με τη ΔΕΗ και υποσχέθηκε ότι θα εξεταστεί με ευαισθησία το θέμα της μεταφοράς του οικισμού Αρματολίκι που βρίσκεται μέσα στη λεκάνη του φράγματος.

Οι αρχικοί σχεδιασμοί για την εκτροπή του Αχελώου προέβλεπαν τη μεταφορά 1,1 δισ. κυβικών νερού τον χρόνο, που θα οδηγούσε σε μαρασμό την Αιτωλοακαρνανία.

Το πρώτο απαγορευτικό από το ΣτΕ ήρθε το 1994 και ακολούθησαν άλλες τρεις αποφάσεις (2000, 2005 και 2006), που υποχρέωσαν την πολιτική ηγεσία του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να μειώσει τις ποσότητες, φτάνοντας σταδιακά στα 250 εκατ. κυβικά, που και αυτά απορρίφθηκαν με την τελευταία απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου η οποία εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2014.

Παρά τις διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις, οι κυβερνήσεις εξακολουθούσαν να χρηματοδοτούν από εθνικούς πόρους την κατασκευή των έργων, αλλά το 2010 αναγκάστηκαν να ματαιώσουν τα σχέδια για το δεύτερο φράγμα στη Συκιά. Πρόκειται για ταμιευτήρα χωρητικότητας 530 εκατ. κυβικών, που θα τροφοδοτούσε σήραγγα μήκους 17,4 χλμ. η οποία βρισκόταν τότε στο αρχικό στάδιο κατασκευής.

Διαφορετική είναι η εικόνα στο φράγμα Μεσοχώρας, όπου τα έργα βρίσκονται από χρόνια στο τελικό στάδιο.

Εχουν διατεθεί 283 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι απαιτούνται άλλα 20 εκατ. ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία και να παράγει ενέργεια. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο φράγμα, με χωρητικότητα 250 εκατ. κυβικά, μπορεί να εξασφαλίσει το 10% της ενέργειας που παράγεται από υδροηλεκτρικά έργα.

Στην προχθεσινή σύσκεψη, στην οποία μετείχαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, οι δήμαρχοι Μουζακίου, Τρικάλων, Καρδίτσας, Σοφάδων και Πύλης, καθώς και εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της περιοχής, ο Πάνος Σκουρλέτης υποσχέθηκε διάλογο πριν υπογράψει τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση των έργων στη Μεσοχώρα, ενώ έδωσε έμφαση στα μικρά έργα που θα ενισχύσουν τους υδατικούς πόρους της Θεσσαλίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αντιδράσεις φορέων για την εκτροπή του Αχελώου
Η απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα σχέδια έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία που θα υποστεί τις μεγάλες, περιβαλλοντικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις.
Αντιδράσεις φορέων για την εκτροπή του Αχελώου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οριοθέτηση ρεμάτων
Ανοίγει ο δρόμος για την οριοθέτηση των ρεμάτων, που έχουν αποδειχθεί «ξέφραγο αμπέλι» για καταπατητές σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές. Θα είναι μια παρέμβαση με μεγάλο πολιτικό κόστος, αν φυσικά φτάσει ώς...
Οριοθέτηση ρεμάτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πράσινα σημεία» στη θέση των μπλε κάδων
Τη σταδιακή απόσυρση των κάδων ανακύκλωσης και την αντικατάστασή τους από ένα δίκτυο «πράσινων σημείων» περιλαμβάνει το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, που υιοθετεί δοκιμασμένες πρακτικές...
«Πράσινα σημεία» στη θέση των μπλε κάδων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν...
Την απόσυρση της διάταξης που θέτει περιορισμούς στη δόμηση σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας και κοντά σε εθνικές, περιφερειακές και δημοτικές οδούς ανακοίνωσε χθες στη...
Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ποταμός Ασωπός, το ελληνικό Ρουρ
Υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή των Οινοφύτων έδειξαν οι τελευταίες μετρήσεις στο ελληνικό Ρουρ, που έγιναν τον περασμένο Νοέμβριο. Δεν είναι όμως σαφές αν πρόκειται για νέα ρύπανση του...
Ποταμός Ασωπός, το ελληνικό Ρουρ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διευκρίνιση Σκουρλέτη για τις Σκουριές
«Τυπική υποχρέωση» χαρακτηρίζει η πλευρά του υπ. Περιβάλλοντος την απόφαση που υπέγραψε ο Πάνος Σκουρλέτης, που παρουσιάστηκε ως «πράσινο φως» για τη λειτουργία των λατομείων χρυσού. Το υπουργείο καλεί την...
Διευκρίνιση Σκουρλέτη για τις Σκουριές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας