• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.8°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.4°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.0°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.9°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.5°C
  1 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.8°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 25.1°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.2°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.3°C / 23.8°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.1°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  83%

Με βαριά καταδίκη και υψηλό πρόστιμο απειλείται η χώρα μας από το Δικαστήριο της Ε.Ε. για πλημμελή προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο

Στο εδώλιο για την καρέτα καρέτα

 • A-
 • A+

Προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας εκδικάστηκε χθες στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η χώρα μας φέρεται να έχει παραβεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, όσον αφορά την Ειδική Ζώνη Διατήρησης Θίνες Κυπαρισσίας στο Νεοχώρι Κυπαρισσίας και την περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα καρέτα.

Ετσι, ως αποτέλεσμα της πολυετούς αδράνειας της ελληνικής Πολιτείας, η χώρα μας βρίσκεται για άλλη μια φορά κατηγορούμενη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, απειλούμενη με βαριά καταδίκη και υψηλό χρηματικό πρόστιμο.

Οπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Medasset και Αρχέλων, η ελληνική Πολιτεία όφειλε να έχει λάβει μέτρα και να έχει ήδη θεσπίσει ένα αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον εντατικής οικοδόμησης σε «φιλέτα» που βρίσκονται σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 100-200 μέτρων από τη θάλασσα, με κίνδυνο οριστικής υποβάθμισης του Κόλπου.

Κι αυτό, διότι πρόκειται για μια περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας και φυσικού κάλλους που περιλαμβάνει σπάνιους οικοτόπους θινών και αξιολογείται ως η δεύτερη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της Καρέτα καρέτα στη Μεσόγειο.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, όταν η Ελλάδα έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτιολογημένη γνώμη, κατόπιν σχετικής αυτοψίας που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι της Επιτροπής τον Ιούλιο του 2012, για παράβαση των άρθρων 6 και 12 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ αναφορικά με τη θαλάσσια χελώνα και τις θίνες.

Η ωοτοκία του 2014

Και παρ’ όλο που το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δεσμεύτηκε τότε να λάβει μέτρα προστασίας για την περιοχή, η κατάσταση κατά την περίοδο ωοτοκίας της Καρέτα καρέτα το 2013 δεν βελτιώθηκε.

Ετσι, ενόψει της έναρξης της περιόδου ωοτοκίας του 2014, η Επιτροπή αποφάσισε τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το καλοκαίρι του 2014 το υπουργείο Περιβάλλοντος προώθησε Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για την περιοχή, το οποίο και υπέβαλε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατά νόμο επεξεργασία.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας εξέδωσε τον Απρίλιο του 2015 Πρακτικό Επεξεργασίας, με το οποίο αναγνώριζε την επιτακτική ανάγκη έκδοσης του Π.Δ., αφετέρου διατύπωνε σοβαρές αντιρρήσεις τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί των περιλαμβανομένων στο Π.Δ. ρυθμίσεων.

Εξάλλου, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενόψει της επικείμενης εκδίκασης της υπόθεσης από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνιζε την αναγκαιότητα επείγουσας έκδοσης αναθεωρημένου διατάγματος.

Παρά ταύτα, εννέα μήνες μετά δεν έχει ακόμα εκδοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναθεωρημένο Π.Δ. για την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

«Η ανάγκη έκδοσης αναθεωρημένου Προεδρικού Διατάγματος είναι επιτακτική ώστε να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του εξαιρετικής οικολογικής σημασίας αμμοθινικού συστήματος, να διασφαλιστεί η προστασία των πολύτιμων φυσικών χαρακτηριστικών και να προωθηθεί η οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής», επισημαίνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Medasset και Αρχέλων.

Και τονίζουν ότι «πολιτικά πρόσωπα τοπικής, περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας συνεχίζουν να αγνοούν τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε., τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη γνωμοδότηση του ΣτΕ, καθώς και το εθνικό συμφέρον που πηγάζει από τον φυσικό μας πλούτο, κάνοντας δηλώσεις για δήθεν ανάπτυξη της περιοχής μέσω εντατικής οικοδόμησης που θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε υποβάθμιση».

● Στις 23 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί νέα ημερίδα στη Μεσσηνία μεταξύ των δημάρχων Ηλείας-Μεσσηνίας που οι περιοχές ευθύνης τους έχουν άμεση σχέση με τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, για τον οποίο επιθυμούν «ήπια ανάπτυξη».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κατασκηνώνουν μέχρι να νικήσουν
Οι κάτοικοι των Αγράφων αντιστέκονται στην ισοπέδωση των κορυφών από εγκατάσταση αιολικών πάρκων απαιτούν «την ελευθερία των βουνών από τις επενδύσεις» και απαντούν στις σχετικές απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ.
Κατασκηνώνουν μέχρι να νικήσουν
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συμμαχία 140 οργανώσεων ζητά μεταρρύθμιση της ΚΑΠ
Συμμαχία σύμπηξαν πάνω από 140 οργανώσεις από όλη την Ευρώπη για να διεκδικήσουν την αναγκαία μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρώπης. Εξηγούν ότι το κόστος της ΚΑΠ στο φυσικό περιβάλλον...
Συμμαχία 140 οργανώσεων ζητά μεταρρύθμιση της ΚΑΠ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια χώρα περιβαλλοντικά αδιόρθωτη
​Πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ύστερα από καταδίκες της χώρας από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για «τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων ακόμη και σε δασική γη, οριζόντιες άδειες χρήσης αιγιαλού ακόμα...
Μια χώρα περιβαλλοντικά αδιόρθωτη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αισιόδοξα τα στοιχεία για τους πελεκάνους
Με στόχο την καταμέτρηση του συνολικού αριθμού των πελεκάνων που χρησιμοποιεί τους υγροτόπους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου πραγματοποιήθηκε και φέτος η τρίτη πανελλαδική απογραφή...
Αισιόδοξα τα στοιχεία για τους πελεκάνους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στην Κρήτη και φέτος τα πρώτα γεννητούρια
Τα πρώτα θαλάσσια χελωνάκια ήρθαν στη ζωή φέτος, στις 15 Ιουλίου, στο Καλαμάκι, στον κόλπο της Μεσσαράς, στην Κρήτη. Αυτή είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά που τα πρώτα χελωνάκια εμφανίζονται στην Κρήτη, καθώς οι...
Στην Κρήτη και φέτος τα πρώτα γεννητούρια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πήραν πίσω τη βάναυση διάταξη για τη σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία
Το ΣτΕ έκρινε ότι η σφαγή ζώων στο πλαίσιο θρησκευτικών λατρευτικών τελετών της μουσουλμανικής και εβραϊκής θρησκείας χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση είναι παράνομη.
Πήραν πίσω τη βάναυση διάταξη για τη σφαγή ζώων χωρίς αναισθησία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας