• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 9.6°C
  3 BF
  59%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 9.1°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 9.0°C
  4 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 4.6°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 3.4°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 11.5°C
  2 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 8.4°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 6.8°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 6.7°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 9.3°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 7.1°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  66%

Συμφωνία για το κλίμα

Philippe Wojazer/Pool Photo via AP

Δύο βαθμούς κάτω ο... θερμοστάτης

 • A-
 • A+

Οι 195 χώρες που συμμετείχαν στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή ενέκριναν τη συμφωνία για την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η συμφωνία στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και στην αποσύνδεση των εθνικών οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα. 

Η γαλλική προεδρία της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP21) κατέθεσε στους εκπροσώπους των 195 χωρών το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η συμφωνία επικυρώθηκε και υπεγράφη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φάμπιους. 

«Κοιτάζω την αίθουσα, βλέπω ότι οι αντιδράσεις είναι θετικές, δεν ακούω καμία ένσταση, η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα υιοθετήθηκε» δήλωσε ο πρόεδρος της COP21, Λοράν Φαμπιούς, ενώ η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των παρευρισκομένων.

Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων, περιορισμό στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2050.
Είναι η πρώτη συμφωνία που δεσμεύει (εν μέρει) όλες τις χώρες στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

«Στην αρχή ενός δρόμου»

Το κείμενο κατέθεσε ένα πολύ συγκινημένος Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας είπε πως το σχέδιο συμφωνίας φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση «πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου» και «να προσπαθήσει να τη μειώσει στους ενάμισι βαθμούς Κελσίου».

Άλλωστε, η μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας έως το 2100 κάτω των 2 βαθμών Κελσίου έναντι της προβιομηχανικής εποχής ήταν ο πρωτεύων στόχος αυτής της διάσκεψης. Επίσης ήταν βασικό αίτημα όλων των μικρών νησιωτικών κρατών, όπως και των μικρών και ασθενών οικονομικά χωρών του πλανήτη.

AP Photo/Francois Mori

Ο Λοράν Φαμπιούς χαρακτήρισε τη συμφωνία «δίκαιη, βιώσιμη, δυναμική, ισορροπημένη και νομικά δεσμευτική», ενώ σημείωσε πως το ποσό των 100 δισ. δολαρίων, που έχει δεσμευθεί να παράσχει ο Βορράς στον Νότο ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την αλλαγή, «θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο».

Όπως διευκρίνισε, τα «100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο μετά το 2020», οπότε θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία που αναμένεται να επισφραγιστεί σήμερα στο Παρίσι και «ένας νέος ποσοτικός στόχος πρέπει να οριστεί το αργότερο το 2025».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, το κείμενο μιλάει για μια ισορροπία μεταξύ των εκπομπών αερίων που παράγονται από τον άνθρωπο και της ικανότητας του πλανήτη να τα απορροφά.

Επίσης, προβλέπεται πενταετής έλεγχος των αποτελεσμάτων και κατά περίπτωση ανανέωση δεσμέυσεων για την προστασία του κλίματος.

Τέλος, υπάρχει σαφής αναφορά σε νομικές συνέπειες σε όσους δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ποιες θα είναι αυτές, ούτε ποιος φορέας θα τις επιβάλλει.

Μπαν: «Ο κόσμος μάς βλέπει»

Στην ομιλία του μετά την κατάθεση της συμφωνίας, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, που έχει προσπαθήσει πολύ για την επίτευξη της συμφωνίας, είπε:

«Ολόκληρος ο Κόσμος σας παρακολουθεί. Δισεκατομύρια ανθρώπων βασίζονται στη σοφία σας».

Όπως τόνισε «ήρθε πλεον η ώρα να αναγνωρίσουμε ότι τα εθνικά συμφέροντα εξυπηρετούνται καλύτερα άν λειτουργούν με μέτρο το διεθνές συμφέρον».

Συνεπώς, κατέληξε, «πρέπει να κάνουμε αυτό που ορίζει η επιστήμη, πρέπει να προστατέψουμε τον πλανήτη που μας τρέφει, πρέπει να σηκώσουμε όλοι τα μανίκια και να στρωθούμε στη δουλειά».

Ολάντ: «Μια συμφωνία χωρίς προηγούμενο»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που έχει επενδύσει πολλά, ακόμη σε προσωπικό πολιτικό επίπεδο στην επίτευξη της συμφωνίας, κάλεσε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που μετέχουν στη Διάσκεψη για το Κλίμα να υιοθετήσουν «την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα».

Μάλιστα χαρακτήρισε τη συμφωνία ως κάτι «χωρίς προηγούμενο» στην ιστορία των διεθνών συζητήσεων για το περιβάλλον.

AP Photo/Thibault Camus

Κέρι: «Σημείο αφετηρίας»

Πεπεισμένος ότι η συμφωνία, που αναμένεται να εγκριθεί απόψε, είναι «ένα σημείο αφετηρίας» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι «φαίνεται μια καλή συμφωνία, αλλά θα το δούμε. Μικρά πράγματα μπορούν να γίνουν, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένα σημείο αφετηρίας».

Ακτιβιστές: «Ανεπαρκής και αδύναμη»

Οι ακτιβιστές υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος καταγγέλλουν πάντως τη συμφωνία για το κλίμα ως ανεπαρκή και αδύναμη να προστατέψει τον πλανήτη.

Ο εκπρόσωπο της οργάνωσης Attac, Τομά Κουτρό, μάλιστα, χαρακτήρισε τη συμφωνία «οφθαλμαπάτη», πίσω από την οποία κρύβεται η έλλειψη σοβαρών μέτρων ώστε να αντικατασταθεί το πετρέλαιο ως πηγή ενέργειας.

«Η συμφωνία είναι απαράδεκτη» είπε, «το κλίμα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Εκ μέρους της οργάνωσης Alternatiba, ο Γκιγιόμ Ντουρέν είπε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι η συμφωνία δεν είναι αρκετή».

Τι έσβησαν...

Το κείμενο περιείχε στοιχεία τα οποία τελικά σβήστηκαν από την τελική εκδοχή που κατατέθηκε στους συνέδρους.

Μεταξύ αυτών ήταν λέξεις και φράσεις που θεωρήθηκαν από ενοχλητικές έως απαράδεκτες, κυρίως από την Κίνα,όπως «κλιματική ουδετερότητα» ή «ουδετερότητα εκπομπών αερίων», και αφορούσαν αυτήν ακριβως την εξισορρόπηση μεταξύ εκπομπών και της ικανότητας του περιβάλλοντος να τις απορροφά.

Επίσης, υπήρχε ένα τμήμα το οποίο έφερε τον τίτλο «απώλειες και ζημίες», ωστόσο, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, αφαιρέθηκε, διότι «δεν περιέχει ούτε παρέχει τη βάση για αξιοπιστία ή αποκατάσταση».

Το άλλο στοιχείο που παρέλειψαν τελικά ήταν η πρόβλεψη για «εθελοντική οικονομική βοήθεια» από τα πλούσια προς τα φτωχότερα κράτη ώστε να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Ικανοποίηση 

H ομάδα της G77, όπου μετέχουν 134 αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες και η Κίνα, εξέφρασε την «ικανοποίησή» της για το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που κατατέθηκε σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος τύπου της.

«Είμαστε ενωμένοι, όλοι μαζί. Είμαστε ευτυχείς που επιστρέφουμε στις πατρίδες μας με αυτό το κείμενο» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νοζίφο Μξακάτο- Ντισέκο, πρέσβειρα της Νοτίου Αφρικής και εκπρόσωπος τύπου της G77.

Σε θετική κατεύθυνση 

Το σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα, που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ, αποτελεί μια «στροφή», δήλωσαν ΜΚΟ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στο ότι παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση προς τα πάνω των εθνικών σχεδίων μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Το σύμφωνο στέλνει στην «άσχημη πλευρά της Ιστορίας» την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, που είναι εν πολλοίς η αιτία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, εκτίμησε εκπρόσωπος της Greenpeace.

«Το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα», συνοψίζει εκπρόσωπος του World Resources Institute, που εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κείμενο ορίζει επιτέλους έναν μακροπρόθεσμο στόχο για τις εκπομπές αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πηγή αυτή της χωρίς προηγούμενο απορρύθμισης του κλίματος.

«Στο εξής όλα όσα θα κάνουν οι κυβερνήσεις θα μπορεί να μετρηθεί σε σχέση με αυτό τον στόχο», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του WWF. 

• Πλέον, το κείμενο της συμφωνίας θα μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες και θα παραδοθεί στη διάρκεια της ημέρας στους εκπροσώπους των χωρών που μετέχουν, με στόχο πλέον να ψηφιστεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια συμφωνία με 175 υπογραφές και ελπίδες για το κλίμα
Με την προφορική δέσμευση ότι θα προχωρήσουν και στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, 175 χώρες την υπέγραψαν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Με τον χρόνο να πιέζει, μένει να αποδειχθεί ότι...
Μια συμφωνία με 175 υπογραφές και ελπίδες για το κλίμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Αθήνα στον χορό των δράσεων για το κλίμα
Μία μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Παρίσι (COP21), οι ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις φωνές τους με τις εκατοντάδες οργανώσεις και...
Η Αθήνα στον χορό των δράσεων για το κλίμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Η ενεργειακή φρενίτιδα δεν είναι απάντηση για το κλίμα, είναι μέρος του προβλήματος»
«Ενώνουμε τις φωνές μας για να  διεκδικήσουμε τον κοινωνικό έλεγχο στην ενέργεια, την προστασία των δασών, των τοπίων και των οικοσυστημάτων, την επανοικειοποίηση των δημόσιων εκτάσεων, των κοινών αγαθών και...
«Η ενεργειακή φρενίτιδα δεν είναι απάντηση για το κλίμα, είναι μέρος του προβλήματος»
ΚΟΣΜΟΣ
Καμπανάκι ΟΗΕ: Είμαστε μακριά από τους στόχους για το κλίμα
Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί λίγο περισσότερο από 1 βαθμό, οδηγώντας ήδη σε αύξηση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως καύσωνες, καταιγίδες, ξηρασίες και πλημμύρες. Οι νησιωτικές χώρες καταγγέλλουν την...
Καμπανάκι ΟΗΕ: Είμαστε μακριά από τους στόχους για το κλίμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Η Ευρώπη να είναι γέφυρα πολιτισμών, όχι υγρός τάφος»
Με «βαριά» ατζέντα αλλά χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος στη 19η σύνοδο των χωρών-μελών της Σύμβασης της Βαρκελώνης, της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για την προστασία της Μεσογείου, που...
«Η Ευρώπη να είναι γέφυρα πολιτισμών, όχι υγρός τάφος»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ιστορική αλλά ανεπαρκής η συμφωνία για το Κλίμα
Μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχει προηγούμενο, αλλά η συμφωνία που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα σχετικά με την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας θα μπορούσε να...
Ιστορική αλλά ανεπαρκής η συμφωνία για το Κλίμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας