• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 18.5°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.8°C / 18.5°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 19.4°C
  3 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 13.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.2°C / 17.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 9.8°C / 13.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.1°C / 18.6°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.8°C
  7 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 17.7°C
  0 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 14.0°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.5°C / 17.2°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 19.9°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.3°C / 17.1°C
  0 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.7°C / 16.7°C
  2 BF
  57%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  70%

Η δεύτερη υπόθεση αφορά μία ακόμη αθώωση πολιτών για την περιβόητη υπόθεση της κατασκευής ΣΜΑ στην Ευκαρπία, δίπλα ακριβώς από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ

Το περιβάλλον στο απόσπασμα!

 • A-
 • A+

Τρεις διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος σε μία μόνο ημέρα καταγράφηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας -αν μη τι άλλο- την προχειρότητα έως και την αυθαιρεσία που επικρατεί στη διαχείριση των απορριμμάτων ακόμη και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης...

1. Η μία υπόθεση αφορά τη ρύπανση του ποταμού Μπογδάνα και της ήδη κατεστραμμένης από το παρελθόν λίμνης Κορώνειας, που όμως γίνονται εδώ και χρόνια προσπάθειες αποκατάστασής της, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαγκαδά.

Χθες, στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης συζητήθηκε η προσφυγή του Δήμου Λαγκαδά κατά του ΦΟΣΔΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, διότι, όπως υποστηρίζει, λόγω κακοδιαχείρισης τα στραγγίσματα των σκουπιδιών διαφεύγουν στον υδροφόρο ορίζοντα και ρυπαίνουν τον Μπογδάνα και την Κορώνεια.

«Λόγω της υπερπλήρωσης των κυψελών Α1 και Α2, οι οποίες ενώ έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει τη λειτουργία τους και να έχουν αδρανοποιηθεί εξακολουθούσαν να λειτουργούν, τα στραγγίσματα των σκουπιδιών διέρρεαν ανεξέλεγκτα και φυσικά ανεπεξέργαστα εκτός των κυψελών, η δε κατάσταση αυτή καθίσταται δραματική μετά από βροχοπτώσεις, όταν τα βρόχινα νερά αναμειγνύονται με τα στραγγίσματα και λόγω του αυξημένου πλέον υγρού τους όγκου ξεχειλίζουν ορμητικά εκτός των κυψελών, μολύνοντας το περιβάλλον.

»Περαιτέρω, στα εξωτερικά πρανή του ΧΥΤΑ, στη νότια περιοχή αυτού, εκβάλλουν δύο αρκετά μεγάλοι σωλήνες αποχέτευσης, των οποίων η ύπαρξη εξυπηρετεί την απομάκρυνση μόνον των βρόχινων υδάτων.

Τούτοι λόγω της δύσβατης θέσης στην οποία βρίσκονται δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί. Από αυτούς εκχύνονται στο παρακείμενο ρέμα δύσοσμα μολυσμένα υγρά που είναι μέρος αυτών που αδυνατεί εξαιτίας όσων προαναφέρθηκαν να διαχειριστεί σύννομα ο ΧΥΤΑ.

Τούτα, ανεπεξέργαστα και μολυσμένα, από το ρέμα στο οποίο πέφτουν καταλήγουν στον χείμαρρο Μπογδάνα του οποίου φυσικός αποδέκτης είναι η πολύπαθη λίμνη Κορώνεια ή όταν ο όγκος τους δεν είναι μεγάλος απορροφώνται από το έδαφος και διαχέονται στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μολύνοντάς τον», αναφέρεται σχετικά.

Το θέμα ωστόσο είναι ότι στο δικαστήριο ο Δήμος Λαγκαδά είχε απέναντί του σχεδόν όλους τους άλλους δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, εκτός από τον ΦΟΣΔΑ, που ισχυρίζονται ότι αν διακοπεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων στους δήμους!

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει επί του αιτήματος ασφαλιστικών μέτρων εντός των επόμενων 15 ημερών, ωστόσο, είτε έτσι είτε αλλιώς, το πρόβλημα λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι υπαρκτό και δεν μπορεί να παραβλέπεται.

2. Η δεύτερη υπόθεση αφορά μία ακόμη αθώωση πολιτών για την περιβόητη υπόθεση της κατασκευής ΣΜΑ στην Ευκαρπία, δίπλα ακριβώς από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Και εδώ πρωταγωνιστής ο ΦΟΣΔΑ, που κατασκευάζει το «φαραωνικό» έργο κόντρα στη φιλοσοφία του νέου περιφερειακού σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Χθες, ακόμη 20 κάτοικοι της Ευκαρπίας που αντιδρούν στο «τερατούργημα» βρέθηκαν γι' άλλη μία φορά κατηγορούμενοι στο εδώλιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, διότι -λέει- παρεμπόδιζαν την κατασκευή του έργου με τις κινητοποιήσεις τους.

Στην πραγματικότητα η αστυνομία τούς είχε τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί, όπως έχει κάνει με πολλούς ακόμη, κατόπιν καταγγελιών του ΦΟΣΔΑ στην εισαγγελία.

Το δικαστήριο πάντως τους αθώωσε και αυτούς. Δέχθηκε ότι υπερασπίζονταν το περιβάλλον ως συνταγματικό τους δικαίωμα. Χαρακτηριστική η κατάθεση του εργοταξιάρχη, που ξεκαθάρισε στο δικαστήριο ότι ούτε το έργο παρεμπόδιζαν με την κινητοποίησή τους ούτε είχαν εισβάλει στο επίμαχο οικόπεδο.

3. Το «κερασάκι στην τούρτα», η σύλληψη ενός 60χρονου εργολάβου αποκομιδής απορριμμάτων, από αυτούς στους οποίους ορισμένοι δήμοι αναθέτουν ή θέλουν να αναθέσουν την καθαριότητα, καταργώντας τις δικές τους δημοτικές υπηρεσίες.

Αφού μάζευε τα σκουπίδια, φρόντιζε να τα πετάει παράνομα αλλού αντί να τα εναποθέτει σε ΧΥΤΑ.

Η έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδήγησε στη σύλληψη του ιδιοκτήτη εταιρείας με δραστηριότητα την αποκομιδή απορριμμάτων και μπαζών και την ενοικίαση κάδων, ο οποίος προέβαινε σε παράνομη και ανεξέλεγκτη εναπόθεση στερεών αποβλήτων σε περιοχή του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος του Νομού Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 60χρονο, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου «Περί ποινικής προστασίας του περιβάλλοντος» και παράβαση του νόμου «Περί όπλων».

Ειδικότερα, σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε και την οποία συνέδραμαν υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκαν δύο χώροι, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου ο 60χρονος προέβαινε σε ανεξέλεγκτες εναποθέσεις στερεών αποβλήτων, αποτελούμενων από μπάζα και απορρίμματα, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική ρύπανση και αλλοίωση του φυσικού τοπίου.

Κατά τη σύλληψή του βρέθηκε να έχει φορτώσει σε φορτηγό ιδιοκτησίας του έναν μεταλλικό κάδο με μπάζα, με σκοπό την εναπόθεσή του σε έναν από τους παραπάνω χώρους.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο, για την κατοχή του οποίου ο 60χρονος στερούνταν σχετική άδεια, και 82 κυνηγετικά φυσίγγια. Επίσης, προέκυψε ότι σε βάρος του 60χρονου εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για πολεοδομική παράβαση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προσωρινή «λύση» για τη μονάδα κατεργασίας αποβλήτων
«Ανάσα» για περίπου 600 εργοστάσια και επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Σίνδου μετά τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης που έκανε αποδεκτό αίτημα προσωρινής διαταγής της ΕΥΑΘ για συνέχιση...
Προσωρινή «λύση» για τη μονάδα κατεργασίας αποβλήτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επικίνδυνη ρύπανση στον Λαγκαδά
Μόλυνση του χειμάρρου Μπογδάνα, στον Λαγκαδά, καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής και μέλη του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης», ενώ ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ζητά «να χυθεί...
Επικίνδυνη ρύπανση στον Λαγκαδά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΥΠΟΘΑλπει το σκάνδαλο του «Πόρτο Καρράς»
Το «σκάνδαλο» του «Πόρτο Καρράς» επιστρέφει δριμύτερο; Εχει περάσει σχεδόν μία δεκαετία από την απόπειρα του επιχειρηματία Κ. Στέγγου να χτίσει 586 βίλες σε δασική έκταση 17.500 στρεμμάτων, αλλά -παρά τα...
ΣΥΠΟΘΑλπει το σκάνδαλο του «Πόρτο Καρράς»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»
Οξύνεται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την «Ελληνικός Χρυσός» λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η διαδικασία της διαιτησίας – στα τέλη Αυγούστου. Για απάτη και ξέπλυμα χρήματος κατηγόρησε την εταιρεία ο...
Βαριές κατηγορίες Καμμένου για την «Ελληνικός Χρυσός»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στον Εύοσμο μυρίζει άσχημα
​Δυσοσμία και περιβαλλοντική επιβάρυνση στη δυτική Θεσσαλονίκη φέρνουν τον Γ. Τσιρώνη στη συμπρωτεύουσα στα τέλη του μήνα. Τα φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου...
Στον Εύοσμο μυρίζει άσχημα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι διώξεις πάνε στα... σκουπίδια και με τον νόμο
Με νόμο μπαίνει τέλος στη «βιομηχανία» ποινικών διώξεων για τους κατοίκους των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης που ταλαιπωρούνταν από χρόνια και σύρονταν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια επειδή συμμετείχαν...
Οι διώξεις πάνε στα... σκουπίδια και με τον νόμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας