• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.1°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.0°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -0.6°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.8°C
  6 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 0.5°C
  4 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 3.8°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  61%

Η μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπει μεταξύ άλλων άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3 έως 4,5 βαθμούς Κελσίου, αύξηση της έντασης των ανέμων τουλάχιστον κατά 10% και σοβαρές διακυμάνσεις στις βροχοπτώσεις

Οι ελληνικές προτάσεις για την κλιματική αλλαγή

 • A-
 • A+

Ανοδο της θερμοκρασίας, αύξηση του αριθμού των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και των βροχοπτώσεων προβλέπει η μελέτη για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας με ορίζοντα το 2100, που δόθηκε χθες σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με αφορμή και την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι.

Περιλαμβάνει μέτρα σε όλους τους βασικούς τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας, κυρίως για τον τουρισμό, που αντιπροσωπεύει το 16% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και το 18% της απασχόλησης.

Επισημαίνει ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 2% ώς το 2050 και κατά 6% ώς το 2100, σε 701 δισ. ευρώ (σε τιμές του 2008).

Υπολογίζεται ότι αν εφαρμοστούν τα προτεινόμενα μέτρα θα μετριαστεί η μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% ώς το 2050 και 3,7% ώς το 2100 και οι ζημιές θα περιοριστούν στα 510 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση, που εκπονήθηκε από ομάδα ειδικών, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, που διαθέτει μήκος ακτογραμμής 16.300 χλμ., θα πληγεί ιδιαίτερα σε περίπτωση ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η οποία υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 2 μέτρα ώς το 2100, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο 20% των ακτών.

Ο κίνδυνος ερημοποίησης, που είναι έντονος σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, απειλεί το 35% της χερσαίας επιφάνειας.

Με βάση τα υποδείγματα υπολογισμού ώς το τέλος του 21ου αιώνα στη χώρα μας προβλέπεται:

•Ανοδος της θερμοκρασίας κατά 3 έως 4,5 βαθμούς Κελσίου, φαινόμενο που θα επηρεάσει και την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αναμένεται επίσης αύξηση την έντασης των ανέμων, τουλάχιστον κατά 10%. Ακόμα και με τα πιο μετριοπαθή σενάρια, την περίοδο 2071-2100 θα αυξηθούν κατά 40 οι μέρες του χρόνου με θερμοκρασία πάνω από 35 βαθμούς.

Σε αντιδιαστολή, αναμένεται μείωση των ημερών με νυχτερινό παγετό, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα δύο αυτά φαινόμενα θα φέρουν επιμήκυνση της βλαστικής περιόδου έως και 35 ημέρες.

•Σοβαρές διακυμάνσεις αναμένονται στις βροχοπτώσεις, που σήμερα ανέρχονται σε 115 δισ. κυβικά σε ετήσια βάση και θεωρούνται ικανοποιητικά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Προβλέπεται όμως να μειωθούν κατά 19%, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν περίοδοι έντονης ξηρασίας, όπως εκείνη του 1989-1990, όταν η μείωση έφτασε στο 40%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διακυμάνσεις ανά περιφέρεια, καθώς οι βροχές θα αυξηθούν έως και 30% στην ανατολική Στερεά και τη βορειοδυτική Μακεδονία, ενώ στη δυτική Ελλάδα η μείωση θα φτάσει στο 20%. Το στοιχείο αυτό θα επηρεάσει τα υδροηλεκτρικά έργα.

•Αύξηση προβλέπεται για τον αριθμό των ημερών με κίνδυνο πυρκαγιάς, που θα φτάσει στις 40 ημέρες σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Η πρόβλεψη αυτή, που στην ουσία καλύπτει ολόκληρη την καλοκαιρινή περίοδο, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις καλλιέργειες αλλά και την πανίδα.

Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το υπουργείο Περιβάλλοντος υιοθετεί τις γενικόλογες προτάσεις των ειδικών και προτείνει τη δημιουργία παρατηρητήριου που θα καταγράφει συστηματικά όλες τις αλλαγές και θα καθορίζει δράσεις για την προστασία της υγείας των πολιτών και της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
12 πιλοτικές περιβαλλοντικές δράσεις
Με drones θα σαρώνονται 50 παραλίες στα Ιόνια νησιά για να διαπιστωθεί η διάβρωση των ακτών, που αποτελεί μια από τις απειλές της κλιματικής αλλαγής. Η συγκεκριμένη περιφέρεια διαθέτει 1.056 χλμ. ακτογραμμής,...
12 πιλοτικές περιβαλλοντικές δράσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τι φέρνει τις τσούχτρες στον Κορινθιακό;
Οι τσούχτρες έκαναν και πάλι επιδρομή στις ακτές του Κορινθιακού, δημιουργώντας προβλήματα σε όσους ήθελαν να κάνουν μια δροσιστική βουτιά στα γαλάζια νερά του και οδηγώντας σε απόγνωση τους παράκτιους ψαράδες...
Τι φέρνει τις τσούχτρες στον Κορινθιακό;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Αθήνα στον χορό των δράσεων για το κλίμα
Μία μέρα πριν από την έναρξη των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στο Παρίσι (COP21), οι ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις φωνές τους με τις εκατοντάδες οργανώσεις και...
Η Αθήνα στον χορό των δράσεων για το κλίμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Έξι μήνες περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ελλάδα
Τόσο μικρό χρονικό διάστημα και τόσο μεγάλες οι καταστροφές που έχει φέρει η κλιματική κρίση στη χώρα μας, απουσία και της απαραίτητης κρατικής μέριμνας.
Έξι μήνες περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ελλάδα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Η ενεργειακή φρενίτιδα δεν είναι απάντηση για το κλίμα, είναι μέρος του προβλήματος»
«Ενώνουμε τις φωνές μας για να  διεκδικήσουμε τον κοινωνικό έλεγχο στην ενέργεια, την προστασία των δασών, των τοπίων και των οικοσυστημάτων, την επανοικειοποίηση των δημόσιων εκτάσεων, των κοινών αγαθών και...
«Η ενεργειακή φρενίτιδα δεν είναι απάντηση για το κλίμα, είναι μέρος του προβλήματος»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κίνητρο για... παρανομίες στα ξενοδοχεία
«Συγχωροχάρτι» σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας αλλά δεν έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση δίνει το άρθρο 9 του νομοσχεδίου.
Κίνητρο για... παρανομίες στα ξενοδοχεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας