• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.0°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  100%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 22.2°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.0°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.0°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.6°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.3°C
  0 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
Πρωταθλητές της ρύπανσης σε ξηρά, αέρα, θάλασσα

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Πρωταθλητές της ρύπανσης σε ξηρά, αέρα, θάλασσα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Διαχείρηση απορριμμάτων

Εμπλοκή στην Πελοπόννησο, τελεσίγραφο από Βρυξέλλες

Του Δημήτρη Τερζή

Θολό παραμένει το τοπίο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και η συνάντηση των δημάρχων με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη δεν κατάφερε να το ξεδιαλύνει.

Αφορμή για τη συνάντηση αποτέλεσε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εγκρίνει τη σύμβαση του έργου ΣΔΙΤ το οποίο έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Οι δήμαρχοι Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας (στην περιοχή έχει ανακοινωθεί η δημιουργία εργοστασίου, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία) τάχθηκαν ανοιχτά με την πλευρά της κυβέρνησης και δεν επιθυμούν να προχωρήσει το έργο, την ώρα που δήμαρχοι της Περιφέρειας, οι οποίοι προέρχονται από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, κρατούν μια ουδέτερη -φαινομενικά- στάση.

Το υπουργείο φαίνεται ότι θέλει να αναθέσει στους δήμους τον σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων τους, στο πλαίσιο του νέου εθνικού σχεδιασμού γι’ αυτά.

Την ίδια ώρα, όμως, το όλο σχέδιο φαίνεται να μπάζει από παντού, κυρίως χρονικά, μια και μόλις προχθές η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σαρλίνα Βίτσεβα, έστειλε το δικό της τελεσίγραφο: «Είτε κλείνετε έως το τέλος της χρονιάς τις παράνομες χωματερές και λαμβάνετε χρηματοδότηση είτε συνεχίζετε μόνοι σας με εθνικά κονδύλια».

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που κατάρτισε ο Γ. Τσιρώνης με το υπουργείο Εσωτερικών, δεν έχει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνάντηση επαναλήφθηκε η θέση της κυβέρνησης ότι το εν λόγω ΣΔΙΤ είναι εκτός στόχων του εθνικού σχεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εναρμονιστεί με αυτό.

Επίσης, στο υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρούν ότι υπάρχει νομικό κενό, καθώς το σχέδιο έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία δεν είχε την αρμοδιότητα να κάνει κάτι τέτοιο.

Αυτό, βέβαια, που δεν έχει ξεκαθαριστεί –και είναι το πιο καίριο– είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση των απορριμμάτων μέσα στον νέο εθνικό σχεδιασμό και αν περιλαμβάνει τη συμμετοχή των ιδιωτών.

Να σημειωθεί, π.χ., ότι σήμερα ο Δήμος Καλαμάτας ξοδεύει σε ετήσια βάση περί τα 2,5 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση, η οποία γίνεται από ιδιώτη.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν τα χρήματα των δημοτών θα τα παίρνει η ΤΕΡΝΑ ή κάποιος άλλος ιδιώτης. Πώς ακριβώς οι δήμοι θα διαχειριστούν τα απορρίμματα, όταν π.χ. δεν διαθέτουν εξοπλισμό κομποστοποίησης;

Οπως ανέφερε, πάντως, χθες στην «Εφ.Συν.» αυτοδιοικητικός παράγοντας από τη Μεσσηνία, «φοβάμαι ότι οδηγούμαστε με καθυστερήσεις και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό στο μη περαιτέρω. Εκεί που θα μας πουν, δηλαδή, ότι οι λύσεις είναι τα εργοστάσια και μόνο –και αυτό θα είναι εις βάρος των δημοτών».

Καύση γεωργικών υπολειμμάτων

Μάλγαρα: Ψάχνουν... λύση στα ρυζάχυρα

Θεσσαλονίκη Του Απόστολου Λυκεσά

Μέχρι τη Βουλή φτάνει το θέμα του αποπνικτικού καπνού που σκεπάζει τη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της βραδινής καύσης ρυζάχυρων στην περιοχή των Μαλγάρων, φαινόμενο που -σύμφωνα με την Αστυνομία- έγινε αιτία και για ένα θανατηφόρο τροχαίο στην εθνική οδό πριν από λίγες μέρες.

Με ομόφωνο ψήφισμά του, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Δέλτα επισημαίνει τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία, ανακοινώνει διοργάνωση ημερίδας με την Πυροσβεστική, ενώ θυμίζει ότι «η καύση των χωραφιών αποτελεί παραδοσιακή καλλιεργητική πρακτική των ρυζοκαλλιεργητών τα τελευταία 30 χρόνια.

Οταν ο καιρός δεν ευνοεί, η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική». Το συμβούλιο θυμίζει ότι «υπάρχει σε ισχύ σχετική εγκύκλιος που απαγορεύει ρητά την καύση σε περιοχές Natura και υπογραμμίζει ότι επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια», ωστόσο υπεύθυνοι για κυρώσεις είναι «η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, αλλά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ που δίνει τις επιδοτήσεις».

Η απόφαση, πάντως, επισημαίνει ότι οι αγρότες της περιοχής που προβαίνουν σε καύσεις έχουν ευθύνη απέναντι στους δημότες, στο περιβάλλον και τον ίδιο τους τον εαυτό και τους καλεί να σταματήσουν την καύση.

Ο δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος με προφορική παρέμβαση και επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ζητά «την τροποποίηση του κανονισμού ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, ώστε να επιτρέπεται η καύση των αγρών μόνο μετά τις 15 Ιανουαρίου, οπότε τα γεωργικά υπολείμματα έχουν αποξηρανθεί».

Παρέμβαση για το θέμα κάνουν και 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, που φέρνουν το θέμα στη Βουλή και ζητούν να μετατραπεί η κατάρα της καύσης σε... ευλογία, ακόμη και με αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Θυμίζουν τις αρνητικές συνέπειες (καύση στο Δέλτα Αξιού–Λουδία και Αλιάκμονα σε μια έκταση πάνω από 80.000 στρέμματα, κοιλάδα Σερρών που απολήγει και στη λίμνη Κερκίνης, κοιλάδα Λαμίας, Αιτωλοακαρνανία), περιοχές με πλούσια άγρια ορνιθοπανίδα, προστατευόμενες σε κοινοτικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Προτείνουν λοιπόν να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η «διαδραστική ορυζοκαλλιέργεια, όπως αναπτύχθηκε παγκοσμίως για πρώτη φορά μέσω του δημόσια επιδοτούμενου Προγράμματος Αύξησης Βιότοπων Υδρόβιας Ορνιθοπανίδας στην κοιλάδα του Σακραμέντο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ», με σκοπό «να γίνουν και τα δύο, δηλαδή και να καλλιεργείται ρύζι και να αυξηθεί ο βιότοπος για τα πουλιά».

Αστικά λύματα - Θριάσιο

Ερχονται πρόστιμα και νέα παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο

Βρυξέλλες Του Κώστα Μοσχονά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει τσουχτερά πρόστιμα και παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διαιωνιζόμενη ανεπαρκή επεξεργασία αστικών λυμάτων στην περιοχή του Θριάσιου.

Πρόκειται για μια υπόθεση που κρατά έντεκα χρόνια και το πρόβλημα παραμένει, παρά το γεγονός ότι από το 2012 εγκαινιάστηκε το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων.

Καθυστερήσεις υπάρχουν στην ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου, κυρίως στην Ελευσίνα, αλλά και εκεί που έχει κατασκευαστεί έχουν γίνει ελάχιστες συνδέσεις με τις οικοδομές.

Οι κάτοικοι, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος και δεν βοήθησαν ούτε οι διευκολύνσεις που έχει θεσπίσει η ΕΥΔΑΠ την τελευταία τριετία.

Με την πρώτη καταδικαστική απόφαση του 2004, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παραβίαζε το κοινοτικό δίκαιο, λόγω έλλειψης επαρκούς συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων που κατέληγαν στον κόλπο της Ελευσίνας.

Το θέμα έφτασε πάλι στο Δικαστήριο μετά από προσφυγή που άσκησε η Επιτροπή, η οποία επισημαίνει ότι η έλλειψη κατάλληλων συστημάτων επεξεργασίας στην περιοχή του Θριάσιου συνεπάγεται κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου, τα υπόγεια ύδατα και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Παρατηρεί ότι από την πρώτη καταδίκη και παρά την κάποια πρόοδο, μόνο το 28% των αστικών λυμάτων συλλέγεται και υποβάλλεται σε επεξεργασία πριν από την απόρριψή τους στον κόλπο της Ελευσίνας, ενώ αναφέρει ότι «το ποσοστό συλλογής δεν έχει βελτιωθεί σχεδόν καθόλου από τον Ιούλιο του 2012, όταν η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων τέθηκε σε λειτουργία».

Ενόψει αυτής της συνεχιζόμενης παράβασης και ελλείψει οποιασδήποτε ένδειξης ως προς το πότε θα λήξει, η Επιτροπή αποφάσισε χθες να παραπέμψει εκ νέου την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή προστίμων.

Συγκεκριμένα, ζητά από το Δικαστήριο να επιβάλει ένα κατ’ αποκοπήν ποσό από την ημερομηνία της πρώτης απόφασης έως ότου το κράτος-μέλος συμμορφωθεί ή -ελλείψει συμμόρφωσης- έως την ημερομηνία της δεύτερης απόφασης.

Το ποσό αυτό βασίζεται σε ένα ημερήσιο ποσό πολλαπλασιαζόμενο επί τον αριθμό των ημερών, κατά τις οποίες η παράβαση υφίσταται. Εως σήμερα το ποσό αυτό ανέρχεται στα 15.943.620 ευρώ.

Η Επιτροπή προτείνει, επίσης, την επιβολή ημερήσιου προστίμου ύψους 34.974 ευρώ, το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από την ημερομηνία της απόφασης του Δικαστηρίου, έως ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με το δίκαιο της Ε.Ε.

Σε παρόμοια υπόθεση, στις 15 Οκτωβρίου 2015, το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα να καταβάλει πρόστιμα, επειδή παρέβη την υποχρέωση συμμόρφωσής της με απόφαση του Δικαστηρίου του 2007 σχετικά με την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (μη συμμόρφωση σε 23 αστικές περιοχές).

Στην υπόθεση αυτή, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει ένα κατ’ αποκοπήν ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ και μια προοδευτικώς μειούμενη χρηματική ποινή ύψους 20.000 ευρώ ανά ημέρα.

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πελοπόννησος: ο φαύλος κύκλος των απορριμμάτων
Η διαχείριση των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει άλυτο πρόβλημα, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, λίγο μετά τη χθεσινή συνάντηση με τη Ρουμάνα επίτροπο...
Πελοπόννησος: ο φαύλος κύκλος των απορριμμάτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας
Κινητοποιήσεις την ερχόμενη Παρασκευή. Ο δήμαρχος Παύλου Μελά ανήγγειλε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ και επισήμανε την ανάγκη για εύρεση χρηματοδότησης ανεξάρτητης μελέτης από ΑΕΙ.
Η Θεσσαλονίκη στα κάγκελα για την καύση απορριμμάτων RDF–SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μάχη με τον χρόνο για τα σκουπίδια
​Με τον λύτη ενός παζλ που πασχίζει να συμπληρώσει τα τελευταία κρίσιμα κομμάτια υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου μπορεί να συγκριθεί ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Τα...
Μάχη με τον χρόνο για τα σκουπίδια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση βουλευτών για το φακέλωμα
​Στη Βουλή φτάνει το θέμα του φακελώματος πολιτών και μαζικών φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης από ιδιωτική εταιρεία επικοινωνίας. Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων...
Ερώτηση βουλευτών για το φακέλωμα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εργοστάσια παραγωγής... καυσίμων από σκουπίδια περικυκλώνουν τη Θεσσαλονίκη
Την ώρα που η Ευρώπη εγκαταλείπει τέτοιου είδους πρακτικές, ενισχύοντας την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, συζητείται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας η κατασκευή τριών τέτοιων...
Εργοστάσια παραγωγής... καυσίμων από σκουπίδια περικυκλώνουν τη Θεσσαλονίκη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πελοποννήσιοι δήμαρχοι κατά Τατούλη για τα απορρίμματα
Μέτωπο κατά του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη φαίνεται ότι σχηματίζουν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τάσσονται με την πλευρά του υπουργείου...
Πελοποννήσιοι δήμαρχοι κατά Τατούλη για τα απορρίμματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας