• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 33.5°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 30.0°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.2°C / 29.2°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.4°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 29.9°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 33.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  79%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

«Ανάσα» για τους αιγιαλούς από το ΣτΕ

 • A-
 • A+

Ασπίδα προστασίας απλώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στη συλλήβδην χρήση από τους ιδιώτες των αιγιαλών και των παραλιών, ακυρώνοντας τη σχετική υπουργική απόφαση και κρίνοντας παράλληλα ότι η παραχώρηση πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση (μεμονωμένα) και όχι σωρευτικά για όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα, με χθεσινή απόφασή τους οι δικαστές της επταμελούς σύνθεσης του Ε’ Τμήματος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου έκριναν ότι «οι ΟΤΑ όχι μόνο πρέπει να παραχωρούν ‘‘μεμονωμένα, κατά περίπτωση’’ τις παραλίες προκειμένου να τοποθετούνται καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, τροχήλατα αναψυ­κτήρια (αυτοκινούμενα αναψυ­κτήρια) κ.λπ., αλλά πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη εποπτεία έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο των εικονικών δημοπρασιών από την πλευρά των δήμων».

Με το σκεπτικό αυτό οι δικαστές ακύρωσαν την κοινή υπουργική απόφαση του 2009, κρίνοντας οριστικά ότι η μεταβίβαση από τους ΟΤΑ του δικαιώματος χρήσης παραλίας σε τρίτους δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση.

Και τούτο διότι κάτι τέτοιο προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές αλλά και την ισχύουσα νομοθεσία.

Η επίμαχη υπουργική απόφαση (αντικαταστάθηκε με μεταγενέστερες με το ίδιο περιεχόμενο μέχρι και το 2014) επιτρέπει την «απευθείας παραχώρηση, με αντάλλαγμα, του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών στους ΟΤΑ Α’ βαθμού».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης (3944/2015) του ΣτΕ, η σχετική παραχώρηση θα υλοποιείται κατά περίπτωση (ύστερα από εξατομικευμένη κρίση της διοικήσεως κ.λπ.), εφόσον υπάρχουν σχετικά διαγράμματα που καθορίζουν τους όρους της παραχώρησης.

Τα «απαγορευτικά»

Ταυτόχρονα αποκλείεται η παραχώρηση αιγιαλού, όχθης κ.λπ. όταν αυτή έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος ή έχει χαρακτηριστεί περιοχή φυσικού κάλλους ή υπάρχουν ευπαθή οικοσυστήματα.

Επίσης στις παραλίες δεν μπορεί να επιτρέπονται μόνιμες κατασκευές, καθώς επιφέρουν αλλοίωση στη μορφολογία του αιγιαλού και είναι αντίθετες στον προορισμό του.

Οπως τονίζουν οι ανώτατοι δικαστές, «δεν νοείται συλλήβδην εκ των προτέρων έγκριση εκ μέρους των αρμοδίων υπουργών μεταβιβάσεων, διότι έτσι απεμπολούν την αρμοδιότητα ασκήσεως εποπτείας επί των πράξεων των ΟΤΑ, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε διακινδύνευση τα παράκτια συστήματα».

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει κατά της επίμαχης υπουργικής απόφασης ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κ.ά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επιστροφή του σχεδίου Π.Δ. για την προστασία του Κόλπου της Κυπαρισσίας
​Κόπηκε για δεύτερη φορά από το ΣτΕ το σχέδιο Π.Δ. για τον «χαρακτηρισμό του Κυπαρισσιακού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής του ως “περιοχής προστασίας της φύσης”, καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός...
Επιστροφή του σχεδίου Π.Δ. για την προστασία του Κόλπου της Κυπαρισσίας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Σώστε τα «Λαλάρια»
Κραυγή αγωνίας για τα ολοστρόγγυλα λευκά βότσαλα που βρίσκονται σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, στο βορειοανατολικό άκρο της Σκιάθου. «Πάρτε φωτογραφίες, όχι βότσαλα», είναι το μήνυμα της...
Σώστε τα «Λαλάρια»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα «απόβλητα» μιας θαλάσσιας ρύπανσης
Ενα κουβάρι χωρίς μέση και τέλος, που όσο περνούν οι μέρες ξετυλίγεται μεν, μπερδεύεται δε, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η υπόθεση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Εκεί που φαίνεται να κλείνει...
Τα «απόβλητα» μιας θαλάσσιας ρύπανσης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
​Μόνο μία είναι η απορία που σου καρφώνεται στο μυαλό όταν το Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) που μεταφέρει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΜΜΕ πλησιάζει στο ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ...
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων
Το άδειασμα των δεξαμενών τού «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» αναμένεται να δώσει απαντήσεις για το πόσα καύσιμα διέρρευσαν κατά τη διάρκεια της βύθισής του στη θάλασσα, αλλά και εάν είχε ακόμα τα καύσιμα που φαίνεται να έχει...
«Κλειδί» η απάντληση των καυσίμων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Αναστρέψιμη η βλάβη στο οικοσύστημα»
Δεκάδες είναι τα ερωτήματα και οι απορίες που έχουν προκύψει μετά το ξαφνικό ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», προκαλώντας μια πρωτόγνωρη θαλάσσια ρύπανση. Δικαιολογημένα, ειδικά όσοι επλήγησαν από τη...
«Αναστρέψιμη η βλάβη στο οικοσύστημα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας