• Αθήνα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  17°C 15.6°C / 18.0°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.6°C
  4 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.7°C
  3 BF
  91%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.7°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.5°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  4 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.3°C / 18.2°C
  2 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  4 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 11.7°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  1 BF
  92%

Οι Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που χωροθετούνται στα ορεινά της Κρήτης προκάλεσαν κλίμα έντασης στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Ηράκλειο, καθώς αντιδρούν κάτοικοι και στους τέσσερις νομούς

Οι ΒΑΠΕ παίρνουν τα βουνά

 • A-
 • A+

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αντικείμενο την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού του νησιού.

Επίμαχο θέμα ήταν η χωροθέτηση των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα ορεινά της Κρήτης, θέμα που έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τα τελευταία χρόνια από κατοίκους και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Η πρόταση των μελετητών του υπουργείου Περιβάλλοντος τέθηκε σε διαβούλευση από το καλοκαίρι και εκφράστηκαν δεκάδες φορείς του νησιού όχι μόνο για το θέμα των βιομηχανικών ΑΠΕ, αλλά και για άλλα επίμαχα ζητήματα που αφορούν το Χωροταξικό, όπως η τουριστική ανάπτυξη, η εγκατάσταση οχλουσών χρήσεων, π.χ. η ανάπτυξη λιμένων, η δημιουργία του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου στο Καστέλι κτλ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της παραγωγής ενέργειας στο νησί, οι εκπρόσωποι του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ άσκησαν σκληρή κριτική στην εισήγηση της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία αποδέχεται την εγκατάσταση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος σχεδόν 4.000 MW σε 8 περιοχές της Κρήτης.

Το μέγεθος αυτό είναι πενταπλάσιο των αναγκών της Κρήτης σε ενέργεια (700 MW) και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την πώληση ηλεκτρικής ισχύος εκτός Κρήτης, κατά κύριο λόγο από μεγάλες εταιρείες, που έχουν ήδη πάρει άδειες παραγωγής για διάφορες περιοχές του νησιού.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής υποστήριξε πως η εισήγηση της περιφέρειας δεν προτείνει περιοχές εγκατάστασης ΒΑΠΕ, αλλά επιβάλλει τους όρους και τις περιοχές αποκλεισμού για αντίστοιχες επενδύσεις στο νησί, αν και παραδέχτηκε και ο ίδιος πως οι περιοχές που... περισσεύουν από τον αποκλεισμό προφανώς είναι διαθέσιμες προς εγκατάσταση και επενδύσεις αυτού του είδους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μία μέρα πριν από τη συνεδρίαση το Παγκρήτιο Δίκτυο κατά των ΒΑΠΕ έδωσε στη δημοσιότητα και τον χάρτη της Κρήτης όπου αποτυπώνονται οι «διαθέσιμες» περιοχές του νησιού για την εγκατάσταση αιολικών, καταλαμβάνοντας ένα σημαντικότατο κομμάτι, κυρίως της ορεινής Κρήτης.

Στην Βιάννο

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι από τους δημάρχους του νησιού, πολλοί από τους οποίους δήλωσαν προβληματισμένοι από τις προβλέψεις της μελέτης, καθώς δεν έλαβε υπόψη της τις παρατηρήσεις τους, ενώ ο δήμαρχος της Βιάννου κατήγγειλε πως η μελετητική ομάδα δεν βρέθηκε ποτέ στον δήμο του για να καταγράψει τις ανάγκες της περιοχής.

Εκ μέρους του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ τοποθετήθηκε η αρχιτέκτονας Βάνα Σφακιανάκη, η οποία χαρακτήρισε «δούρειο ίππο» τον σχεδιασμό για καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς ανοίγει τις ορέξεις σε επενδυτές που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους του νησιού για να πουλήσουν ακόμα περισσότερο ρεύμα.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για το θέμα των ανταποδοτικών οφελών που αφήνουν στην Κρήτη οι επενδύσεις βιομηχανικών ΑΠΕ.

Τα μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου είχαν χαρακτηρίσει «ιδιαίτερα προσβλητική» για τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων της Κρήτης τη σχετική διατύπωση που περιλαμβάνεται στην εισήγηση της περιφέρειας, πως ο βασικότερος λόγος που πυροδοτεί τις αντιδράσεις είναι ότι η κοινωνία δεν μετέχει στα υπερκέρδη των παραγωγών.

Ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι θα ήταν πιο ήπιες οι αντιδράσεις εάν οι Κρητικοί έπαιρναν και ένα «χαρτζιλίκι».

Προσπαθώντας να απαντήσει ο κ. Καλογερής έριξε ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά αναφερόμενος στις Σκουριές της Χαλκιδικής και στη «γενική αποδοχή που έχει η επένδυση των μεταλλείων χρυσού από την τοπική κοινωνία», για να πάρει οργισμένες απαντήσεις από τους παρευρισκόμενους κατοίκους.

Στο δημαρχείο του Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς μέλη τοπικών φορέων και κινήσεων από όλη την Κρήτη.

Τελικά το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση, ενώ ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ζήτησε από τη μελετητική ομάδα του υπουργείου και την επικεφαλής κ. Κλουτσινιώτη να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της περιφέρειας επί της αρχικής μελέτης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ομόφωνα «όχι» στα αιολικά μαμούθ
Απολύτως αρνητικό ως προς την εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ είναι το κλίμα στους δήμους αλλά και στην κοινωνία της Κρήτης. Χθες τα δημοτικά συμβούλια Ηρακλείου και Ρεθύμνου γνωμοδότησαν αρνητικά ως προς τις...
Ομόφωνα «όχι» στα αιολικά μαμούθ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
400 χιλιόμετρα δρόμων στα βουνά της Κρήτης
Επί ποδός πολέμου παραμένουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Κρήτης, για τις γιγάντιες επενδύσεις βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αφορμή η επανέναρξη της διαβούλευσης για τη δημιουργία δύο έργων...
400 χιλιόμετρα δρόμων στα βουνά της Κρήτης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Επενδύ-ΣτΕ στη Μονή Τοπλού
Και με τη βούλα συνταγματικό κρίθηκε από το ΣτΕ το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά την τεράστια τουριστική επένδυση στη Μονή, από την εταιρεία Loyalward Ltd. Η απόφαση λήφθηκε τον Μάρτιο, αλλά...
Επενδύ-ΣτΕ στη Μονή Τοπλού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Λύση» στο ενεργειακό με... νέες Σκουριές;
Λίγο πριν τελειώσει η διαβούλευση για το ζήτημα της ενεργειακής σύνδεσης της Πελοποννήσου με την Κρήτη, ο ΑΔΜΗΕ διαμηνύει ότι η χάραξη του έργου είναι η βέλτιστη δυνατή. Από την πλευρά τους, ωστόσο, φορείς και...
«Λύση» στο ενεργειακό με... νέες Σκουριές;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Πέταξαν στη θάλασσα» τους εργολάβους
Σαφές μήνυμα προς τις εταιρείες βιομηχανικών ΑΠΕ, αλλά και προς τους εργολάβους που ετοιμάζονται να οργώσουν τα βουνά της Κρήτης έστειλαν το Σάββατο οι κάτοικοι στα ορεινά του Ρεθύμνου. Αλληλέγγυοι από τα γύρω...
«Πέταξαν στη θάλασσα» τους εργολάβους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας