• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 24.1°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.6°C / 22.7°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  2 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 17.0°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 20.4°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 22.7°C
  2 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.8°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  22°C 17.3°C / 21.6°C
  1 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.5°C / 22.2°C
  0 BF
  72%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.2°C
  1 BF
  68%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.1°C
  1 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  71%

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση της Greenpeace ενάντια στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Κανένας φραγμός για τα μεταλλαγμένα

 • A-
 • A+

Με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση κανονισμού που θα επέτρεπε σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. να περιορίζει ή να απαγορεύει την πώληση και τη χρήση των εγκεκριμένων από την Ε.Ε. γενετικά τροποποιημένων τροφίμων ή ζωοτροφών στην επικράτειά τους.

Η νομοθετική πρόταση, η οποία θα τροποποιούσε την ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε., σύμφωνα με την οποία κάθε κράτος-μέλος αποφασίζει να επιτρέψει ή όχι την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων σπόρων στο έδαφός του, είχε κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Απριλίου 2015 και είχε χαρακτηριστεί ως συμβιβαστική λύση.

Κι αυτό διότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενοι στην Ε.Ε., με αποτέλεσμα ορισμένα κράτη-μέλη να υποστηρίζουν ότι ακόμη εμπεριέχουν άγνωστους κινδύνους για την υγεία και ότι δεν είναι απαραίτητοι σε κάθε περίπτωση, ενώ άλλα κράτη-μέλη πιστεύουν ότι είναι ουσιαστικής σημασίας για το μέλλον.

Οι ευρωβουλευτές καταψήφισαν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς θεώρησαν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος για να απαγορεύσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. την κυκλοφορία των εγκεκριμένων ΓΤΟ στις εθνικές τους αγορές και ότι ο κανονισμός θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών που τάσσονται υπέρ και αυτών που τάσσονται κατά των ΓΤΟ.

Το εμπόδιο

Είναι χαρακτηριστικό ότι εφόσον η καλλιέργεια μπορεί να λαμβάνει χώρα στο έδαφος ενός κράτους-μέλους, το εμπόριο των ΓΤΟ διασχίζει τα σύνορα, κάτι που σημαίνει ότι μία εθνική απαγόρευση της πώλησης και της χρήσης τους θα ήταν δύσκολο ή και αδύνατο να εφαρμοστεί χωρίς την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στις εισαγωγές.

«Η ψηφοφορία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ σε ό,τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα με την ενιαία αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος Τζιοβάνι Λα Βία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νέα νομοθετική πρόταση, ωστόσο ο Επίτροπος για θέματα υγείας και ασφάλειας των τροφίμων, Vytenis Andriukaitis, ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτίθεται να αποσύρει αυτήν που καταψηφίστηκε.

Πρόσφατα, 19 από τα 28 κράτη-μέλη είχαν ζητήσει να κρατηθούν εκτός της επικράτειάς τους οι ΓΤΟ, ωστόσο δημιουργήθηκε ένα πολύπλοκο «μωσαϊκό», ακόμη και στο εσωτερικό κάποιων κρατών.

Για παράδειγμα, η βρετανική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει σθεναρά τα γενετικά τροποποιημένα, ζήτησε την απαγόρευση της καλλιέργειάς τους για τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, επιτρέποντάς την μόνο στην Αγγλία.

Ομοίως, το Βέλγιο επέλεξε να κρατήσει τη γαλλόφωνη Βαλονία ως περιοχή απαλλαγμένη από μεταλλαγμένα.

Μέχρι στιγμής, μόνο το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΜΟΝ 810 της Monsanto καλλιεργείται στην Ε.Ε., ενώ υπάρχουν επίσης οκτώ εκκρεμείς αιτήσεις για την καλλιέργεια ΓΤΟ.

Επιπλέον, υπάρχουν 58 ΓΤΟ που έχουν εγκριθεί για εισαγωγή στην Ε.Ε. για τρόφιμα και ζωοτροφές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ακόμα δεν έκλεισε η πόρτα στα μεταλλαγμένα
Η ελληνική εξαίρεση από το νέο ευρωπαϊκό σύστημα αδειοδότησης καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών δεν επαρκεί νομικά για να μείνουν μακριά από το πιάτο μας. Η Ελλάδα, όπως και κάθε ευρωπαϊκή χώρα...
Ακόμα δεν έκλεισε η πόρτα στα μεταλλαγμένα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γενετικά τροποποιημένη... κωμωδία στις Βρυξέλλες
Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα, που προτείνει η Ε. Ε. ουσιαστικά δεν κλείνει το «παράθυρο» στα εν λόγω προϊόντα, καθώς η Κομισιόν θα συνεχίσει να έχει τον τελευταίο λόγο για το τι καταλήγει...
Γενετικά τροποποιημένη... κωμωδία στις Βρυξέλλες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ετικέτα προέλευσης σε όλα τα τρόφιμα για να ξέρουμε τι τρώμε
Σε εξέλιξη βρίσκεται καμπάνια πανευρωπαϊκής συλλογής υπογραφών με τον τίτλο «Μάθε τι τρως», με την οποία ζητείται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομοθετικά την υποχρεωτική δήλωση προέλευσης για όλα τα...
Ετικέτα προέλευσης σε όλα τα τρόφιμα για να ξέρουμε τι τρώμε
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Μεσόγειος στερεύει από ψάρια
Μπορεί οι μεσογειακοί λαοί να διατηρούν τα ψαρικά πολύ ψηλά στις διατροφικές τους προτιμήσεις -με την Πορτογαλία να κρατά τα πρωτεία, έχοντας μέση κατανάλωση πάνω από ένα κιλό ψάρι ανά εβδομάδα κατ’ άτομο-...
Η Μεσόγειος στερεύει από ψάρια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Φρένο» Βρυξελλών στα λιγνιτικά σχέδια της ΔΕΗ
Υπέρ της ενίσχυσης του μηχανισμού «εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών», που επιβάλλει πρόστιμα βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε όσες βιομηχανίες εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, ψήφισε προχθές το Ευρωπαϊκό...
«Φρένο» Βρυξελλών στα λιγνιτικά σχέδια της ΔΕΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στον αέρα η κατασκευή των νέων λιγνιτικών μονάδων
Σε μια απόφαση-σταθμό για τα ενεργειακά δρώμενα της Ελλάδας, το Ευρωκοινοβούλιο απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ για δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης. Έτσι τινάζει στον αέρα τα σχέδια για την κατασκευή και λειτουργία των...
Στον αέρα η κατασκευή των νέων λιγνιτικών μονάδων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας