• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.5°C / 34.5°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.0°C / 32.3°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 37.0°C
  1 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  3 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 33.0°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.4°C
  0 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 31.1°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.5°C / 32.2°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 34.3°C
  0 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.1°C / 31.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  39%

Καθηγητές του ΑΠΘ κατέρριψαν τους ισχυρισμούς της Ελντοράντο υπέρ της επένδυσης στις Σκουριές

Επιστήμονες εξηγούν γιατί η εξόρυξη χρυσού σημαίνει καταστροφή

 • A-
 • A+

Το πόρισμα είναι ένα: Οι εξορύξεις στις Σκουριές είναι για τα συμφέροντα και δεν βοηθούν κανέναν! Μιλώντας σε επιστημονική βάση, δύο ειδικοί καθηγητές του ΑΠΘ –ένας χημικός μηχανικός κι ένας γεωλόγος– ξεγύμνωσαν τους ισχυρισμούς της Ελντοράντο και όσων φλερτάρουν με την «επένδυση», στηριζόμενοι πάντα στα πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος που βρίσκονται εδώ και αρκετές εβδομάδες στα χέρια του εισαγγελέα.

«Τα πορίσματα αυτά δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε ήταν συνωμοσία κάποιων εχθρών της επένδυσης, αλλά το αποτέλεσμα του επίμονου αγώνα των κατοίκων που κατήγγειλαν και μόνοι τους έψαχναν αυτά για τα οποία βοούσε ο τόπος», ξεκαθάρισε μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση του κινήματος «SOS Χαλκιδική», στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Νικόλαος Μοσχούδης.

Από την πλευρά του, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του ιδίου πανεπιστημίου Σαράντης Δημητριάδης συνέδεσε το ζήτημα των πορισμάτων με την απόφαση Σκουρλέτη, που στηρίχθηκε στην περίφημη μεταλλουργική μέθοδο ακαριαίας τήξης, η οποία, όπως τόνισε, δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο παρά μόνο πειραματικά, ενώ η εταιρεία δεν έχει κάνει εδώ και τρία χρόνια καμία επιτόπια δοκιμή ημιβιομηχανικού τύπου για να αποδείξει ότι μπορεί να εφαρμοστεί στη Χαλκιδική. Από τις αναφορές τους κατέστη σαφές ότι η Ελντοράντο:

■ Ρυπαίνει τα υπόγεια και επιφανειακά νερά με δηλητήρια και το περιβάλλον με επικίνδυνα απόβλητα.

■ Αποκρύπτει την επικινδυνότητα των υλικών που χρησιμοποιεί για να ξεγελάει τις αρχές και τους κατοίκους.

Αυτά ακριβώς, όπως εξήγησαν οι δύο επιστήμονες, καταδεικνύουν τα πορίσματα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος που στηρίχθηκαν σε αυτοψίες και αναλύσεις και κρατούνταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στα συρτάρια του υπουργείου.

21 παραβάσεις

Πορίσματα-φωτιά για την εταιρεία, που καταγράφουν 21 παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από το 2012 ώς το 2014 (12 στον Μαντέμ Λάκκο και 9 στην Ολυμπιάδα).

Παραβάσεις που έχουν να κάνουν με τη μετακίνηση τοξικών υλικών, την απόκρυψη στοιχείων επικινδυνότητας των παραγόμενων προϊόντων και αποβλήτων, την ανεξέλεγκτη διαχείριση υγρών τοξικών αποβλήτων, αλλά και τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων χωρίς άδεια!

«Φαίνεται ότι επιδίωξη της εταιρείας ήταν η μείωση του κόστους με υποβάθμιση των μέτρων ασφαλείας», σύμφωνα με τον καθηγητή Νικόλαο Μοσχούδη, κάτι που ασφαλώς δείχνει και τις προθέσεις για τα υπόλοιπα υποέργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στις Σκουριές.

Η εταιρεία, όπως προκύπτει, δεν υπέβαλε στοιχεία για την επικινδυνότητα των προϊόντων που επεξεργάζεται, αλλά και των αποβλήτων, προκειμένου να αποφύγει να εφαρμόσει την οδηγία SEVEZO (ειδικό σχέδιο διαχείρισης για επικίνδυνες ουσίες με αυστηρούς όρους) ή ακόμη και σχέδιο ΒΑΜΕ (βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης).

Ταυτοχρόνως, υγρά τοξικά απόβλητα ρίχνονταν ανεξέλεγκτα στους υδάτινους αποδέκτες, όπως τον Κοκκινόλακα, με αποτέλεσμα οι επιθεωρητές να εντοπίσουν υπερβάσεις βαρέων μετάλλων που ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια.

Μια άλλη ομάδα παραβάσεων αφορά την ελλιπή τήρηση όρων για τα έργα αποκατάστασης στην Ολυμπιάδα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Σαράντη Δημητριάδη, η εταιρεία έχει εκμεταλλευτεί το 80% του χρυσοφόρου τέλματος χωρίς την παραμικρή αποκατάσταση, με αποτέλεσμα την ύπαρξη όξινων απορροών στο περιβάλλον.

Εκτενείς αναφορές έγιναν και σε άλλες «εγκληματικές παραλείψεις»:

■ Στον τρόπο κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επεξεργασίας Αποβλήτων, που εγκυμονεί κινδύνους μόλυνσης του θαλάσσιου μετώπου προς το Αιγαίο.

■ Στο ρέμα του Κοκκινόλακα καταλήγουν όλα τα τοξικά από τις επεξεργασίες, μεταξύ των οποίων και κυάνιο.

«Στη ζυγαριά των κερδών και των ζημιών θα πρέπει να βλέπουμε όχι μόνο το άμεσο μέλλον», εξήγησαν οι ειδικοί επιστήμονες αναφερόμενοι στην «καραμέλα» των θέσεων εργασίας, «αλλά κυρίως το γεγονός πως οι περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις θα μείνουν για πάντα στον τόπο, ο οποίος δύσκολα θα γιατρευτεί από τη βαριά μεταλλευτική δραστηριότητα».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το τρυπάνι πήρε μπρος, η «Ελληνικός Χρυσός» μηνύει όποιον διαφωνεί
Δριμείες κατηγορίες κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος εξαπέλυσε ο Δήμος Αριστοτέλη ύστερα από την έναρξη γεωτρήσεων στην Τσικάρα της Χαλκιδικής, δίπλα σε υδρευτικές γεωτρήσεις από τις οποίες πίνουν νερό 3.000...
Το τρυπάνι πήρε μπρος, η «Ελληνικός Χρυσός» μηνύει όποιον διαφωνεί
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Λουκέτο τώρα στις Σκουριές»
Με κεντρικό σύνθημα «Τόσες παραβάσεις είναι αρκετές, να βάλουμε λουκέτο τώρα στις Σκουριές», κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού πραγματοποίησαν χθες...
«Λουκέτο τώρα στις Σκουριές»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κάθε αυτοψία και χειρότερα
Παραβιάσεις και άλλων περιβαλλοντικών όρων έχουν γίνει από την «Ελληνικός Χρυσός» στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από νεότερες αυτοψίες των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι αναμένεται...
Κάθε αυτοψία και χειρότερα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Business as usual στις Σκουριές
Η φάμπρικα συλλήψεων και δικογραφιών σε βάρος διαδηλωτών που αντιδρούν στην εξόρυξη των Σκουριών συνεχίζεται και επί Πανούση! Πέντε συλλήψεις χθες το απόγευμα για παρακώλυση συγκοινωνιών, κατά τη διάρκεια...
Business as usual στις Σκουριές
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η περιβαλλοντική βόμβα της «Ελληνικός Χρυσός»
Το ότι η «Ελληνικός Χρυσός» δεν έχει την καλύτερη σχέση με την περιβαλλοντική νομοθεσία το τεκμηριώνουν δεκάδες επιστήμονες, το βεβαιώνουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, το πιστοποιούν και τα πρόστιμα.
Η περιβαλλοντική βόμβα της «Ελληνικός Χρυσός»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
SOS για χιλιάδες τόνους καρκινογόνων ρύπων από τις Σκουριές
Τεράστιοι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την πιθανή λειτουργία του ανοικτού ορύγματος στις Σκουριές. Καταγγελία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας...
SOS για χιλιάδες τόνους καρκινογόνων ρύπων από τις Σκουριές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας