• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.1°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.4°C
  3 BF
  58%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.5°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.9°C / 5.5°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.1°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 9.9°C
  1 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.4°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 6.9°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 9.4°C
  0 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.3°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 6.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 0.0°C
  2 BF
  75%

Από την παρέμβαση των περιβαλλοντικών οργανώσεων στην Περιφέρεια Αττικής

Τα ρέματα, οι.. γυρίνοι και η χαμένη αλήθεια

 • A-
 • A+

Με ένα μακροσκελές δελτίο Τύπου, που δημοσιεύθηκε άκριτο και χωρίς αναφορά στην αιτία της έκδοσής του σε αρκετά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, η Περιφέρεια Αττικής επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» που αφορούσε τη μέθοδο που επέλεξε για τον καθαρισμό των ρεμάτων της Αττικής, όπως καταγγέλθηκε από 14 περιβαλλοντικούς φορείς και συλλογικότητες της Αττικής (βλ. «Ρέματα της Αττικής: o καθαρισμός που μπορεί να φέρει πλημμύρες» - 19/10/2015).

Στο ρεπορτάζ, που φιλοξένησε εκτενώς τις απόψεις του Χρήστου Καραμάνου, αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, για τα ζητήματα που θίγονταν, επισημαινόταν   ότι οι επιλογές  της Περιφέρειας ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσουν την ενίσχυση, παρά την αποφυγή των πλημμυρών και να επιφέρουν πλήγμα στα οικοσυστήματα των ρεμάτων.

«Προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τον απαραίτητο καθαρισμό των ρεμάτων», λοιπόν, η Περιφέρεια Αττικής καταρχήν αναφέρει: «Ουδείς μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της οικολογικής ευαισθησίας. Ιδιαίτερα, δε, όταν η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και η παράταξη Δύναμη Ζωής  απαρτίζεται και από μέλη σημαντικών οικολογικών κινημάτων με διαδρομή και αγώνες σε όλα τα μεγάλα μέτωπα της πολιτικής Οικολογίας τα τελευταία χρόνια και έχουν εμπράκτως αποδείξει όχι μόνο την ευαισθησία τους στο θέμα αυτό αλλά και την αποφασιστικότητά τους να επιτελέσουν χειροπιαστό έργο, λαμβάνοντας υπεύθυνες αποφάσεις».

Και συνεχίζει: «Θεωρούμε τα ρέματα ολοκληρωμένα οικοσυστήματα και όχι αγωγούς ομβρίων ή ακαθάρτων και, προκειμένου να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες από τα εντεινόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω και της κλιματικής αλλαγής, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε ορισμένες αναγκαστικές παραδοχές που διασφαλίζουν τους πολίτες και τις περιουσίες τους πέρα από ιδεοληψίες και ανούσιες θεωρητικές προσεγγίσεις».

«Ενδεικτικά, δεν είναι δυνατόν να βάζουμε στην ίδια ζυγαριά τους συμπαθείς και απαραίτητους για ένα οικοσύστημα γυρίνους με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεδομένου ότι παράλληλα διασφαλίζεται και η προστασία του οικοσυστήματος».

Στη συνέχεια, η Περιφέρεια Αττικής  επισημαίνει ότι «οι εργασίες καθαρισμού λαμβάνουν κάθε μέριμνα για να προστατεύεται η παρόχθια βλάστηση», ότι οι εργασίες όπως, η διάνοιξη της κοίτης ενός ρέματος από φερτούς ογκόλιθους, και όγκους υλικών, είναι αδιανόητο να γίνουν με χειρωνακτικά μέσα», και ότι «καθαρισμοί γίνονται εκεί που επιβάλλει η Φύση».

Σε ό,τι αφορά  τις διακηρύξεις των εργολαβιών καθαρισμού, αναφέρει ότι» συντάσσονται και δημοσιεύονται με γνώμονα την περιφρούρηση του δημοσίου συμφέροντος από ενδεχόμενες επιπρόσθετες απαιτήσεις (claims) των εργολάβων», ότι  οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι απολύτως διαφανείς», ότι πρόκειται για διεθνείς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς, των οποίων το αποτέλεσμα τίθεται στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού συνεδρίου και ότι η εκτέλεση των εργασιών αποκλειστικά με χειρωνακτικά μέσα θα ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα για αυτούς.      

Δυστυχώς, η Περιφέρεια Αττικής δεν απαντά επί της ουσίας στην εμπεριστατωμένη καταγγελία των περιβαλλοντικών φορών και συλλογικοτήτων της Αττικής, καθώς  οι διακηρύξεις αυτές χαρακτηρίζονται από ασάφεια και απροσδιοριστία σχετικά με τα έργα, τη μέθοδο και το αντικείμενο καθαρισμού. Δεν απαντά στο ότι οι διακηρύξεις παραβλέπουν την κείμενη νομοθεσία προστασίας και οριοθέτησης των ρεμάτων, ενώ απουσιάζουν δεδομένα υπολογισμού της επικινδυνότητας πλημμυρικών φαινομένων στημ κάθε θέση. Αντ’ αυτού αφήνει την τύχη των καθαρισμών να γίνονται «εκεί που επιβάλλει η Φύση». Και οι εργολάβοι, θα συμπληρώναμε.

Κουβέντα δεν γίνεται για την επιλογή της παρόμοιας αντιμετώπισης είτε πρόκειται για ρέματα υπό καθεστώς προστασίας ή για χτισμένα/μπαζωμένα, είτε πρόκειται για ορεινά τμήματα ρεμάτων ο καθαρισμός των οποίων αυξάνει την ορμή των υδάτων στα ορεινά και οδηγεί με βεβαιότητα σε πλημμυρικά φαινόμενα κατά μήκος της πεδινής κοίτης.

Είναι απορίας άξιο το πώς από τη μια η Περιφέρεια επικαλείται τις αγωνιστικές περγαμηνές των παρελθόντων χρόνων των μελών της παράταξης της Ρένας Δούρου πάνω σε οικολογικά ζητήματα και από την άλλη κάνει λόγο για «ιδεοληψίες και ανούσιες θεωρητικές προσεγγίσεις», ουσιαστικά από τους ανθρώπους των ενεργών οικολογικών κινημάτων, που σε κάποιες περιπτώσεις στήριξαν την εκλογή αυτών των μελών και, πάντως, δεν έβαλαν το δάχτυλο στο «μέλι της εξουσίας», με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε ό,τι αφορά το ότι «δεν είναι δυνατόν να βάζουμε στην ίδια ζυγαριά τους συμπαθείς και απαραίτητους για ένα οικοσύστημα γυρίνους με την προστασία της ανθρώπινης ζωής» πρόκειται για ένα επιχείρημα-εφεύρεση της Περιφέρειας, το οποίο δεν ισχυρίστηκε κανείς. Αλλά στον σουρεαλισμό δεν μπορεί να γυρίσει κανείς την πλάτη. Ιδιαίτερα όταν διακατέχεται από αφέλεια,  προχειρότητα και σχεδιασμούς «στο πόδι».

Για τις αυθαιρεσίες των διακηρύξεων όσο και για τις ίδιες τις εργολαβίες και το φυσικό τους αντικείμενο, αλλά και για τις επεμβάσεις στα ρέματα γενικότερα , ο «φάκελος» παραμένει ανοιχτός… Αν πάντως μπορεί να συμφωνήσει κανείς σε κάτι είναι ότι «ουδείς μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της οικολογικής ευαισθησίας». Μηδενός εξαιρουμένου, συμπεριλαμβανομένης της Περιφέρειας Αττικής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ρέματα της Αττικής: o καθαρισμός που μπορεί να φέρει πλημμύρες
Σύμφωνα με καταγγελίες, η μεθοδολογία βάσει της οποίας η Περιφέρεια αποφάσισε να καθαρίσει τις κοίτες των ρεμάτων -προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πλημμύρες- είναι προβληματική και ενδέχεται να πλήξει τα...
Ρέματα της Αττικής: o καθαρισμός που μπορεί να φέρει πλημμύρες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ερίζουν εκ νέου για την πλημμυρισμένη Μάνδρα
Οκτώ μήνες μετά ο εφιάλτης ξαναχτύπησε στη Μάνδρα. Η κακοκαιρία «Νεφέλη» με τις θερινές νεροποντές της έπληξε την περιοχή της Δυτικής Αττικής που τόσους μήνες προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της....
Ερίζουν εκ νέου για την πλημμυρισμένη Μάνδρα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Εναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 37 κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου απέστειλαν ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπ. Εθν. Αμυνας, Π. Καμμένο, τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και την...
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξύπνησε μαύρες μνήμες στη Μάνδρα η «Νεφέλη»
Ζοφερές -πλην νωπές- μνήμες έφεραν στους κατοίκους της Μάνδρας οι χθεσινοβραδινές ισχυρές βροχοπτώσεις, λίγους μόλις μήνες από την τραγωδία του Νοεμβρίου, όταν η περιοχή θρήνησε 24 νεκρούς. Εξαιτίας της...
Ξύπνησε μαύρες μνήμες στη Μάνδρα η «Νεφέλη»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
Οι φορείς που δραστηριοποιούνται στην προστασία του ρέματος επισημαίνουν ότι θα τον γκρεμίσουν μόνοι τους την Κυριακή, σε περίπτωση που δεν κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς.
Διορία για το γκρέμισμα του τοίχου που φράζει το ρέμα Πικροδάφνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μάνδρα: αρχίζουν τα αντιπλημμυρικά
Ξεκινούν οι εργασίες για το αντιπλημμυρικό έργο της «Εκτροπής χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτησης χειμάρρου Σούρες Θριασίου Πεδίου» στη Μάνδρα. Το έργο δημοπρατήθηκε και πήρε την απαραίτητη έγκριση από...
Μάνδρα: αρχίζουν τα αντιπλημμυρικά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας