Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.4°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 20.0°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 12.8°C / 20.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.8°C / 18.0°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.6°C / 17.8°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 5.6°C / 17.0°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  4 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  4 BF
  68%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  2 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  4 BF
  29%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.8°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  3 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 17.8°C
  1 BF
  83%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  32%
Ακόμα δεν έκλεισε η πόρτα στα μεταλλαγμένα

Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 είναι το μοναδικό μεταλλαγμένο φυτό που έχει μέχρι σήμερα εγκριθεί για καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και απαγορεύεται ήδη σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

Ακόμα δεν έκλεισε η πόρτα στα μεταλλαγμένα

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μπορεί η Ελλάδα να ζήτησε και να πέτυχε πρόσφατα την εξαίρεσή της από το νέο ευρωπαϊκό σύστημα αδειοδότησης καλλιέργειας μεταλλαγμένων καλαμποκιών, όμως αυτό δεν αρκεί, για να μείνουν τα μεταλλαγμένα οριστικά έξω από τα χωράφια και τα πιάτα μας.

Με δεδομένο ότι η τελική απόφαση ανήκει στην εταιρεία βιοτεχνολογίας, απαιτείται νόμος εθνικής απαγόρευσης για όλα τα μεταλλαγμένα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, την άμεση υιοθέτηση του οποίου ζητάει η Greenpeace.

Η ελληνική εξαίρεση από το νέο ευρωπαϊκό σύστημα αδειοδότησης καλλιέργειας μεταλλαγμένων καλαμποκιών εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας 2015/412, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη μπορούν να ζητήσουν από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας (Dow, Monsanto, Syngenta, Pioneer) να εξαιρεθούν από την αδειοδότηση καλλιέργειας των μεταλλαγμένων που προωθούν.

Αν θέλουν...

Σύμφωνα με την οδηγία, οι εταιρείες μπορούν να δεχτούν την εξαίρεση που ζητάει το κάθε κράτος-μέλος ή να αρνηθούν, χωρίς μάλιστα να απαιτείται αιτιολόγηση της άρνησής τους.

Για τον λόγο αυτό, η διαδικασία εξαίρεσης δεν προστατεύει ουσιαστικά και μόνιμα τα κράτη-μέλη που δεν θέλουν να καλλιεργήσουν μεταλλαγμένα.

Η Ελλάδα, όπως και κάθε ευρωπαϊκή χώρα που δεν θέλει μεταλλαγμένα, πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νομοθεσία εθνικής απαγόρευσης, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή οδηγία.

«Η εξαίρεση της χώρας από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων καλαμποκιών δεν εξασφαλίζει το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα κρατήσει πραγματικά την Ελλάδα καθαρή από μεταλλαγμένα.

Ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος, ιδιαίτερα τώρα που ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση συζητούν με κλειστές πόρτες την εμπορική συμφωνία ΤΤΙΡ, η οποία -μεταξύ άλλων- αφορά και την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.

Μοναδικός δρόμος, για να μην καλλιεργηθούν ποτέ μεταλλαγμένα στην Ελλάδα είναι να προχωρήσει ο νόμος που τα απαγορεύει, αλλά και να στραφεί η χώρα στη βιώσιμη γεωργία που παράγει τροφή χωρίς να δηλητηριάζει ανθρώπους και περιβάλλον με χημικά, φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένα», επεσήμανε η Ελενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.

Η Greenpeace καλεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, να ανακοινώσουν άμεσα τη σύνταξη και υιοθέτηση νόμου που θα απαγορεύει οριστικά και μόνιμα όλες τις καλλιέργειες μεταλλαγμένων στη χώρα.

Οι εξαιρέσεις

Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα και δώδεκα ακόμη κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία), μαζί με τέσσερις περιοχές (Βόρεια Ιρλανδία, Ουαλία και Σκοτία στη Μεγάλη Βρετανία και Βαλονία στο Βέλγιο) ζήτησαν και πέτυχαν να αποκλεισθούν από τις αιτήσεις έγκρισης καλλιέργειας του ΜΟΝ810 της Monsanto και επτά καλαμποκιών που ακόμη δεν έχουν εγκριθεί στην Ε.Ε.

Επιπλέον τέσσερα κράτη-μέλη (Δανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Σλοβενία) δήλωσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόθεσή τους να απαγορεύσουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, ενώ μερική εξαίρεση ζήτησε η Γερμανία, εν αναμονή πρόσθετων αποτελεσμάτων από επιστημονικές μελέτες για τα μεταλλαγμένα.

Υπενθυμίζεται ότι το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 είναι το μοναδικό μεταλλαγμένο φυτό που έχει μέχρι σήμερα εγκριθεί για καλλιέργεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και απαγορεύεται ήδη σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Τα μεταλλαγμένα δοκιμάζουν την TTIP
Σε κρίσιμο τεστ για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) εξελίσσονται οι έντονες αντιδράσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών, τις οποίες...
Τα μεταλλαγμένα δοκιμάζουν την TTIP
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δράση της Greenpeace κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων
Ένα ανθρώπινο τείχος έστησαν μέλη της τοπικής κοινωνίας και ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου της Greenpeace έξω από τις εγκαταστάσεις στις οποίες φυλάσσονται τα μηχανήματα των σεισμικών εργασιών για την...
Δράση της Greenpeace κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στις συμφωνίες CETA και TTIP
Με αίτημα να μην υπογράψει-επικυρώσει η κυβέρνηση τη ληστρική εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. η Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA καλεί σε διαδήλωση αύριο Σάββατο στο Σύνταγμα. Η...
Διαδηλώσεις ενάντια στις συμφωνίες CETA και TTIP
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πάρτε τώρα θέση για TTIP και CETA»
Δεδομένου του πάταγου που προκλήθηκε από τη διαρροή μεγάλου μέρους του κειμένου της «Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων» (TTIP) ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ, η Greenpeace καλεί -μέσω ανοιχτής...
«Πάρτε τώρα θέση για TTIP και CETA»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις
Εχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που η πρώτη γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια φυτεύτηκε στις ΗΠΑ, συνοδευόμενη από εκθαμβωτικές υποσχέσεις σχετικά με τη νέα αυτή τεχνολογία. Δύο δεκαετίες μετά, οι υποσχέσεις...
Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κανένας φραγμός για τα μεταλλαγμένα
Μη ρεαλιστική κρίθηκε και καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών η πρόταση κανονισμού που θα περνούσε στη δικαιοδοσία του κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. την απαγόρευση της χρήσης και πώλησης των...
Κανένας φραγμός για τα μεταλλαγμένα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας