• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 21.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.9°C
  2 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.7°C
  3 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  13°C 12.9°C / 14.7°C
  0 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 11.3°C / 15.5°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  3 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.7°C / 17.6°C
  2 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.7°C / 20.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.1°C / 21.6°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 18.6°C
  1 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  15°C 14.9°C / 16.9°C
  1 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.5°C / 13.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 22.0°C
  0 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.3°C
  0 BF
  97%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  85%

Τα αντιπλημμυρικά δεν είναι έργα βιτρίνας και γι’ αυτό πολλά έχουν μείνει στα συρτάρια

EUROKINISSI

Λεωφόροι-χείμαρροι με την πρώτη βροχή

 • A-
 • A+

«Μεγάλοι δήμοι, όπως το Χαλάνδρι, δεν έχουν δίκτυο ομβρίων με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατρέπονται σε χείμαρρους με μέτρια βροχή. Ενας από τους πιο κεντρικούς δρόμους, η Εθνικής Αντίστασης, ήταν ρέμα και καλύφθηκε πριν από μερικές δεκαετίες για να γίνει λεωφόρος. Τα νερά της βροχής όμως δεν ξεχνούν και έτσι πλημμυρίζουν τα γειτονικά κτίρια», αποκαλύπτει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Καραμέρος, αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, με αφορμή τις βροχές των δύο προηγούμενων ημερών.

«Αν αυτή η εικόνα υπάρχει στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, φανταστείτε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα στους δυτικούς δήμους και στους οικισμούς που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Αττική».

Στην περίπτωση του Χαλανδρίου, η δημοτική αρχή ανακάλυψε μια μελέτη του 1965, που είχε «ξεχαστεί» σε κάποιο συρτάρι. Με τη συνεργασία της περιφέρειας, η μελέτη επικαιροποιήθηκε και εξασφαλίστηκε κονδύλι 4 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει η κατασκευή δικτύου για τα νερά της βροχής.

Ο Γ. Καραμέρος αποκαλύπτει άλλο ένα παράδοξο: στη διασταύρωση της λεωφόρου Κηφισίας με την οδό Κόδρου είχε κατασκευαστεί στη δεκαετία του 1970 ένας αγωγός, ο οποίος όμως δεν επαρκεί για τα νερά της βροχής που έρχονται από το Χαλάνδρι και πρέπει να διοχετευθούν στον Ποδονίφτη. Το ανεπαρκές έργο λειτουργεί ως φράγμα, με αποτέλεσμα να «πνίγεται» κάθε τόσο η γύρω περιοχή.

Το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι σύνθετο, χρειάζονται μελέτες και σωστός προγραμματισμός, αλλά κυρίως έξυπνες πρακτικές με σεβασμό στο περιβάλλον. «Δεν είναι λύση τα μεγάλα έργα», υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης και εξηγεί ότι ο βασικός στόχος είναι, με μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, να συγκρατηθούν τα νερά της βροχής στους ορεινούς όγκους και να μη φτάνουν στις κατοικημένες περιοχές.

Το καλοκαίρι, με τη συνεργασία του Δήμου Πεντέλης και με μικρό κόστος, καθαρίστηκαν δέκα φράγματα που είχαν κατασκευαστεί στο βουνό μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2002. Ολα αυτά τα χρόνια δεν είχαν συντηρηθεί και στην ουσία είχαν αχρηστευθεί. Εξασφαλίστηκε επίσης κονδύλι δύο εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί μια δεξαμενή ανάσχεσης στα Βριλήσσια, ώστε να προστατευθούν οι χαμηλότερες περιοχές και να εξασφαλιστούν ποσότητες νερού που θα είναι χρήσιμες για πυρόσβεση ή για πότισμα κοινόχρηστου πράσινου.

Το πρόγραμμα 2015

EUROKINISSI

Τα αντιπλημμυρικά έχουν ένα... μειονέκτημα: δεν είναι έργα βιτρίνας. Επιπλέον έχουν υψηλό κόστος, αφού με βάση παλιότερους υπολογισμούς του υπουργείου Υποδομών, απαιτούνται επενδύσεις περίπου 500 εκατ. ευρώ για να θωρακιστεί η Αττική.

Με την ξηρασία των προηγούμενων χρόνων και τη συνεχή μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων ήταν τα πρώτα που αφαιρέθηκαν από τους προϋπολογισμούς των συναρμόδιων υπουργείων.

Μετά τις έντονες βροχές της περσινής χρονιάς, η Περιφέρεια Αττικής αναθεώρησε το πρόγραμμα των αντιπλημμυρικών δράσεων του 2015, που πλέον ανέρχεται σε 172,4 εκατ. ευρώ και δίνει έμφαση στην Ανατολική Αττική (41,2 εκατ. ευρώ) και τη Δυτική (29 εκατ. ευρώ).

«Το ρέμα είναι πηγή ζωής, γίνεται όμως εχθρός όταν μπαζωθεί ή καλυφθεί για να γίνει δρόμος», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης, που θεωρεί ότι «η ζημιά έχει γίνει από χρόνια και τώρα δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί». Τα καταπατημένα ρέματα, σύμφωνα με στοιχεία του Πολυτεχνείου, είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Αττική.

Από τα 700 που υπήρχαν ώς το 1940, με συνολικό μήκος 1.280 χλμ., έχουν απομείνει λιγότερα από 50 και το μήκος τους, μόλις που ξεπερνά τα 430 χλμ. Αλλά και από αυτά, λίγα βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Με κονδύλια του υπουργείου Υποδομών υλοποιούνται τα έργα στο ρέμα της Εσχατιάς, στην ευρύτερη περιοχή Ιλίου και Μενιδίου, αλλά προχωρούν με ρυθμούς... χελώνας, αφού πέντε χρόνια μετά την έναρξή τους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις!

Οι δημοπρατήσεις

Επειτα από πολλές καθυστερήσεις, το υπουργείο ετοιμάζεται να δημοπρατήσει το «Μέγα Ρέμα» Ραφήνας, με μήκος 15,5 χλμ. Θα θωρακίσει ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Αττικής, με συνολική επιφάνεια 140 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αφού σε αυτό καταλήγουν τα μικρότερα ρέματα Καλλιτεχνούπολης, Αγίας Παρασκευής, Σπάτων, Γέρακα, Λεονταρίου και Βακαλόπουλου, ο Βαλανάρης και το Λυκόρεμα. Θα δεχτεί επίσης ένα μέρος των νερών από άλλα μικρά ρέματα που σήμερα καταλήγουν στον Ποδονίφτη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Χρηματικές ενισχύσεις στα... σκουπίδια
Με χρηματικές ενισχύσεις, το υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να κάμψει τις αντιδράσεις των δήμων στα σχέδια δημιουργίας χώρων επεξεργασίας σκουπιδιών στα διοικητικά τους όρια.
Χρηματικές ενισχύσεις στα... σκουπίδια
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι άλλοι νοιάζονται για το περιβάλλον
Η χώρα μας δεν εκπροσωπείται στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε. με βασικό θέμα την κλιματική αλλαγή, αφού η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει τέτοιου είδους «ευαισθησίες».
Οι άλλοι νοιάζονται για το περιβάλλον
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Βελτιώνεται το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό μετά την τεκμηριωμένη παρέμβαση του WWF στη Βουλή
Βελτιώσεις σε δύο μεγάλα θέματα που αφορούν το σκέλος του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομίας Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής...
Βελτιώνεται το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό μετά την τεκμηριωμένη παρέμβαση του WWF στη Βουλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Εναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 37 κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου απέστειλαν ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπ. Εθν. Αμυνας, Π. Καμμένο, τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και την...
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα κατεστραμμένα κτίρια Ανατολικής και Δυτικής Αττικής
Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου έχει συγκροτήσει ομάδα που καταγράφει τις στεγαστικές ανάγκες για να βρεθεί προσωρινή λύση στο πρόβλημα. «Με τους πρώτους υπολογισμούς τα καμένα κτίρια στην περιοχή φτάνουν τις 3.000»...
Ξεκίνησαν οι αυτοψίες στα κατεστραμμένα κτίρια Ανατολικής και Δυτικής Αττικής
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Σώστε το ρέμα του Ποδονίφτη!»
«Για εμάς, τους κατοίκους, ο Ποδονίφτης είναι το ρέμα μας. Δεν είναι ένας οχετός ομβρίων υδάτων. Παρακαλώ, προστατέψτε το». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Μ. Γκέτλιχ, κάτοικο των Πατησίων και εισακούστηκαν καθώς...
«Σώστε το ρέμα του Ποδονίφτη!»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας