• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.2°C / 19.5°C
  2 BF
  75%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 15.7°C
  0 BF
  90%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  5 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.4°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 13.6°C
  2 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 7.9°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 16.8°C
  4 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 20.9°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.9°C
  2 BF
  88%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 20.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  4 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  16°C 14.9°C / 15.9°C
  6 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 11.2°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.8°C
  3 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 19.8°C
  1 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.7°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 14.4°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  93%

Η Αλυκή της Λήμνου, πριν

Το ανθρώπινο χέρι έκανε πάλι το «θαύμα» του

 • A-
 • A+

H Αλυκή της Λήμνου, η μεγαλύτερη φυσική αλυκή της Ελλάδας, έγινε θάλασσα. Το μακρύ χέρι του ανθρώπου έδρασε και πάλι σε μια προστατευόμενη περιοχή, καταφέρνοντας ένα βαρύ πλήγμα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο και εγκυμονώντας ευρύτερη περιβαλλοντική καταστροφή ενός σημαντικότατου υγροβιότοπου του Αιγαίου και της Μεσογείου, ενός φυσικού πόρου πρωτίστως για την ίδια τη Λήμνο.

Τον χειμώνα η Αλυκή εμφανίζεται ως λίμνη, ενώ το καλοκαίρι το νερό εξατμίζεται και γεμίζει με αυτόπηκτο αλάτι. Από τους γειτονικούς λόφους και τα χωράφια εκρέει στη λίμνη γλυκό νερό, ενώ σε κάποια σημεία της λίμνης παρεισφρέει και θαλασσινό νερό σε μικρές ποσότητες, υπογείως. Επιφανειακά η Αλυκή δεν επικοινωνούσε καθόλου με τη θάλασσα.

Πώς ξεκίνησε

Ολα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, όταν οι καταρρακτώδεις φετινές βροχές ανέβασαν τη στάθμη της λίμνης, απειλώντας με πλημμύρα τα γειτονικά χωράφια, και οι ιδιοκτήτες τους ζήτησαν από τον Δήμο Λήμνου να παρέμβει. Οπερ και εγένετο, με παιδαριώδη τρόπο. Με βαριά μηχανοκίνητα μέσα (graders) δημιουργήθηκε ένα τεχνητό άνοιγμα από την Αλυκή προς τη θάλασσα, ένα κανάλι επικοινωνίας πλάτους περίπου 15 μέτρων, εκχωματώνοντας τμήμα αμμοθινών που λειτουργούσε ως φυσικό διαχωριστικό.

Αναπόφευκτα, η θάλασσα πλέον πλημμυρίζει τη λίμνη, ανεβάζοντας σημαντικά τη στάθμη της, ανατρέποντας την αλατότητα και τις λεπτές ισορροπίες του οικοσυστήματος και επηρεάζοντας την τροφική αλυσίδα. Ετσι, η λίμνη φέτος το καλοκαίρι δεν λειτούργησε ως αλυκή, αλλά ως λίμνη θαλάσσιου νερού βάθους 1-1,5 μέτρου.

Η λίμνη Αλυκή (ή Αλμυρή Λίμνη) με έκταση 6.316 στρέμματα βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Λήμνου και είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις «λίμνες» της Λήμνου.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη φυσική αλυκή της Ελλάδας, καθώς και την τελευταία μεγάλη φυσική λιμνοθάλασσα στον χώρο του Αιγαίου. Η Λίμνη δεν έχει ψάρια, ωστόσο υπάρχουν οργανισμοί που αποτελούν πηγή τροφής για τα διάφορα είδη πτηνών, ερπετών και αμφιβίων. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, λόγω της υψηλής ορνιθολογικής της αξίας. Το σύμπλεγμα των τριών υγροτόπων (Αλυκή, Χορταρολίμνη, Ασπρολίμνη) φιλοξενεί έναν αριθμό 135 ειδών.

«Η διάνοιξη του καναλιού είχε ως αποτέλεσμα η θάλασσα να εισέλθει και να συνεχίζει να εισέρχεται μετά από φουσκοθαλασσιά και με τα κύματά της στη λίμνη και έτσι να αναμειγνύονται διαφορετικοί τύποι και μάζες νερού με διαφορετικές πυκνότητες και αλατότητες – το αλμυρό νερό της θάλασσας με το υφάλμυρο-γλυκό νερό της Αλυκής», αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος ωκεανογράφος Σταμάτης Κυριακίδης.

Χάλασε η ισορροπία

«Το τεχνητό άνοιγμα προς τη θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα η θάλασσα να εισέλθει και να συνεχίζει να εισέρχεται μετά από φουσκοθαλασσιά και με τα κύματά της, στη λίμνη, και έτσι να αναμειγνύονται διαφορετικοί τύποι και μάζες νερού με διαφορετικές πυκνότητες και αλατότητες. Το αλμυρό νερό της θάλασσας με το υφάλμυρο – γλυκό νερό της Αλυκής. Οι συνέπειες είναι ότι κάποια είδη πανίδας και χλωρίδας σίγουρα θα εκλείψουν από τη μεταβλητότητα της προηγούμενης περιβαλλοντικής ισορροπίας και θα επηρεαστεί και η τροφική αλυσίδα. Μακροπρόθεσμα δεν μπορούμε να πούμε σε τι μέγεθος και βαθμό θα είναι η επιδείνωση της περιβαλλοντικής κατάστασης» επισημαίνει ο ίδιος.

Την υπόθεση κατήγγειλε δημόσια ο Ομιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Aρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου «Ανεμόεσσα» και τη γνωστοποίησε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς.

Η «Ανεμόεσσα» μιλάει για παρανομία, εκφράζει φόβους ότι λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης τα φλαμίνγκο δεν θα επισκεφθούν τη Λήμνο, ζητά τη δέσμευση κονδυλίων του Πράσινου Ταμείου για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και την επαναφορά της λίμνης στην πρότερη κατάστασή της.

«Η αδιαφορία για το περιβάλλον και το γεγονός ότι κάποιοι προτάσσουν μια άλλου τύπου ανάπτυξη οδήγησε στο να μη θεωρούν πάρα πολύ σοβαρό θέμα την παρέμβαση σε έναν τόπο που λειτουργεί ως οικοσύστημα. Και σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η άγνοια, γιατί θεωρώ ότι δεν πίστευαν ότι θα προκαλέσουν τέτοια ανεπανόρθωτη ζημιά», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της «Ανεμοέσσας» Γιώργος Κότσαλης.

«Αναστρέψιμη κατάσταση»

Ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, παραδέχθηκε στον αέρα τού «Ράδιο Λήμνος» την παρέμβαση του δήμου για «να μην πλημμυρίσουν οι μάντρες». Ανέφερε ότι η δημοτική αρχή αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι έγινε στον βαθμό που της αναλογεί, αλλά το περιβάλλον και ο άνθρωπος δεν είναι ξεκομμένα και ότι θεωρεί πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Λήμνου, Σαράντης Πανταζής, που προτείνει τη λειτουργία της Αλυκής για την εξαγωγή αλατιού: «Σήμερα τι ζητάμε; Αξιοποίηση της αλυκής για τα πουλιά ή για τους ανθρώπους; Μπορούν και τα δύο να συνυπάρξουν. Οι πλημμύρες οδήγησαν σε μια μικρή παρέμβαση για την έξοδο του βρόχινου νερού από την αλυκή. Συνεπώς χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις απ’ όλους. Η αλυκή πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει. Αν οι καλοκαιρινοί Λημνιοί επισκέπτες ενδιαφέρονται μόνο για την επιβίωση των πουλιών, τότε καλά κάνουν και βρίσκονται στο κλαμπ της οικολογίας», ανέφερε σε προσωπική του δήλωση.

Επί του παρόντος η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζήτησε να ελεγχθεί η περιοχή και το πιθανότερο είναι ότι θα «βρέξει» πρόστιμα, αλλά η μεγάλη ανησυχία παραμένει: Θα μπορέσουν τα έργα αποκατάστασης, όταν και όποτε δρομολογηθούν, να επαναφέρουν την Αλυκή στην αρχική της μορφή;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Εναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 37 κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου απέστειλαν ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπ. Εθν. Αμυνας, Π. Καμμένο, τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και την...
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Φώτισαν το Τείχος και «άλλαξαν τα φώτα» στους προστατευόμενους υγροβιότοπους
Ο φωτισμός για την ανάδειξη του Τείχους Δυμαίων είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για την πανίδα της περιοχής.
Φώτισαν το Τείχος και «άλλαξαν τα φώτα» στους προστατευόμενους υγροβιότοπους
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δολοφονικά καλώδια για τα υδρόβια πουλιά
Στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, τέσσερις αργυροπελεκάνοι, ένας βουβόκυκνος και ένα φοινικόπτερο εντοπίστηκαν τον προηγούμενο μήνα νεκρά κάτω από τις γραμμές μεταφοράς ρεύματος.
Δολοφονικά καλώδια για τα υδρόβια πουλιά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δήμαρχοι οργανώνονται κατά των ανεμογεννητριών
Επειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συζήτηση δημάρχων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
Δήμαρχοι οργανώνονται κατά των ανεμογεννητριών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δίκτυο Natura υπό εργασιακή ομηρία
Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους ζητούν από τον πρωθυπουργό οι 347 εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι επισφαλείς συμβάσεις των οποίων πλήττονται περαιτέρω.
Δίκτυο Natura υπό εργασιακή ομηρία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ηχηρό «όχι» στο περιβαλλοντικό έγκλημα του Αιγαίου
Ισχυρό ράπισμα στην εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας αιολικών αποτελεί η αρνητική γνωμοδότηση για τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση τριών Αιολικών Σταθμών σε 14 προστατευόμενες νησίδες του Νότιου Αιγαίου.
Ηχηρό «όχι» στο περιβαλλοντικό έγκλημα του Αιγαίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας