Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το ανθρώπινο χέρι έκανε πάλι το «θαύμα» του

Η Αλυκή της Λήμνου, πριν

Το ανθρώπινο χέρι έκανε πάλι το «θαύμα» του

  • A-
  • A+

H Αλυκή της Λήμνου, η μεγαλύτερη φυσική αλυκή της Ελλάδας, έγινε θάλασσα. Το μακρύ χέρι του ανθρώπου έδρασε και πάλι σε μια προστατευόμενη περιοχή, καταφέρνοντας ένα βαρύ πλήγμα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο και εγκυμονώντας ευρύτερη περιβαλλοντική καταστροφή ενός σημαντικότατου υγροβιότοπου του Αιγαίου και της Μεσογείου, ενός φυσικού πόρου πρωτίστως για την ίδια τη Λήμνο.

Τον χειμώνα η Αλυκή εμφανίζεται ως λίμνη, ενώ το καλοκαίρι το νερό εξατμίζεται και γεμίζει με αυτόπηκτο αλάτι. Από τους γειτονικούς λόφους και τα χωράφια εκρέει στη λίμνη γλυκό νερό, ενώ σε κάποια σημεία της λίμνης παρεισφρέει και θαλασσινό νερό σε μικρές ποσότητες, υπογείως. Επιφανειακά η Αλυκή δεν επικοινωνούσε καθόλου με τη θάλασσα.

Πώς ξεκίνησε

Ολα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, όταν οι καταρρακτώδεις φετινές βροχές ανέβασαν τη στάθμη της λίμνης, απειλώντας με πλημμύρα τα γειτονικά χωράφια, και οι ιδιοκτήτες τους ζήτησαν από τον Δήμο Λήμνου να παρέμβει. Οπερ και εγένετο, με παιδαριώδη τρόπο. Με βαριά μηχανοκίνητα μέσα (graders) δημιουργήθηκε ένα τεχνητό άνοιγμα από την Αλυκή προς τη θάλασσα, ένα κανάλι επικοινωνίας πλάτους περίπου 15 μέτρων, εκχωματώνοντας τμήμα αμμοθινών που λειτουργούσε ως φυσικό διαχωριστικό.

Αναπόφευκτα, η θάλασσα πλέον πλημμυρίζει τη λίμνη, ανεβάζοντας σημαντικά τη στάθμη της, ανατρέποντας την αλατότητα και τις λεπτές ισορροπίες του οικοσυστήματος και επηρεάζοντας την τροφική αλυσίδα. Ετσι, η λίμνη φέτος το καλοκαίρι δεν λειτούργησε ως αλυκή, αλλά ως λίμνη θαλάσσιου νερού βάθους 1-1,5 μέτρου.

Η λίμνη Αλυκή (ή Αλμυρή Λίμνη) με έκταση 6.316 στρέμματα βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Λήμνου και είναι η μεγαλύτερη από τις τρεις «λίμνες» της Λήμνου.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη φυσική αλυκή της Ελλάδας, καθώς και την τελευταία μεγάλη φυσική λιμνοθάλασσα στον χώρο του Αιγαίου. Η Λίμνη δεν έχει ψάρια, ωστόσο υπάρχουν οργανισμοί που αποτελούν πηγή τροφής για τα διάφορα είδη πτηνών, ερπετών και αμφιβίων. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, λόγω της υψηλής ορνιθολογικής της αξίας. Το σύμπλεγμα των τριών υγροτόπων (Αλυκή, Χορταρολίμνη, Ασπρολίμνη) φιλοξενεί έναν αριθμό 135 ειδών.

«Η διάνοιξη του καναλιού είχε ως αποτέλεσμα η θάλασσα να εισέλθει και να συνεχίζει να εισέρχεται μετά από φουσκοθαλασσιά και με τα κύματά της στη λίμνη και έτσι να αναμειγνύονται διαφορετικοί τύποι και μάζες νερού με διαφορετικές πυκνότητες και αλατότητες – το αλμυρό νερό της θάλασσας με το υφάλμυρο-γλυκό νερό της Αλυκής», αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος ωκεανογράφος Σταμάτης Κυριακίδης.

Χάλασε η ισορροπία

«Το τεχνητό άνοιγμα προς τη θάλασσα είχε ως αποτέλεσμα η θάλασσα να εισέλθει και να συνεχίζει να εισέρχεται μετά από φουσκοθαλασσιά και με τα κύματά της, στη λίμνη, και έτσι να αναμειγνύονται διαφορετικοί τύποι και μάζες νερού με διαφορετικές πυκνότητες και αλατότητες. Το αλμυρό νερό της θάλασσας με το υφάλμυρο – γλυκό νερό της Αλυκής. Οι συνέπειες είναι ότι κάποια είδη πανίδας και χλωρίδας σίγουρα θα εκλείψουν από τη μεταβλητότητα της προηγούμενης περιβαλλοντικής ισορροπίας και θα επηρεαστεί και η τροφική αλυσίδα. Μακροπρόθεσμα δεν μπορούμε να πούμε σε τι μέγεθος και βαθμό θα είναι η επιδείνωση της περιβαλλοντικής κατάστασης» επισημαίνει ο ίδιος.

Την υπόθεση κατήγγειλε δημόσια ο Ομιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Aρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου Λήμνου «Ανεμόεσσα» και τη γνωστοποίησε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς.

Η «Ανεμόεσσα» μιλάει για παρανομία, εκφράζει φόβους ότι λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης τα φλαμίνγκο δεν θα επισκεφθούν τη Λήμνο, ζητά τη δέσμευση κονδυλίων του Πράσινου Ταμείου για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος και την επαναφορά της λίμνης στην πρότερη κατάστασή της.

«Η αδιαφορία για το περιβάλλον και το γεγονός ότι κάποιοι προτάσσουν μια άλλου τύπου ανάπτυξη οδήγησε στο να μη θεωρούν πάρα πολύ σοβαρό θέμα την παρέμβαση σε έναν τόπο που λειτουργεί ως οικοσύστημα. Και σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η άγνοια, γιατί θεωρώ ότι δεν πίστευαν ότι θα προκαλέσουν τέτοια ανεπανόρθωτη ζημιά», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της «Ανεμοέσσας» Γιώργος Κότσαλης.

«Αναστρέψιμη κατάσταση»

Ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, παραδέχθηκε στον αέρα τού «Ράδιο Λήμνος» την παρέμβαση του δήμου για «να μην πλημμυρίσουν οι μάντρες». Ανέφερε ότι η δημοτική αρχή αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι έγινε στον βαθμό που της αναλογεί, αλλά το περιβάλλον και ο άνθρωπος δεν είναι ξεκομμένα και ότι θεωρεί πως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Αμετανόητος εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος Λήμνου, Σαράντης Πανταζής, που προτείνει τη λειτουργία της Αλυκής για την εξαγωγή αλατιού: «Σήμερα τι ζητάμε; Αξιοποίηση της αλυκής για τα πουλιά ή για τους ανθρώπους; Μπορούν και τα δύο να συνυπάρξουν. Οι πλημμύρες οδήγησαν σε μια μικρή παρέμβαση για την έξοδο του βρόχινου νερού από την αλυκή. Συνεπώς χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις απ’ όλους. Η αλυκή πρέπει και μπορεί να λειτουργήσει. Αν οι καλοκαιρινοί Λημνιοί επισκέπτες ενδιαφέρονται μόνο για την επιβίωση των πουλιών, τότε καλά κάνουν και βρίσκονται στο κλαμπ της οικολογίας», ανέφερε σε προσωπική του δήλωση.

Επί του παρόντος η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ζήτησε να ελεγχθεί η περιοχή και το πιθανότερο είναι ότι θα «βρέξει» πρόστιμα, αλλά η μεγάλη ανησυχία παραμένει: Θα μπορέσουν τα έργα αποκατάστασης, όταν και όποτε δρομολογηθούν, να επαναφέρουν την Αλυκή στην αρχική της μορφή;

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
Εναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 37 κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου απέστειλαν ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπ. Εθν. Αμυνας, Π. Καμμένο, τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και την...
Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κατασκηνώνουν μέχρι να νικήσουν
Οι κάτοικοι των Αγράφων αντιστέκονται στην ισοπέδωση των κορυφών από εγκατάσταση αιολικών πάρκων απαιτούν «την ελευθερία των βουνών από τις επενδύσεις» και απαντούν στις σχετικές απορριπτικές αποφάσεις του ΣτΕ.
Κατασκηνώνουν μέχρι να νικήσουν
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Παίζουν τον μουντζούρη» για την καύση σκουπιδιών της ΑΓΕΤ
​Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ του υπ. Περιβάλλοντος και του αν. υπ. Σωκράτη Φάμελλου και της κοινωνίας και των φορέων του Βόλου με επίκεντρο τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για το ζήτημα της καύσης σκουπιδιών από...
«Παίζουν τον μουντζούρη» για την καύση σκουπιδιών της ΑΓΕΤ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξήλωσαν νησίδα κοντά στην Καραμπατζάκη παρουσία του Μπέου
Ο Δήμος Βόλου, παρά την απόφαση του ΣτΕ που τον διατάσσει να απόσχει από κάθε εργασία στον επίμαχο δρόμο, εμμένει στις παρανομίες του, προχωρόντας με μία ακόμη καταδρομική επιχείρηση στο ξήλωμα και την...
Ξήλωσαν νησίδα κοντά στην Καραμπατζάκη παρουσία του Μπέου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Οι κυνηγοί ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. υπουργό»
Την πλήρη ικανοποίηση των κυνηγών ανά την επικράτεια, αλλά και την ολική απογοήτευση των οικολόγων προκάλεσε η φετινή ρυθμιστική απόφαση για την άσκηση του κυνηγιού που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και εκδόθηκε...
«Οι κυνηγοί ευχαριστούν ιδιαίτερα τον κ. υπουργό»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες
Δεσμεύοντας τις λιγοστές πιθαμές ελεύθερης ακτής στο παραλιακό μέτωπο της Ελευσίνας, σε πλήρη δυσαρμονία με το δημόσιο αίσθημα και παρά την αντίθεση με τις χρήσεις γης, ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας επιχειρεί...
Ενα ναυπηγείο-διαλυτήριο με συνοπτικές διαδικασίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας