• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.3°C / 25.7°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.2°C
  1 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.4°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  1 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.1°C
  3 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.4°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.5°C / 24.4°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 24.9°C
  0 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.7°C / 22.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  69%

Με ρυθμούς χελώνας προχωρά το κτηματολόγιο, το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα

EUROKINISSI/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Βραδυπορία για Γκίνες

 • A-
 • A+

Μια θέση στο βιβλίο... Γκίνες διεκδικεί το κτηματολόγιο στην Αθήνα, το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα αλλά και το σημαντικότερο εργαλείο σε μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια.

Η «δεύτερη γενιά» κτηματογραφήσεων είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2008, όταν πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες ακινήτων στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας κλήθηκαν να υποβάλουν δηλώσεις και να καταβάλουν το «κτηματόσημο» των 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.). Θα έπρεπε να ακολουθήσει η αξιοποίηση των στοιχείων για την κατάρτιση των κτηματολογικών χαρτών, αλλά 72 μήνες μετά το έργο δεν έχει καν ξεκινήσει!

Η «τσαχπινιά» τής τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να σπάσει τη διαδικασία σε δύο φάσεις, για να ξεφύγει έτσι από την κατηγορηματική άρνηση των Βρυξελλών να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του έργου μετά τα παρατράγουδα της «πρώτης γενιάς», οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Επί έξι χρόνια οι δύο μελετητικές εταιρείες, που είχαν υποβάλει προσφορές για τη δεύτερη φάση, είχαν επιδοθεί σε δικαστικό μπαράζ, με αποτέλεσμα τον Νοέμβριο του 2014 να ακυρωθεί ο διαγωνισμός. Προκηρύχθηκε νέος στον οποίο υποβλήθηκαν 15 προσφορές, αλλά οι διαδικασίες τους τελευταίους μήνες προχωρούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς.

Τις προηγούμενες ημέρες άνοιξαν οι οικονομικές προσφορές και διαπιστώθηκε ότι οι εκπτώσεις ξεπέρασαν το 60%, λόγω της καθίζησης της αγοράς αλλά και των ιδιαιτεροτήτων της δεύτερης φάσης.

Η νέα διοίκηση της κρατικής εταιρείας του Κτηματολογίου, που διορίστηκε πριν από ένα εικοσαήμερο, θα περιμένει την απόφαση της επιτροπής του διαγωνισμού και ευελπιστεί ότι στο τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει το έργο.

Η Αθήνα είναι το σημαντικότερο αλλά όχι το μοναδικό πρόβλημα της «δεύτερης γενιάς» των κτηματογραφήσεων που κάλυπτε τους 107 μεγαλύτερους δήμους στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα με 45 εργολαβίες. Εχουν ακυρωθεί οι διαγωνισμοί της δεύτερης φάσης που αφορούν τον Βόλο και τη Λιβαδειά, ενώ σε άλλες 22 ομάδες δήμων υπάρχουν ακόμη δικαστικές εκκρεμότητες.

Λίγο πάνω από το... μηδέν βρίσκονται οι δασικοί χάρτες, που προκηρύχθηκαν την ίδια εποχή. Οι ιδιοκτήτες πάντως έχουν καταβάλει περίπου 240 εκατ. ευρώ, που παραμένουν δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεν διατίθενται για τη συνέχιση του έργου που θα βάλει τάξη στο ιδιοκτησιακό χάος και θα αποκαλύψει την καταπατημένη δημόσια περιουσία.

Μνημονιακή δέσμευση

Βαλτωμένη είναι και η «τρίτη γενιά» που εξαγγέλθηκε το 2011 αλλά δεν έχει ξεκινήσει στις περισσότερες περιοχές που είχαν επιλεγεί. Να σημειωθεί ότι το κτηματολόγιο περιλαμβάνεται στο πρώτο Μνημόνιο και υπάρχει δέσμευση να ολοκληρωθεί ώς το 2020, παρ’ όλο που είκοσι χρόνια μετά την έναρξή του έχει καλυφθεί μόνον το 18% της χώρας.

Ηταν μέσα στις προτάσεις προς τους δανειστές τις οποίες είχε περιλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και, με βάση πληροφορίες, υπάρχει ειδική συμφωνία για τα επόμενα βήματα που πρέπει να ολοκληρωθούν στο τέλος του χρόνου.

Προβλέπονται μεταξύ άλλων:

•Συγκρότηση 16 περιφερειακών γραφείων κτηματογράφησης, που θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα λειτουργούντα υποθηκοφυλακεία. Σχετική ρύθμιση, με βάση τα προαπαιτούμενα, πρέπει να έχει ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο από τη νέα Βουλή και η στελέχωση να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους.

•Επιτάχυνση της είσπραξης του «κτηματόσημου» από τις ιδιοκτησίες που έχουν δηλωθεί στο πρώτο πρόγραμμα, που θα ξεμπερδέψουν με 35 ευρώ. Το θέμα είναι πολύπλοκο, με δεδομένο ότι οι ιδιοκτήτες έχουν αλλάξει στην εικοσαετία που μεσολάβησε.

Το βάρος αναμένεται να επωμιστεί ο σημερινός κάτοχος. Στα υπόλοιπα προγράμματα οι ιδιοκτήτες θα επιβαρυνθούν με το προβλεπόμενο συμπληρωματικό ποσό, που θα καλύπτει μαζί με το «κτηματόσημο» το ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του δηλωθέντος ακινήτου.

•Προτεραιότητα στους δασικούς χάρτες, όπου υπάρχουν σκέψεις να μεταφερθεί η αρμοδιότητα στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των περιφερειών. Υπάρχει όμως και αντίλογος, που προτείνει να ενταχθούν οι εναπομείναντες δασικοί υπάλληλοι στο δυναμικό του Κτηματολογίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων
Ενα φιλόδοξο πρόγραμμα του υπ. Περιβάλλοντος θέλει να αλλάξει τις όψεις των αστικών κέντρων. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν παλιές ενεργοβόρες πολυκατοικίες, αλλά τη διαφορά στο περιβάλλον θα την κάνει αν...
Γενναία κίνητρα για «απόσυρση» γερασμένων κτιρίων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
Στο «και πέντε», το υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχει να θωρακίσει τον Υμηττό, μετά την αναμενόμενη και δίκαιη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε το διάταγμα προστασίας του 2011 που αφορά τον...
Εκεί ψηλά στον Υμηττό...
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
SOS για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.
«Τοξικές βόμβες» είναι τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. που κυκλοφορούν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, λόγω της εκτεταμένης νοθείας στο συγκεκριμένο καύσιμο με πετρέλαιο θέρμανσης ή ναυτιλίας, που έχουν αυξημένη...
SOS για τα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
Οι βασικές παρεμβάσεις αφορούν την απελευθέρωση της παράκτιας ζώνης, εξασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της, προβλέπονται κάθετοι πεζόδρομοι και βελτίωση του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Ολική ανάπλαση στο Μάτι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
Ενας πρότυπος οικισμός, έκτασης περίπου 7.900 στρεμμάτων, με σύγχρονες υποδομές και ελεύθερους χώρους, θα ζωντανέψει μέσα από τις στάχτες που αφάνισαν το περασμένο καλοκαίρι το Μάτι.
Πρότυπος οικισμός γύρω από το Μάτι
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια
Την ένταξη ολόκληρης της περιοχής Μακρυγιάννη-Κουκάκι-Φιλοπάππου στο καθεστώς προστασίας της Ακρόπολης και την αναθεώρηση των όρων δόμησης ζητά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με έγγραφό της...
Προστασία της Ακρόπολης από τα ψηλά κτίρια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας