• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    26°C 23.7°C / 28.0°C
    1 BF
    40%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.2°C / 22.5°C
    2 BF
    68%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    23°C 22.6°C / 24.4°C
    1 BF
    66%
  • Ιωάννινα
    Σποραδικές νεφώσεις
    15°C 14.9°C / 14.9°C
    2 BF
    88%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.9°C / 22.9°C
    3 BF
    53%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 20.7°C / 22.0°C
    2 BF
    70%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 18.4°C
    0 BF
    63%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    24°C 24.3°C / 24.3°C
    1 BF
    56%
  • Ηράκλειο
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 21.8°C / 24.4°C
    2 BF
    71%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.9°C / 22.3°C
    3 BF
    73%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    24°C 23.3°C / 24.4°C
    2 BF
    46%
  • Σκόπελος
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 20.7°C / 21.7°C
    2 BF
    83%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    22°C 22.3°C / 22.3°C
    2 BF
    68%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.9°C / 22.8°C
    0 BF
    60%
  • Λαμία
    Αραιές νεφώσεις
    23°C 22.5°C / 24.0°C
    1 BF
    56%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.8°C / 22.1°C
    4 BF
    81%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    23°C 22.8°C / 26.7°C
    0 BF
    49%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    22°C 20.3°C / 21.6°C
    2 BF
    69%
  • Κατερίνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 21.4°C / 22.2°C
    2 BF
    78%
  • Καστοριά
    Αυξημένες νεφώσεις
    21°C 20.5°C / 20.5°C
    1 BF
    66%

Πάνω δεξιά: Γιώργης Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ: «Εχουμε κουραστεί να ακούμε ότι θα εξασφαλίσουν το 60% του επιπρόσθετου ενεργειακού κόστους που βαραίνει τις ΔΕΥΑ, τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι σαν να μιλάμε για μια κυβέρνηση με δύο πολιτικές». Κάτω: Απόστολος Καλογιάννης, δήμαρχος Λαρισαίων και αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ: «Ενα κοινωνικό αγαθό όπως το νερό δεν έχει άλλον τρόπο διαχείρισης, παρά ισχυρές δημοτικές επιχειρήσεις με το κατάλληλο προσωπικό και με οικονομικά που τους δίνουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν αυτό το αγαθό».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψήφισαν νόμο για το νερό που δεν μπορεί να εφαρμοστεί

  • A-
  • A+
Στη συνέντευξη Τύπου η Ενωση Δημοτικών επιχειρήσεων Υδρευσης-Αποχέτευσης «άδειασε» τις κυβερνητικές προθέσεις για έλεγχο του νερού από τη νεα ΡΑΕ ● Κραυγή αγωνίας της Ενωσης για τα πραγματικά προβλήματα που «πνίγουν» τις δημοτικές επιχειρήσεις, δηλαδή το ενεργειακό τους κόστος, που δεν είναι διαχειρίσιμο, και την υποστελέχωση που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία τους.

Στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, με τον οποίο οι πάροχοι ύδατος, μεταξύ των οποίων και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) υπήχθησαν στον έλεγχο, τη ρύθμιση και την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΑΥ) και διευρύνει το αντικείμενό της στα ύδατα και τα απόβλητα, αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου η διοίκηση της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), μέλη της οποίας είναι 123 δημοτικές επιχειρήσεις.

Οπως ανέφεραν, ο νέος νόμος έχει αντικειμενική αδυναμία υλοποίησης και εφαρμογής, ενώ τα πραγματικά προβλήματα που «πνίγουν» τις δημοτικές επιχειρήσεις είναι το ενεργειακό τους κόστος, που δεν είναι διαχειρίσιμο, καθώς και η υποστελέχωση που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία τους.

«Θεωρούμε ότι έγινε πολλή συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση, που είναι ένας φόβος, μια πολιτική υποψία. Το σύστημα και το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα. Υπάρχει μια ασφάλεια δικαίου και εκτός από τη νομολογία του ΣτΕ, η οποία είναι ισχυρή και πάγια από το 2014 μέχρι σήμερα. Μην ξεχνάμε ότι οι ΔΕΥΑ είναι περιουσία των δήμων», ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνης και πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γιώργης Μαρινάκης.

«Το τεράστιο ενεργειακό κόστος βαραίνει και τις ΔΕΥΑ και τα τιμολόγια. Εχουμε κουραστεί να ακούμε ότι θα εξασφαλίσουν το 60% του επιπρόσθετου ενεργειακού κόστους που βαραίνει τις ΔΕΥΑ, τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι σαν να μιλάμε για μια κυβέρνηση με δύο πολιτικές. Πρόσφατα άκουσα δημόσια τοποθέτηση του κ. Σκρέκα, ότι οι ΔΕΥΑ είναι δημόσιες δημοτικές επιχειρήσεις μονοπωλιακού χαρακτήρα. Αρα δεν μπαίνει θέμα ανταγωνισμού. Τότε γιατί δεν παίρνουμε κρατική επιχορήγηση;», αναρωτήθηκε.

«Το άλλο μεγάλο θέμα είναι αυτό της υποστελέχωσης. Δεν μπορούμε στο όνομα γενικών διακηρύξεων, κάνοντας την προκήρυξη 3Κ/2022 του ΑΣΕΠ, που καλύφθηκαν 200τόσες θέσεις, να πούμε ότι αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα. Εφόσον οι ΔΕΥΑ είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν με την ανταποδοτικότητα, δεν χρηματοδοτούνται και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, θα πρέπει να μπορούν να κάνουν προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ και οι ενστάσεις να κρίνονται από το ΑΣΕΠ», συνέχισε.

«Με αυτό το νομοσχέδιο η ΡΑΕ επιφορτίστηκε με μια ευθύνη, για να καλυφθεί μια αιρεσιμότητα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι Βρυξέλλες δεν συμφωνούν να προστεθεί σε μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή όχι μια ακόμη αρμοδιότητα, γιατί έχουμε επικεντρωθεί στο νερό, αλλά και τα απορρίμματα. Και προκύπτουν δύο ζητήματα. Οτι δεν υπάρχει ουσιαστική στελέχωση της ΡΑΕ και ότι προβλέπεται ότι, εντός 60 ημερών, θα πρέπει να απαντήσει η ΡΑΕ στα λεγόμενα σχέδια υπηρεσιών ύδατος και επίσης να απαντήσει εντός 30 ημερών στους προγραμματισμούς όλων των παρόχων ύδατος της χώρας, που είναι πάνω από 250. Είναι δυνατόν ένα ολιγομελές προσωπικό να κάνει κάτι που ούτε το ξέρει -και να το καταφέρει σε αυτές τις προθεσμίες;», αναρωτήθηκε ο κ. Μαρινάκης.

«Ενα κοινωνικό αγαθό όπως το νερό δεν έχει άλλον τρόπο διαχείρισης, παρά ισχυρές δημοτικές επιχειρήσεις με το κατάλληλο προσωπικό και με οικονομικά που τους δίνουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν αυτό το αγαθό. Πρόκειται για δημοτικές επιχειρήσεις που έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά σε ό,τι αφορά τα χρήματα και τη διαχείρισή τους, αλλά και στη διαχείριση του νερού που καθημερινώς βελτιώνεται. Οταν, λοιπόν, δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, η δυσκολία δεν ξεπερνιέται και αντιμετωπίζεται με ιδίους πόρους ή ακόμα και με την περιβόητη ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδατος», ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων και αντιπρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Απόστολος Καλογιάννης.

«Είμαστε καλόπιστοι και ακούσαμε τον υπουργό και την κυβέρνηση ότι δεν έχουν καμία πρόθεση ιδιωτικοποίησης του νερού. Κανένας δεν βάζει μια ταμπέλα “Πωλείται” σε μια ΔΕΥΑ ή σε όποιον άλλο δημόσιο φορέα. Αυτό που συνήθως γίνεται -και γίνεται σε ένα βάθος ετών- δεν θα αφορά τη σημερινή κυβέρνηση. Οπως έχει γίνει με τις δημοτικές μας επιχειρήσεις, με την υποστελέχωση και τα ενεργειακά, γίνεται μια προσπάθεια συγκέντρωσης οικονομικού αντικειμένου, άρα συγχωνεύσεις. Κι αυτό το οικονομικό αντικείμενο πλέον με υποστελεχωμένες ΔΕΥΑ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην είσοδο άλλων καταστάσεων», επισήμανε.

«Οι προσλήψεις πρέπει να απελευθερωθούν με προσωπικό που μπορεί να αντεπεξέλθει στο έργο των ΔΕΥΑ που θα πρέπει να μείνουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος», τόνισε ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μεγάλη συναυλία την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για το νερό

Μια νέα συμμαχία με την κοινωνία μετά το ιστορικό δημοψήφισμα του 2014 για την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού στήνεται εκ νέου αυτή την Κυριακή στην πλατεία Αριστοτέλους με μια μεγάλη συναυλία την οποία διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, με την υποστήριξη του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στην επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού.

Με το σύνθημα «Υπερασπίσου το Νερό» η Φωτεινή Βελεσιώτου και το μουσικό σχήμα «Πριγκηπέσσα», ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Δημήτρης Μυστακίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι Χειμερινοί Κολυμβητές θα ενώσουν τις φωνές τους σε μια ανοιχτή συναυλία (18.00) στην πλατεία Αριστοτέλους. Γιατί διοργανώνεται η συναυλία; Μα διότι, όπως λένε οι διοργανωτές, «ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης επανέρχεται» αφού «αρχικά η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι ακύρωσε με τροπολογία τις αποφάσεις του ΣτΕ, μια άνευ προηγουμένου δημοκρατική εκτροπή που παραβιάζει κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών. Επιπλέον, τη μέρα που όλη η χώρα παρακολουθούσε με θλίψη και οργή όσα συνέβησαν στα Τέμπη, εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο που προωθεί την υπαγωγή των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Είναι πλέον φανερό ότι το μέλλον που επιφυλάσσεται για το νερό είναι αντίστοιχο με αυτό που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια με το ρεύμα».

«Το νερό από την πηγή μέχρι τη βρύση δεν μπορεί να δοθεί σε ιδιώτες», τόνισε χθες σε συνέντευξη παρουσίασης της συναυλίας ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιώργος Αρχοντόπουλος, αναφερόμενος στο ιστορικό των αγώνων που έχουν δοθεί, το δημοψήφισμα του 2014 αλλά και στις αποφάσεις του ΣτΕ σύμφωνα με τις οποίες το κράτος καλείται να εναρμονιστεί και μέχρι τον Δεκέμβριο 2023 να έχει επιστρέψει τις μετοχές των δημόσιων εταιρειών ύδρευσης από το Υπερταμείο στο Δημόσιο. Ο γραμματέας του Σωματείου, Γιάννης Μήτζιας, τόνισε από την πλευρά του ότι στόχος τους είναι με την κοινωνία σύμμαχο «να γίνουμε εγγυητές της μη ιδιωτικοποίησης των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και των υπόλοιπων Δημοτικών Εταιρειών Υδρευσης» και η συναυλία αυτό ακριβώς θα κάνει, θα επανασυνδέσει το Σωματείο με την κοινωνία. «Πολιτική επιλογή» και «ιστορικό στοίχημα», όπως το δημοψήφισμα του 2014, είναι για τον Γ. Μήτζια η συναυλία, οπότε «θέλουμε στις 2 Απριλίου να δώσουμε μια συνολική απάντηση. Εκείνη την ημέρα δεν θα είναι μόνο η φωνή των εργαζομένων της ΕΥΑΘ που θα ακουστεί, αλλά ολόκληρης της πόλης. Για να καταφέρουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό δεν θα είναι υπόθεση μιας νύχτας, είναι μια υπόθεση που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και είναι μια υπόθεση που θα πάρει πολλά χρόνια. Από τη δική μας πλευρά, αυτό που απαιτείται είναι οργάνωση, υπομονή, διαρκής επαγρύπνηση».

«Εχουμε ήδη τη γνώση του τεχνικού μέρους από την αντιπολεμική συναυλία που οργανώσαμε στην ίδια πλατεία», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης Σφίγγος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, που είναι αισιόδοξος για την επιτυχία της εκδήλωσης: «Πιστεύουμε πως θα έχει μεγάλη επιτυχία η συναυλία, αυτό το δημόσιο αγαθό του νερού θα το κληρονομήσουν οι επόμενες γενιές, οπότε θα πρέπει να είναι δωρεάν».

Στο ιστορικό δεκάδων περιπτώσεων σε πόλεις της Ευρώπης στις οποίες το νερό ενώ είχε περάσει σε ιδιώτες στη συνέχεια πέρασε εκ νέου στους δήμους, αφού η εμπειρία της ιδιωτικοποίησης είχε αποβεί οδυνηρή, αναφέρθηκε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της συναυλίας, Ελίτα Φασουλά, η οποία σημείωσε ότι οι πολίτες άρχισαν να δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι χαρακτηριστικό ότι από συνάντηση σε συνάντηση αυξάνει το πλήθος των εθελοντών που προσέτρεξαν να βοηθήσουν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πυρά ομαδόν στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό
Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εργαζομένων σε υπηρεσίες ύδρευσης, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατακεραύνωσαν σε επιτροπή της Βουλής το πολυνομοσχέδιο Σκρέκα ζητώντας την άμεση απόσυρσή του.
Πυρά ομαδόν στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το νερό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Ζήτημα κατάλυσης της δημοκρατίας»
O Χρήστος Ρουμπάνης, μέλος της συντονιστικής Γραμματείας του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας, μιλά στην «Εφ.Συν.» στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού.
«Ζήτημα κατάλυσης της δημοκρατίας»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Το κίνημα για το νερό νίκησε την κυβέρνηση»
Η «Εφ.Συν.» εγκαινιάζει στήλη με συνεντεύξεις ανθρώπων που πρωτοστατούν στην υπεράσπιση των κοινών αγαθών και μιλάει σήμερα με τον Πέτρο Μπαστέα, μέλος γραμματείας ΣΕΚΕΣ και μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Προσωπικού...
«Το κίνημα για το νερό νίκησε την κυβέρνηση»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Δεύτερο «χαστούκι» για το νερό
Νέα απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατοχυρώνει το νερό ως δημόσιο αγαθό και απλώνει δίχτυ προστασίας στην άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίησή του.
Δεύτερο «χαστούκι» για το νερό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Συνάντηση για αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού
Η Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού οργανώνει συνάντηση συλλογικοτήτων, κινημάτων και πολιτών για να συζητήσουν για το νερό, τη διαχείριση και εκμετάλλευσή του.
Συνάντηση για αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στο πλαίσιο του αγώνα για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού της Αθήνας διοργανώνει αύριο η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού.
Οχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας