• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 10.0°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.4°C / 3.6°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 3.0°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 2.9°C
  1 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.7°C / -1.6°C
  4 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 8.6°C
  0 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.3°C / 12.5°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  84%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 15.7°C
  0 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  5 BF
  96%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  5 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.5°C / 6.7°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 12.1°C
  2 BF
  80%
 • Χαλκίδα
  Ψιχάλες
  7°C 5.5°C / 11.4°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.2°C
  2 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.6°C
  2 BF
  54%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  83%

Το μέτωπο που είναι ανοιχτό εδώ και καιρό, ανάμεσα στους αγωνιζόμενους ενάντια στην εξόρυξη κατοίκους Χαλκιδικής και στους εργαζομένους της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» αναβίωσε η αναστολή των εργασιών

EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Πόλεμος» και πάλι στις Σκουριές

 • A-
 • A+

Το κίνημα της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού θα βρεθεί την Κυριακή για ακόμη μία φορά στον δρόμο, υπερασπιζόμενο το περιβάλλον από την καταστροφή που συντελείται στην περιοχή.

Η απόφαση του υπουργείου να αναστείλει τις δραστηριότητες της εταιρείας στις Σκουριές ανακούφισε τους κατοίκους, που έβλεπαν όλο το προηγούμενο διάστημα το βουνό να καταστρέφεται με εντατικούς ρυθμούς, και η πορεία θα έχει ως στόχο να αυξήσει τις πιέσεις, ώστε το προσωρινό σταμάτημα των εργασιών να γίνει οριστικό από προσωρινό, αλλά και να αποκαλυφθούν και οι υπόλοιπες παραβιάσεις της νομιμότητας εκ μέρους της εταιρείας που δεν αφορούν μόνο τις Σκουριές.

Χθες το πρωί, ομάδα κατοίκων και μελών του Κινήματος ενάντια στις εξορύξεις, πήγαν στις Σκουριές για να διαπιστώσουν ότι οι εργασίες είχαν σταματήσει. Αντιθέτως, συνεχίζονταν απρόσκοπτα στην τοποθεσία Λάκκος Καρατζά, γι' αυτό και ετέθη σχετικό ερώτημα στην αστυνομία, που απέδωσε την ευθύνη και την αρμοδιότητα στη Διεύθυνση Μεταλλείων.

Οπως έγινε γνωστό, πάντως, οι εργασίες νομίμως συνεχίζονταν παρά την ανάρτηση της απόφασης απαγόρευσης στη «Διαύγεια», καθώς δεν είχε κοινοποιηθεί στην εταιρεία από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος ολόκληρος ο φάκελος, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία. Γεγονός είναι ότι η επίδοση της απόφασης είναι ζήτημα 24ώρων, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές.

Αντίδραση εργαζόμενων

«Σκουρλέτης-Τσίπρας με σφραγίδα και υπογραφή τους μας βγάζουν στον δρόμο και έχουν το θράσος να πουλάνε και το νέο στην πλάτη μας.

Χθες εντελώς ξαφνικά μάθαμε από τις ειδήσεις ότι χάνουμε τη δουλειά μας, και μάλιστα με υπουργική απόφαση και σφραγίδα της κυβέρνησης.

Χθες ακούσαμε τον αρμόδιο υπουργό που δεν ντράπηκε να μας κοιτάξει στα μάτια και να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα χάσουμε τις δουλειές μας, να ανακοινώνει με χαρά από την τηλεόραση την απόφασή του να βγάλει στην ανεργία 2.000 εργαζόμενους, να αφήσει χωρίς μεροκάματο 5.000 οικογένειες και μια ολόκληρη περιοχή που βασίζεται στα Μεταλλεία, απροστάτευτη [...]

Από δω και πέρα:

1. Θεωρούμε πλήρως αναξιόπιστη την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς

2. Καλούμε όλους τους αρμόδιους και την εταιρεία να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας προστατέψουν επιτέλους

3. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν αποκλείουμε τίποτα και καλούμε τους πάντες στον αγώνα για τη δικαίωση

Ο,τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια με τους αγώνες μας και τη δουλειά μας δεν θα τα θυσιάσουμε για να κάνουν κάποιοι την πολιτική τους ρεβάνς. Σήμερα δηλώνουμε πιο κατηγορηματικά από ποτέ ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε οι εργαζόμενοι και όλη η κοινωνία της Χαλκιδικής να γίνουν για άλλη μια φορά τα θύματα μιας προεκλογικής περιόδου.

Εφόσον η κυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη της τους νόμους του κράτους που εκφράζονται μέσα από το ΣτΕ, τότε και εμείς δεν πρόκειται να λάβουμε υπόψη μια μη νόμιμη αλλά πολιτική απόφαση.

Ελάτε να μας σταματήσετε!»

Σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού Μεταλλείων Κασσάνδρας «Ο Αριστοτέλης», Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας «Αγία Βαρβάρα», Σωματείο Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας

Πολεμικό κλίμα

Σε ακραίο πολεμικό κλίμα και με ευθείες απειλές κινείται η ανακοίνωση των εργαζομένων στις Σκουριές, την ίδια στιγμή που και η εταιρεία προφασίστηκε πλήρη άγνοια για την απόφαση αναστολής των αδειών των μονάδων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. λόγω μη υποβολής των απαιτούμενων εγγράφων που έχουν ζητηθεί από τον Μάρτιο.

Κι όμως τα ζητήματα που τέθηκαν από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του υπουργείου είναι συγκεκριμένα και αφορούν ακόμα και τους ίδιους τους εργαζόμενους που θέλουν να προστατεύσουν την εργασία τους.

Η αναστολή γίνεται διότι ούτε οι τεχνικές μελέτες συμπληρώθηκαν από την εταιρεία που είχε ενημερωθεί για τα κενά και τις ελλέιψεις από τις 28/4/2015 και επίσης δεν διενεργήθηκε από την εταιρεία η προβλεπόμενη δοκιμή στη μέθοδο που έχει επιλεγεί, δηλαδή την ακαριαία τήξη στην περιοχή και με τις δεδομένες τοπικές συνθήκες.

Κατόπιν αυτού, οι απαντήσεις της εταιρείας για το ότι αιφνιδιάστηκε και ότι έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και η εύκολη διαπίστωση ορισμένων ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση εμποδίζει τις επενδύσεις είναι έωλες. Η κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον, την υγεία των κατοίκων και των εργαζομένων εκεί, και φυσικά το περιβάλλον. Στο όνομα μιας επένδυσης δεν είναι δυνατόν να παραμερίζονται δημόσια αγαθά που υπερβαίνουν κατά πολύ την αξία της.

Οι εργαζόμενοι, όσο και αν απελπίζονται, οφείλουν να ζητούν πριν από κάθε τι άλλο την προστασία της ζωής και της ασφάλειας της δικής τους, αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας. Μια κοινωνία που έδωσε πολύμηνη μάχη στις Σκουριές για το περιβάλλον, με όποιο κόστος.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Είναι η συζήτηση που έχει πάρει τη μεγαλύτερη έκταση στον τηλεοπτικό χρόνο, αλλά και στην πολιτική αρένα. Υπερσκελίζει το πολιτικό ερώτημα τι είδους επενδύσεις θέλουμε και τι συνιστά επένδυση....
Και 1.300, και 1.700, και 2.500, και 1.000;
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Η ζωή μας δεν πωλείται»
Με τον δικό τους τρόπο αποχαιρέτησαν οι γυναίκες της Χαλκιδικής τον απερχόμενο Καναδό πρέσβη στον οποίο παρέδωσαν την αποχαιρετιστήρια επιστολή τους, καλώντας τον να πει στον επόμενο ότι τα λεφτά μπορούν να...
«Η ζωή μας δεν πωλείται»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Κάθε αυτοψία και χειρότερα
Παραβιάσεις και άλλων περιβαλλοντικών όρων έχουν γίνει από την «Ελληνικός Χρυσός» στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από νεότερες αυτοψίες των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι οποίοι αναμένεται...
Κάθε αυτοψία και χειρότερα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπλόκα» εργαζομένων και απελάσεις ακτιβιστών
Βραχύβια «μπλόκα» των μεταλλωρύχων χθες στη Χαλκιδική, που αποχώρησαν εσπευσμένα μετά τη σύλληψη των προέδρων δύο σωματείων τους. Στο μεταξύ, παραμένουν κρατούμενοι για να απελαθούν τέσσερις καταδικασθέντες...
«Μπλόκα» εργαζομένων και απελάσεις ακτιβιστών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Απειλές και βαριές κουβέντες
Στις επάλξεις παραμένουν οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής και τα μέλη του Κινήματος Ενάντια στις Εξορύξεις, που πραγματοποιούν νέα κινητοποίηση στις Σκουριές, αντιμετωπίζοντας με δυσπιστία την...
Απειλές και βαριές κουβέντες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας: «Ελάτε να μας σταματήσετε!»
Ανακοίνωση μετά την απόφαση για την προσωρινή διακοπή των εργασιών στις Σκουριές είχαμε από το Σωματείο Επιστημονικού Προσωπικού Μεταλλείων Κασσάνδρας «Ο Αριστοτέλης» και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και...
Εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας: «Ελάτε να μας σταματήσετε!»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας